Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Růst tuzemské ekonomiky v 1Q dosáhl solidních 2,5 %, těží z otevřenosti a rychlého růstu v okolních zemích

Růst tuzemské ekonomiky v 1Q dosáhl solidních 2,5 %, těží z otevřenosti a rychlého růstu v okolních zemích

13.05.2011 9:14, aktualizováno: 13.5. 9:48
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Česká ekonomika v letošním prvním čtvrtletí meziročně vzrostla o 2,5 procenta, mezikvartálně pak o 0,6 procenta, vyplývá z dnes zveřejněných předběžných údajů ČSÚ. Konsensuální odhad trhu počítal s vykázaným meziročním růstem, mezikvartální tempo bylo očekáváno na úrovni 0,5 procenta. „Výsledky se liší jen minimálně od naší prognózy i průměrného odhadu trhu. Překvapením nejsou ani hlavní faktory, které k tomu přispěly,“ uvádí k výsledku hlavní ekonom Patria Finance David Marek.

Podle ČSÚ hlavní roli v pokračujícím oživení tuzemské ekonomiky sehrává nadále zpracovatelský průmysl, který přispěl v 1Q růstem vytvořené hrubé přidané hodnoty meziročně o více než 10 procent. Úrovně loňského 1Q naopak nedosáhla v důsledku rozpočtových opatření některá odvětví netržních služeb. „Brzdu české ekonomiky podle očekávání představují úsporná opatření ve státním rozpočtu. Nicméně s tím se dalo počítat. Celkem by měla všechna fiskální opatření ubrat z letošního růstu HDP zhruba 0,6 procentního bodu,“ nastiňuje očekávaný vývoj David Marek.

Meziroční pokles tvorby hrubé přidané hodnoty v reálném vyjádření postihl také odvětví stavebnictví a zemědělství. Příznivě podle ČSÚ působil zejména předstih růstu vývozu před dovozem a částečně i růst tvorby fixního kapitálu. Výdaje institucí vládního sektoru na konečnou spotřebu byly naopak nižší než v loňském 1Q. Podle hlavního ekonoma Patria Finance na pokračování solidního růstu ekonomiky poukazovala již příznivá data o průmyslové výrobě a zahraničním obchodu. „Objem průmyslové výroby se v 1. čtvrtletí meziročně zvýšil o 12,7 procenta (reálně). Vývoz ve stejném období stoupl o 21,6 procenta (nominálně). Česká ekonomika těží především ze své otevřenosti a rychlého růstu okolních ekonomik. Německé hospodářství zrychlilo své tempo růstu na 5,2 procenta. Rakousku se také daří a tamní HDP stouplo ve srovnání s předchozím rokem o 4,2 procenta. Slovensko sice trochu ubralo ze své rychlosti, zvýšení HDP o 3,5 ovšem stále představuje nadprůměrně dobrý výsledek na evropské poměry,“ uvádí k širšímu obrazu české ekonomiky a čerstvě zveřejněným číslům o vývoji HDP v okolních zemích David Marek.

Hlavní ekonom Patria Finance dále připomíná, že k růstu ekonomiky přispěla také investiční aktivita. „Nenaplnily se tak obavy, že po skončení fotovoltaické vlny dojde k poklesu investic do fixního kapitálu. Zlepšující se finanční situace firem a obnovení růstu úvěrů poskytovaných firemnímu sektoru mělo výraznější vliv,“ říká David Marek a poskytuje odhad pro celoroční tuzemský HDP – „očekáváme, že se v letošním roce zvýší o 2,4 procenta po loňském růstu o 2,2 procenta“.

Bez odstranění vlivu rozdílného počtu pracovních dní vzrostl v prvním čtvrtletí HDP meziročně o 2,8 procenta, dodává ČSÚ. Celková zaměstnanost v pojetí národních účtů a po očištění o vliv sezónnosti se v meziročním srovnání zvýšila o 0,8 procenta, což je více téměř o 40 tisíc osob. Zásluhu na tom má především zpracovatelský průmysl, kde růst počtu zaměstnaných osob přesáhl jedno procento. V porovnání s posledním loňským čtvrtletím se však celková zaměstnanost nezměnila, uvedl ve zprávě ČSÚ. Zpřesněný druhý odhad tvorby a užití HDP bude zveřejněn 9. června.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data