Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Drábek: Vláda z druhého pilíře neustoupí. Ekonomové se na něm neshodují

Drábek: Vláda z druhého pilíře neustoupí. Ekonomové se na něm neshodují

23.05.2011 8:37
Autor: Redakce, Patria.cz

Vláda nemá jediný silný argument proti zavádění druhého pilíře důchodového systému. Společnost výrazně stárne, rodí se méně dětí a změny jsou potřeba, uvedl v nedělních Otázkách Václava Moravce ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09).

Drábek se v pořadu České televize střetl například s šéfem Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslavem Zavadilem či bývalým českým eurokomisařem a expremiérem Vladimírem Špidlou (ČSSD).

"Reformy jsou nezbytné a na tom se shoduje valná část společnosti. Systémy důchodů či zdravotnictví jsou dlouhodobě neudržitelné a musí se reformovat," začal ministr Drábek nedělní diskuzi.

Ten zároveň odmítl slova Jaroslava Zavadila, že vláda dostatečně nejedná s odbory. Jako nejvýznamnější ústupek, který kabinet Petra Nečase (ODS) odborářům v oblasti penzijní reformy udělal, uvedl dobrovolnost druhého pilíře, který měl původně fungovat jako povinný.

"Určitě si tu teď nerozmyslím, že bychom ke druhému pilíři nepřistoupili. Naše společnost velmi výrazně stárne, za posledních 20 let se zvýšil věk dožití o šest let. Rodíme navíc méně dětí. Takže ten dnešní systém nebude za 30 či 40 let dostatečně solventní," vypočetl Drábek s tím, že v současné době nevidí jediný silný argument, proč druhý pilíř nezavádět. "Budeme o tom ale i nadále jednat," dodal.

Právě to, jak se vláda a ministerstvo práce a sociálních věcí postaví k případnému stažení druhého pilíře, nejvíce zajímalo šéfa ČMKOS Zavadila. "Já si myslím, že už nebudu tlumit žádné vášně. Je řada na vládě, aby jednala a uznala některé z našich připomínek," prohlásil Zavadil v souvislosti se sobotní demonstrací odborů, které se zúčastnilo přes 40 tisíc lidí a která odbory podle jeho odhadu stála 4,5 milionu korun.

Druhý pilíř v podobě, k jaké po nátlaku odborářů přistoupila vláda, je však podle ekonomů zbytečný. "V této podobě ten druhý pilíř skutečně nemá smysl," řekl v diskuzi prezident Asociace penzijních fondů Jiří Rusnok. Smyslem druhého pilíře má být podle něj právě jeho povinnost: "My potřebujeme dramaticky navýšit spoření lidí na penzi."

Podle hlavního ekonoma Patria Finance Davida Marka by účast v tomto pilíři měla být povinná. "Druhý pilíř má nezastupitelnou roli. Ale nevím, proč by měly koexistovat dva dobrovolné pilíře. Stačí mít jeden, a ten popřípadě upravit," uvedl Marek k záměru vlády vyvést část odvodu na sociální pojištění ze státního průběžného systému na dobrovolně zakládané individuální účty. Převod peněz do druhého pilíře přitom není podle Marka vyváděním peněz z důchodového systému. To například tvrdí odbory. Zároveň Marek upozornil, že je nezbytná i úprava tzv. prvního pilíře, tedy současného státního důchodového systému. "Úprava prvního pilíře je naprosto nezbytná. Je třeba stanovit výši sociálního pojistného, výši důchodů a výši věku odchodu do důchodu," dodal.

Bývalý český premiér a eurokomisař Vladimír Špidla vidí klíčový problém vládních reforem v tom, že přesouvají břemeno celé společnosti na střední a nízkopříjmové skupiny obyvatel. Reakce na stárnutí populace se podle něj nemůže odehrát jen v samotném důchodovém systému, který prý navíc ještě určitě není u zdi.

Špidla ale zkritizoval i plánované změny v českém zdravotnictví. "Závěrem vládního postupu bude zdravotnictví tříd. To je ten zásadní problém, rozdělování péče na standard a nadstandard," uvedl expremiér, kterému vadí i stropy na zdravotní pojištění.

"Žádný zdravotní systém na světě si nemůže dovolit ufinancovat úplně všechno. To prostě není pravda. Takže si musíme říci, co je možné hradit z veřejného zdravotního pojištění, a co již nikoliv," uzavřel debatu ministr Drábek, který ujistil, že spoluúčast pacientů by se za dva roky neměla zvedat dramatickým způsobem. Půjde nejspíše o navýšení o dvě procenta.

(Zdroj: ČT, čtk, mediafax)


Váš názor
  • Drábek, top9, vláda
    23.05.2011 9:28

    Pan Drábek (a TOP09) funguje jako dobře namazaný stroj, který se snaží zlikvidovat všechny vymoženosti, kterých společnost dosáhla v minulém století. Vyšší míra solidarity s méně úspěšnějšími a nemocnými, podpora rodin s dětmi, podpora vzdělávání. To je důvod, proč tady zůstat a žít zde. Tyhle věci samozřejmě něco stojí. Proto existuje daňová progrese a sociální pojištění by mělo být bez stropu (nejedná se přeci o komerční pojištění, jak se nám tady někdo snaží namluvit). Dopadne to tak, že nebude žádná solidarita, ale budeme muset zaplatit za vyšší bezpečnost, aby nám tady ta vznikající chátra nekradla a nedělala nepořádek. Staří a nemocní budou umírat pod mostem nebo na ulici. Případně bychom je mohli zahnat do lesů, kde si s nimi zvěř nějak poradí. I to může být naše budoucnost.
    magnus
    • ČR= KAPITALISMUS 19.stol.
      23.05.2011 10:18

      "Rodí se méně dětí" - jen idiot se diví, sebralo se i porodné. To jsou hodnoty ČR.........
      Václav
      • Re: ČR= KAPITALISMUS 19.stol.
        23.05.2011 10:40

        To že se rodí míň dětí nemá s porodným nic společnýho. Za první republiky nebylo porodný žádný a rodilo se dětí hodně. Moc jsme si zvykli, že nám stát bude všechno dotovat a platit, ale takhle to není a do budoucna nebude.
        tk69
        • děti
          24.05.2011 11:09

          Porovnáváte neporovnatelné. Neexistovala antikoncepce, ženy se nemohly bránit početí. Dnes je situace jiná. Dítě se "pořizuje" jako luxusní produkt. Páry se mohou rozhodovat, kdy opravdu dítě budou mít.... Až zplatíme hypotéku, až koupíme byt, auto, až najdu práci.... Početí se odsouvá tak dlouho, až se najednou zjistí, že to nejde. Je to pochopitelné. Rozhodnete-li se mít dítě, začnete najednou platit věci, o kterých jste neměli tušení....
          magnus
    • Re: Drábek, top9, vláda
      23.05.2011 9:37

      Zastupuje stranu, která hájí zájmy 20% těch nejbohatších a dělá to dobře. Jiná věc je, že lidi naletěli na spícího pana knížete a pokusníka Kalouska s jeho složenkama. Málo kdo si uvědomil, že ty složenky by měl platit právě Kalousek a jemu podobní. Máme co jsme chtěli a to už několikrát v historii.Jsem zvědav na další vývoj.
      Homo
      • Skanzen
        23.05.2011 10:22

        Přesně tak, např. ten klimbající knížepán je obraz celkové vyspělosti ČR a o Kalouskovi, motajícímu se leta ve všech vládách (a pokaždé bojujícího za něco jiného) nemluvě...
        jojo
        • Re: Skanzen
          23.05.2011 10:45

          Jo jo, to je důsledek předchozího topolánko-paroubkovského stylu. Můžete důvěřovat někomu, kdo nedokáže dlouhodobě dodržet dohody ve svém vlastním osobním životě. "Jen v dobrém, ve zlém nikoli". A tak mnoho lidí si myslelo, že kníže by mohl být garantem tradičních hodnot. To, bohužel, nebyla pravda...
          magnus
    • Re: Drábek, top9, vláda
      23.05.2011 9:34

      Ale no tak, to snad nemyslíte vážně tenhle blábol.
      tk69
      • Pokud máte nějaký jiný názor,
        23.05.2011 9:53

        tak ho napište. Naznačil jsem, kam naše společnost směřuje. Přestože jsem to poněkud podbarvil, domnívám se, že to tak je. Nikomu to nevnucuji. Postoj této vlády k humanismu naznačuje i diskuze vyvolaná ministrem zdravotnictví k předčasně narozeným dětem. Pokud to bude před 24. týdnem těhotenství, tak je budeme "házet do koše", i když po narození budou křičet....?
        magnus
        • Re: Pokud máte nějaký jiný názor,
          23.05.2011 10:59

          Pokud vím, tak ministr zdravotnictví vyvolal jen diskuzi. Nic nenařídil. Jinak ale s jeho názorem v tomto směru souhlasím. Má se o tom vést diskuze odborná a ne laická. Možná by jste ale chtěl, aby i o tomhle rozhodovali například odboráři. Naše země rozhodně nejde tímhle směrem jak jste popsal. To že to do budocna nebude žádná sranda je jasný. To že jsem se možná měli dobře může být také pravda. Taky se mě nelíbí, že Drábek vymýšlí blbosti a že chce šetřit na postižených, ale zase na druhou stranu je v naší společnosti solidarity přeci jen hodně.
          tk69
          • Pokud máte nějaký jiný názor,
            23.05.2011 16:24

            Lékaři v současné době zachraňují děti podle svého kvalifikovaného a odborného odhadu. Co jiného by ještě Heger chtěl? Asi mám málo informací. Co se týče směřování. Např. zrušení sociálních příplatků posunulo mnoho nízkopříjmových rodin (a svobodných matek) do systému hmotné nouze. Mnoho městských úřadů proto zavedlo policejní dohled na sociálních referátech, protože ti zoufalci, kteří tam nyní přijdou, mají tendenci podléhat emocím. Rozhodně se nejedná jen o nepřizpůsobivé. Změny a chyby v zákonech, kdy vyúčtované (a přesto fyzicky nevyplacené!) odstupné způsobí, že se propuštění zaměstnanci ocitnou okamžitě bez prostředků, jelikož díku tomu nemají nárok na podporu v nezaměstnanosti a ani nemají na koho se obrátit. Co myslíte, že tito lidé budou za nějaký čas dělat, až jim dojdou úspory (většinou ale mají půjčky a hrozí jim exekuce). To vše jsou náznaky toho, jakým směrem se současná vláda vydala. Podle mne přestává platit, že patříme mezi státy s nejmenší hrozbou chudoby, jak pan Drábek stále rád připomíná. Reformy, které započal, to rozhodně změní.
            magnus
          • Re: Pokud máte nějaký jiný názor,
            23.05.2011 11:58

            omlouvám se, že Vám skáču do diskuse, jen bych chtěl připomenout, rozsáhlost solidarity je těžké posoudit, hodně totiž záleží, z jakého břehu řeky se ne ní díváte, z pohledu subjektu podnikajících u nás v hazardu, kteří neplatí snad jako jediní žádné daně do st.kasy je solidarita zdanění ozvláště v porovnání se zdanením střední třídy opravdu rozsáhlá až nemorální, o tom se ale v článcích p.marka nic nedočtete, p.drábek se p. kalouskem taky ještě neměli čas o tomto pohovořit P.S. pro mediální hvezdu patrie p. marka TOP09: vážený pane experte, tento stát stojí a padá na výběru daní ze středních vrstev obyvatel, sociálně slabí a neschopní žijou hlavně ze soc.dávek, bohatí a schopní jsou schopní optimalizovat daně, rozplývání se nad tím, jak nepřímé daně jsou neskutečně spravedlivé je z velké části lež, lež a opět jenom lež. Jen malý příklad: takový vobyč. zaměstnanec jako je zedník, tesař, prodavačka nebo eletrikář při koupi škodovky zaplatí dph do poslední kačky, kdežto vysoce příjmoví schopní lidé, často i přes jen fiktivně založené firmy při koupi maseratti nezaplatí na dph ani kopějku
            mamon
            • Re: Pokud máte nějaký jiný názor,
              23.05.2011 12:40

              A navíc střední třída - tolik opovrhovaní zaměstnanci zaplatí zdravotní péči právě těm "optimalizátorům daní". Je totiž známo, že v ČR nad minimální odvod do zdravotního systému platí méně než 20% OSVČ, tj. 80% jich platí těch pár stovek měsíčně. A pochopitelně jim pak zbývají peníze na nadstandard...
              sgt.Mike
              • Ale no tak chlapci
                23.05.2011 17:15

                nezáviďte, a místo diskusí radši něco dělejte
                bOB
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data