Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Klaus: Další půjčky Řecku nepomohou, dárky jen dočasně

Klaus: Další půjčky Řecku nepomohou, dárky jen dočasně

27.06.2011 13:58
Autor: Redakce, Patria.cz

Zadluženému Řecku, které potřebuje další finanční pomoc na splátky dluhů, nové půjčky podle prezidenta Václava Klause nepomohou. Za nynější finanční problémy si však nemohou jen samy Atény, zodpovědnost má také eurozóna, prohlásil dnes Klaus v Bratislavě po setkání se svým slovenským protějškem Ivanem Gašparovičem. Slovenská hlava státu naopak nový úvěr Aténám podporuje, stejně jako vláda premiérky Ivety Radičové, jeho poskytnutí ale podmiňuje splněním několika požadavků.

Představitelé Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu (MMF) v uplynulých dnech dali opakovaně najevo, že Řecko musí schválit balík úsporných opatření, aby dostalo další část dohodnuté finanční pomoci. O novém plánu úspor řečtí poslanci jednají v tomto týdnu.

"Řekněme si naprosto bez obalu, místo neutrálního slova pomoc, že půjčky, tedy něco, co se musí splácet, Řecku nepomohou. Dárky eventuálně mohou dočasně pomoci," řekl Klaus. Pomoc Aténám prezident neodmítá, ale půjčku nepovažuje za takovou formu pomoci, kterou Řecko potřebuje.

Atény se loni v květnu dohodly na záchranném úvěru v hodnotě 110 miliard eur (2,7 bilionu Kč) od EU a MMF. Nyní ale potřebují další půjčku v podobném rozsahu, aby mohly dostát svým finančním závazkům do konce roku 2014, kdy doufají v návrat na kapitálové trhy. "Loňská půjčka Řecku v hodnotě 110 miliard eur s nabíhajícími nemalými úroky je něco, co je (...) tak evidentně nesplatitelné," soudí Klaus.

Odpovědnost za nynější finanční situaci Řecka má podle českého prezidenta také eurozóna, která v minulosti Atény mezi země platící eurem přijala. "Já nejsem ten, který by vinil Řecko. Já si nemyslím, že to, že Řecko bylo přijato do eura, způsobili Řekové. To způsobili ti, kteří Řeky do eurosystému přijali a v tomto smyslu nějaká zodpovědnost na straně zemí eurozóny a vůbec zemí Evropské unie je," podotkl Klaus, který je dlouhodobým kritikem eura.

Slovenský prezident naopak plány na další půjčky Řecku podporuje. Gašparovič souhlasí i s postupem slovenské vlády, která pomoc Aténám podmiňuje účastí soukromého sektoru na řešení řeckých finančních problémů a dalšími úspornými opatřenými.

Slovenská vládní koalice však v názoru na podporu Řekům není jednotná, výhrady má druhá nejsilnější vládní strana Svoboda a solidarita (SaS), podle které by Řecko mělo zkrachovat. SaS rovněž odmítá zvýšení objemu peněz v záchranném fondu EFSF a vznik jeho nástupce ESM. Slovensko loni jako jediná země eurozóny odmítla poskytnout Aténám bilaterální půjčku.

"Řecko de facto bankrotuje a země eurozóny jen hledají způsoby, jak minimalizovat dopady a odvrátit přenesení nákazy do dalších zemí," prohlásila tuto sobotu v rozhlase slovenská premiérka Radičová. Radičová agentuře Reuters už v květnu řekla, že restrukturalizace řeckého dluhu je nevyhnutelná, aby se země mohla vyrovnat s narůstajícím dluhem.

Juergen Stark z Evropské centrální banky v pátek prohlásil, že řecký záchranný balík nabízený Aténám je poslední šancí v jeho dluhové krizi a tento záchranný program nemůže pokračovat donekonečna. Řecký bankrot by vedl k chaosu, proto by měl parlament v Aténách splnit své sliby a prosadit úsporná opatření, uvedl v sobotu člen Rady guvernérů Evropské centrální banky (ECB) Yves Mersch.

(Zdroj: čtk, mediafax, Bloomberg, AP)


Váš názor
  • řekové nejsou hloupí
    27.06.2011 20:39

    když umí falšovat čísla,tak věřte že si půjčku ,tedy dareček vezmou a teprve potom vyhlasí bankrot,co je doma to se počítá a byli by hloupí si nevzít ,když jim to někdo pořád cpe
    prorok
    • Re: řekové nejsou hloupí
      27.06.2011 20:51

      nefalsuj, kdyz ti naseptava goldman..
      Azb
  • Tak podle Klause ...
    27.06.2011 14:47

    Je třeba Řekům dát dar, protože půjčka nepomůže a Řekové za nic nemohou oni jen trochu lhali, mohou za to Ti co se nechali obelhat, tak ať teď cálují. Vskutku správná logika lháři a tuneláři spojme se. :-)
    /eye/
    • Re: Tak podle Klause ...
      27.06.2011 15:09

      Soukromé nadnárodní banky se nechaly při nakupování řeckých dluhopisů obelhat ? A to prosím Vás jak ? Zkuste to prosím vysvětlit, díky. Vaše vysvětlení by mě opravdu moc zajímalo.
      Peté13
      • to Peté
        27.06.2011 15:14

        Nemyslím banky, myslím EU, o které mluví Klaus, navíc Řeky ke vstupu nikdo nenutil, sami se tam cpali, a falšovali údaje, aby je tam vzali. (Možná právě s pomocí těch bank, které kdyby neměly Řecko, tak by si je musely vymyslet) :-)
        /eye/
        • Re: to Peté
          27.06.2011 15:34

          O falšování statistik ale vážení přece vůbec nejde. Pokud vím, tak všichni v EU nedodržovali dohodnutá pravidla hry vč. Německa a Francie (viz. max. výše deficitu). Problém Řecko nevznikl falšováním statistik, ale tím, že nadnárodní kapitál kupoval od Řeků jejich dluhopisy se zajímavým výnosem a umožnil jim tak dlouhodobě žít na dluh. Manažeři bank byli hamižní a Řekové se zase nedokázali u pěkně naservírovaného stolu krotit, takže se hodovalo. Takže kdo by si měl utáhnout opasek ?
          Peté13
      • Peté
        27.06.2011 15:12

        Kolega mluví o falšování statistických údajů,Zcela jistě o tom víte taky,
        Velkamedvědice
  • 27.06.2011 14:11

    JE TO JEDNODUCHÉ,STÁT PROŽRAL VŠECHNO CO SE DALO A ŘEKOVÉ BY CHTĚLI V TOM HODOVÁNÍ NA ÚKOR NÁS VŠECH POKRAČOVAT..JE TU JEDINÝ LÉK..NAKOPAT JE DO TĚCH MÍST,KAM ANI ŘECKÉ SLUNCE NEZASVITÍ A PAK SI MOHOU KLIDNĚ STÁVKOVAT A ŽRÁT PŘITOM TRÁVU!!!
    BOB
    • Chce to více nadhledu
      27.06.2011 14:38

      Jak moc a kolik Řeků tzv. hodovalo, je jedna věc, druhá věc ale je, kdo jim na to půjčoval, kolik na tom vydělal a proč jim půjčoval, třebaže musel vědět, že dříve či později přijde problém. Takže soukromé banky půjčovaly, vydělávaly a když je dlužník nesolventní, tak politická evropská elita (spíše jelita) zatáhne za záchranou brzdu a účet po hostině zatáhnou daňoví poplatníci. Takže asi tak. Být to na mě, tak v tom nechám soukromé banky vykoupat a když začnou ryčet a strašit, že padnou, měly by je jednotlivé vlády znárodnit a znovu prodat. Účet by totiž měli hlavně zatáhnou nenažraní manažeři bank a jejich akcionáři.
      Peté13
    •  
      27.06.2011 14:25

      proc kopat reky? ti se do eurozony sami neprijali..
      Azb
    •  
      27.06.2011 14:24

      A tímto Boba navrhuji na prezidenta Evropské banky :-)
      Oliwer
Aktuální komentáře
28.03.2024
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university