Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Pojistné smlouvy a CDS: otázka s třaskavým potenciálem

Pojistné smlouvy a CDS: otázka s třaskavým potenciálem

03.01.2012 7:00
Autor: Vlastimil Pihera, KŠB

Jen málu právních stanovisek sepsaných advokáty pro jejich klienty se dostane tak výsostného postavení, že je lze považovat přímo za pramen práva. Tento úspěch lze nepochybně přiznat vyjádření britského advokáta Robina Pottse pro Mezinárodní asociaci pro swapy a deriváty (ISDA) z roku 1997. V něm Potts odmítl úvahy o tom, že by derivátové nástroje označované jako Credit Default Swaps (CDS) mohly mít povahu pojistných smluv podle anglického práva.

Zhoubný účinek pro CDS

CDS lze v zásadě charakterizovat jako závazek prodávajícího uhradit kupujícímu určitou částku, pokud dojde k porušení určeného smluvního závazku z úvěrové smlouvy (credit event). Z čistě ekonomického hlediska plní CDS v praxi funkci v podstatě shodnou s pojištěním. Kupující CDS platí prodávajícímu odměnu za ochranu před ztrátou vyplývající z definovaného nesplnění smluvního závazku. Pokud by však bylo na CDS na místě nahlížet jako na pojištění, mělo by to devastující účinky pro trh s těmito nástroji. Pojišťovací činnost mohou totiž vykonávat jen pojišťovny a nikoli banky či jiné finanční instituce.

V kontextu těchto úvah požádala ISDA Robina Pottse o vyjádření k povaze CDS. Advokát dospěl k názoru, že CDS nemohou být považovány za pojistné smlouvy ze dvou důvodů. Jednak není povinnost plnit podle CDS vázána na vznik újmy na straně kupujícího, za druhé CDS neslouží k ochraně pojistného zájmu kupujícího. ISDA předložila toto vyjádření Právní komisi (Law Commission), poradnímu orgánu britského ministerstva spravedlnosti, která jej ve svém následném vyjádření akceptovala. Diskuze o povaze tohoto nástroje pak byla ve Velké Británii v zásadě ukončena.

Obdobná debata se rozproudila v USA, a to především v souvislosti s rolí, kterou CDS hrály ve finanční krizi v roce 2008. Snahy o regulaci CDS jako pojistných produktů utnul v roce 2010 krizový zákon Dodd-Frank Act, který výslovně konstatoval, že CDS nejsou pojistné produkty a nemají být na úrovni jednotlivých států v tomto smyslu regulovány.

České právo není černobílé

Jak je to s CDS v českém právu? Příslušný tuzemský zákon definuje pojistnou smlouvu následovně: „Pojistná smlouva je smlouvou o finančních službách, ve které se pojistitel zavazuje v případě vzniku nahodilé události poskytnout ve sjednaném rozsahu plnění a pojistník se zavazuje platit pojistiteli pojistné.“

O nutnosti vzniku újmy zákon nic nestanoví, stejně jako dnes ze zákona jednoznačně neplyne, že je podmínkou pojistné smlouvy existence pojistného zájmu. Explicitní je v tomto směru naopak nový občanský zákoník, jenž by měl nabýt účinnosti od roku 2014. Ten spojuje neexistující pojistný zájem s neplatností pojistné smlouvy, nečiní jej však definičním znakem pojistné smlouvy.

Může to znamenat, že podle českého práva se dá CDS za určitých podmínek považovat za pojistnou smlouvu, byť možná neplatnou?  I když jde jednoznačně o extrémní závěr, je zřejmé, že CDS může být předmětem pochybností i v kontextu českého práva. Tím spíše, uvážíme-li, že CDS coby derivát nemusí mít povahu cenného papíru. Bude třeba i v Česku se touto otázkou zabývat stejně podrobně, jako to před skoro patnácti lety udělal britský advokát Potts?

KŠB

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    Nebyla nalezena žádná data