Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Německá nezaměstnanost v březnu klesla na 6,7 % a stanovila nové minimum

Německá nezaměstnanost v březnu klesla na 6,7 % a stanovila nové minimum

29.03.2012 10:42, aktualizováno: 29.3. 11:31
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Míra nezaměstnanosti v Německu za březen nečekaně klesla na 6,7 procenta, nové minimum od znovusjednocení země v roce 1990. Analytici přitom očekávali stagnaci nezaměstnanosti na únorových 6,8 %. "Současné období ekonomické slabosti nezanechalo na trhu práce žádné stopy," řekl šéf spolkového úřadu práce Frank-Jürgen Weise. "Poptávka po pracovních silách zůstává vysoká," dodal.

Absolutní počet lidí bez zaměstnání po sezónním očištění se snížil o 18 tisíc na 2,84 milionu nezaměstnaných, ačkoli ekonomové předpokládali za březen pokles nezaměstnaných o 10 tisíc. Pokles ekonomiky na konci minulého roku neodradil německé firmy od přijímání nových zaměstnanců, což „říká hodně o fundamentální síle této ekonomiky,“ uvedl ekonom Standard Chartered Thomas Coesterg. Zároveň očekává další pozvolný pokles nezaměstnanosti v následujících měsících v souladu s očekávaným oživováním ekonomického růstu.

"Údaje o trhu práce jsou lepší, než se očekávalo. Trh práce je stále ve velmi dobrém stavu, a to navzdory období slabého růstu," řekl analytik Peter Meister ze společnosti BHF-Bank. "Ukazuje to, že firmy jsou nadále velmi sebevědomé. Předpokládají, že ekonomická slabost se (letos) omezí na první čtvrtletí. Příznivá situace na trhu práce bude pravděpodobně pokračovat. Hospodářský růst ale zřejmě nebude tak dynamický, jako loni," dodal.

"Stoupající zaměstnanost by měla nadále podporovat spotřebu domácností. Posiluje to rovněž pozici odborů při jednáních o mzdách, protože firmy mají problémy s hledáním vhodných zaměstnanců," uvedl analytik Christian Schulz z bankovní společnosti Berenberg. Dodal, že zvyšování mezd je nevyhnutelné.

Podle neočištěných údajů se počet lidí bez práce propadl o téměř 82 tisíc na 3,028 milionu a míra nezaměstnanosti klesla na 7,2 procenta z únorových 7,4 procenta.

Největší evropská ekonomika ukazuje odolnost vůči dluhové krizi v regionu. Podle prognózy Evropské komise by měla společná ekonomika eurozóny v letošním roce klesnout o 0,3 procenta, zatímco HDP Německa poroste 0,6procentním tempem. Důvěra investorů v německou ekonomiku (ZEW) je nejvýše za 21 měsíců a podnikatelská důvěra (Ifo) na 8měsíčním maximu.

Ekonomika může ještě částečně „uhnout z cesty“ poté, co ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku klesla o 0,2 procenta, indikátory nicméně poukazují na oživování již v první polovině roku 2012 a klesající nezaměstnanost podpoří spotřebu domácností, nechala se tento měsíc slyšet centrální banka Bundesbank. Podle zástupců německého průmyslu a obchodu by tamní společnosti mohly letos vytvořit až 250 tisíc pracovních míst.

Německý hrubý domácí produkt se loni zvýšil o tři procenta. V samotném čtvrtém čtvrtletí však německá ekonomika klesla o 0,2 procenta po nárůstu o 0,6 procenta v předchozích třech měsících. Německá vláda v lednu snížila odhad růstu domácí ekonomiky pro letošní rok na 0,7 procenta z dříve předpokládaného jednoho procenta. V příštím roce má ekonomika podle vládní prognózy oživit a stoupnout o 1,6 procenta. Německo má největší ekonomiku v Evropě, na které je závislá i řada českých firem.

(Zdroj: Bloomberg, čtk)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
15:36Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data