Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Španělsko je v krizi obrovských rozměrů včetně bank, přiznává ministr. Vnější pomoc ale nechce

Španělsko je v krizi obrovských rozměrů včetně bank, přiznává ministr. Vnější pomoc ale nechce

27.04.2012 14:57
Autor: ČTK

Oslabená španělská ekonomika je v krizi obrovských rozměrů a je možné, že tamní banky budou potřebovat ještě další pomoc. Přiznávají to činitelé španělské vlády. Vylučují ale, že by země musela čerpat finanční pomoc od ostatních členů Evropské unie, jako například Řecko nebo Portugalsko. Vyhlídky Španělska zhoršilo nové snížení ratingu a pokračující růst nezaměstnanosti

Čerstvá statistika ukázala, že nezaměstnanost ve Španělsku v prvním čtvrtletí vystoupila nad 24 procent. To je nejvíce za posledních 20 let a zároveň je to jedna z nejvyšších nezaměstnaností ve světě. Už 21 měsíců v řadě se snižují maloobchodních tržby, což nasvědčuje tomu, že lidé nejsou ochotni utrácet. 

"Ta čísla jsou otřesná pro každého a otřesná jsou i pro vládu. Španělsko je v krizi obrovských rozměrů," přiznal v rozhovoru se španělským rozhlasem tamní ministr zahraničních věcí José Manuel García-Margallo. Náměstek ministerstva hospodářství podotkl, že španělské banky možná ještě budou potřebovat další pomoc, do zahraničí pro ni ale prý nemusí. 


 "Použití evropských peněz rozhodně vylučuji," řekl náměstek Fernando Jiménez Latorre, jehož citovala agentura Reuters. "Eventuální potřeba veřejných zdrojů by byla velmi omezená. Nic nenasvědčuje tomu, že by ministerstvo financí nemělo dost prostředků, pokud by nastala situace, kdy by se muselo těchto povinností ujmout," dodal. 

Evropská komise dnes vyjádřila Španělsku podporu a očekává, že země bude schopna letos i příští rok snížit rozpočtový deficit tak, jak původně slíbila. Ke snížení ratingu Španělska se komise nevyjádřila. 

"Věříme slibu i odhodlání, které španělská vláda ukazuje v souvislosti s plněním závazků, jejichž cílem je splnit cíle na rok 2012 a 2013," řekla na pravidelném briefingu komise její mluvčí. Madrid by měl do příštího roku snížit rozpočtový deficit na tři procenta hrubého domácího produktu, vzhledem k hospodářskému propadu a sociálním nepokojům ale panují obavy, že toho země nedosáhne. 

Eurozóna už má zkušenosti se záchranou Řecka, Irska a Portugalska. Potíž je ale v tom, že španělská ekonomika je asi dvakrát větší než všechny tři zmíněné země dohromady. Pokud by tedy bylo nutné zachraňovat i Španělsko, ostatní země eurozóny by stěží daly dohromady tolik peněz, aby to vůbec na záchranu stačilo. 

I kdyby dala eurozóna dohromady dost peněz na to, aby pomohla Španělsku, byla by podle ekonomů tak finančně vyčerpaná, že by se do potíží snadno dostala Itálie. Její státní dluh se pohybuje kolem 1,9 bilionu eur (asi 47 bilionů Kč), což je více než dvakrát tolik, co dluží Španělsko. 

Španělská vláda opakovaně vylučuje možnost, že by byla za současné krize nucena využít přechodných či trvalých záchranných fondů eurozóny. Řada analytiků ale tvrdí, že pokud se bude stav ekonomiky nadále zhoršovat, nic jiného Španělům asi nezbude. 

Hodně napoví, jak se budou v následujících dnech na trhu vyvíjet výnosy španělských státních dluhopisů. Ratingová agentura Standard & Poor's Španělsku snížila rating hned o dva stupně na známku BBB minus. Zdůvodnila to právě obavami z dalšího zhoršení stavu veřejných financí v důsledku poklesu výkonu ekonomiky a potíží v bankovním sektoru. Agentura zároveň EU vyzvala, aby Španělsku pomohla s podporou hospodářského růstu.


Čtěte více:

S&P srazila rating Španělska o dva stupně, čeká prudší zhoršování financí a pomoc bankám. Evropské trhy padají
27.04.2012 8:31
Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's snížila hodnocení úvě...
Španělsko: Nezaměstnanost za první kvartál vyskočila na 24,4 %, inflace na vzestupu
27.04.2012 11:57
Španělsko dnes eurozóně dělá vrásky na čele. Po downgradu od S&P při...

Váš názor
  • to je zajímavé
    27.04.2012 15:25

    Myslím, že je to důsledek EVropských peněz, které rozmazlily tamnější obyvatelstvo a to není ochotno pracovat za běžných tržních podmínek. Praktická zkušenost: Dcera jednoho českého podnikatele se vdala do Španělska (Někam až na jižní pobřeží). S manželem si tam chtěli nechat kompletně zrekonstruovat starší městský dům (rozvody, střecha, omítky, podlahy, obklady atd). Nechali si udělat odhad a ten zněl 1 milion euro a termín za dva roky. Když se to doszvědel její otec, zařídil celou rekonstrukci našimi řemeslníky a našim materiálem (vozil ho tam kamionem a lidi letecky nebo transity) Bylo to hotovo za pul roku a petinovou cenu. Jedine co tam delali spanele byla kuchynska linka a to co predvadeli byl vrchol liknavosti a neschopnosti (montáž linky 2 měsíce ve dvou lidech). Kde je potom chyba???
    kytovec
    • Re: to je zajímavé
      27.04.2012 16:43

      Chyba je v systemu vzdelani a u nas dopadneme stejne. Navic prace ve vyspelych oblastech ubyva, prumerna zamestnanost bude klesat. Technologie umoznuji zestihlovat administrativu (dnes info o polovine adminu v Lufthanse). Na vlne pesimismu se nikdo nepretrhne, lide sdileji sva traumata a shlukuji se do stada. Jakypak ale budovat system vzdelani, kdyz vsechny politicke vlady se snazi o rozbiti jakehokoliv funkcniho systemu. Lide to pudove citi a stavaji se apatycti, naproti tomu stada techto k zivotu apatickych lidi se radikalizuji.
      Mudrc
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m