Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
EFSF uvolní řeckým bankám 18 mld. EUR. Zhruba 100 miliard jim plyne pod taktovkou ECB od tamní centrální banky

EFSF uvolní řeckým bankám 18 mld. EUR. Zhruba 100 miliard jim plyne pod taktovkou ECB od tamní centrální banky

22.05.2012 12:53, aktualizováno: 22.5. 14:07

Aktualizováno

Čtyřka největších řeckých bank získá do pátku 18 miliard eur z prostředků záchranného fondu eurozóny EFSF. „Dostaneme peníze do pátku, možná už ve středu,“ uvedl nejmenovaný vysoce postavený bankéř. Jedná se o Alpha Bank, National Bank of Greece, Eurobank a Piraeus Bank.  

Jakmile banky budou prostřednictvím dluhopisů EFSF rekapitalizovány, budou moci obnovit operace s Evropskou centrální bankou, dodal bankéř. "S těmito 18 miliardami se budeme opět účastnit finančních operací ECB," řekl. ECB minulý týden přestala dodávat prostředky řeckým bankám, které neprošly úspěšnou rekapitalizací. Platí, že ECB provádí refinanční operace jen se solventními bankami, ostatní se musejí s požadavky obracet na domovskou centrální banku.

Podle dnešních zpráv Financial Times je řecký bankovní sektor odkázán právě na podporu tamní centrální banky, která mu má dodávat celkem zhruba 100 miliard eur. Jedná se o dodávky nouzové likvidity v rámci tzv. ELA operací (emergency liquidity assistance), které schvaluje Evropská centrální banka. V případě náhlého odchodu Řecka z eurozóny, by byl nasnadě možný důvod – zastavení této podpory ECB, píše FT. „Ukončení ELA by bylo cestou, jak vystrčit Řecko z eurozóny… Nemyslím ale, že k tomu ECB přistoupí,“ uvedl analytik Barclays Laurent Fransolet.

Dodávky likvidity směrem od centrální banky v Aténách ke komerčním bankám v zemi putují bez veřejného oznámení nebo zveřejnění dojednaných podmínek této pomoci. Tzv. ELA operace, určené na pomoc bankám v nejslabších ekonomikách, zůstaly zatím v rámci krize v eurozóně bez větší pozornosti. Na rozdíl od běžných dodávek likvidity byly tyto původně určeny jako dočasná možnost národních autorit řešit problémy domácích bank a jako takové se staly nezbytnou součástí záchrany finančního systému v Irsku. Řecko, které nyní tuto možnost hojně využívá, tak nepřímo dalo ECB s mandátem hlavního kontrolního orgánu ELA možnost ovlivnit osud země. ECB je přitom na poskytování informací o průběhu programu skoupá. „Pokud jste v nouzové situaci, tak to neříkáte, to by ji jen zhoršilo. Nevidím proto žádný důvod k větší transparentnosti,“ řekl dříve guvernér belgické centrální banky Luc Coene.

Ostražitost ECB v tomto ohledu v dubnu mírně polevila, když banka ve svém týdenním finančním výkazu zveřejnila novou částku 121 miliard eur pod označením „ostatní pohledávky za úvěrovými institucemi eurozóny". Na základě zkoumání finančních výkazů ECB i národních centrálních bank, dospěli analytici k odhadům čerpání v rámci programu ELA. Podle Barclays Řecko aktuálně využívá 96 miliard eur, Irsko 41 mld. EUR a Kypr 4 miliardy eur. To by znamenalo celkem přes 140 mld. EUR, což je více než desetina objemu peněz, které banky v eurozóně získaly v rámci standardních měnových operací.

Riziko spojené s ELA padá na konkrétní národní měnovou autoritu, není přitom známo, jaký kolaterál je od komerčních bank požadován či jaký úrok platí. Podle Coena je program určen pouze pro řešení likviditního problému, nikoli problému solventnosti.  

 
Již dříve nejmenovaný zdroj uvedl, že kapitál čtyř řeckých bank je tak vyčerpán, že tyto ústavy fungují se záporným vlastním jměním. Objevily se i zprávy, že tempo odlivu vkladů z řeckých bank nabírá na síle, což svědčí o tom, že řecký bankovní systém je velmi zranitelný.

Evropští politici nicméně ujišťují, že odchod Řecka z eurozóny si nikdo nepřeje a podle průzkumů veřejného mínění chtějí nadále platit eurem i sami Řekové. Zároveň ale v zemi narůstá odpor proti drastickým úsporným opatřením, která po Řecku požadují jeho mezinárodní věřitelé. To je hlavně Mezinárodní měnový fond a ostatní země eurozóny, které mimo jiné přispívají do EFSF.

Podle informací německé centrální banky dnes evropský záchranný fond EFSF získal další prostředky na své financování. V aukci 6měsíčních pokladničních poukázek EFSF získal 1,478 miliardy eur. Podle informací Bundesbank byl maximální cíl dnešní emise 1,5 miliardy eur, ale poptávka po dluhopisech EFSF dosáhla 3,626 miliardy eur. Průměrný výnos za upsání emise dosahoval 0,2033 procenta. 

(Zdroj: FT, CNBC, ČTK, Bloomberg)


Čtěte více:

Jaké expozice zbyly českým bankám v Řecku? (+komentář)
15.05.2012 11:17
Světová média v minulém týdnu přinesla zprávy o tom, že se řada velkýc...
Řekové se bojí odchodu z eurozóny, za den vybrali z bank 700 mil. EUR
16.05.2012 11:18
Řekové v období mezi dvěma předčasnými parlamentními volbami nadále vy...
Tempo odlivu vkladů z Řecka může zmírnit nová vláda, věří šéf IIF. ECB přestala podporovat některé řecké banky
16.05.2012 18:03
Tempo odlivu vkladů z řeckých bank zrychluje. Upozornil na to ředitel ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly
10:15Inflace v Británii v březnu klesla na 3,2 procenta, je nejníže za dva a půl roku
9:17Výrobce čipů ASML je díky vývozu do Číny v zisku, má ale málo zakázek
9:07Rozbřesk: Globální výprodej dostal pod tlak i středoevropské trhy
8:54ČEZ jedná o větrných turbínách v lesích. Bank of England možná začne snižovat sazby dříve než Fed a futures jsou smíšené  
8:09Adidas po nečekaně úspěšném prvním čtvrtletí zvedl celoroční výhled
6:27Komerční banka, a.s.: Hlavní akcionáři KB k 31.3.2024
6:21EUC a.s.: Výroční zpráva EUC, a.s. za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m