Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Řekové se bojí odchodu z eurozóny, za den vybrali z bank 700 mil. EUR

Řekové se bojí odchodu z eurozóny, za den vybrali z bank 700 mil. EUR

16.05.2012 11:18, aktualizováno: 16.5. 16:25
Autor: ČTK

Aktualizováno

Řekové v období mezi dvěma předčasnými parlamentními volbami nadále vybírají své vklady z bank. Obávají se totiž, že jejich předlužená země vystoupí z eurozóny a že hodnota jejich úspor po přechodu na národní měnu prudce klesne. Podle agentury Reuters řečtí střadatelé jenom v pondělí ze svých účtů vybrali nejméně 700 milionů eur (18 miliard korun). 

Tempo odlivu vkladů z řeckých bank nyní zrychluje, upozornil také ředitel Ústavu pro mezinárodní finance (IIF) Charles Dallara. Situaci podle něj může zklidnit nová řecká vláda, pokud ujistí, že je v jejím zájmu udržet Řecko v eurozóně. IIF za mezinárodní banky nedávno dojednala masivní restrukturalizaci řeckého dluhu, díky čemuž se Řecko prozatím vyhnulo státnímu bankrotu. 

"Tempo odlivu vkladů z Řecka se zrychlilo, já si ale myslím, že se to dá stabilizovat, až bude sestavena nová vláda, pokud ale potvrdí zájem zůstat v eurozóně," řekl Dallara, jehož citovala agentura Reuters. Šéf IIF rovněž prohlásil, že rozhodnutí Řecka zaplatit držitelům dluhopisů, kteří původně odmítli přistoupit na restrukturalizaci dluhu, vzbuzuje obavy. Platba by se ale podle něj těžko uskutečnila, nebýt "zcela výjimečné konstelace politické nejistoty". 

Řecko se v úterý na poslední chvíli rozhodlo, že uhradí splatné dluhopisy v objemu 435 milionů eur (asi 11,1 miliardy Kč) těm držitelům, kteří s výměnou původně nesouhlasili. Tím Atény zřejmě silně popudí věřitele, kteří na výměnu dluhopisů po sérii složitých vyjednávání naopak přistoupili, a odepsali tak velkou část své původní investice.

Prezident Karolos Papulias podle Reuters upozornil stranické vůdce, kteří se v předchozích dnech marně pokoušeli o vytvoření koaliční vlády, na varovné informace od šéfa řecké centrální banky Jorgose Provopulose. "Pan Provopulos mi řekl, že zatím nenastala panika, ale panují vážné obavy, že by se situace mohla v paniku vyvinout," citovala agentura ze zápisu z jednání prezidenta se stranickými předáky.

"V 16:00, kdy jsem mu (šéfovi centrální banky) volal, výběry peněz dosáhly 700 milionů eur," řekl prezident o situaci v pondělí. Řekové vybírají peníze z bank už měsíce, ale zatím se před peněžními ústavy netvoří fronty. 

 
Předákům řeckých stran ani prezidentovi Papouliasovi se po parlamentních volbách z 6. května nepodařilo dohodnout o nové vládě, a země tak míří k opakovaným volbám v červnu. Dnes se mají předsedové hlavních politických stran u prezidenta domluvit alespoň na vytvoření přechodného kabinetu, který Řecko k předčasným volbám dovede.

Podle průzkumů v červnu vyhraje krajně levicová strana SYRIZA, a taková vyhlídka dále otřásla důvěrou ve schopnost Řecka ponechat si společnou evropskou měnu a platit dluhy. Očekává se přitom, že řecký parlament bude po příštích volbách zrovna tak roztříštěný, jako ten nynější.

SYRIZA a některé menší strany odmítají úsporná opatření, jimiž země eurozóny podmínily poskytnutí mohutné úvěrové pomoci extrémně zadluženému Řecku. Řekové se proto obávají, že země se bude muset se společnou měnou rozloučit.

Mnoho Řeků prý nicméně věří slibům charismatického šéfa strany SYRIZA Alexise Tsiprase, že země může zůstat v eurozóně, aniž by se podřizovala podmínkám EU a Mezinárodního fondu. "Naše společnost je teď poněkud rozpolcená. Lidé chtějí zůstat v Evropě - mít koláč -, ale také jej chtějí jíst, a to tak, že zaútočí na věřitele," řekl Reuters analytik Theodor Kulumbis.


Čtěte více:

Řecko čekají další volby. Burzy i měny v Evropě padají
15.05.2012 15:23
Poslední naděje na dohodu řeckých politických stran na vytvoření nové ...
Šéfka MMF otevřeně: Musíme se připravit na odchod Řecka z eurozóny
16.05.2012 9:14
Podle šéfky Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeové je nyní ...
Řecko couvlo a vyrovnalo splatné dluhopisy těm, kteří je nevyměnili. Ostatní přišli o 75 %
16.05.2012 9:58
Řecko včera vyplatilo celou splatnou jistinu 435 milionů eur (11,1 mi...

Váš názor
  • Návrat řecké korporace ke státu ??
    16.05.2012 15:31

    Na Řeckém případě je vidět ukázkový příklad ztráty řízení finanční a monetární politiky po zavedení eura. Zavedením eura se ze státu stává vcelku běžná korporace (firma). Stát se vlastně zbavil jediné odlišnosti a výhody od běžné korporace a to je tisk vlastních peněz. Takže i vládní dluhopisy zemí s eurem by se měly posuzovat jako běžné korporátní dluhopisy a s tím i rizika. Tím dostává na frak i známá teze, že státní dluhopisy jsou to nejbezpečnější aktivum co se do splacení týče (však si ty prachy dotisknou) (neřešme teď úroky a inflaci). Toto dnes platí už jen u zemí s vlastní měnou. A k tomu vývoj v Řecku asi spěje.
    Fosil
  • řecko plný rátů
    16.05.2012 15:11

    To bude řecko plný rátů s krabicema pod podlahou:-)
    tlustý hrabě
  •  
    16.05.2012 14:48

    něčím se musí čeřit voda
    Deny:-)
  • Vojín Čolkin....
    16.05.2012 14:39

    No aby ses nedivil.... ony ty davové a stádní reakce jsou v genech....je to 70 EUR/osoba den včetně nemluvňat... a pokud to chytne paniku tak uvidíš ten fičák.... Pamatujete ba film Menzela o vojínu čolkinovi? Papaláši včetně Alexise se pořád dohadujou a melou aani neví co a babky už z povinného shromáždění běží skoupit poslední zásoby do konzumu.... prostě si umí dát A k B rychleji než většina kydálistů...
    TOM
  • Každý Řek si vybral 63 EUR
    16.05.2012 14:30

    To je mi ale drámo. To já si leckdy vyskočím a vyberu z bankomatu i víc! Kolik si vyberou z bankomatu v jiné dny? Bez této informace je to směšný titulek. Večer se může napsat. Řekové si dnes koupili 30 mil. rohlíků!!!
    Maigret
    • Re: Každý Řek si vybral 63 EUR
      16.05.2012 14:42

      Pro info, snad jsem četl rekordní výběr v ČR před vánočním šílením byl cca 22 miliard, tzn cca 88 EUR na osobu.... no ten komentář asi není jen plácnutí do vody TOM
      TOM
  •  
    16.05.2012 11:32

    no bodejť, si nechají ukrytá eura (mimo bankovní systém) a jak bude Drachma v hyperinflaci, tak se budou evropě smát, že jejich úspor se to nijak nedotklo, jen se zbaví dluhů jež banky a důchodové fondy zase svolí znehodnotit převodem na drachmu. Jediný kdo to odskáče jsou lidé v Řecku bez úspor, danoví poplatníci v EU a střadatelé na penzi v celém světě. kdo vydělá majetní Řekové, Hedge fondy a spekulanti co mají potřebné informace:-)
    chicko
    •  
      16.05.2012 12:02

      a charismatický Alexis je jen dobře profitující loutka v této prapodivné hře.
      ruki
Aktuální komentáře
18.04.2024
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly
10:15Inflace v Británii v březnu klesla na 3,2 procenta, je nejníže za dva a půl roku
9:17Výrobce čipů ASML je díky vývozu do Číny v zisku, má ale málo zakázek
9:07Rozbřesk: Globální výprodej dostal pod tlak i středoevropské trhy
8:54ČEZ jedná o větrných turbínách v lesích. Bank of England možná začne snižovat sazby dříve než Fed a futures jsou smíšené  
8:09Adidas po nečekaně úspěšném prvním čtvrtletí zvedl celoroční výhled
6:27Komerční banka, a.s.: Hlavní akcionáři KB k 31.3.2024
6:21EUC a.s.: Výroční zpráva EUC, a.s. za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m