Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - rozhovor
Rozhovor s finančním ředitelem ČEZ (nejen) o prvním pololetí, celoročním výhledu, Albánii a Temelínu

Rozhovor s finančním ředitelem ČEZ (nejen) o prvním pololetí, celoročním výhledu, Albánii a Temelínu

15.08.2012 14:40
Autor: Redakce

Jak se skupině ČEZ podařilo dosáhnout ve 2Q tak dobrých výsledků? Roste s posledním vývojem hospodaření a růstem cen elektřiny v Německu na 3měsíční vrchol pravděpodobnost revize celoroční prognózy směrem vzhůru? Jaká je v současnosti preferovaná varianta dodatečného zdroje financování dostavby Temelína?

Na tyto a další otázky odpovídal finanční ředitel a místopředseda představenstva ČEZ Martin Novák v dnešním online rozhovoru na Patria.cz

CEZ_Novak

Martin Novák (1971) vystudoval Fakultu mezinárodních vztahů na Vysoké škole ekonomické v Praze se specializací na mezinárodní obchod a obchodní právo. Od roku 1996 je členem Komory daňových poradců ČR. V letech 2003 až 2005 absolvoval kurz individuálního rozvoje Action Coaching Programme poskytovaný společností Masterful Coaching z Bostonu v USA. V roce 2007 absolvoval Executive MBA program na University of Pittsburgh.

Ve Skupině ČEZ Martin Novák působí od roku 2006. Nejdříve pracoval na pozici ředitele úseku účetnictví. Od 1. ledna 2008 je ředitelem divize finance, od května téhož roku členem představenstva a od října 2011 i místopředsedou představenstva. V rámci svého předsednictví v rizikovém výboru ČEZ se podílí zásadním způsobem na ovlivňování obchodní strategie a zajištění rizik včetně měnových. Svou kariéru začal jako daňový poradce v Price Waterhouse v roce 1994. Odtud přešel do České rafinérské, kde pracoval v letech 1996 - 2001. Následujících 5 let působil ve společnostech Conoco v Houstonu, ConocoPhillips v Londýně a ConocoPhillips v Praze.


Čtěte více:

Garantovaná cena elektřiny asi nejpravděpodobnější cestou podpory dostavby Temelína
06.08.2012 14:50
Měsíce se táhnoucí vyjednávání zástupců skupiny ČEZ (701,6 CZK, -0,83%...
ČEZ ve 2Q překonal ziskovostí i nejlepší odhady. Oznamuje posun v Albánii
10.08.2012 8:24
Energetická skupina ČEZ ve druhém čtvrtletí letošního roku překonala i...
ČEZ - Komentář Patrie k výsledkům za 2Q12: Série dobrých zpráv
10.08.2012 9:27
ČEZ (737 CZK, 1,73%) oznámil své výsledky za 2Q12 před otevřením trhu....
Výsledky ČEZu hodnotíme jednoznačně pozitivně, cílová cena zůstává beze změny (video)
10.08.2012 13:58
ČEZ svými výsledky překvapil na všech úrovních. Vyšší tržby, ale i výr...
ČEZ - Posun v Albánii, větší expozice vůči tržním cenám elektřiny trvá (konf. hovor po 2Q)
13.08.2012 14:14
Management elektrárenské skupiny ČEZ v pátek v podvečer pro investory ...

Váš názor
  •  
    15.08.2012 14:37

    Jak pokračuje Vaše spolupráce s TEDOMem v rámci kogenerace a jak se celkově rozjíždí tento váš byznys. Máte postupné cíle, kde a kolik instalovaného výkonu chce dosahovat?
    JoN
  • Divi
    15.08.2012 14:31

    Hezký den, šéf pro strategii ČEZ Pavel Cyrani mě v dubnu příliš nepotěšil, když uvedl, že ČEZ může přistoupit kvůli dostavbě jaderné elektrárny Temelín a Dukovan k redukci v dividendové politice, pokud by přetrvávaly nízké ceny elektřiny. Platí toto riziko i nadále?
    Pavlík
  • Příliv z Německa
    15.08.2012 14:16

    Dobrý den, šéf polské obchodní divize skupiny ČEZ se nedávno nechal slyšet, že by evropské instituce měly zavést mechanismus, který by vyrovnal náklady a ušlé obchodní příležitosti v souvislosti se zahlcováním přenosové sítě elektřinou z obnovitelných zdrojů z Německa. Pokračují nějak tyto snahy a lze čekat určitou kompenzaci, nebo zůstaly pouze ve slovní rovině?
    Petroff
  •  
    15.08.2012 14:13

    Zdravím Vás. Jak má investor chápat včerejší krok sloučení obou jaderných elektráren ČEZu pod jednoho šéfa? Jde pouze o organizační změnu v souladu se zákonem, nebo má krok i strategické důvody? Díky za odpověď
    Angie
  • obnovitelné zdroje
    15.08.2012 14:13

    Dobrý den, v úvodu roku se objevila informace (a od té doby asi žádná další), že ČEZ zvažuje, zda vyčlení spravované obnovitelné zdroje do samostatné divize (po vzoru zelených divizí jiných energetik) a případně podíl v ní nabídne investorům. Jak daleko, pokud, je tento úmysl a případná nabídka bude veřejná, nebo omezenému okruhu investorů? Pokud k přesunu dojde, mám chápat záměr tak, že část dnešních aktiv ČEZ bude vyčleněna do nové právní jednotky, která po případném vstupu externích investorů sníží aktiva (tedy i fundament dnešní akcie ČEZu) pro stávající investory? Děkuji za objasnění záměru.
    JoN
  • akcie
    15.08.2012 14:01

    Dobrý den, po výborných čtvrtletních výsledcích se dalo čekat, že akcie ČEZ poletí nahoru. Žádný růst se nekonal. Máte pro takové chování akcií ČEZ nějaké vysvětlení? Díky, Zvonař
    zvonař
  • MOL
    15.08.2012 13:57

    Jeste dotaz k akciim MOL. Jaka je Vase strategie u drzeni MOLu do budoucna?
    sazkar
  • Turecko
    15.08.2012 13:57

    Dobrý den přeji, před více než rokem a půl se hojně hovořilo o odchodu skupiny ČEZ z Turecka a všeobecném umírnění zahraničních akvizic. Na konci června, ale naopak došlo k oznámení, že ČEZ navýší svůj podíl v turecké dceřiné společnosti Akcez na 50 procent. Zvažujete nadále odchod z Turecka? Jaká je, i po problémech v Albánii současná akviziční politika ČEZ?
    Koutný
  • 15.08.2012 13:49

    Dobry den, jenom par otazek 1. jaka je Vase soucnasna FX strategie u prodeji elektriny, pri jakem kurzu se hedgujete na roky 2013 a 2014 (cca), jak to mate s hedgingem u dluhopisu? 2. Vim, ze spolecnost dale chce zadluzovat. Jak tento fakt hodnoti ratingove agentury? 3. Vim, ze Vase spolecnost bere rating velice vazne, vice nez jine spolecnosti v CR. Je tento pristup dan vladou CR? Nepovazujete tento pristup za jiz zastaraly? Dekuji
    sazkar
  • zpětný odkup
    15.08.2012 13:23

    Dobrý den pane Nováku, rád bych se zeptal, zda ČEZ neuvažuje o zpětném odkupu vlastních akcií? Chcete zachovat výplatní poměr dividendy i v budoucnu? Ptám se, protože se uvažuje o velkých investicích - dostavba Temelína, modernizace uhelných ele. apod. Poslední otázka, kdy bude rozhodnuto o prodeji některé z uhelných elektráren v rámci dohody s evropskou komisí. děkuji za odpovědi a přeji pěkný den :-)
    puhdys
  • uhlí, plyn a energetický mix západní Evropa
    15.08.2012 12:48

    Dovolím si, pane řediteli Nováku, ještě druhý dotaz, jistě sledujete energetiku globálně. Co říkáte současnému vývoji, kdy s rozvojem těžby plynu v USA dochází na rostoucí exporty amerického uhlí do Evropy a citovaný posun v chování západoevropských energetik směrem k využití nyní levnějšího uhlí proti plynu (souběžně s přejednáváním drahých plynových kontraktů). je to podle vás silný faktor, který posune na delší období (řekněme let a desetiletí) nějak významněji racionální ekonomickou úvahu energetik, složení energetického mixu, realitu od proklamací čisté energie? děkuji a zdravím.
    JoN
  • Německo a jádro
    15.08.2012 12:43

    Dobrý den, pane řediteli. Dnes jsem si zde na Patrii přečetl chystané jištění finančními garancemi německých firem v jaderných projektech v CEE a rozvojových zemích. Půjde pod vás o vážnou konkurenční výhodu, nebo je v tomto směru podpora českých firem srovnatelná (přístup k finančním garancím)? Můžete uvést pro ČEZ již viditelné přínosy (export) a negativa německého rozhodnutí odejít od jádra? Jedná se podle vašeho mínění o "rozpor" v nasazeném směru v německé energetické politice a reálné podpoře firem? děkuji za váš názor
    JoN
  • Regulace
    15.08.2012 11:32

    Dobrý den pane řediteli, poslední roky ukázaly, jak významně může hospodaření i strategické plány energetických firem ovlivnit každé rozhodnutí regulátora. Po dlouhých diskusích ohledně řešení nefunkčnosti systému emisních povolenek v Evropě je nyní ticho po pěšině. Váš pan kolega Svoboda přitom nedávno uvedl, že nízké ceny povolenek mohou zasáhnout i projekt dostavby Temelína. Jsou v Bruselu vidět nějaké posuny, které by zajistily návrat zájmu o povolenky a růst jejich cen? Mohlo by pokračování současného trendu úpadku poptávky po povolenkách znamenat konec plánů na rozšíření Temelína? Děkuji za odpověď
    Karel Rádsetoulal
  • Temelín
    15.08.2012 11:03

    Nebude dostavba Temelína už i z ČE(Z)ského pohledu a z mého pohledu jako drobného akcionáře nesmysl?: - až se dobudují přenosové sítě ze severu, bude přebytek elektřiny z větrných elektráren v Německu a Polsku, - levný plyn, - přebytek kapacit již teď, - lze čekat razantní nárůst spotřeby v Evropě? - růst nákladů ke snížení rizik jaderné elektrárny?
  • Elektřina
    15.08.2012 10:47

    Pěkný den, pane Nováku, je pro vás současný růst kontraktů na dodávky elektřiny v roce 2013 na německém trhu nad 50 EUR/MWh již signálem k předprodeji další části produkce ČEZ, nebo ještě vyčkáváte s vidinou dalšího růstu?
    Jana
  • Oddělení strategie
    15.08.2012 10:40

    Dobrý den, slyšel jsem, že ČEZ buduje či již má nové oddělení strategie či podobného názvu, je to pravda a co si od něj slibujete? Děkuji.
    ježek
  •  
    15.08.2012 10:24

    pane řediteli, po výsledcích za dva poslední roky, nevyjímaje letošní první pololetí se zdá, že vaše výsledky potažmo účetnictví nastoupili jakousi cestu kreativního řízení. Potenciálně lepší umíte schovat nejrůznějšími operacemi na lepší časy a horší zase vylepšit nečekaným vzepjetím (Q4 2011). Vaše celoroční predikce se stávají doslova luštěním mimořádných operací na úrovni 3-6 mld. Kč/ročně. Otázka. Predikce ztrát v Albánii ukázala, že předpovídat tyto věci v řádech měsíců je pro vás nemožné. Ještě v dubnu jste investorům skálopevně tvrdil, že do konce roku bude ztráta vyhlazena jinak dojde k uplatnění záruk. Můžeme vám po H1 věřit predikci za rok 2011, když nejste schopni poskytnout jakékoli detaily, kde se ztratí 3 až 5 mld czk zisku do konce roku což by odpovídalo výsledkům H1 v porovnáním s minulými roky? Děkuji.
    Mike
  • Jak dál ...
    15.08.2012 10:00

    Hezký den pane řediteli Nováku, po zveřejněných výsledcích za 2Q bych se rád zeptal, přestali už politici krást v ČEZu, nebo jen kradou o něco méně? Děkuji za odpověď.
    mamon
  • Albánie
    15.08.2012 9:49

    Dobrý den, musím přiznat, že mě jakožto vašeho akcionáře zpráva o ztrátě v Albánii v 1Q dost vylekala. Berete současné rozhodnutí albánského regulátora o snížení cen za dodávky elektřiny od státních elektráren i se zpětnou platností již jako své vítězství, nebo očekáváte ještě další posuny v jednání? Znamená změna cen zastavení vzniku ztrát z aktivit skupiny ČEZ v Albánii? Uvažujete kvůli této kauze omezit své působení v zemi?
    Kulík
  • Temelín
    15.08.2012 9:29

    Pane finanční řediteli, jak se vyvíjí jednání se státem ohledně možné finanční pomoci při projektu dostavby Temelína. Berete návrh energetické koncepce, který dává státu prostředky k možnosti garantovat výkupní ceny elektřiny z nových jaderných elektráren jako krok správným směrem? Stačila by vám samotná garance ceny elektřiny k dostatečnému finančnímu zajištění dostavby, nebo byste nadále usilovali o spojení s finančním či strategickým partnerem? Existuje podle vás stále možnost, že z celého projektu kvůli nerentabilitě sejde? Hodně zdaru
    matrix
  • výhled
    15.08.2012 9:16

    Dobrý den pane Nováku, po tak dobrých výsledcích za druhý kvartál se nejde nezeptat na změnu celoroční dynamiky. Zvýšila se podle vás díky lepším výsledkům, částečnému uhašení akutních problémů v Albánii a nynějšímu růstu cen elektřiny pravděpodobnost, že by ČEZ mohl překonat svou konzervativní prognózu velmi mírného meziročního růstu ziskovosti? Díky za přímou odpověď
    VojtaNov
Aktuální komentáře
20.04.2024
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data