Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Orco v polovině roku: Lepší EBITDA, nižší tržby vlivem prodejů, nezměněná ztráta. Směna dluhu jde do finále

Orco v polovině roku: Lepší EBITDA, nižší tržby vlivem prodejů, nezměněná ztráta. Směna dluhu jde do finále

30.08.2012 19:15, aktualizováno: 31.8. 9:29
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Developerská skupina Orco Property Group (OPG) v první polovině roku 2012 meziročně zlepšila výsledek na úrovní EBITDA na 21 milionů eur z 12 milionů eur v polovině roku 2011. Celkové tržby meziročně poklesly o 6 procent na 70 milionů eur, za čímž stojí zejména pokles v části developmentu s tržbami 17 milionů eur proti 23 milionům eur v první polovině loňského roku. Ústup firma vysvětluje také omezením rizik, v investiční části došlo k meziročnímu nárůstu tržeb na 53 z 50 milionů eur. Právě investiční část dle skupiny v rozsahu 8 milionů eur podpořila celkový výsledek EBITDA. Akcie Orco po výsledcích vstoupily do páteční seance na pražské burze se ztrátou 3,5 procenta, čímž smazaly téměř veškeré čtvrteční zisky.

Na provozní úrovni OPG vykázala v polovině roku ztrátu 9 milionů eur pod vlivem změny ocenění a opravných položek v rozsahu 25 milionů eur (loni ve stejném období pouze 7 milionů eur). OPG uvedla, že na nákladové straně pod vlivem programu úspor dosáhla poklesu o 11 % na 40 milionů eur, z čehož 5 milionů eur úspor připadá na centrálu.

Čistá ztráta skupiny OPG v pololetí dosáhla úrovně 7 milionů eur a vyrovnala tak výsledek v roce loňském.

„Prošli jsme významným procesem oddlužení na provozní úrovni i celkově, čímž jsme učinili klíčový krok ke snížení finančního tlaku na GSG a další klíčové projekty. Naši ziskovost budeme postupně zlepšovat v investiční části i developmentu,“ uvedl šéf developerské skupiny Jean-Francois Ott.

Hrubá hodnota aktiv OPG dosáhla v polovině letošního roku 1,513 miliardy eur a snížila se tak z 1,600 mld. EUR na konci loňského roku. „Tento pokles byl způsoben především prodeji aktiv jako byla budova Svobodné Evropy a prodej části residenčního portfolia,“ vysvětlila firma v dnešní tiskové zprávě.

U čisté hodnoty aktiv na akcii (NAV) byl vykázán pokles na 10,43 EUR z 22,4 EUR na konci roku 2011, jelikož počet akcií pro výpočet NAV vzrostl ze 17 milionů na 43 milionů v důsledku vydání nových akcií proti 85 procentům dluhu v Orco Germany, které skupina OPG převzala. Po započtení plné konverze dluhu do akcií vzroste počet akcií OPG na 108 milionů, což by podle již dříve prezentovaného odhadu firmy dále snížilo NAV na akcii na 5,58 EUR

Poměr zadlužení (LTV) bez započtení dluhopisů klesl za první pololetí o dva procentní body na 50 procent. U celé skupiny LTV po započtení výměny 85 procent dluhu OG za akcie klesl ze 70 procent na 65 procent. „Globální LTV podle našeho očekávání klesne dále na 55 procent po započtení restrukturalizace dluhu OPG a vydání nových instrumentů, a ještě dále potom po refinancování berlínského portfolia GSG a prodeji Sky Office v Düsseldorfu,“ dodává Orco.

Krátkodobé půjčky developera za první pololetí klesly na 567 milionů eur ze 757 milionů eur na konci roku 2011. Orco očekává jejich další dramatický pokles v důsledku refinancování GSG (-286 mil. EUR) a Sky Office (-95 mil. EUR), které má dále snížit finanční tlaky na společnosti. 

OPG ve výsledkové zprávě dále uvedla, že na konci srpna dosáhla dohody se čtveřicí německých bank na financování v rozsahu zhruba 270 milionů eur pro projekt GSG v Berlíně. OPG očekává prodloužení stávajících dohod v objemu 286 milionů eur po posledním srpnu.

K průběhu klíčové restrukturalizace dluhu OPG uvedla, že převzala zhruba 85 % dluhopisů Orco Germany (OG) proti konvertibilním dluhopisům se směnou do zhruba 26 milionů nových akcií OPG ve dvou krocích plus dosáhla dohody na směně zbývající části dluhu OG do nového dluhu OPG v rozsahu nejvýše 20 milionů eur. První fáze konverze se odehrála v květnu a celkový počet akcií OPG navýšila na 35 milionů. Celkově bude zhruba 90 % dluhopisů OPG směněno do zhruba 65 milionů akcií OPG a zbývající dluhopisy OPG mohou být směněny do nejvýše 55 milionů eur v podobě nového dluhu. 

Krátce před výsledky OPG informovala, že získala souhlas lucemburského regulátora CSSF s prospekty nových akcií a dluhových poukázek, což byl krok nezbytný pro završení celé směny 89,9 % dluhu za akcie a nový dluh v rámci skupiny Orco.

Jeden schválený prospekt znamená souhlas s budoucím přijetím do obchodování celkem 64.577.483 nových akcií skupiny Orco v rámci povinné směny 89,9 procenta dluhu. Na burzy v Paříži, Praze i Varšavě tyto akcie vstoupí v pondělí 3. září 2012.

Druhý prospekt znamená možnost přijetí k obchodování v rámci směny dluhu nově vydávaných poukázek v celkovém objemu až 75.200.000 eur v rámci dobrovolné směny zbývajících dluhopisů skupiny Orco a v rámci divize Orco Germany.


Z dalších událostí čtvrtletí OPG jmenovala prodej budovy RFE a posun u projektu Bubny.

OPG v květnu prodala budovu centrály Rádia Svobodná Evropa, Hagibor Office Building v Praze, do rukou L88 Companies, za kterou stojí americký vlastník. Celková mezní ztráta z této transakce dosáhla při srovnání s valuací DTZ z konce orku 2011 výše 0,6 mil. EUR. Orco navíc vstoupilo s L88 do strategické aliance v oblasti výstavby a developmentu pro Spojené státy. 

V květnu 2012 radní hlavního města Prahy schválili zahájení změn územního plánu. Toto rozhodnutí OPG požaduje za důležitý krok pro změnu územního plánu pro celý projekt Bubny do konce roku 2013. 

V 1Q12 došlo k zahájení nového projektu Mezihoří, residenčního projektu s očekávaným výnosem 18,5 mil. EUR.


Čtěte více:

Orco (+13 %) získalo klíčový souhlas regulátora s dokončením směny dluhu na nový dluh a akcie. Kdy půjdou do obchodování?
30.08.2012 9:10
Developerská skupina Orco Property Group získala souhlas lucemburského...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m