Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Týden na pražské burze: Erste po Draghiho rally +10 %. Orco finišující směnu dluhu -21 %

Týden na pražské burze: Erste po Draghiho rally +10 %. Orco finišující směnu dluhu -21 %

07.09.2012 18:36
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Růstem o 1,72 procenta na 968,4 bodu končí právě uplynulý týden index pražské burzy PX. Z pohledu světových trhů byl zejména o jedné klíčové události – oznámení ECB o podobě zásahu na trzích. Centrální banka eurozóny nejprve překvapila ponecháním sazeb beze změny, následně ale přišlo z úst guvernéra Draghiho oznámení o neomezených a sterilizovaných intervencích na sekundárním trhu dluhopisů. To vyslalo výše trhy, výraznou reakci západní Evropy a Wall Street ve čtvrtek doháněla pražská burza v pátek na čele s finančními tituly. Erste tak z celého týdne odchází se ziskem 9,55 procenta na úroveň 433,5 . O bezmála 8 % výše končí týden po emisi dluhopisů mediální CETV. Na opačném konci spadového spektra se ocitly akcie developera Orco v důsledku uvedení na trh řádově 65 milionů nových akcií v důsledku závěrečné, ovšem zásadní povinné fáze směny dluhu za akcie. V úvodu října bude v rámci dobrovolná konverze zbývající části dluhu skupiny i Orco Germany do nových dluhopisů a to v objemu až 75,2 milionu eur. Akcie Orco v týdnu ztratily 21 % a ocitly se až na novém dně 33 korun


Vítězové a poražení pražské burzy v tomto týdnu:

Růsty % změna Závěr Kč Poklesy % změna Závěr Kč
Erste 9,55 433,50 Orco -21,39 40,49
CETV 7,93 119,80 ČEZ -3,87 746,00
Unipetrol 4,50 174,00 AAA Auto -2,50 20,30
Pegas 2,14 463,70 KITD -1,63 60,50
NWR 2,04 90,00 Telefónica CR -1,19 414,00
KB 1,69 3900,00 PM ČR -0,71 11220,00
VIG 1,54 831,50 Fortuna -0,62 89,34

 

Do právě uplynulého týdne vstoupila pražská burza 0,5% růstem, ale při zavřené Wall Street také rekordně nízkým objemem zobchodovaných pouze 283 milionů korun. Erste výrazněji nereagovala vůči snížení cílové ceny od analytiků HSBC na 24 EUR (cca 597 Kč), stále citelně nad obchodní hladinou, z 27 EUR (671 Kč). Albánská odnož tuzemské energetiky ČEZ se dostává do situace druhotné platební neschopnosti. Vláda vyzvala ČEZ k zaplacení dodatečné daně v rozsahu 23 milionů eur, energetika ale přešla do protiútoku a pohrozila odpojením klíčových státních firem, protože samotné nedoplatky jí jsou v rozsahu větším. Teprve to podle mluvčí společnosti zabralo a část dlužných částek byla uhrazena. Kvůli nezaplaceným odběrům ale samotný CEZ Shpërndarje dluží provozovateli elektráren zhruba 1,6 miliardy korun, uvedl list LN. Těžební společnost NWR odměnila jak odstupujícího generálního ředitele Mika Salamona, tak i od října na post nastupujícího nového šéfa Garetha Pennyho opcemi na získání akcií po 0,01 EUR. Penny získává ve třech tranších celkem 750 tisíc akcií společnosti, odstupující Salamon odměnu 267.019 akcií.

Do úterka sice PX nastoupil se zisky, ale neudržel je. Moody’s zhoršila výhled ratingu pro země Evropské unie. Následně negativní vyznění amerických makrodat – propad indexu ISM ve výrobě na více než 3leté dno – vedlo ke konečnému poklesu o 0,36 procenta. Z hlediska zobchodovaných kusů akcií se druhým nejobchodovanějším titulem v Praze dnes stala realitní společnost Orco, která utržila výraznou ztrátu. Za až 19% propadem na toho dne ještě nové historické minimum 41 stojí uvádění 64.557.483 ks nových akcií do obchodování v Paříži, Praze a Varšavě, vydaných dne 3. září. Skupina Orco získala souhlas lucemburského regulátora CSSF s prospekty nových akcií a dluhových poukázek, což byl krok nezbytný pro završení celé směny 89,9 % dluhu za akcie a nový dluh v rámci skupiny Orco. Proces směny části dluhu za nové poukázky za až 75,2 milionu eur bude probíhat do 4. října. Developerská společnost ECM REI, jejímž hlavním projektem byla výstavba výškových budov na pražské Pankráci, zřejmě stojí před definitivním koncem. Hlavní věřitel, kterým je společnost Astin Capital Management, jako soudem pověřený zhotovitel reorganizačního plánu, v dokumentu navrhuje rozprodej zbývajícího majetku ECM a následnou likvidaci firmy. Akcie NWR se naposledy obchodovaly s právy na výplatu pololetní dividendy stanovené na 0,06 EUR/akcie. V tisku pak vyšla zpráva, že nabídka společnosti Czech Coal na elektrárnu Počerady skupiny ČEZ má být v rozmezí 14-16 miliard korun. Za elektrárnu Chvaletice prý společnost Pavla Tykače podle neoficiálních informací MfD nabízí „těsně pod 10 miliardami korun“. Czech Coal podal nabídku na nákup obou elektráren již v pátek, žádná cena však zveřejněna nebyla a výsledek tendru skupina ČEZ očekává až na konci roku.

Vyčkávací taktika před ECB pokračovala ve středu. CETV oznámila, že nakonec prodá 4leté dluhopisy za 104 milionu eur, ačkoliv ještě včera hovořila o 50 mil. EUR. Mluvčí CETV na dotaz Patria.cz uvedla, že se firma rozhodla refinancovat kompletně bondy splatné v roce 2013 a 2014 kvůli velkému zájmu investorů. Akcie CETV v Praze reagovaly růstem na více než dvoutýdenní maxima. Skupina ČEZ oznámila, že generální ředitel ČEZ ICT Services Kamil Čermák po příští dva roky povede akvizice ČEZu v Polsku. Působil tam již v letech 2005 – 2006 jako vůbec první generální ředitel ČEZ Polsko. Hlavním cílem ČEZ v Polsku je dle firmy nyní získat podíl v obnovitelných zdrojích, zejména v projektech větrných elektráren na severu země.

Pod tlakem bylo po zprávě o směně dlouhodobého dluhu za akcie opět Orco. Titul se navzdory ztrátám obchodoval u 42 korun, tedy jen korunu nad svým historickým minimem. Na téměř 410 milionů eur zastoupených 99,99 milionu akcií narostl akciový kapitál developerské skupiny Orco Property Group po pondělním vydání 64,58 milionu akcií v rámci povinné části směny dluhu skupiny na akcie. Nové akcie již přijala k obchodování burza NYSE Euronext v Paříži, proces přijetí v Praze a Varšavě probíhá. Nové akcie nesou shodná hlasovací a akcionářská práva se stávajícími. Dalšího pokroku Orco dosáhlo při zajišťování si financování pro klíčový projekt portfolia GSG v Berlíně. Poté, co na sklonku srpna dosáhla dohody se čtveřicí německých bank, nyní byla do prosince prodloužena dohoda mezi GSG a Royal Bank of Scotland. Plně zajistit financování projektu chce Orco do konce roku.

Čtvrtek byl o ECB a projev Maria Draghiho v zásadě přinesl to, co investoři očekávali. Zveřejnění detailů ohledně plánu na neomezený a sterilizovaný nákup vybraných vládních dluhopisů, zejména splatností od jednoho do tří let, spustilo na evropských burzách téměř 3% rally.

V nadcházejících měsících neočekáváme zásadní zhoršení situace v žádném z klientských segmentů, uvedl mimo jiné v rozhovoru pro Patria.cz generální ředitel Komerční banky Henri Bonnet přes výhled letošního poklesu tuzemské ekonomiky o 1,1 procenta a očekávání, že ČNB v září dále sníží úrokové sazby. V dividendové politice vidí Bonnet potenciál nadále vyplácet zhruba 60 procenta čistého zisku jako vhodný poměr mezi silnou kapitálovou vybaveností a financováním rozvoje banky. Dluhová krize v Evropě podle Bonneta bude vyžadovat kreativní řešení s možným zapojením eurodluhopisů a europoukázek a možnou přeměnu EFSF či ESM do speciální formy právnické osoby financované přímo a nepřímo Evropskou centrální bankou. Co pokračování krize nezměnilo, je pohled banky na italskou investici. O Itálii stále KB hovoří jako o „jiném případu“ díky absenci realitní bubliny, silnému průmyslu a primárnímu přebytku veřejných financí. Akcie KB v bilanci celého dne mírně zpevnily.

Akcie developera Orco vymezily nové historické dno 33 po poklesu až o 16 procent. Developerská skupina zahajuje dobrovolnou část směny dluhu, která se týká konverze starých dluhopisů skupiny Orco i dluhopisů Orco Germany do nových dluhopisů skupiny, které mají být ke 4. říjnu vydány dle míry účasti v dobrovolné směně až za 75,2 milionu eur. Orco v pondělí vydalo celkem 64,58 milionů nových akcií v rámci povinné části směny 89,9 % dluhopisů skupiny Orco, které byla přijaty do obchodování v Paříži a jsou přijímány do obchodování v Praze a Varšavě. CEO Ott uvedl, že pokles akcií na nové dno vnímá jako mimořádnou příležitost k navýšení svého podílu ve společnosti. To potvrdila firma v pátek, kdy vyšla zpráva o tom, že Ott ve čtvrtek skutečně nakoupil 8 tisíc akcií společnosti za 11.680 eur.

Analytici Raiffeisenbank zvýšili cílovou cenu pro akcie pojišťovací skupiny VIG na 36 EUR (892 Kč) z 33 EUR, ale doporučení bylo ponecháno na stupni "držet". KIT digital oznámila, že se jí nepodařilo dosáhnout dohody na pokračování vzájemné spolupráce s odvolaným dočasným CEO Barak Bar-Cohenem. Ten tak KIT digital opouští.

Samotný konec týdne přinesl pražské burze silné zisky, které byly vyvolány doháněním čtvrteční rally západní Evropy a následně Wall Street na oznámení ECB, že bude intervenovat v neomezeném rozsahu a sterilizované podobě na sekundárním trhu dluhopisů. Investoři po proslovu Maria Draghiho přistoupili k vcelku agresivním nákupům. V Praze si nejvíce polepšila rakouská Erste, obchody se přesunuly k 430 a titul si tak připsal téměř 6% zisk. Komerční banka si polepšila o 2 %.

Akcie Telefóniky CR v pátek obchodovaly posledním dnem s nárokem na dividendu z loňského zisku 27 korun, ex-dividend dnem je pondělí 10. září. Akcie se bude nadále obchodovat s nárokem na výplatu 13 na akcii, odpovídající snížení základního kapitálu.

Po naší velmi silné zimní a letní sezóně se chce věřit, že se letos vývoj začal ubírat více cestou preference ojetých aut, kdy i manažeři začali nakupovat podle poměru cena/výkon, uvedla mimo jiné Karolína Topolová generální ředitelka autobazarů AAA AUTO, v rozhovoru pro Patria.cz. Dále rozkrývá plány na možnou další expanzi pobočkové sítě společnosti nejen v ČR a na Slovensku, ale možná i v Maďarsku a Rusku. Dalekosáhle vize nedávno zvolené šéfky AAA AUTO potom cílí na pozici leadera také na trhu použitých elektromobilů.


Zprávy k tuzemským akciovým titulům naleznete v sekci Akcie - ČR.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data