Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Orco - Zastupitelé znovu odmítli zpracování změny ohledně nádraží Bubny

Orco - Zastupitelé znovu odmítli zpracování změny ohledně nádraží Bubny

20.09.2012 15:24, aktualizováno: 21.9. 17:45
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Zastupitelé hlavního města dnes podruhé zamítli, aby se začala připravovat změna územního plánu, která by umožnila přestavbu železničního nádraží v Bubnech. Návrh už v květnu schválila rada města, v červnu i dnes jej svým hlasováním zastupitelstvo vyřadilo z programu jednání. Pro vyřazení hlasovali kromě zástupců opozice z ČSSD a KSČM také koaliční zastupitelé ODS. 

Pro vyřazení materiálu hlasovala těsná většina 32 zastupitelů z 63. O stažení žádal také starosta Prahy 7 Marek Ječmének (ODS). „Už na jaře letošního roku rada hlavního města včetně všech zástupců ODS jednohlasně odsouhlasila přijetí tohoto návrhu. Mám proto dobrý důvod domnívat se, že za dnešním výsledkem hlasování našeho koaličního partnera stojí podnikatelské zájmy současných vlastníků," uvedl ve čtvrtek po jednání náměstek primátora Tomáš Hudeček (TOP 09), který měl materiál předkládat. Podle něj hlasování potvrdilo oslabující pozici primátora Bohuslava Svobody (ODS) v jeho klubu a naopak rostoucí vliv pražských kmotrů. Kromě primátora totiž se stažením návrhu nesouhlasila z klubu ODS jen radní Aleksandra Udženija, náměstek Ivan Kabický a zastupitel Jan Kalousek.

"Součástí navrhovaných změn je udržitelné využití daného území, což pro vlastníky znamená, že nebudou moci Bubny zastavět v takové míře, jak si představují. Jejich snahou tedy může být odložit rozhodnutí o využití území na období, kdy budou moci prosadit více své podnikatelské zájmy," dodal Hudeček.

Výstavbu v Bubnech za desítky miliard korun dlouhodobě plánuje právě například společnost Orco Property Group. Na nevyužívaných železničních pozemcích má vzniknout kancelářský, bytový a obchodní komplex. Orku patří 24 hektarů z celkem šedesátihektarového areálu, vlastní pozemky s patrovou budovou stanice historické Buštěhradské dráhy a drážními dílnami; část pozemků patří například firmě Prominecon Group. Některé stavby byly kulturními památkami, Orco ale požádalo o zrušení památkové ochrany a stát jí v roce 2008 vyhověl. Památkově chráněná zůstává vodárna.

Část odborníků na průmyslové dědictví s odejmutím památkové ochrany nesouhlasila, protože stavby během několika let neztratily hodnoty, pro které byly za památky prohlášeny - především jako soubor. Národní památkový ústav ale její zrušení doporučil, stejně jako památkový odbor pražského magistrátu.

Proti kritice dnešního rozhodnutí pražských zastupitelů se ohradil zastupitel a bývalý náměstek primátora Rudolf Blažek (ODS). "Nechci nestandardní cestou řešit takhle velká území. Teď je tam stavební uzávěra a žádný developer tam nemůže stavět. Ten, kdo změnu chce, vychází developerům vstříc," řekl na jednání zastupitelstva naopak Blažek. 

"Podle dohody mezi zástupci ODS, TOP 09 a MČ Praha 7 z června letošního roku byla vypracována studie dopravní obslužnosti, která by měla být klíčovým bodem diskuze o využití lokality Bubny-Zátory. S tímto materiálem se zastupitelé ODS seznamují, následně proběhne diskuze o tomto materiálu s koaličním partnerem. Po tomto jednání bude možné kvalifikovaně rozhodnout o dalším postupu a pustit se do vlastního zahájení pořizování změny územního plánu," řekl primátor Bohuslav Svoboda (ODS).

Pokud by zastupitelé s návrhem souhlasili, byla by zpracována územní studie a posouzení vlivu změny na životní prostředí (EIA). Zanedbané území v Holešovicích je v rukou soukromých vlastníků, studie by prý měla najít kompromis mezi jednotlivými zájmy developerů. Podle dřívějších informací by v místě mohl vzniknout například koncertní sál, který Praze chybí.

K projektu hovoříl pro Euro také šéf aktivit Orka v Čechách a na Slovensku Aleš Vobruba. Výkonný ředitel Orka mimo jiné uvedl, že firma má demoliční výměr na všechny tamní stavby a zatím rušila jen tu část, která je součástí budoucího nákupního centra. Orco vlastní 24 hektarů, celé rozvojové území Bubny-Zátory včetně dokončených staveb má cca 60 ha. „Vedle nás žádná jiná společnost nedrží stejnou nebo podobně velkou část pozemků. Klíčem je dopravní řešení. Ulice Argentinská je přetížená, vede tudy veškerá doprava ze severu na západ. Situace se nezmění, dokud nebude zprovozněn tunel Blanka a nepostaví se přivaděč pro vnější pražský okruh. V současnosti se dokončuje dopravní studie, která má být odsouhlasena v souvislosti se změnou územního plánu,“ uvedl v dnes vydaném rozhovoru pro Euro Aleš Vobruba. Řekl také, že by podle něj nemělo být vyčkáváno na nový velký plán Prahy.

(Zdroj: čtk, Euro, Orco)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data