Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Australské trafiky se plní uniformními krabičkami cigaret bez loga. Přijdou i do Česka?

Australské trafiky se plní uniformními krabičkami cigaret bez loga. Přijdou i do Česka?

08.10.2012 14:11
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Noha chycená snětí, jazyk zohavený rakovinou, záchodová mísa s krvavou močí a vyzáblý muž umírající na rakovinu plic – pouze takový výběr budou mít za pár týdnů kuřáci v Austrálii u stánků s jejich oblíbeným produktem. Krom nevábného obrázku, který bude pokrývat 75 % přední strany každé krabičky, se jinak jednotlivé značky budou lišit jen malým nevýrazným nápisem dole uprostřed identifikujícím druh cigaret.

Tabákové společnosti jako British American Tobacco nebo Philip Morris od října v zemi nesmí své cigarety a doutníky balit do jiného než vládou přísně a pečlivě definovaného designu krabiček. Na doprodání starých zásob mají obchody čas do 30. listopadu. Pak smí být prodávány jen uniformně balené cigarety. Australská vláda tak chce do šesti let podíl kuřáků snížit ze současných 15 % na 10 % populace. K tomu má pomoci také zvýšení spotřební daně z cigaret o 25 %. Dopad na odvětví, v němž se v zemi ročně protočí 10 mld. USD, zatím odhadnout nelze, avšak možnost, že se radikální opatření rozšíří do dalších států, díky Austrálii jednoznačně vzrostla. O zpřísnění regulace prodeje a propagace cigaret uvažuje Turecko, Nový Zéland, Indie a také Evropská unie.

Tabákový průmysl v srpnu neuspěl s žádostí o zrušení státní regulace u nejvyššího australského soudu. Žaloba argumentovala tím, že vláda protizákonně zabavila duševní vlastnictví soukromých společností, aniž by je za to odškodnila. Soudní senát podání nevyhověl v poměru 6 ku 1 s tím, že vláda z odejmuté značky na krabičkách nijak neprofituje, a proto tabákovým koncernům nedluží žádnou kompenzaci.

Do obchodů, trafik a supermarketů v Sydney mezitím dorazily první jednolité krabičky. Odrazující obrázek na přední straně doplňují varování o následcích kouření po bocích a na 90 % zadní strany. Podle legislativy, schválené v prosinci, nesmí na krabičkách být žádné „ozdobné rýhy, značky, výčnělky nebo jiné nepravidelnosti tvaru a povrchu.“ Dále jsou přesně určeny tvary rohů krabiček, způsob, jakým se krabičky otvírají, barva lepidla, díky němuž drží pohromadě, a vzhled igelitového obalu. Na krabičce se nesmí objevit žádné ochranné známky ani loga, všechny názvy musí být vyvedeny stejným písmem fontu Lucida Sans na „monotónním šedohnědém pozadí“ odstínu Pantone 488C. Cigarety nesmí být vůbec veřejně vystaveny a prodejci je musí držet v prostých bílých skříních. Za nedodržení zákona hrozí milionové pokuty.

Trafikanti v Sydney se domnívají, že nový vzhled cigaret lidi od kouření neodradí, bude mít ale negativní dopad na segment dražších tabákových výrobků, které se kupují jako dárky. Řada obchodníků tvrdí, že obrázky na krabičkách nejsou tak drsné, jak se původně čekalo. Několik kuřáků oslovených na ulici zase sdělilo, že je výjevy těžce nemocných vyvedly z míry a že se pokusí s návykem skoncovat.

Největší obavou tabákových společností je šíření přísné regulace dál do světa. „Jakmile se opatření ke kontrole kouření zavedou v jedné zemi, šíří se na další trhy,“ tvrdí David Hammond z University of Waterloo v Kanadě. Povinnost varovat kuřáky obrázky a nápisy na obalech byla zavedena poprvé právě v Kanadě v roce 2001. Od té doby ji v různých obměnách převzalo 47 zemí, včetně Brazílie, Filipín, Turecka a Ukrajiny, které se řadí k největším trhům. Pokus zavést podobné varování ve Spojených státech zatím skončil u odvolacího soudu, který zákon z roku 2009 zrušil s poukazem na první dodatek ústavy o ochraně svobody projevu. Vláda případ pravděpodobně požene až k nejvyššímu soudu.

Rozhodnutí australského soudu, podle něhož musí tabákové firmy dokázat, jaký má vláda z uniformních krabiček prospěch, považuje společnost British American Tobacco (BAT) za důsledek „zvláštností“ australské ústavy, které prý v mnoha jiných zemích nejsou přítomny. Proto by podle BAT mělo být šíření drakonické legislativy do dalších států komplikovanější.

„Sledujeme samozřejmě bedlivě vývoj v Austrálii,“ komentoval zavedení jednolitých krabiček mluvčí Evropské komise Antony Gravili. „Pracujeme na návrhu revize směrnice o tabákových výrobcích. Komise ho předloží někdy na podzim. Diskutovalo se mnoho návrhů včetně možnosti zavést krabičky cigaret bez loga.“

Do zavedení cigaret bez jména a s odstrašujícími obrázky má EU zatím daleko. Návrh Komise by musely schválit členské země a také europoslanci. To je proces nejméně na rok. Zavedení do praxe by pak trvalo dalších několik let.

Od roku 2003 vypadají krabičky cigaret v Česku, pokud jde o povinné údaje, víceméně stejně. Zdravotní varování typu "kouření škodí zdraví" zabírá na přední straně 30 % a na zadní 40 % plochy.

Podle toho, co v září napsal německý Die Welt, a podle probíhajících diskusí v Bruselu by mohl nápis nově zabírat tři čtvrtiny krabičky. Otázkou je, zda budou povinné i varovné obrázky s plastickým vyobrazením nemocí, které kouření přináší.

V poslední tabákové směrnici Evropské unie z roku 2001, kterou se musí řídit i Česko, nebyly odpudivé obrázky povinné, ale doporučované. Několik států jako Belgie, Velká Británie, Francie či Itálie je od té doby zavedlo. Když se k možnostem, které přicházejí v úvahu, vyjadřovalo před dvěma lety Česko, byl tehdejší ministr zemědělství Ivan Fuksa víceméně proti všem navrhovaným opatřením: jednotnému balení, obrázkům i zákazu vystavení.

Jiný postoj zaujímá ministerstvo zdravotnictví, které to by rádo dostalo směrnici a její převedení do českých zákonů na starost. "Ministerstvo zdravotnictví návrhy komisaře pro zdravotnictví jednoznačně podporuje a uděláme všechno pro zpřísnění," uvedl náměstek ministra zdravotnictví Martin Plíšek s tím, že se jednání v Unii aktivně účastní.

(Zdroj: Bloomberg, Čro, Evropská komise)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data