Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ve volbách do krajů a třetiny Senátu uspěla levice, roste vliv komunistů

Ve volbách do krajů a třetiny Senátu uspěla levice, roste vliv komunistů

15.10.2012 8:42, aktualizováno: 15.10. 11:26
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Levice uspěla ve víkendových volbách v ČR nejen v krajích, ale i Senátu. Po sečtení výsledků ve všech volebních okrscích sociální demokraté vyhráli v devíti krajích, KSČM ve dvou, ODS a Starostové pro Liberecký kraj v jednom. Volební účast byla 36,89 procenta.

Pro ČSSD hlasovalo v krajských volbách 23,58 procenta voličů, pro KSČM 20,43 procenta. ODS volilo 12,28 procenta, KDU-ČSL, která samostatně kandidovala v pěti různých krajích, získala 5,82 procenta hlasů, další hlasy jí naskákaly v koalicích s jinými seskupeními.

Sociální demokraté jasně zvítězili v Olomouckém, Jihočeském, Středočeském, Královéhradeckém, Moravskoslezském, Pardubickém, Jihomoravském, Zlínském kraji, Kraji Vysočina.

Komunisté se stali jedničkou v Ústeckém a Karlovarském kraji.

Občanští demokraté uspěli v Plzeňském kraji a v Libereckém kraji získali prvenství Starostové pro Liberecký kraj.

ČSSD se prosadila také v prvním kole senátních voleb, kde byla účast voličů 34,90 procenta. Nejčastějším duelem druhého kola bude pravděpodobně souboj kandidátů sociální demokracie a komunistů, který se dá očekávat v 10 ze 27 volebních obvodů. Druhým nejčastějším střetem budou opět politici levicové ČSSD, tentokrát však proti kandidátům vládní ODS (šest obvodů). Sociální demokraté tak mají s KSČM šanci sami získat v Senátu ústavní většinu, k níž potřebují 15 z 25 možných mandátů. Vliv ODS v Senátu se oslabí.

Premiér a předseda ODS Petr Nečas uznal, že volby byly porážkou pravice. Považuje to ale za obvyklou daň za to, že ODS vede celostátní vládu. Sám prý nese odpovědnost hlavně za výkon vlády a sněmovní volby. Neúspěšné volby ale zřejmě zvýší napětí v ODS, kterou čeká už za tři týdny volební kongres. Na konci října navíc Sněmovna bude rozhodovat o vládním daňovém balíčku, s nímž spojila Nečasova vláda důvěru. Opoziční ČSSD Nečasův kabinet kvůli neúspěchu vládních stran v krajích vyzývá k odchodu.

Jediným krajem ze třinácti, v němž ODS zvítězila, je Plzeňský. Ani v tomto kraji se jí navíc nemusí podařit získat hejtmanský post, protože za ní skončily ČSSD a KSČM. Lídrem v kraji byl někdejší ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, jehož Nečas ze svého kabinetu bez přesvědčivého vysvětlení odvolal.

Nečasův stranický kritik poslanec Petr Tluchoř, který spolu s dalšími pěti poslanci ODS odmítl vládní daňový balíček, prohlásil, že za špatný volební výsledek nemohou krajští a senátní kandidáti ODS. Ukázalo se podle něj, že je chybou opouštět program ODS. 

Politologové označili výsledek voleb za novou zbraň do rukou rebelů uvnitř ODS. "Nečas možná zůstane předsedou vlády i ODS, ale pravděpodobně do vedení kolem něj rebelové dosadí lidi, kteří si ho ještě lépe pohlídají," uvedl politolog Bohumil Doležal. Jeho profesní kolega Jiří Pehe se také domnívá, že rebelové teď získali novou platformu, z níž se mohou opírat do Nečasovy vlády i do něj osobně. "Využijí situace, protože podle nich vláda neprosazuje správné reformy," řekl.

Připomněl, že ještě důležitější než vítězství levice je úspěch odvolaného ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila v Plzeňském kraji. "ODS v krajských volbách uspěla v jediném kraji, tam, kde funguje Nečasův nejviditelnější oponent Jiří Pospíšil. Podle mě se teď ODS musí ptát, jak to, že zrovna Pospíšil dokázal uspět, když podle premiéra neměl své místo ve vládě," vysvětlil Pehe. 

Pehe dodal, že propad ODS v senátních volbách považuje za horší než na krajské úrovni. "Mají deset kandidátů do druhého kola, už teď je jasné, že čtrnáct křesel neobhájí. I z těch deseti mají reálnou šanci tak na čtyři. To je otřesný debakl. Nejenže uspěl Nečasův oponent Pospíšil, ale jeho nejsilnější spojenec Alexandr Vondra v Litoměřicích propadl. To jednoduše nemůže zůstat bez následků pro strukturu ODS," vyslovil svůj předpoklad Pehe.

Tomáš Lebeda se přiklonil k témuž názoru, že úspěch Pospíšila je výraznější ukazatel než obecný zdar levice, i když je jasné, že výsledek ODS v krajích lze nazvat debaklem. "Strana nezískala ani 13 procent, to je dosud nejnižší hranice, kterou překonává i výsledek ČSSD z roku 2004, ti měli tehdy 14 procent. Přitom odvolaný Pospíšil zvládl ve svém kraji získat 26 procent, tedy dvojnásobek celostátního zisku ODS. Podle mě i Pospíšil, stejně jako ČSSD a KSČM, těžili ve volbách z protestních hlasů," zmínil Lebeda.

Dodal, že současná vláda je mimořádně křehká. "Ukazuje se, že optimismus z roku 2010, že máme silnou vládu, byl nepřípadný. Kabinet, který je v takovém stavu, může padnout prakticky kdykoli, to není jen případ kýženého daňového balíčku, o němž teď rebelové vyjednávají," řekl. Přidal, že slabá vláda je dlouhodobý problém České republiky.

Do Sněmovny by se v září dostalo podle čerstvého volebního modelu agentury STEM pět stran, přičemž poprvé by mezi nimi byli zemanovci. Nejvíce křesel v dolní parlamentní komoře by získala ČSSD, a to 79. Následovali by komunisté, kteří by dosáhli od voleb 2010 svého nejlepšího výsledku - 47 mandátů. ODS by obsadila 42 křesel, TOP 09 třiadvacet křesel a Strana práv občanů - zemanovci devět.

Podle stranických preferencí by ČSSD podpořilo v září 22 procent lidí, v červnu to bylo 21,9 procenta. Podpora ODS se od června propadla z 14,9 procenta na 12,1 a TOP 09 si pohoršila z 9,5 na 7,7 procenta. Komunisté získali v průzkumu 13,5 procenta preferencí, o 0,6 bodu více než v červnu. Zemanovci by měli podporu 4,3 procenta občanů. Je třeba ale brát v úvahu statistickou chybu, která se u menších stran pohybuje kolem plus minus dvou procentních bodů a u velkých stran kolem plus minus tří bodů.

Agentura průzkum provedla ve dnech 29. srpna až 5. září a zúčastnilo se ho na 1200 občanů. 

(Zdroj: mediafax, ČT, čtk)


Váš názor
  • A nedivte se
    15.10.2012 10:13

    v této zemi nikdo jiný, kromě komunistů v politice není. Nehraje přitom vůbec žádnou roli jak se jmenuje, jestli ČSSD, nebo ODS, nebo TOP, atd - protože je to pořád komunista. Ten kdo pravicově přemýšlí, ten pracuje od svítání do soumraku a má problém svoje podnikání udržet nad vodou. Prosperuje většinou pouze ten, který je napojen na státní peníze a na dotace. Je mi nejde do hlavy, jak to, že současní komunisté podnikají. Tomu nějak nerozumím.
    oradapoisson
  • inspirace pro soudruhy
    15.10.2012 9:43

    V Pakistánu už přešli na kolektivní hospodaření :-)))))))
    Jesse
  •  
    15.10.2012 9:39

    .. chlapci .. ale tentokrat komunistov na slovensko nepustime :) ... utecencov primame :)
    sepo02
    •  
      15.10.2012 9:42

      Dobre hovoríš, veru dobe. Len dávaj bacha. Rudý mor je nakažlivý :-))
      Jesse
      •  
        15.10.2012 10:17

        :)) ... utecenci prejdu DEKONTAMINACIOU .. dufam ze to pomoze :))))) ... ja vlastne neviem ci je to vobec sranda .... dufam ze je to blba zhoda nahod .. ale bojim sa ze ne :)
        sepo02
  • volba komunistu......
    15.10.2012 9:07

    Volit komunisty poprve muze mlady nezkuseny naivni nebo socialne zalozeny clovek - ale kdyz je voli po druhe cely narod pak je to narod blbcu, kteremu neni pomoci a zaslouzi si je. Je to stejne jako s tou "sametovou revoluci" byvali komunisti si zalozili nekolik jinych stran - pak rozestvali blbecky a ti si ted voli zase komunisty. Nakonec se ostatni strany zase sjednoti v jednu velkou stranu a kdo nejde s nami jde proti nam. Pristi volby zase vyhraje jen jedna strana s 99.99%. Uz si pripravujte zase mavatka na 1.Maje :o)). Uz jen zbyva aby sem soudruzi pozvali Putia a je vymalovano. yhoda je v tom ze se nebudou muset menit novi soudci, policejni aparat a misterstvo vnitra - tak ty stare kadry stale jsou. Chudaci deti se ale budou muset zase ucit novou historii a ucit povine rusky.
    Murango
    • Re: volba komunistu......
      15.10.2012 9:18

      Pokud mladý člověk volí komunisty, možná nedával ve škole pozor, nebo mu doma špatně vysvětlili, jak to dříve fungovalo. Na druhou stranu, když ODS, ČSSD i TOP 09 tak nestydatě kradou a volič je pro ně jen obtížný hmyz, nelze se divit, že mladý volič zkusí i komunisty. Navíc, která stranu vlastně nemá mezi sebou komunisty? Vždyť po 89. jen uložili stranickou knížku nebo svlékli svazácky stejnokroj.
      oh171
      • volba komunistu....
        15.10.2012 9:37

        kdyby bylo mozne ty komunisty zvolit - vyzkouset a kdyz se nebude jejich politika libit tak zvolit nekoho jineho - tak mozna, ale my je tady uz meli - oni pak zrusili ostatni strany a dosadili vsude sve lidi z rad delniku a rolniku. Po viteznem unoru se jine strany ani lide volit nedali protoze neexistovali. Kdo se vzeprel ten byl popraven nebo nahnan do uranovych dolu. Noo kdyz se to lidem libi tak prosim -mame prece demokracii.
        Trabant
        • Re: volba komunistu....
          15.10.2012 9:41

          Třeba se teď podaří zavést pracovní povinnost :-)) Hodně lidí by to potřebovalo jako sůl a za peníze na sociální dávky postavíme nové dálnice a doženem konečně tu ameriku :-))
          Jesse
          •  
            15.10.2012 9:58

            No možná by pomohlo zavedení volební povinnosti...
            Kalka.
            •  
              15.10.2012 10:08

              Zavedením volební povinnosti by určitě komunisti dostali ještě víc hlasů. Kdybychom s manželkou nebyli líní, tak jim půjdeme dát taky hlas, takhle za nás tu špinavou práci musela udělat aspoň tchýně. :-)))
              opravář vesmírné stanice
            •  
              15.10.2012 10:03

              Myslíš jako, že se bude chodit k volební urně kolektivně, v průvodu a s mávátky?:-))
              Jesse
              •  
                15.10.2012 10:07

                Haha - zrovna si Nečas na čt24 stěžuje na malou účast pravicových voličů...
                Kalka.
                •  
                  15.10.2012 10:13

                  Ten svazák je fakt natvrdlej, to jsem ještě takového politika nezažil. Tak on jmenuje na post volebního managera Drobila, coby největšího defraudanta (půl miliardy) a pak se diví. To je neuvěřitelné...
                  Jesse
                  •  
                    15.10.2012 10:18

                    Posloucháš ho? On se nediví, považuje to za zákonitost, se kterou počítal... ;-)
                    Kalka.
                    •  
                      15.10.2012 10:24

                      Už jsem se ho naposlouchal dost. Jakoby předčítal starý referát ze schůze SSM. Nic se nezměnilo :-)
                      Jesse
      •  
        15.10.2012 9:36

        No ono když se to spočítá, tak to zase tak špatně nedopadlo. V minulých volbách do kraje měli socani s bolševikem víc mandátů než teď a to byla účast ve volbách vyšší. To jak dopadla naše rádoby pravice je myslím logický. Pokud se budou v politice u pravice pohybovat gráz..vé jako je Dalík a pokud bude reformu dělat arogantní Kalousek (mimo jiné jeho obhajoba Parkanky byla katastrofou), pak to asi nemůže dopadnout jinak. Podle mě se bolševik musí dostat k moci, buď se zdiskredituje a nebo dovede naši zem k bankrotu, ale je to jediná možnost, jinak se z toho socilismu nedostaneme.
        tk69
      •  
        15.10.2012 9:35

        Brzy přijde doba, kdy Plzeň osvobodila rudá armáda :-))
        Jesse
        • Tu Ruda Armia jiz osvobodila jednou
          15.10.2012 9:46

          sice byli prevleceny za Amiky aby Nemci nekladli takovy odpor - ja byl u toho - a davali nam americkou cokoladu a zvejkacky, jak byli rafinerovany. Ty pravy rusaci prijeli pozdeji a sebrali mi hodinky so jsem dostal od dedy k 10. narozeninam. Ted ale asi budou osvobozovat spise Ruske Vary az nove zvoleni rudosi zase zavolaji Putina o ochranu - to se tak dela. Jako v Grizii.
          realbull
          • Nebul, už jsi na to velký
            15.10.2012 12:59

            a kdyby se něco semlelo tak uletíš, máš přeci křídla
            mamon
            • Realbull : Nebul, už jsi na to velký
              15.10.2012 17:41

              ale ja prece nebulim - nemam k tomu zadne duvody - ja se jen usmivam jak na estrade - ja uz uletel davno.
              realbull
Aktuální komentáře
20.04.2024
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data