Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - rozhovor
Aleš Zeman (Dial Telecom) na Patria.cz - právě online! Nový operátor, ceny, aukce, konkurence...

Aleš Zeman (Dial Telecom) na Patria.cz - právě online! Nový operátor, ceny, aukce, konkurence...

22.10.2012 13:00
Autor: Redakce

Vstoupí ještě letos na domácí telekomunikační trh další operátor? Zájemců je dle spekulací odborných kruhů několik, vstřícnost stávajících mobilních operátorů vůči virtuálním údajně stoupá. Ringier prý jedná s Telefónikou, UPC s Vodafonem, Tesco, mající už zkušenosti v regionu například z Maďarska, s T-Mobilem a Telefónikou. Aukce frekvencí na rychlé mobilní sítě LTE přilákala vedle trojice stávajících operátorů Telefónica CR, T-Mobile a Vodafone nováčka PPF Mobile Services.

Zájemci o provoz virtuálního operátora jsou, dosud se prý ale setkávali s nezájmem mobilních operátorů umožnit jim vstup do svých sítí. Ti zase hovoří o nabídkách, které nejsou oboustranně výhodné. Bumerang se k nim vrací v podobě stížností na nekorektní jednání. ČTÚ dokončuje analýzu, na jejímž základě by mohl operátorům velkoobchodní otevření sítí nařídit. „Současnou vyšší snahu operátorů na vytvoření virtuálního operátora samozřejmě vítám. Jen podotýkám, že kdyby byla vůle se dohodnout, mohli tu fungovat již tři roky," tvrdí předseda ČTÚ Pavel Dvořák.

Kde jsou možní konkurenti stávající trojice operátorů? Je tuzemský telekomunikační trh konkurenční, nebo pevně rozdělen a neprodyšně uzavřen? Platí spotřebitelé za služby příliš mnoho? Je prostor pro brzké či alespoň dohledné zlepšení? Hrozí telekomům další propad v hospodaření? Nejen na to se ptejte předsedy představenstva VOLNÝ, místopředsedy představenstva Dial Telecom a bývalého manažera Českého Telecomu v jedné osobě. Aleš Zeman v pondělí 22. října od 13 hodin v online rozhovoru na Patria.cz. Loni v únoru koupila mateřská společnost Dial Telecomu Divenno Holdings od skupiny Penta mobilního operátora U:fon. Letos na podzim se ten ocitl v insolvenčním řízení, firma jej chce očistit od dluhů a dále provozovat. Nově Dial Telecom kupuje Star 21 Networks, zaměřenou na velkoobchodní nabídku připojení na českém trhu ostatním operátorům. Jaké má plány? Ptejte se!
Aleš Zeman, Dial Telecom/VOLNÝ
Aleš Zeman, místopředseda společnosti Dial Telecom, a.s.

Vystudoval obor podnikové hospodářství na University of New York in Prague. V letech 1995 až 1998 působil jako manažer oddělení platebních karet v bankovních domech eBanka a GE Money. V letech 1999 až 2000 pracoval jako manažer velkoprodeje ve společnosti ČESKÝ TELECOM, a.s. V současnosti působí jako předseda představenstva společnosti VOLNÝ, a.s., a místopředseda představenstva společnosti Dial Telecom, a.s.


Váš názor
  •  
    22.10.2012 12:59

    Pane Zemane, nepomohlo by situaci na telekomunikačním trhu optření,kdy by bylo zavřeno vedení ČTÚ a ústav rozpuštěn.
    Homo
  •  
    22.10.2012 12:18

    Jako investora TelCR by mne zajímalo, zda máte predikce/očekávání/prognózy růstu českého tel. trhu, případně segmentů (pevné, mobilní, mobilní data, pevná data,..) Můžete nabídnout? Rád bych si poslechl odhady "odjinud". Předem velmi díky. L.
    JoN
  • ČTÚ
    22.10.2012 12:13

    Dva dotazy k ČTÚ: 1) jak hodnotíte postup při aukci LTE (kritéria, neustále posunování termínů,..) 2) Ukazují noví lidé ve vedení ČTÚ na pozitivní změnu v tomto ne vždy užitečně přijímaném tělese? Již jste něco pozitivního v tomto směru zaznamenal? díky
    JoN
  • Nové technologie
    22.10.2012 12:12

    Pane Zemane, zajímal by mě váš názor na aplikace typu Skype nebo WhtsApp umožňující volání a posílání textových zpráv mezi uživateli bez nutnosti platit operátorovi. Jedinou reálnou obranou operátorů se zdá být omezení objemu přenesených dat (a tím i uskutečněných hovorů). Domníváte se, že nás čeká doba, kdy už budeme operátorům platit jen za mobilní data v telefonu a nikoliv za hovory či zprávy? Hodně zdaru!
    matrix
  • Ceny hovorů
    22.10.2012 12:08

    Dobrý den, jak hodnotíte současné nastavení cenové politiky trojice hlavních českých operátorů a fakt, že po nedávném snížení propojovacích poplatků ze strany ČTÚ skoro o polovinu nedošlo k žádnému zlevnění hovorů? Díky za upřímnost
    Koutný
  • investice vstupu
    22.10.2012 12:07

    Dobrý den. Jako laik si neumím přesně představit jednak, jaká investice je potřeba, aby někdo na českém trhu rozjel plnohodnotného operátora či takzvaného virtuálního, jednak, jak dlouho technicky a byrokraticky taková příprava trvá. Můžete mě uvést do těchto čísel alespoň řádově? děkuji. Miloš
    JoN
  •  
    22.10.2012 12:06

    Vážený pane místopředsedo, Moc by mě zajímalo, jakým způsobem chcete ovlivnit ceny na trhu a jakým způsobem se chcete vyvarovat kartelovým dohodám v telekomunikačním odvětví. Tím myslím například oficiálně nabízené tarify, protože sám jsem si vyjednal takový tarif, který nikdy nebyl na českém trhu nabídnut veřejnosti, s takovou argumentací opírající se o zahraniční nabídky (např.: 20 liber = neomezený internet, neomezené volání do všech sítí + 400 SMS). Tím mířím k hlavnímu faktoru, který zásadně zvyšuje ceny v ČR a to je O2, které je hlavním vlastníkem Českých sítí, které pronajímají sítě ostatním operátorům. Děkuji za odpověď a přeji Vám mnoho úspěchů na Českém trhu. Malý Nevim
    Malý Nevim
  • Nový operátor
    22.10.2012 11:29

    Co jsou podle vašeho názoru, pane Zemane, hlavní zbraně, se kterými musí přijít nový operátor, aby uspěl?
    JoN
  •  
    22.10.2012 11:21

    Myslíte, že virtuální operátor může mít na českém trhu ekonomický úspěch, není lokální trh příliš malý aby pro ně byl prostor? Víte o nějakém virtuálním operátorovi v zahraničí, který je skutečně úspěšný?
    JoN
  • ceníky a realita
    22.10.2012 11:20

    Prosil bych vás o názor k následujícímu: Domácí operátoři mají nějaké tarify a ceníky. Díky nim jsme hodnoceni jako drahý trh, nad průměrem okolních. Je asi veřejným tajemstvím, že zákazník, který není líný a opakovaně prodlužuje své smlouvy, se dostává díky konkurenčnímu boji o něj zcela jinam (řekněme až na 50 % paušálu a to fyzická osoba). Je jasné, že operátor chce, aby mu zákazník, než aby odešel, vydělal alespoň něco. Ještě horší je dle mého pozice například kabelovek, kde železo v domě/bytě vydělá alespoň něco, nebo nic... Mění se podle Vás síla mezi zákazníkem a poskytovatelem služby od diktátu k tržnímu vyjednávání o ceně? Jak touto optikou hodnotíte konkurenci na domácím retailovém telekomunikačním trhu? Jsou tyto diskonty a tento způsob cenové politiky udržitelné?
    JoN
  •  
    22.10.2012 10:55

    Dobrý den, od kamarádů, kteří pracují u operátorů, slyším na adresu českého ČTÚ jedno jediné: Zbytečná, nefunkční instituce. Zrušit. Jaký je Váš názor? Jak by efektivně měla fungovat regulace telco trhu? Je nějaká země příkladem? Díky.
    JoN
  •  
    22.10.2012 10:31

    Zdravím Vás. Dokážete pro pochopení laika porovnat konkurenci na českém trhu v porovnání s evropskými zeměmi a hlavní důvody, proč tomu tak je? Platí podle Vás stále, že je český zákazník konzervativní, nebo se poptávka stává elastičtější? Díky a přeji hodně úspěchu
    Investorka
  •  
    22.10.2012 9:54

    Dobrý den pane Zemane, Dial Telecom koupil od Penty ufona. Nelitujete toho kroku, udělali byste to znovu?
    JoN
  •  
    22.10.2012 9:52

    Dobrý den.Jaký by byl dle Vašeho názoru možný pokles cen hovorného a marží stávajících operátorů na trhu v případě nástupu nového operátora na trh. Jak by jste hodnotil možný pokles ziskovosti současných operátorů.
    JoN
  •  
    22.10.2012 9:45

    Dobrý den, myslíte si že může být něco pravdy na tom, že by některý čínský operátor chtěl vstoupit na český trh, když už se Huawei stará o provoz sítí zdejších operátorů?
    JoN
Aktuální komentáře
23.04.2024
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů