Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Obama raději shodí ekonomiku USA z fiskálního útesu, než by prohrál s republikány?

Obama raději shodí ekonomiku USA z fiskálního útesu, než by prohrál s republikány?

06.12.2012 11:32
Autor: ČTK

Prezident Barack Obama začíná vypadat jako "skokan z fiskálního útesu" a jeho přístup k řešení hrozící rozpočtové krize v USA by mohl srazit americkou ekonomiku do kolen. Obama je zřejmě ochoten v zájmu svého politického vítězství nad republikány ekonomiku obětovat, napsal komentátor agentury Reuters Daniel Indiviglio.

Obama nejprve poslal Kongresu nabídku, která byla mrtvá, ještě než dorazila. Poté rychle odmítl kompromisní odpověď republikánů. Obama působí dojmem, že jej láká politický prospěch, který pro něj kyne z toho, když se dohoda nezdaří a on bude moci obvinit z krachu republikány, píše komentátor.

Obama nevstoupil do jednání mírovou nabídkou, ale seznamem požadavků. Navrhl zvýšit daně o 1,6 bilionu dolarů a aby republikány ještě více rozčílil, zahrnul do svého návrhu nejméně 200 miliard dolarů výdajů na podporu ekonomiky, které prakticky neutralizují jakékoli jeho verbální sliby snížení mandatorních výdajů. Navíc požaduje odebrat Kongresu jeho pravomoc rozhodovat o stropu na federální dluh.

Republikánští lídři označili Obamovu nabídku za směšnou, i přesto ale nabídli kompromisní zvýšení daňových příjmů o 800 miliard dolarů prostřednictvím zrušení daňových výjimek a odpisů. U výdajů navrhli škrty zhruba na úrovni toho, co předložila loni Obamou sestavená dvoustranná komise pro ozdravení rozpočtu.

Přístup republikánů byl podle komentátora Reuters ten nejlepší krok v dobré víře, jaký se dal ve Washingtonu čekat, zvláště s ohledem na to, že pro řadu z nich by to znamenalo porušení slibu nezvyšovat daně, který dali před volbami voličům. Obama však na to v úterý odpověděl tím, že bude jednat pouze o dohodě, která zahrne zvýšení daňových sazeb pro bohaté. Sám pak odmítl i ty nejmírnější reformy nárokových výdajů, které navrhli republikáni.

Nově zvolený prezident zřejmě očekává od svých protivníků téměř absolutní kapitulaci. Když toho nedosáhne, je podle všeho připraven na to, že nechá ekonomiku spadnout do recese, pokud mu to umožní vylíčit své oponenty jako zloduchy, kteří trvali na zachování daňových sazeb pro bohaté. Američané se možná přikloní na jeho stranu, avšak Obamovo politické vítězství bude znamenat pro americkou ekonomiku obrovskou prohru, uzavírá Indiviglio.


Váš názor
  • shoda náhod?
    06.12.2012 13:11

    Tak nějak podobně se chová i náš ministrant finanční amatér Kalousek. Po něm potopa. Jen aby u zhasínání poslední žárovky neřekl, že je "odpovědně fiskální a dospělý politik"... to by už moje bránice nepřežila :-)))
    Jesse
  • Silná slova
    06.12.2012 13:06

    To jsou ale silná slova o obětování ekonomiky apod. Amerika by měla být ráda, že jí náhodou vyšlo, že najednou začnou platit zákony, které trochu vylepší rozpočet. Jestliže tím jednorázově poklesne HDP, tak je to více než vyvážené poklesem deficitu. Kdyby člověk počítal vitalitu ekonomiky jako HDP minus deficit rozpočtu, což je rozumné, protože deficit rozpočtu v podstatě vytváří umělou "dotovanou spotřebu", tak podobně korigované HDP vůbec od ledna nepoklesne. Je to jako člověk zasypaný 15 tunami kamení (15 bilionů dolarů dluhu USA), kterému vždycky přisypali ještě jednu tunu za rok. Když mu poprvé rok nic nepřisypou, tak si začne stěžovat, že je to katastrofa, úplný fiskální útes. Jděte s tím do Prčic. Jestli USA normálně ozdravnou kúrou projde, bude to jedině dobře, pro Ameriku i pro rovnováhu ekonomiky ve světě. Jestli se nechá oblbnout výroky o tom, že snížení deficitu je vlastně hrozná věc, jen proto, aby mohla pochodovat stále blíže ke skutečné propasti, tak je to důvod si myslet, že bychom USA měli stále více považovat za nové Řecko ve výcviku.
Aktuální komentáře
26.04.2024
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university