Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Akcie RIM propadly až o 13 %. Výrobce Blackberry čeká 4Q ztrátu a utrpěl odliv zákazníků. Ohroženy tržby

Akcie RIM propadly až o 13 %. Výrobce Blackberry čeká 4Q ztrátu a utrpěl odliv zákazníků. Ohroženy tržby

21.12.2012 9:53, aktualizováno: 21.12. 13:58
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Kanadská společnost Research In Motion (RIM), výrobce Blackberry, utrpěla citelný odliv zákazníků a pro poslední čtvrtletí roku očekává provozní ztrátu. Na konci ledna 2013 uvede nový model Blackberry 10, souběžně ale ihned očekává negativní dopad do prodejnosti modelu Blackberry 7. Akcie RIM v řádném obchodování posílily o 3,6 % na 14,12 USD, následně ale v prodlouženém obchodování v reakci na zprávu firmy propadaly až o 13 % na koncových -8,99 % a 12,85 USD.

Očištěná ztráta na akcii ve 3Q dosáhla 22 centů při trhem očekávaném ztrátě 35c, také tržby za třetí čtvrtletí roku překonaly úrovní 2,73 mld. USD konsensus 2,66 mld. USD. Hrubá marže dosáhla 30,4 % při konsensu 28,1 %. Zpětné hodnocení 3Q je tedy v tomto nad konsensem. Celkový zisk společnosti ve fiskálním třetím čtvrtletí pak prudce klesl na 14 milionů USD z loňských srovnatelných 265 milionů USD. Nejnovější výsledky však zahrnují mimořádný zisk z daňového vypořádání.

Co neuspokojilo, jsou dodávky Blackberry zákazníkům ve čtvrtletí výsledkem 6,9 milionu při konsensu 6,94 milionu, byť dodávky tabletů dosáhly 255 tisíc místo očekávaných 149,5 tisíce, ale zejména výhled na poslední čtvrtletí roku, kde opět očekává reportování provozní ztráty. RIM zaznamenala v uplynulém čtvrtletí poprvé pokles počtu uživatelů BlackBerry.

Celkové příjmy RIM se za tři měsíce do 1. prosince snížily o 47 procent na 2,7 miliardy USD. Počet uživatelů BlackBerry po celém světě klesl na 79 milionů z 80 milionů v předchozím čtvrtletí. Počet uživatelů je pro RIM klíčový. Na rozdíl od dalších výrobců telefonů vybírá měsíční poplatky za přeposílání e-mailů a internetových dat na přístroje BlackBerry. A právě zde se dle prohlášení firmy rýsuje značné riziko pro budoucí tržby.

Firma chystá zásadní změnu v této poplatkové politice, jejíž výsledky obstarávají více než třetinu celkových tržeb. Ti zákazníci, kteří budou chtít rozšířit stávající služby, budou nadále platit paušální poplatek, od ostatních se dle prohlášení RIM očekává „nižší nebo nulový generovaný servisní poplatek“, uvedl CEO Thorsten Heins. V posledním čtvrtletí tyto servisní poplatky vygenerovaly tržby 982 milionů dolarů při celkových tržbách 2,73 mld. USD.

„Operační systém Blackberry se musí adaptovat na nové trendy. Pocítíme tlak a test, zda jsme právem na našem trhu,“ uvedl CEO Heins. Za propočtů, že RIM má cca 15 milionů firemních zákazníků a kolem 60 soukromých zákazníků mohou servisní příjmy propadnout o více jak třetinu, odhadl Kevin Standtler, prezident texaské Stadtler Capital Management, který drží 40 tisíc akcií RIM.

BlackBerry byl kdysi vyhledávaným symbolem pro lidi, jejichž životním stylem bylo být stále připojen. Svůj lesk však ztratil s příchodem konkurenčních přístrojů, jako iPhone firmy Apple a přístrojů, které využívají software Android firmy Google. Nyní se trh více obává dopadů uvedené změny v poplatkové politice více, než pozitiv, přicházejících s novým modelem BlackBerry 10. Ten má již velké zpoždění, podle čerstvého prohlášení bude uveden 30. ledna 2013.

Blackberry 10 bude zřejmě klíčovým modelem, jehož úspěch či neúspěch může rozhodnout o dalších přežití firmy. Již nyní sama firma uvádí, že opakované průtahy v plánovaném uvedení nových modelů způsobí, že BB10 půjde proti prodejnosti BB7. Šéf IR firmy Paul Carpino uvedl, že detaily poplatkové politiky RIM zveřejní souběžně s uvedením modelu BB10.

Samostatnou zprávou týkající se RIM, je urovnání sporu s finskou Nokií. Nokia a RIM uzavřely novou licenční dohodu, v jejímž rámci RIM získá od Nokie práva k patentům výměnou ze větší jednorázovou platbu a pravidelné licenční poplatky. Bližší informace firmy neposkytly s tím, že podmínky jsou tajné. 

Nokia minulý měsíc podala žalobu kvůli porušování patentů na RIM, výrobce přístroje BlakBerry, v Británii, USA a Kanadě. Současná dohoda ruší veškeré patentové spory, které spolu obě společnosti vedly. Podobné spory vede Nokia také se společnostmi HTC a ViewSonic. 

Nokia se snaží využít svých patentů k tomu, aby si zajistila peníze na svůj provoz. Její tržby v poslední době klesají a trápí jí i nedostatek hotovosti. Důvodem je silná konkurence na trhu chytrých telefonů, zvláště přístrojů od firem Apple a Samsung. 

Nokia získá ročně z licenčních poplatků za patenty z oblasti mobilní telefonie kolem 500 milionů eur. Někteří analytici se domnívají, že by mohla získat o stovky milionů eur více, pokud by se jí podařilo úspěšně dokončit jednání i s dalšími firmami.

(Zdroj: Research in Motion, Bloomberg, CNBC)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023
9:49Výsledky H&M za první kvartál překonávají odhady. Akcie přidávají 13 pct
9:23Rozbřesk: Březnová inflace v eurozóně ECB nerozhodí

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university