Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Indie utíká od íránské ropy. Výpadek pokryjí Arabové

Indie utíká od íránské ropy. Výpadek pokryjí Arabové

13.03.2013 13:16
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Největší producenti kartelu OPEC jednají s indickými rafineriemi o zvýšených dodávkách ropy. Ty mají nahradit výpadek importu z Íránu, na nějž byly uvaleny sankce a který se indická vláda chystá ve svém energetickém mixu značně omezit. Teheránu tak hrozí útěk druhého nejvýznamnějšího zákazníka, který odebírá zhruba čtvrtinu íránského ropného exportu.

Podle zdrojů agentury Bloomberg vedou indičtí zpracovatelé rozhovory o ročních kontraktech se Saúdskou Arábií, Irákem a Kuvajtem. Objemy dodatečných odběrů zatím nebyly stanoveny. Rafineriím, které očekávají pokyn ministerstva ropy k zastavení nákupu dodávek z Íránu, bylo nicméně slíbeno, že arabské země mohou výpadek íránské ropy bez problémů nahradit.

Tato ujištění snižují riziko zhoršení palivové zásobovací situace ve třetí největší asijské ekonomice, jejíž vláda se snaží omezit dotace na benzín a snížit rozpočtový schodek. Zároveň jsou důkazem toho, že Západ to s drastickými sankcemi proti Íránu myslí smrtelně vážně a neustále přitvrzuje tlak. Pokud by Teherán o indické odběratele přišel a nenašel za ně náhradu, státní kasu to připraví o zhruba 11,5 mld. USD ročně.

V lednu Indie dovážela 286 tisíc barelů íránské ropy denně. Celkový íránský export podle údajů Reuters činil 1,1 mil. barelů denně. Podle platných kontraktů mají rafinerie každý den dostávat zhruba 300 tisíc barelů. Jeden barel íránské ropy značky Heavy se včera prodával za 105 USD.

„Je to důkaz zvyšujícího se tlaku na Írán a zároveň důvod větší smířlivosti, kterou země v poslední době jeví,“ tvrdí Ehsan Ul-Haq z KBC Energy Economics. Teherán by prý mohl přijmout další podmínky v oblasti svého jaderného programu, jež si Západ pro odvolání sankcí klade. Podle nejmenovaných íránských diplomatů nabízí skupina velmocí kolem Německa, Velké Británie a Francie zmírnění ekonomické blokády, pokud Írán do půl roku odevzdá obohacený uran, který vlastní.

Teherán přiznal, že v posledních devíti měsících loňského roku kvůli mezinárodním sankcím přišel o téměř polovinu příjmů z vývozu ropy, přičemž vyvezené objemy propadly o 40 %. Se zlepšením situace v dohledné době nepočítá. Íránská pozice se značně zhoršila loni, když se k embargu na íránskou ropu a dalším trestným opatřením připojila Evropská unie.

Odstřižení Íránu od mezinárodního finančního systému značně komplikuje jeho obchodní styky s vnějším světem a odrazuje zahraniční investory. V říjnu EU zavedla zákaz importu íránského plynu, embargo na obchod s ocelí a hliníkem a řadu dalších sankcí cílících na celá odvětví ekonomiky. Teherán se musí v zahraničním obchodu čím dál víc uchylovat k barteru.

V prosinci Írán vyvážel 1,2 mil. barelů denně, z čehož 84 % putovalo do Číny, Jižní Koreje, Japonska a Indie. Údaje zveřejnila Mezinárodní energetická agentura (IEA). Oproti prvním deseti měsícům roku 2011 to představuje pokles o víc než 50 %. V rámci organizace OPEC se íránská těžba na úrovni 2,7 mil. barelů denně propadla z druhé na pátou příčku. Krom Saúdské Arábie, jasného lídra kartelu, zemi předběhl Irák, Venezuela i Kuvajt.

Indové se od íránské ropy odvracejí, jelikož místní pojišťovací společnosti odmítají pojistit tankery s dodávkami a rafinerie. Sami mají totiž kontrakty se zajišťovnami převážně z Evropy a Spojených států, které přísně dodržují sankční režim a odmítají jednat s firmami podílejícími se na obchodu s Íránem. Za nedodržení sankcí zajišťovnám hrozí pokuty, případně úplné odstřižení od finančního systému.

Írán se nabídl, že tankery směřující do Indie a tamní rafinerie pojistí sám. Indičtí zpracovatelé dosud využívali tankerů, které provozoval a pojišťoval Teherán, avšak souhlas k pojištění rafinerií se zdráhají dát. Bojí se, že v případě vznesení nároku na vyplacení pojišťovací škody od Íránců nic nedostanou.

Čína loni dovoz íránské ropy snížila o 21 % na 22 mil. tun. Čínský export do Íránu klesl o 18 % na 25 mld. USD, zatímco hodnota importu z Íránu činila 11,6 mld. USD. Japonsko loni z Íránu dovezlo zboží za 6,9 mld. USD (z 99 % ropu), o 38 % méně než v roce 2011. Export japonského zboží do Íránu propadl o 62 % na zanedbatelných 561 mil. USD. Jihokorejské importy z Íránu, prakticky pouze ropa, klesly o 25 % na 8,5 mld. USD, zatímco vývoz vzrostl o 3,2 % na 6,3 mld. USD.

(Zdroje: Bloomberg, Reuters, PressTV)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.