Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zlato míří do spárů medvědů. Prodávat nově radí Goldman Sachs

Zlato míří do spárů medvědů. Prodávat nově radí Goldman Sachs

11.04.2013 17:41
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Americká banka Goldman Sachs (GS) snížila letošní cíl pro cenu zlata, a navíc investorům doporučuje sázet na pokles vzácného kovu. Ten včera zaznamenal největší jednodenní propad za poslední dva měsíce. K výprodeji přispěla zpráva o tom, že Kypr bude nucen kvůli své záchraně prodat velkou část zlatých rezerv.

„Navzdory růstu averze vůči riziku v eurozóně a neuspokojivým ekonomickým datům ze Spojených států se cena zlata v uplynulém měsíci nezměnila. Potvrzuje se tak to, že přesvědčení o nutnosti držet zlato, rychle mizí,“ napsali včera analytici GS Damien Courvalin a Jeffrey Currie. Prognózu pro letošní rok snížili na 1450 USD za trojskou unci, pro příští rok pak na 1270 USD za unci. Jedná se již o druhé snížení ze strany GS v tomto roce.

„Jelikož naši ekonomové počítají s minimálními dopady kyperské bankovní krize a s tím, že zpomalení ve Spojených státech nerozviklá rychlejší oživení očekávané ve druhé polovině letošního roku, považujeme prudké zotavení cen zlata za nepravděpodobné. Vzhledem k nepřesvědčivému výkonu komodity z poslední doby a k námi očekávaným vyšším reálným sazbám v USA znovu snižujeme prognózu ceny zlata v dolarech,“ stojí ve zprávě GS pro investory.

Analytici GS doporučují uzavírat dlouhé pozice (sázky na růst ceny), s nimiž prvně přišli na podzim roku 2010. I když prý v krátkodobé perspektivě existuje riziko zdražování zlata – pokud by růst americké ekonomiky dále zpomaloval – celkově by v dalších měsících roku měl na významu nabývat potenciál k poklesu ceny.

Zhoršených výhledů přibývá

V úterý se na stranu medvědů postavila i německá Deutsche Bank, když zredukovala vlastní odhad budoucího vývoje cen. Nová prognóza Deutsche pro letošní počítá s 1637 USD za unci, což je 12 % pod předchozím cílem.

Zvýšení pesimismu ve stejný den ohlásili také ve švýcarské UBS. Dosavadní letošní prognózu 1900 USD sestřihli na 1740 USD za unci. Banka však ponechala beze změny odhad ceny pro příští rok, a to kvůli nejistému vývoji v eurozóně a možnému ukončení extrémně uvolněné měnové politiky ve Spojených státech.

„Zlato letos čelí mnoha výzvám. Obavy trhu ohledně budoucnosti kvantitativního uvolňování, rotace směrem k akciím, mírná inflace a soustředění na vyšší hospodářský růst oprávněně ohrožují růstový potenciál zlata. Také silnější dolar představuje překážku,“ uvádí se v doporučení UBS.

Zlato včera odepsalo 1,7 %, momentálně obchoduje kolem 1555 USD za unci, poblíž 10mešíčního minima. Od začátku roku ztratilo víc než 6 %. Nejvyšší hodnoty dosáhlo na podzim roku 2011, kdy se cena vyšplhala nad 1920 USD za unci. Hodnoty poblíž 1550 USD představují silnou rezistenci, od níž se komodita v posledních třech letech dokázala dvakrát odrazit.

Kyperské prodeje

Ke včerejšímu výprodeji krom negativních prognóz přispěla zpráva o nuceném prodeji kyperských zlatých rezerv. Podle propočtů Evropské komise, které se dostaly agentuře Reuters, bude muset ostrovní ekonomika na spolufinancování záchrany svých bank zpeněžit zlaté pruty v hodnotě 523 mil. USD. Celkové rezervy Nikósie podle organizace World Gold Council ke konci února činily 13,9 tuny, takže mají podle současné tržní ceny hodnotu 695 mil. USD.

Samotný objem kyperských rezerv pro trh významné množství nepředstavuje. Investoři se ale obávají, že k prodeji zlata sáhnou i další předlužené ekonomiky jako Portugalsko či Řecko. Strach by měla mírnit dohoda evropských centrálních bank o omezení prodejů zlata, která má zabránit převisům nabídky.

Podle analytika Matthewa Turnera z Macquarie by byl trh těžce zasažen, kdyby se ke zbavení zlata odhodlaly země s velkými rezervami jako Španělsko či Itálie. Kypr je však zvláštní případ, a tak by nemusel znamenat precedent. Stejný názor má James Steel z HSBC.

Portugalsko drží 382,5 tuny zlata v hodnotě kolem 15 mld. EUR, Španělsko má v sejfech 281,6 tuny v hodnotě 11 mld. EUR. Itálie je s 2451 tunami čtvrtým největším oficiálním držitelem vzácného kovu. Její rezervy mají hodnotu téměř 100 mld. EUR.

Dohoda centrálních bank z roku 2009 stanoví, že celkové prodeje signatářů v jednom roce nepřesáhnou 400 tun v průběhu pětiletého období. Dokument zahrnuje Evropskou centrální banku a zhruba 20 zemí, včetně Portugalska, Španělska a Řecka.

Prodeje ze strany Kypru by měly být bohatě kompenzovány poptávkou centrálních bank rozvíjejících se ekonomik. Loni přikupovaly Rusko, Turecko, Jižní Korea, Irák a další země. Celkem na trhu pořídily 523 tun zlata.

 
(Zdroje: MarketWatch, Reuters, CNBC)


Čtěte více:

Zlato roste nad 1600 USD. Má prostor zamířit výše?
18.03.2013 18:17
Cena zlata dnes roste o více než procento na 1610 USD/tr. unci poté, ...
Řada států dle MMF zvyšuje zlaté rezervy, ČR ne
26.03.2013 18:03
Řada států zvyšuje své zlaté rezervy, Česko však na rozdíl od mnoha ji...
Státy USA chtějí platit zlatem a stříbrem. Nevěří Fedu
09.04.2013 7:58
Nedůvěra vůči centrální bance a obavy ze znehodnocení měny vyvolávají ...
Pomoc Kypru podle Trojky nemusí bankám stačit. Země má prodat své zlato
11.04.2013 9:13
Kypr by mohl potřebovat další peníze na pomoc svému bankovnímu sektoru...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
15:49Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m