Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Obamova vláda utopila 200 mil. USD ve zkrachovalé výrobě elektromobilů. Republikáni řádí

Obamova vláda utopila 200 mil. USD ve zkrachovalé výrobě elektromobilů. Republikáni řádí

25.04.2013 12:31
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Vláda prezidenta Baracka Obamy se jako investor do rizikových, ač slibných projektů neosvědčila, alespoň podle republikánů. Jako názornou demonstraci tábor Obamových odpůrců používá krach výrobce elektromobilů Fisker Automotive, jemuž stát málem půjčil půl miliardy dolarů. Nakonec se v neúspěšném podniku utopilo „jen“ 200 mil. USD.

Podle republikánských kongresmanů ze sněmovního Výboru pro dohled, který prozkoumal dokumenty ministerstva energetiky zodpovědného za poskytnutí úvěru, úřady nereagovaly na množící se signály potíží ve Fiskeru a dál mu půjčovaly, dokonce i když automobilka nedokázala v požadovaném termínu rozjet výrobu vozu Karma.

Výbor se při výsleších manažerů Fiskeru a zaměstnanců ministerstva snaží zjistit, jestli „špatná sázka“ na dosud neozkoušenou technologii nepředstavovala neodůvodnitelný hazard s miliony dolarů daňových poplatníků.

Republikáni se kvůli ztraceným penězům do Obamovy vlády ostře pustili. „Daňoví poplatníci vlastně zadotovali luxusní vozítka pro lidi typu Justina Biebera, Leonarda DiCapria či Ala Gorea,“ prohlásil předseda vyšetřujícího podvýboru Jim Jordan z Ohia s odvolávkou na vysokou cenu vozu (kolem 100 tisíc USD, tedy 2 mil. Kč) a styl jeho propagace.

Ministerstvo v roce 2009 poskytlo Fiskeru úvěr v hodnotě 529 mil. USD, který byl v tichosti zastaven až v červnu 2011, kdy už problémy automobilce zcela přerostly přes hlavu. Do té doby stihla ze státní kasy odčerpat 192 mil. USD. Zastavení úvěru bylo ohlášeno až v roce 2012. Společnost propustila 75 % zaměstnanců a najala si poradce pro bankrotové řízení. Auta nevyrábí už rok.

Vládní záštita pomohla firmě, založené v roce 2007, dostat se do širšího povědomí soukromých investorů, od nichž pak Fisker získal 1,2 mld. USD. Půjčka signalizovala, že ministerstvo projekt podrobně prozkoumalo a rozhodlo o jeho přínosnosti. Dluhopisy Fiskeru byly ratingovými agenturami hodnoceny na neinvestičním stupni „junk“.

Zakladatel a výkonný ředitel automobilky Henrik Fisker v Kongresu svoje působení v ní ohajoval a prohlásil, že ztracených 200 mil. USD může vláda získat zpět, pokud se najdou „finanční a strategické zdroje“. Vinu za krach devětačtyřicetiletý dánský rodák připsal subdodavatelům, zpožděním při udělování regulatorních povolení a také nutnosti často svolávat hybridní Karmy do servisu kvůli závadám. „Po vyřešení problémů se zavedením od provozu se auta osvědčila a zákazníci je milují,“ sdělil Fisker kongresmanům.

Republikáni se snažili z výslechu managementu a lidí z ministerstva vytěžit maximum a kritikou subvenční politiky strávili hodiny. Fisker ale prohlásil, že ho k přihlášce o podporu pobízela už v roce 2008 tehdejší administrativa republikána George W. Bushe. Po získání obřího úvěru od americké vlády o Fisker ztratila zájem čínská automobilka Geely. Fisker se v dohodě s vládou zavázal zvýšit kapacitu výrobní haly v Delaware a najmout nové pracovníky. Prognózy poptávky po elektromobilech se nakonec ukázaly být přehnaně optimistické. Vozů Karma se prodalo jen několik tisíc kusů.

Vládní program podpory automobilek obhajoval i jeho bývalý ředitel na ministerstvu energetiky Nicholas Whitcombe. Půjčky prý pomohly důležitému odvětví přežít krizi. Hlavním beneficiářem byli giganti General Motors a Chrysler, kteří stáli před bankrotem, či jím prošli. Dnes prosperují. „Zelené“ automobilové technologii se však příliš nedaří. Loni požádal o ochranu před věřiteli výrobce lithium-iontových baterií A123, který také obdržel státní podporu.

Velkým debaklem skončila podpora výrobce solárních panelů Solyndra, který od ministerstva dostal úvěr za 535 milionů USD, jenž byl poté plně využit. V roce 2011 společnost zkrachovala.

(Zdroje: Reuters, Bloomberg)


Váš názor
  •  
    25.04.2013 12:48

    Proti soudruhům z českého parlamentu jsou to břídilové. Fotovoltaika přišla dráž a navíc nejde zastavit, protože hodně známých, známých ještě nevydělalo
    Homo
    • Náš europoslanec Ransdorf hadr
      25.04.2013 14:44

      ale jedno mají společné. Oba umi hospodařit s penězi ostatnich i svými stejně.
      Džordžíno
Aktuální komentáře
08.05.2024
22:00Akcie na Wall Street nenašly jasný směr; Uber po výsledcích -5 %  
16:26Změny inflačních režimů a jedna akciová „technická“
12:13JPMorgan to vidí na hladké přistání bez zvedání sazeb
8:34Automobilová jednička Toyota zvýšila celoroční zisk i tržby na rekord, čeká ale pokles provozního zisku kvůli investicím
7:20Windlad: Technologie jsou dlouhodobými investicemi. Nejde o to, rychle je otáčet se ziskem, ale o budování hodnotných firem
07.05.2024
22:01Indexy na Wall Street dnes bez větších změn  
17:28Potenciál nových technologií a valuace více komoditizovaných sektorů
17:13Wall Street je po rychlém nárůstu opatrná, ačkoli dluhopisům se dál daří  
17:05NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění vnitřní informace
15:56Povolovací procesy pro stavbu jaderných bloků v Česku se zřejmě zrychlí
15:40Akcie Disney klesají (-9 %) kvůli menšímu přírůstku předplatitelů a slabšímu výhledu zisku  
15:19Summers: Fed si byl příliš jist nejistou věcí, dolar je mimořádně silný
14:24Výrobce sportovních vozů Ferrari v prvním čtvrtletí zvýšil zisk o 19 procent
14:03Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku, firma zvýšila celoroční výhled
13:34Zalando se ve čtvrtletí vrátilo k růstu, pomohly prémiové značky
12:31Tři americké akcie, které by mohly po výsledcích tento týden zaznamenat velké pohyby
10:58Růst akcií pokračuje s přispěním výsledků evropských bank, koruna je i po datech v klidu  
10:49Relativní atraktivita akcií v Evropě není jen otázkou valuací
10:14Stavební výroba se v březnu meziročně propadla o 8,3 pct, nejvíce za tři roky
10:11Březnový průmysl citelně zaostal za očekáváním, meziročně klesl o 2,7 procenta

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Čína - Obchodní bilance, mld. USD
Enel SpA (03/24 Q1)
PL - Jednání NBP, základní sazba
Plug Power Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Prysmian SpA (03/24 Q1, Bef-mkt)
US Foods Holding Corp (03/24 Q1, Bef-mkt)
Warner Bros Discovery Inc (03/24 Q1, Bef-mkt)
7:30Telefonica SA (03/24 Q1)
9:00CZ - Maloobchodní tržby, y/y
13:00UK - Jednání BoE, základní sazba
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.