Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rusnokova vláda má podporu ČSSD, VV i KSČM

Rusnokova vláda má podporu ČSSD, VV i KSČM

06.08.2013 15:01, aktualizováno: 6.8. 15:36
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Nejužší vedení sociální demokracie jednomyslně doporučilo svým poslancům, aby vyjádřili důvěru vládě Jiřího Rusnoka. Mohla by se tím prý otevřít cesta k předčasným volbám. S návrhem přišel předseda strany Bohuslav Sobotka, který přitom úřednický kabinet dosud odmítal podpořit a opakovaně jej kritizoval. Nyní je tedy velmi pravděpodobné, že se pro Rusnoka vyjádří i předsednictvo strany a její poslanecký klub. Rusnok tak vedle 11 hlasů Věcí veřejných může počítat i s 54 hlasy ČSSD a 26 hlasy komunistů - celkem 91 hlasy.

"Předseda ČSSD doporučuje poslancům zvoleným za ČSSD, aby při nadcházejícím hlasování Poslanecké sněmovny o důvěře podpořili vládu Jiřího Rusnoka s tím, že se jedná o jednu z možných cest k prosazení předčasných voleb a rovněž možnost, jak oddálit návrat zkompromitované koalice ODS a TOP 09 do vlády ještě před konáním parlamentních voleb," píše se v přijatém usnesení.

Podpora Rusnokovi neznamená podle Sobotky "podporu krokům, které by do budoucna oslabovaly parlamentní systém vlády v zemi a vedly k zavedení prezidentského systému". Předtím šéf největší parlamentní strany opakovaně varoval s tím, že vláda, která nevzešla z voleb nebude mít dostatečnou legitimitu. Strana, která má v kabinetu tři osobnosti s pozastaveným členstvím, prý zůstává nadále v opozici.

Prioritou ČSSD a nejlepším řešením krize jsou podle grémia strany nadále předčasné volby. "Poslanci ČSSD navrhnou či podpoří hlasování o rozpuštění Poslanecké sněmovny tak, aby se volby mohly uskutečnit ještě do konce roku 2013, pokud bude reálná možnost získat pro rozpuštění Poslanecké sněmovny potřebné množství hlasů," stojí také v usnesení, podle něhož má o takovém řešení jednat Sobotka s ostatními stranami.

Také poslanci Věcí veřejných budou ve středu hlasovat pro důvěru úřednické vládě premiéra Jiřího Rusnoka. Po dnešním zasedání klubu VV, kterého se Rusnok zúčastnil, to řekla novinářům jeho předsedkyně Kateřina Klasnová. Jde o první sněmovní frakci, která kabinetu vyjádřila podporu. VV mají ve Sněmovně 11 poslanců.

Klub Věcí veřejných seznámil Rusnoka podle Klasnové s body, které pokládá za zásadní; je jich 21 a patří k nim závazek, že úřednická vláda nerozhodne o dostavbě Jaderné elektrárny Temelín, že zajistí nezávislé vyšetřování politických kauz a že bude potírat hazard. Další podmínky se týkají lichvy, exekucí, zrušení sKaret, pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu nebo transparentních církevních restitucích.

Podle Klasnové i Rusnoka se na většině bodů shodli. "Nebo jsme minimálně našli postup, jak se s tou věcí potýkat," řekl novinářům po společném jednání Rusnok. "Můj pocit z toho je velmi pozitivní," dodal. "Poslanci VV se rozhodli, že budou hlasovat pro důvěru vládě," řekla poté na tiskové konferenci Klasnová. Poslancům VV doporučilo hlasovat pro úřednický kabinet stranické grémium.

Rusnokovu vládu jednomyslně podpoří i poslanci KSČM. Novinkám to sdělil zdroj ze společného jednání stranického výkonného výboru a poslaneckého klubu. 
 
Sociální demokracie chce také zahájit jednání s dalšími stranami o nezbytných úpravách ústavy, které zpřesní pravomoci jednotlivých ústavních institucí, tak aby zde zůstal zachován parlamentní systém. Strana chce například stanovit lhůty pro prezidenta při jmenování vlády a také zavést spoluzodpovědnost další ústavní instituce na jmenování členů bankovní rady ČNB

Proti kabinetu chtějí hlasovat strany bývalé koalice ODS, TOP 09 a LIDEM. Spolu s některými nezařazenými poslanci by mohli dát dohromady přes stovku hlasů. Rusnokova úřednická vláda, kterou jmenoval prezident Miloš Zeman po pádu kabinetu Petra Nečase (ODS), tak důvěru v případě účasti poslanců bývalé koalice a při nezměněných postojích s největší pravděpodobností nezíská.

(Zdroj: ČT, čtk, Novinky, Reuters)


Váš názor
  • Zeman má zákaz chlastaní a kouření
    06.08.2013 16:07

    Ale kouří dál a chlastá taky. Na výletě ukazovali jak si dával pivo, kouřil a dokonce mu nějaká vlezdoprdelka soudružka koupila panáka rumu. Co se týče pohybu, tak ho tahá po kačáku v nafukovadle jeho ochranka a po zemi ho vozí. Asi na trakaři. První prezident co se uchlastá ve výkonu funkce. Tak nás má rád.
    xxx
  • já jsem dnes postřehl
    06.08.2013 15:32

    že Rusnok den před hlasováním o důvěře vlády, prohlásí stínovou vládu ČSSD za hvězdnou pěchotu.., tedy ne že by neměl pravdu, ale chtít včíl po ČSSD aby zítra vyslovila důvěru jeho vládě, když defakto SKORO CELÉ VEDENÍ ČSSD (které je většinou právě členy stínové vlády) OZNAČÍ VEŘEJNĚ na debily (neb hvězdná pěchota je pouze jiné výrazivo pro tlupu debilů:-)) .... tak tím trumfnul i Zemana, který si do huby fakt nevidí :-)) A v tom je ta tragédie: v týhle zemi vládnou lidi, co nemají ani elementární schopnosti rozeznat alespoň rámcově co je před hranou a co za hranou... a podle toho pak vypadají následky jejich rozhodnutí (od zákonů až po morálku a zpět).
    Jesse
    • Re: já jsem dnes postřehl
      06.08.2013 15:37

      nó člověče, trefa do černého, jediný Chovanec se ozval, že není debil
      mamon
    • Re: já jsem dnes postřehl
      06.08.2013 15:36

      Tuto zemi ovládá úzká skupina lidí. 90% poslanců jsou užitěční idioti, kteří vždy zvednou ruku tak, jak je zrovna potřeba.
      qwer
  • Milá radakce trubců v patrii
    06.08.2013 15:24

    Sobotka neobrátil, Sobotka se podřídil většině ve své straně, což předem avizoval, neprosadil svůj názor, který preferoval nehlasovat o důvěře, ale to je na vás asi příliš složité.
    mamon
    • Re: Milá radakce trubců v patrii
      06.08.2013 15:39

      Takže obrátil proti svému přesvědčení a zejména v tom, že otevřel (ano jen) teoretickou možnost získání důvěry Rusnokově vládě, čemuž chtěl zabránit a hovořil o vlastním druhém pokusu. Kdyby ČSSD odešla ze sálu, souhlas s Haškem o zbabělosti, ale byla by jistá nedůvěra. Stejně jako se skřípěnám zubů nebyla jeho názorem podpora Zemana v druhém kole prezidentské volby, přesto ji vyslovil.
      JoN
    • Re: Milá radakce trubců v patrii
      06.08.2013 15:29

      Ano, je to slabý předseda...
      qwer
    • Re: Milá radakce trubců v patrii
      06.08.2013 15:25

      ač nejsem socan, máš pravdu, bylo to tak.
      Jesse
Aktuální komentáře
19.04.2024
13:24Perly týdne: Moc nečekat od Applu i celého trhu?
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data