Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Důvěra v českou ekonomiku mírně roste. Spotřebitelé i podniky se bojí méně

Důvěra v českou ekonomiku mírně roste. Spotřebitelé i podniky se bojí méně

26.08.2013 9:19, aktualizováno: 26.8. 10:12
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Celková důvěra v domácí ekonomiku v srpnu stoupla a je nejvyšší od loňského června, souhrnný indikátor důvěry meziměsíčně stoupl o 1,4 bodu na minus dva body. Indikátor důvěry podnikatelů se meziměsíčně zvýšil z 0,9 bodu na 1,8 bodu - ve vybraných odvětvích služeb se důvěra zvýšila, v obchodě se zvýšila mírně; v průmyslu se nezměnila a ve  stavebnictví se snížila. Důvěra spotřebitelů meziměsíčně vzrostla z -20,5 bodu na -17 bodu. Ve srovnání s hodnotami v srpnu 2012 jsou souhrnný indikátor důvěry a indikátor důvěry spotřebitelů vyšší; indikátor důvěry podnikatelů je nižší. 

důvěra

Ukazatel Srpen 2012 (%) Červenec 2013 (%) Srpen 2013 (%)
Podnikatelé celkem 2,4 0,9 1,8
Průmysl -9,0 -7,7 -7,7
Stavebnictví -43,0 -48,0 -52,0
Spotřebitelé -27,3 -20,5 -17,0
Souhrnný indikátor -3,6 -3,4 -2,0

  
V průmyslu se v srpnu hodnocení současné celkové ekonomické situace stagnovalo na mínus 7,7 bodu. Hodnocení současné celkové i zahraniční poptávky se také téměř nezměnilo. Zásoby hotových výrobků se podle respondentů snížily. Respondenti očekávají pro příští tři měsíce pokles tempa výrobní činnosti a neměnnost zaměstnanosti. Očekávání vývoje ekonomické situace pro příští tři i šest měsíců jsou nižší než v červenci. Celkově se důvěra v průmyslu oproti minulému měsíci nezměnila a oproti hodnotám ze srpna 2012 je vyšší.

Ve stavebních podnicích se hodnocení současné ekonomické situace respondentů v srpnu snížilo z mínus 48,0 bodu na mínus 52,0 bodu. Hodnocení celkové poptávky v srpnu se oproti červenci snížilo také. Respondenti očekávají pro příští tři měsíce růst tempa stavební činnosti a zaměstnanosti. V srpnu se očekávání vývoje ekonomické situace pro období příštích tří měsíců i šesti měsíců snížila. Celkově se důvěra ve stavebnictví oproti minulému měsíci snížila a je také nižší než v srpnu 2012.

V odvětví obchodu se v srpnu hodnocení současné ekonomické situace respondentů oproti červenci mírně zvýšilo z 6,0 bodu na 6,3 bodu. Zásoby se nezměnily. Očekávání vývoje ekonomické situace pro období příštích tří měsíců se nezměnila, pro období příštích šesti měsíců se mírně snížila. Celkově v srpnu důvěra v obchodě meziměsíčně mírně stoupla, ale v meziročním srovnání je nižší.

Ve vybraných odvětvích služeb (vč. bankovního sektoru) se v srpnu hodnocení současné ekonomické situace respondentů oproti červenci zvýšilo z 19,7 bodu na 22,7 bodu. Hodnocení srpnové poptávky i její očekávání pro příští tři měsíce se zvýšila. Očekávání vývoje celkové ekonomické situace pro příští tři měsíce se zvýšila mírně, pro příštích šest měsíců se nezměnila. Celkově se důvěra ve vybraných odvětvích služeb meziměsíčně zvýšila a v meziročním srovnání je nižší.

Indikátor spotřebitelské důvěry se v srpnu meziměsíčně zvýšil z -20,5 bodu na -17,0 bodu a v meziročním srovnání je stále vyšší proti -27,3 bodu. Ze šetření mezi spotřebiteli v srpnu vyplynulo, že se pro příštích dvanáct měsíců snížily obavy spotřebitelů ze zhoršení celkové ekonomické situace. Obavy ze zvýšení nezaměstnanosti se oproti minulému měsíci snížily také. Obavy z jejich vlastní finanční situace se oproti červenci téměř nezměnily. Respondenti se obávají růstu cen. V porovnání s červencem se úmysl spořit mírně snížil, stejně tak i úmysl pořizovat předměty dlouhodobé spotřeby.

(Zdroj: ČSÚ, ČTK)


Váš názor
  •  
    26.08.2013 9:52

    Můj dlouholetý kamarád pracuje na pracovním úřadě. Občas zajdeme někam do hospody a on mi vypráví příběhy " z pracáku ". O nezaměstnanosti , která je přes 15 % a má nakročeno k 20 %. Vypráví o aroganci moci , bolesti lidí, kteří nemají práci a jsou i 5 let na brigádě. Já přidám historky z jednání z lidmi. Situace není dobrá a není pozitivní a rozhodně se v nejbližších 5 letech nezmění. Naopak bude horší a horší. Nejspíš se asi konečně rozhodnu a dojdu si pro zbrojní průkaz. Asi ho budu potřebovat.
    Jezdec.
    • Důvěru
      26.08.2013 10:21

      v českou ekonomiku tradičně pěstují idiotčtí politici a jejich náměstci na ministerstvech, aby dostávali prémie. Kdo neroztleskává, ten se dostane v nemilost politických lhářů, protože tím ohrožují jejich vlastní existenci. Proto je taky nezaměstnanost 8% a ve skutečnosti 20%. Je smutné, že analytici nejsou schopni sami analyzovat stav a přejímají slepě "schválená" čísla státních institucí, kde se falšuje o 106. Je to rakovina - lež. Lžou nám na každém kroku. Mi to přijde jak za Husáka, když hlásali pevnou jednotu pracujícího lidu a ve skutečnosti byl na ně každej nasranej. Ukázka víkendových demostrací proti vládě a cikánům je toho krásná ukázka. Média nám sdělovala, že vítězem byli cigáni a prohráli extrémisté. Maminky s kočárkama a důchodci... prostě všichni daňoví poplatníci jsou podle nich extrémisté, protože chtějí žít dle tradic naší civilizace. A tak je to stejné i s ekonomickými ukazateli. Hnus
      Jesse
Aktuální komentáře
25.04.2024
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.