Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Šéf strategie ČEZ: Dostavba Temelína omezí či zruší dividendu. Německá studie opět napadá bezpečnost

Šéf strategie ČEZ: Dostavba Temelína omezí či zruší dividendu. Německá studie opět napadá bezpečnost

09.09.2013 7:48, aktualizováno: 9.9. 11:28
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Energetika ČEZ v případě zahájení dostavby jaderné elektrárny Temelín zřejmě přestane vyplácet dividendy, nebo je sníží. Kvůli investicím do Temelína bude pokračovat v úsporných programech, které už zahájila. Uvedl to v rozhovoru pro Týden ředitel pro strategii ČEZ Pavel Cyrani. Akcie ČEZu na pražské burze navzdory této zprávě a přes pokles dalších energetik v Evropě posilují až o více jak 2,5 % k 475 Kč za akcii, aktuálně +0,7 % u 465 Kč.

Z loňského zisku ČEZ vyplatil na dividendách 21,5 miliardy korun, přičemž zhruba 15 miliard šlo majoritnímu akcionáři firmy, tedy státu. Dividenda činila 40 korun na akcii před zdaněním. 

Cyrani prohlásil, že pokud ČEZ půjde do investičně náročné dostavby Temelína, bude muset hlídat své náklady a investice a s největší pravděpodobností i revidovat svou dividendovou politiku. Jestli přestane dividendy zcela vyplácet, nebo je pouze zredukuje, nemá Cyrani přesnou představu. "Vyjednáváme teď s uchazeči (o dostavbu Temelína) o splátkovém kalendáři a to, jak bude harmonogram plateb uzavřen, nám dá zprávu o tom, jak budeme muset mít peníze připravené. Podle toho budeme upravovat dividendovou politiku," doplnil ředitel. 

ČEZ původně chtěl rozhodnout o dostavbě elektrárny letos na podzim, o rok to ale posunul. Konečné rozhodnutí chce podle nedávného vyjádření Cyraniho vynést až poté, co bude schválena Státní energetická koncepce a vyřešena případná fixace cen z nových jaderných bloků. Podle dříve zveřejněných odhadů by náklady na stavbu dvou nových jaderných bloků v jihočeské elektrárně měly činit 200 až 300 miliard korun. ČEZ v tendru na dostavbu Temelína vede jednání s americko-japonskou společností Westinghouse a s česko-ruským Konsorciem MIR.1200. Energetická společnost očekává, že by nové bloky měly být uvedeny do provozu v roce 2025. 

Nový odborný posudek vypracovaný na podnět německých opozičních Zelených tvrdí, že česká jaderná elektrárna Temelín má konstrukční nedostatky, které zpochybňují její bezpečnost. Napsal to ve svém aktuálním vydání magazín Der Spiegel, podle něhož však německý ministr životní prostředí Peter Altmaier nevidí důvod k tlaku na Česko kvůli dalším testům. Za to si vysloužil kritiku německých odpůrců atomové energie. 

Posudek vypracoval bývalý vysoký úředník německého ministerstva životního prostředí Dieter Majer. Potenciální bezpečnostní riziko podle něj představují svary mezi tlakovou nádrží a primárním chladícím okruhem elektrárny. "Pro všechny svary v koncové části tlakové nádrže reaktoru není doložena dostatečná kvalita," tvrdí autor studie. Dokumentace ke svařovacím pracím je podle něj "neúplná, obsahuje chyby a částečně si odporuje". Pochybnosti o kvalitě svarových spojů mezi reaktorovou nádobou a primárním potrubím Temelína se objevily už v minulosti, jejich zkoumání českými odborníky ale žádné nedostatky neodhalilo.

Kvůli novému posudku se na německého ministra životního prostředí Altmaiera obrátila poslankyně za Zelené Sylvia Kottingová-Uhlová a vyzvala ho, aby si na ČR vyžádal další zkoušky. Altmaier to však odmítl. V odpovědi poslankyni sdělil, že nevidí "žádný bezpečnostně-technický důvod ke zpochybnění postupu dozorových úřadů na české straně". "Není možné, aby jaderná bezpečnost šla stranou kvůli diplomatické ustrašenosti," reagovala podle Spiegelu Kottingová-Uhlová, která vypracování nového posudku zadala. Údajný nezájem ministra odsoudil také předseda Platformy proti Temelínu Gerhard Albrecht. "Altmaier si zjevně myslí, že Temelín je název pro český salám," prohlásil šéf německého sdružení odpůrců jihočeské jaderné elektrárny. I on apeloval na ministra, aby do Temelína vyslal experty, kteří kvalitu svarů prověří. 

Jakékoli pochybnosti ale jednoznačně odmítají jak ČEZ, tak Státní úřad pro jadernou bezpečnost. Kvalita svarů v jaderném okruhu elektrárny byla ale podle ČEZ i SÚJB mnohokrát prověřena a žádné nebezpečí nehrozí. Předsedkyně SÚJB Dana Drábová dává posudek Zelených do souvislosti s nadcházejícími německými volbami. „Jedná se o mnohaleté téma Greenpeace - svary primárního potrubí k tlakové nádobě reaktoru. Od roku 2000, kdy Greenpeace toto téma otevřelo, byla zpracována řada znaleckých posudků a oponentur," reagoval na německé Zelené mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

„Kvalitu svarů nechával opakovaně prověřovat Státní úřad pro jadernou bezpečnost, Policie ČR i ČEZ. Při analýzách všech svarů se používaly různé metody. Odborníci měřili například jejich tvrdost, prováděli analýzy chemického složení nebo mikrostrukturální replikovanou analýzu. Všechny tyto metody potvrdily kvalitu svarů i postup svařování," řekl Kříž. "Temelín má díky tomu nejprověřovanější svary na světě," doplnil. Podle Drábové všechny posudky SÚJB ukazují, že svary v Temelíně jsou naprosto v pořádku. "Žádného technického přehodnocení se nebojíme, protože těm svarům vůbec nic není," řekla Drábová. "Kromě toho probíhá pravidelný systém provozních kontrol, příští rok se bude konat další. Ty svary budou znovu zkontrolované a ukáže se, že jsou stejně jako před 15 lety naprosto v pořádku," doplnila. 

ČEZ je největší česká energetická firma. Za celý loňský rok skupina ČEZ hospodařila s čistým ziskem 40,2 miliardy korun, o 1,5 procenta méně než v roce 2011. Stát ve firmě drží přes ministerstvo financí zhruba 70 procent akcií.

(Zdroj: Týden, ČEZ, čtk, Der Spiegel)


Čtěte více:

Novák (ČEZ): Cenové garance jsou pro Temelín životně důležité. Lepší celoroční prognózu nyní nemáme
18.06.2013 16:05
Od příchodu globální ekonomické krize a bitev s regulátory v Albánii a...
Šéf strategie ČEZ: Podpis dostavby Temelína se zpozdí o rok a půl. S poplatky na OZE je konkurenceschopný
22.07.2013 11:10
Tuzemská energetika ČEZ odloží podpis smlouvy s vítězem tendru na dost...
ČEZ výsledky za 2Q nezklamal. Navýšení cílů zhatilo riziko odpisů. Rozhodnutí o Temelínu nemusí být ani napřesrok
13.08.2013 8:26
Energetický gigant ČEZ za druhý kvartál snížil ziskovost meziročně o 1...
ČEZ - V Temelíně je zvyšován výkon druhého bloku
15.08.2013 13:54
Energetici dnes začali zvyšovat výkon druhého bloku jaderné elektrárny...
Odstávka v JE Temelín se o týden prodlouží
02.09.2013 13:09
Odstávka na prvním výrobním bloku Jaderné elektrárny Temelín se dostal...

Váš názor
  •  
    09.09.2013 10:16

    všichni honem prodejte soudruzi socialisti a zemanisti si je rádi koupí za pár Kaček a pak rozhodnou že Temelín třeba není a stavětl se nebude. až akcie zase vylítnou tak prodaj a koupí si apartmány na Floridě. Jak je to krásně jednoduché když jsou akciovky ovládané státem.
    karel V
    • trefa
      09.09.2013 12:04

      Jj Karle, tohle mohl vymyslet jen debil a nebo Klaus.
      Jesse
  •  
    09.09.2013 10:08

    V ČEZu mají uloženy bývali soudruzi privatizátoři a jiní hodně svých penízků, které si sem odkláněli. Obávám se, že se může jednat o pokus manipulovat s akcií, nebo snad už nové vedení se snaží jednat ve prospěch podniku, to bychom, ale nemohli být v česku.Nevím, nerozumím té hlašce.
    Homo
    •  
      09.09.2013 10:15

      No vzhledem k tomu, že Týden je týdeník, tak můžeme předpokládat, že tato informace už byla příslušnými známými reflektována minulý týden (423,1 jsem minulý týden nakoupila já ;-)
      Kalka.
      •  
        09.09.2013 11:58

        Vřele se připojuju k uživateli Homo, gratuluju.
        KarL
      •  
        09.09.2013 11:54

        Tak tato zprávička mě prostě unikla a mrzí mě to , moc. Gratuluju k pěknému svezení.
        Homo
        • H
          09.09.2013 12:01

          Mně to taky nikdo neprozradil ;-) Měla jsem prostě deponovaný margarínový litr. Ale už jsem ho minulý týden i pustila. Mám jiné...
          Kalka.
  • ujasněte si prosím
    09.09.2013 9:24

    Kdo tu srandu zaplatí...? Akcionáři, nebo všichni daňoví poplatníci? To je gró celého problému. Nerad bych se dožil doby, že to svinstvo zacálují daňoví poplatníci a pak se jim zase, jako obvykle, nadiktují v souvislosti s idiotskými instrumenty (dotace, povolenky, poplatky, podpory...) ceny za MWh, aniž by fungoval trh.
    Jesse
  • Děláte si zbytečné starosti
    09.09.2013 9:15

    Pan prezident a jeho strana to zase zařídí. Stejně jako se vším ostatním. Zase tam dojede položit první cihlu, zase toho hodně naslibuje a nalže a český ovčani si v referendu, které bude následovat, zase kývnou na dostavění Temelina našimi bratry, který si postavili Černobyl. Vesele k světlým zítřkům - pro nemakančenky a cígoše. Ti co podnikají a něco si našetřili to zaplatí.
    Žoržínek
  •  
    09.09.2013 8:44

    Tzn že dividendový titul bude na nějakou dobu v loji, nebo chytráci chtějí dále srážet cenu titulu?
    KarL
    •  
      09.09.2013 15:09

      To co tady čtu, je vesměs zralé na zásah psychiatra.
      ??
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data