Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Šéf ČTÚ: Soudní spory aukci nezdrží, začínáme 11. listopadu. EK napadla jinou regulaci úřadu

Šéf ČTÚ: Soudní spory aukci nezdrží, začínáme 11. listopadu. EK napadla jinou regulaci úřadu

01.10.2013 12:46, aktualizováno: 1.10. 13:12
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Český telekomunikační úřad počítá se startem aukce volných frekvencí pro rychlé sítě nové generace kolem 11. Listopadu i přes soudní spory, které inicovali stávající operátoři Telefónica CR a Vodafone. Uvedl to šéf ČTÚ Jaromír Novák v rozhovoru pro Bloomberg. Podmínky aukce označil za vyrovnané při cíli zvýšit konkurenci a přinést nové technologie. Akcie Telefóniky CR dnes na pražské burze zajišťují největší část zobchodovaného objemu při růstu titulu o 1,2 % na 305 Kč. 9. října akcie obchodují posledním dnem s nárokem na odměnu pro akcionáře 30 Kč, navíc na titulu stále probíhá zpětný odkup akcií.

Včerejšek byl posledním dnem, kdy mohli zájemci o vstup do LTE aukce ČTÚ podat své přihlášky. Učinila tak trojice stávajících operátorů Telefónica CR, T-Mobile a Vodafone, když Telefónica CR a Vodafone iniciovali souběžně soudní spory s ČTÚ pro diskriminační část podmínek aukce a nedovolenou státní podporu. T-Mobile se již dříve obrátil na Evropskou komisi. Dále se z aukce stáhla PPF, která svou mobilní dceru PPF Mobile Services prodala do rukou jejího šéfa Tomáše Budníka. Ten projekt dva roky pod PPF připravoval a nyní se s ním pod novým názvem Revolution Mobile do aukce přihlásil a prohlašuje, že kapitál PPF již za firmou nestojí. Nováčkem v aukci pak je také Tasciane, za kterou stojí investiční skupina KKCG miliardáře Karla Komárka. Ten disponuje řadou energetických aktiv a kontroluje také Sazku s jejími zhruba 7 tisíc prodejními místy.

„Podmínky aukce jsou racionální a vyrovnané. Plní cíl růstu konkurence na trhu a nových sítí,“ uvedl pro Bloomberg šéf ČTÚ Novák. „Neočekáváme žádný posun v plánu zahájení aukce kolem 11. listopadu,“ řekl Novák. S přiřazením konkrétních kmitočtových bloků úspěšným účastníkům aukce ČTÚ počítá ještě do konce tohoto roku. Rozhodnutí o přídělu rádiových kmitočtů by pak ČTÚ měl vydat na začátku roku 2014 poté, co úspěšní uchazeči uhradí cenu za vydražené spektrum. Vyvolávací cenou je 8,72 miliardy korun.

ČTÚ dnes otevřel obálky zájemců o vstup do aukce a na vyřízení formalit má dva týdny, splnění všech podmínek vyhodnotí do 14. října. Prověřovat bude mimo jiné i finanční vazby mezi jednotlivými uchazeči o aukci. Vítěz aukce bude nucen po sedm let držet vydražené frekvence, teprve po uplynutí lhůty je bude moci eventuálně odprodat. I po uplynutí této doby žádný z účastníků aukce nesmí překročit stanovený podíl v lukrativním pásmu 800 MHz. PPF již včera svůj odchod z aukce vysvětlila podmínkou pravidel aukce, podle které nesmí dojít na spojení s jiným účastníkem aukce na horizontu 15 let. V poslední době se odvíjejí na trhu spekulace, že by PPF mohla některého ze stávajících zavedených operátorů převzít.

ČTÚ potvrdil, že komunikuje s Evropskou komisí ohledně podání, které proti podmínkám aukce již dříve uskutečnil tuzemský T-Mobile. ČTÚ dle slov svého šéfa obdržel druhý set dotazů v srpnu a „odpoví je dle stanovených lhůt“. „Tyto procedury jsou velmi zdlouhavé a komplikované, ale neočekávám, že budou mít dopad na průběh aukce,“ uvedl Novák pro Bloomberg.

Evropská komise nicméně čerstvě napadla i jiný regulační návrh ČTÚ, který alternativním operátorům pevných sítí ukládá cenovou regulaci. EK v něm vadí, že nezakládá odpovídající povinnost přístupu konkurentů do sítě. Zákazníci by tak v důsledku toho mohli přijít o možnost se do sítě alternativního operátora vůbec dovolat.

„Spotřebitelé by neměli být vystaveni riziku, že nebudou mít možnost volat tam, kam chtějí," komentovala rozhodnutí eurokomisařka Neelie Kroesová, odpovědná za digitální agendu. Navíc podle ní v případě trhu s pevnými linkami často existuje monopolní situace. "Musíme zajistit přístup k sítím pro všechny operátory, včetně alternativních," dodala Kroesová.

Komise připomněla, že ČTÚ má nyní tři měsíce na to, aby spolu s ní a Sdružením evropských regulačních orgánů v oblasti elektronických komunikací (BEREC) nalezl řešení problému. Do té doby je uvádění návrhu do praxe pozastaveno.

Evropské předpisy o telekomunikacích vyžadují, aby operátor propojil svou síť se sítí všech dalších subjektů na trhu. Podle návrhu ČTÚ by tuto povinnost měli pouze zavedení operátoři, alternativní ale nikoliv, míní Evropská komise. U všech operátorů však bylo zjištěno, že na příslušných trzích jsou významnou tržní silou.

ČTÚ informoval komisi o svém návrhu ohledně alternativních operátorů a poplatků, které si vzájemně účtují, letos na konci srpna. Poplatky, označované jako "sazby za ukončení volání v pevném místě", si provozovatelé pevných sítí účtují za přepojení hovoru z jiné pevné či mobilní sítě. ČTÚ se snaží řešit například stanovování nadměrných sazeb na trhu, kde mají operátoři pevných linek monopol.

(Zdroj: Bloomberg, ČTÚ, EK, čtk)


Čtěte více:

Nová aukce ČTÚ: Nabídky do září, start do půlky listopadu. Vábnička pro nováčka zůstala
15.08.2013 10:34
Český telekomunikační úřad právě vyhlašuje podmínky nové aukce frekven...
Mid Europa prý prodává dvě pětiny českého T-Mobilu
27.08.2013 17:31
Investiční skupina Mid Europa Partners údajně prodává podíl 39,2 proce...
WSJ: Deutsche Telekom zvažuje prodej podílu v českém T-Mobilu
30.08.2013 12:25
Německá telekomunikační společnost Deutsche Telekom AG pracuje na reor...
Technologické propojení Telefóniky a T-Mobile: Špatná zpráva pro Vodafone i PPF?
02.09.2013 11:40
Telefónica CR a T-Mobile minulý čtvrtek zaskočily trhy prohlášením, že...
Telefónica CR – Jak danit výplatu emisního ážia?
10.10.2013 13:04
Akciím Telefóniky CR má za sebou rozhodný den pro výplatu 30korunové o...
PPF uvažuje o převzetí některého ze tří českých operátorů, tvrdí zdroje
23.09.2013 19:00
Finanční skupina PPF Group, kterou ovládá nejbohatší Čech Petr Kellner...
Telefónica CR – Na stole zvláštní daň ČSSD. Erste potvrzuje opatrný pohled
25.09.2013 12:28
Sociální demokraté znovu potvrdili, že v případě volebního vítězství b...
Telefónica CR a Vodafone žalují podmínky LTE aukce. Ta bude bez PPF, ale s nástupcem a nově i KKCG (+komentář)
30.09.2013 10:06
Tuzemský telekomunikační operátor Telefónica CR podal k Městskému soud...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data