Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Stát by měl prominout solární odvod, pokud je likvidační, říká Nejvyšší správní soud

Stát by měl prominout solární odvod, pokud je likvidační, říká Nejvyšší správní soud

23.12.2013 11:30
Autor: ČTK

Stát by měl provozovatelům slunečních elektráren, které ruinuje takzvaný solární odvod, tuto šestadvacetiprocentní daň prominout. Vyplývá to z usnesení rozšířeného senátu Nejvyššího správního soudu (NSS), o kterém o víkendu informovala mluvčí soudu Sylva Dostálová. Aliance pro energetickou soběstačnost a Česká fotovoltaická průmyslová asociace (CZEPHO) rozhodnutí přivítaly. 

"Budeme rozsudek analyzovat a ve spolupráci s ministerstvem financí budeme hledat cesty, jak usnesení soudu naplnit," řekla ČTK mluvčí Finanční správy Petra Petlachová. 

"Usnesení soudu potvrdilo naše předchozí stanoviska o likvidačních dopadech solárního odvodu na provozovatele fotovoltaických elektráren," uvedla výkonná ředitelka CZEPHO Veronika Knoblochová. Část investorů díky tomuto posunu bude podle ní moci chránit vložené prostředky do šetrné energetiky. 

NSS se už dříve zabýval problémem firmy, která provozuje elektrárnu v Hulíně a kvůli solárnímu odvodu docházelo k její postupné likvidaci. První senát zvažoval i možnost úpravy výše daně, podle nového usnesení by se však v takovém případě otevřel velmi těžko kontrolovatelný prostor pro libovůli správce daně. Rozšířený senát proto dospěl k závěru, že jediným řešením v takové situaci je institut prominutí daně. 

Šestadvacetiprocentní solární daň v minulosti přezkoumával Ústavní soud a ponechal ji v platnosti. Zároveň ale doporučil zohledňovat, zda odvody v konkrétních případech nemají na podnikatele rdousící efekt. "Členové rozšířeného senátu v usnesení připomněli, že Ústavní soud neshledal zavedení solárního odvodu samo o sobě protiústavním s výhradou, že rdousící efekt odvodu na konkrétního výrobce je nutno ve výjimečných a odůvodněných případech připustit," uvedla Dostálová. 

Desítky solárních firem se likvidační dopad pokoušely doložit v řízeních před finančními orgány a v následných žalobách. Žádná dosud neuspěla, podněty zamítal také Nejvyšší správní soud. Současný verdikt je důležitý jak pro solární firmy, tak pro státní pokladnu. 

Martin Sedlák z Aliance pro energetickou soběstačnost upozornil, že samotné zavedení odvodu se opírá o chybné výpočty nerespektující zákonem garantované podmínky. "Ekonomiku investic v solární energetice ovlivňuje nejen solární odvod, ale také zrušení daňových prázdnin, povinnost zavést dispečerské řízení či letos zavedení recyklační poplatky," uvedl. A souběhem těchto efektů se podle něj tak dostávají projekty fotovoltaických elektráren nad zákonem garantovanou 15letou návratnost, což může vést až k likvidaci společnosti. 

Největším výrobcem elektrické elektřiny ze slunce v ČR je polostátní ČEZ (514,8 CZK, 0,16%). Firmě patří 13 fotovoltaických elektráren v zemi, z toho čtyři z desítky nejvýkonnějších. Mluvčí ČEZ pro obnovitelné zdroje Martin Schreier ČTK sdělil, že firma ČEZ vždy respektovala veškerá opatření vyplývající z platné legislativy, která měla za cíl zmírnit dopady podpory obnovitelných zdrojů na ceny elektřiny pro koncové spotřebitele. "Současně jsme s péčí řádného hospodáře například kvalitou servisu a včasnou detekcí poruch optimalizovali produkci elektráren a tím částečně zmírňovali dopady zmíněných odvodů," dodal Schreier. 


 Šestadvacetiprocentní solární daň pro solární elektrárny uvedené do provozu v letech 2009 a 2010 schválili poslanci na konci roku 2010. Platit měla tři roky. Letos ale Parlament její platnost prodloužil pro elektrárny uvedené do provozu v roce 2010, s účinností od ledna 2014 ale snížil její sazbu na deset procent.


Čtěte více:

Kdo u nás vlastní největší solární parky? – přehled
23.12.2013 12:49
Největším výrobcem elektrické elektřiny ze Slunce v ČR je polostátní s...

Váš názor
  •  
    23.12.2013 13:59

    Nejvyší soud, by měl v prvé řadě pozavírat viníky tohoto podvodu.
    Homo
    • uvědom si, že
      23.12.2013 14:10

      Nejvyšší soud zde existuje proto, aby dohlížel na soudy všeh stupňů, které nesmí tyto chráněné kasty soudit. Jakmile se o to někdo pokusí, okamžitě zasáhne, aby lidé z Klausovy kasty neutrpěli újmu... a to vše se svede na ústavu a lidská práva.
      Jesse
      • Re: uvědom si, že
        23.12.2013 15:09

        to je hodně velký precedens.
        Jezdec.
        • zapomen
          23.12.2013 17:03

          jsou tu paragrafy kdyz by ses snazil neco zmenit :) 58:20 http://www.youtube.com/watch?v=ttUjrUE9na0
          eple
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data