Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Německo schválilo rázné omezení podpory obnovitelných zdrojů (+komentář)

Německo schválilo rázné omezení podpory obnovitelných zdrojů (+komentář)

23.01.2014 13:32, aktualizováno: 23.1. 15:45
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Německý vládní kabinet v novém složení včera schválil změny v zákoně o obnovitelných zdrojích, vedoucí k výraznému omezení finanční podpory větrných a solárních zdrojů i biomasy. Limity vláda položila také další expanzi těchto zdrojů. Reforma, kterou nyní vláda posílá zákonodárcům, by měla vstoupit v platnost k 1. srpnu roku 2014.

Ve stávajícím systému EEG (Erneuerbare-Energien-Gesetz) podpory elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) jsou zakotveny náhrady pro větrnou a solární energii i biomasu ve výši 0,17 EUR/kWh. Německá vláda v novém zákoně o OZE navrhla snížení na 0,12 EUR/kWh počínaje rokem 2015 v upraveném systému EEG 2, vyplývá z dokumentu ministerstva hospodářství pro zákonodárce.

Rozvoj instalovaného výkonu chce německá vláda omezit stropem 6,5 GW do roku 2020 a stropem 15 GW do roku 2030 u budování mořských větrných parků. Omezení pro roční expanzi OZE zdrojů pak má být jak u mořských tak i zdrojů na pevnině nejvyšší roční přírůstem 2,5 GW kapacity. V dosavadní podobě je zakotveno 2,5 GW až 3,5 GW.

Z pohledu podílu na celkové produkci elektřiny počítá novela zákona o OZE s podílem obnovitelných zdrojů 40 až 45 % na celkové výrobě elektřiny v Německu v roce 2025 a dosažením 55% až 60% podílu v roce 2035. U podpory biomasy, kterou vláda označuje za mimořádně nákladnou, je legislativou navrhován roční nárůst v rozsahu do 75 MW.

„Mírnější podporu obnovitelných zdrojů v Německu hodnotíme jako příznivou zprávu pro ceny elektřiny ve středoevropském regionu. Pod vlivem úpravy bude v nadcházejících letech k pokrytí poptávky po elektřině potřeba vyšší zastoupení uhelných a plynových zdrojů. Vedle toho očekáváme, že v Německu bude pokračovat odstavování starých uhelných elektráren s rovněž pozitivním dlouhodobým dopadem do regionálních cen elektřiny. V tomto směru čekáme dlouhodobě podpůrný efekt pro vybrané evropské producenty elektřiny, nejvýrazněji vystavené cenám elektřiny ve středoevropském regionu. Mezi ty řadíme Verbund, ČEZ, Fortum, E.ON či GDF Suez,“ uvedl analytik Patria Direct, pokrývající ČEZ a oblast energetiky, Tomáš Sýkora. Dodal ale, že německá reforma byla očekávána, stejně jako určité snížení podpory OZE. „Představená omezení zřejmě nejsou dost silná na to, aby vyvolala silnější bezprostřední pozitivní reakci v rámci evropského energetického sektoru, v delším horizontu ale dodají akciím potřebnou oporu,“ uvedl Tomáš Sýkora.

Samostatnou zprávou je včerejší rozhodnutí německého antimonopolního úřadu, který odmítl myšlenku kapacitního modelu podpory nových konvenčních energetických zdrojů (capacity market model) s tím, že tuto úpravu pokládá pro Německo za předčasnou. Úřad naopak uvedl, že bude bedlivě dohlížet na vládní kroky s ohledem na naplňování cílů ochrany ovzduší náhradou jaderných zdrojů zdroji obnovitelnými. Na prosazení tohoto modelu přitom dlouhodobě tlačí energetiky E.ON či RWE, jejichž ztrátově provozované elektrárny jsou potřebné pro udržení stability přenosových sítí.

Kabinet německé kancléřky Angely Merkelové v jeho předchozím složení rozhodl v roce 2011 o postupném odchodu Německa od jaderné energetiky. Rozsah podpory OZE ale, podobně jako v dalších zemích včetně ČR, dopadá výraznou měrou do výdajů spotřebitelů. Evropská komise pak vyšetřuje, zda v oblasti úlev od plateb za OZE, není německým podnikům poskytována nepovolená výhoda. Problémy, spojené s dosud platnou úpravou OZE přitom dopadají i na nového německého ministra hospodářství Sigmara Gabriela, který se na ní podílel v předchozí vládě kancléřky Merkelové z pozice ministerstva životního prostředí.

Angela Merkelová uvedla, že za návrhy Gabriela ohledně nové podoby podpory OZE plně stojí. Podpora biomasy se nicméně do návrhu dle agentury AFP dostala pouze díky tlaku trojice koaličních ministrů zemědělství, rozvoje a dopravy. Na dnešní tiskové konferenci Merkelová uvedla, že větrné zdroje mají šanci na zvýšení efektivnosti a obnovitelné zdroje celkově musejí zlepšit poměr nákladů a výstupů. Gabriel pak poznamenal, že ani nových EEG 2 systém nesmí nadměrně zatěžovat podniky.

Obnovitelné zdroje dnes v Německu dosahují již bezmála 25% podílu na produkci elektřiny. Souběžně ale znovu narostla produkce v uhelných elektrárnách.

(Zdroj: DPA, AP, AFP, Bloomberg, Süddeutsche Zeitung, DW)


Váš názor
  • I když myslím, že
    23.01.2014 16:13

    je to v ceně ČEZ již z velké části započítáno, přeci jen by to mohlo ČEZ vyhnat o pár procent výše. Snad 545+.
    jarom
Aktuální komentáře
25.04.2024
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.