Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
CEO Pivovarů Lobkowicz: Z IPO chceme získat vyšší stovky mil. korun, poslouží i pro akvizici. Vstup na trh START jsme zavrhli

CEO Pivovarů Lobkowicz: Z IPO chceme získat vyšší stovky mil. korun, poslouží i pro akvizici. Vstup na trh START jsme zavrhli

07.03.2014 14:05
Autor: Redakce, Patria.cz

Skupina Pivovary Lobkowicz vyjednává o akvizici v hodnotě zhruba 100 milionů korun, která by mohla být hotova ještě letos po provedení IPO. V loňském roce společnost udržela růst tržeb i zisku, když tržby se meziročně zvýšily o 2 procenta na 1,322 miliardy korun po slevách. Uvedl to v rozhovoru pro agenturu Reuters Zdeněk Radil, ředitel skupiny. EBITDA za loňský rok se podle Radila bude pohybovat kolem 200 milionů korun, přičemž předloni to přitom bylo 167 milionů.

Skupina se nyní připravuje na uskutečnění primární emise akcií, v které chce nabídnout 30 až 40 procent firmy a získat vyšší stovky milionů korun. "Pokud bude emise úspěšná, zhruba polovina získaných peněz by měla jít na vyplacení jednoho minoritního akcionáře, druhá polovina půjde na další rozvoj společnosti," dodal. Emise by také měla pivovaru pomoci uskutečnit chystanou akvizici, o které již vyjednává. "Mohli bychom ještě letos koupit další pivovar. Investice by byla kolem 100 milionů korun," řekl Radil.

Pivovary Lobkowicz jsou první pivovarnickou skupinou, která se rozhodla vstoupit na hlavní trh pražské burzy. Český kapitálový trh ale trpí nízkou likviditou a poslední IPO na pražské burze uskutečnila česká energetická firma E4U v roce 2011, která však touto cestou získala jen 94 milionů korun.

Skupina původně uvažovala o vstupu na neregulovaný trh START, po poradě s manažerem emise, Českou spořitelnou, od toho ustoupila. "V rámci private placement jsme mohli oslovit jen omezený počet investorů, což jsme si před koncem roku otestovali a odezva z trhu byla velmi pozitivní, i proto nás manažer emise přesvědčil o IPO," řekl Radil.

Společnost ale stále zvažuje, zda akcie mimo pražskou burzu umístí i na varšavské burze. Pivovary Lobkowicz by rády na trh vstoupily v polovině tohoto roku, záleží ale na tom, jak rychle stihnou splnit regulatorní požadavky, nyní pracují zejména na převedení účetnictví dle metody IFRS.

Rozhodovat bude také situace na trhu, Radil proto nevylučuje, že by se IPO mohlo uskutečnit až na podzim. "Nechci dogmaticky tvrdit, že to bude květen, červen nebo červenec. Může to být klidně až listopad," řekl v rozhovoru.

Stávající akcionáři podle valuačního modelu na základě diskontovaných peněžních toků vidí současnou hodnotu firmy mezi 3,4 a 3,6 miliardy korun. Primární úpis akcií Pivovarů Lobkowicz bude mixem vydání nových akcií a prodeje těch stávajících. "Trošku to komplikuje fakt, že u nás existuje dost akcionářských půjček a nyní s manažerem emise řešíme, jakým způsobem se s tím vypořádáme," řekl Radil.

Podle něj buď výnos z emise půjde rovnou na vyplacení půjček akcionáře, který chce exitovat, a tím pádem se budou vydávat hlavně nové akcie, nebo se stávající půjčky nejdříve transformují do základního kapitálu a v průběhu IPO dojde k emisi nových akcií a k prodeji těch stávajících, které vzniknou zmíněnou kapitalizací.

Pokud by emise byla úspěšná, společnost chce část peněz použít na vyplacení hospodských, které mají smlouvy s konkurenčními velkými pivovary a je pro ně drahé tyto smlouvy vypovídat.

Pivovary Lobkowicz drží na českém trhu v segmentu sudového piva téměř sedmiprocentní podíl a v dohledné době by podle vyjádření Radila mohly dosáhnout na 10procentní podíl. "60 procent našich vlastních značek prodaných v tuzemsku tvoří sudové pivo, ze 40 procent to je pivo lahvové. Ještě před pár lety to bylo naopak. V tomto ohledu jdeme proti trendu na trhu," řekl Radil.

Pivovary Lobkowicz jsou bez započítání exportu čvrtou největší pivovarnickou skupinou na českém trhu, jejich celkový výstav v roce 2012 činil 905 tisíc hektolitrů piva. Trh ovládá Plzeňský Prazdroj patřící do skupiny SABMiller, jenž drží zhruba 45procentní tržní podíl.

Skupina Lobkowicz v tuzemsku vlastní pivovary ve Vysokém Chlumci, v Protivíně, Uherském Brodě, Hlinsku v Čechách, Jihlavě, Klášteře Hradišti nad Jizerou a Černé Hoře.

Vlastníkem Pivovarů Lobkowicz je skupina podnikatelů v čele s Martinem Burdou, který vlastní 55 procent firmy. Dalším větším investorem je Grzegorz Hóta, který drží 30 procent společnosti a chce z ní vystoupit. Generální ředitel Zdeněk Radil vlastní zhruba 9 procent společnosti a k minoritním vlastníkům patří i podnikatelka Eva Kropová.

Ve střední Evropě je jedinou pivovarnickou společností na burze polská skupina Żywiec, jejíž poměr ceny k zisku akcie (P/E ratio) se v pátek pohyboval na hodnotě 16,3.

(Zdroj: Reuters, čtk)


Čtěte více:

Pivovary Lobkowicz zvažují vstup na pražskou burzu
12.12.2013 12:18
Společnost Pivovary Lobkowicz Group, pod kterou patří sedm regionálníc...
Pivovary Lobkowicz vstoupí na pražskou burzu, nabídne až 40 % akcií
23.12.2013 16:06
Společnost Pivovary Lobkowicz Group, pod kterou patří sedm regionálníc...
Šéf Stock Spirits: Za celý rok 2013 čekáme naplnění cílů. V Polsku promluví růst daní
28.01.2014 9:24
Skupina Stock Spirits, vedoucí dodavatel značkového alkoholu v regionu...
Pivovary Lobkowicz zamíří na pražskou burzu zřejmě ve 2Q, zvažují vstup na hlavní trh
05.02.2014 9:33
Tuzemská pivovarnická společnost Pivovary Lobkowicz zřejmě vstoupí na ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m