Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
CEO Ott a další manažeři skončili v čele Orco (-5 %) i Orco Germany. Konec skupiny a stažení z burzy?

CEO Ott a další manažeři skončili v čele Orco (-5 %) i Orco Germany. Konec skupiny a stažení z burzy?

20.03.2014 10:05, aktualizováno: 20.3. 13:02
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Představenstva realitní skupiny Orco Property Group a německé realitní společnosti Orco Germany včera zásadním způsobem obměnila exekutivní i rozhodovací management. Nejzásadnější změnou je, že zakladatel a dosavadní CEO Jean-Francois Ott skončil v exekutivní roli v čele skupiny o německé společnosti. Akcie Orco v Praze nejprve reagovaly růstem o 1,2 % k 37,75 , zisk ale odevzdaly a postupně nabraly až více jak 5% ztrátu k 35,4 Kč za akcii, zřejmě v reakci na slova šéfa Vítkovi CPI o postupné likvidaci skupiny Orco (nikoli Orco Germany) a záměru stažení akcií z burzy.

Představenstvo skupiny Orco rozhodlo o odvolání CEO Jean-Francois Otta z role CEO společnosti, dále o odvolání Aleše Vobruby, který byl dříve členem představenstva, z pozice deputy CEO. Odvoláni byli také provozní ředitel skupiny se zodpovědností za správu aktiv a bývalý finanční ředitel skupiny Orco Nicolas Tomasini a Brad Taylor. Jean-Francois Ott pokračuje v čele představenstva skupiny Orco, avšak bez exekutivní role ve skupině.

Novým CEO skupiny Orco byl jmenován Tomáš Salajka, do role managing directora skupiny pak Jiří Dedera, spojeni s Radovanem Vítkem.

„Orco jsem založil před 23 lety a jsem extrémně pyšný na to, v co vyrostlo od jeho začátku v Praze po nynější největší komerční subjekt ve své oblasti v Berlíně. … Nový management bude mít mou plnou podporu, pokračuji ve spolupráci se společností na úrovni představenstva,“ uvedl Ott.

Generální ředitel Vítkovy realitní skupiny CPI Zdeněk Havelka pro HN uvedl, že k Ottovu odvolání vedly neefektivnost v řízení společnosti a investice do ztrátových projektů ve střední Evropě.

V souladu s uzavřenými kontrakty nyní již bývalí členové managementu skupiny Orco mají nárok na odstupné a dle vyjádření skupiny může také získat určitá aktiva ze skupiny Orco.

Nový CEO skupiny Salajka byl dosud členem představenstva skupiny (za Radovana Vítka) a působil v čele Orco Germany. Její představenstvo včera rozhodlo, že novým CEO Orco Germany se stává Martin Němeček. Ten dosud působil v roli člena představenstva německé společnosti a je také spojen s Radovanem Vítkem.

Představenstvo Orco Germany odvolalo Jean-Francois Otta, Nicolase Tomasiniho a Brada Taylora z čela německé společnosti a odsouhlasilo podmínky ukončení jejich kontraktů. Ott a Tomasini v případě německé společnosti pokračují v roli členů představenstva.

Do čela představenstva byl jmenován Edward Hughes, realitní expert také spojený s Radovanem Vítkem. Tomáš Salajka, CEO skupiny Orco, se stal zástupcem CEO v Orco Germany.

Ott a v případě Německa Tomasini nadále zůstávají členy představenstva. Lze ale očekávat, že Radovan Vítek z pozice nejsilnějšího akcionáře jak skupiny Orco tak Orco Germany navrhne jejich odvolání na valné hromadě, která byla z března odsunuta na duben. Dle vyjádření šéfa Vítkovy realitní skupiny CPI Zdeňka Havelky pro HN je odvolání Otta v zásadě jisté. "My pana Otta nepodpoříme a pokud ho ostatní akcionáři navrhli odvolat, tak matematika mluví jasnou řečí," uvedl Havelka. Ott nicméně nyní s řádově 10% podílem ve skupině a bezmála pětinovým podílem v Orco Germany zůstává jedním z nejsilnějších akcionářů. Dle Havelky se Vítek dohodl s fondy Kingstown a Alchemy, kteří dlouhodobě usilují o vyvázání své investice a odchod z Orco, nebude to ale hned, nýbrž postupně.

Generální ředitel Vítkovy realitní skupiny CPI, Zdeněk Havelka, v rozhovoru pro HN uvedl, že Radovan Vítek je schopen a ochoten do Orco Germany jako nejvýdělečnější součásti vložit nových až sto milionů eur. Na investici má dle Havelky CPI dostatek zdrojů po loňském úpisu dluhopisů. dle Havelky naopak není reálné navyšování kapitálu na úrovni skupiny Orco zejména proto, že by Vítek překročil hranici třetiny podílu, což by aktivovalo povinnou nabídku odkupu podílů ostatních akcionářů. Skupinu Orco dle Havelky čeká postupná likvidace, tedy rozpodej majetku. "Vyčleníme aktiva, která mají potenciál, zbytku se zbavíme," uvedl šéf CPI pro HN. Skupina CPI dle poskytnutých informací ke konci roku 2013 obhospodařovala majetek o hodnotě 82 miliard korun. 3Q13 výsledky skupiny Orco uváděly hrubou hodnotu aktiv kolem 1,7 miliardy eur, v přepočtu dnešním kurzem kolem 46,5 - 47 mld. Kč.

Havelka v rozhovoru pro HN uvedl, že skupina Orco bude časem stažena z burzy cenných papírů. "Orco si nezaslouží být veřejně obchodovanou společností. Ta firma je už tak malá, že spotřebovává neúměrné množství vnitřní energie na to, aby udržela svůj status kotované společnosti," uvedl Havelka. Stažení z burzy se dle něj každopádně nebude týkat německé dcery Orco Germany, uvedl pro HN.

Vítek v rozhovoru v únoru uvedl, že právě podmínky zlatých padáků nejvyššího vedení snižují cenu skupiny Orco o desítky milionů eur. "Management společnosti se zabarikádoval pomocí takzvaných otrávených pilulek v podobě zlatých padáků splatných v případě převzetí kontroly. Generálnímu řediteli Jeanu-Francoisovi Ottovi by v takovém případě náleželo deset milionů eur, jeho dvěma zástupcům pak každému po třech milionech eur," nechal se Vítek slyšet v únoru. Podmínky nynějšího ukončení kontraktů zveřejněny nebyly.

Vítek upozornil také na warranty, u kterých klauzule COCCA (Change of Control Compensation Amount) nařizuje v případě změny kontroly nad celou skupinou vyplacení náhrady. Pokud by k převzetí došlo nyní, muselo by Orco podle Vítka zaplatit celkem 23 až 24 milionů eur. Tyto warranty mají navíc prodlouženou platnost až do roku 2019. "Nášlapná mina, kterou by musela společnost zaplatit, tak dosahuje 40 milionů eur. Na rozdíl od dluhopisů za 73 milionů eur, Orco o těchto dodatečných závazcích zatím nikde neúčtuje," podotkl Vítek, podle nějž by tak tyto peníze museli zaplatit všichni akcionáři skupiny Orco.

Radovanu Vítkovi se fakticky podařilo ovládnout skupinu Orco letos v lednu. Valná hromada na jeho podnět vyloučila z čela skupiny zástupce fondů Kingstown a Alchemy. Na začátku února pak lucemburský soud povolil Vítkovi převzít třetinu v Orco Germany skrze realizovaný úpis nových akcií do jeho rukou. Představenstvo německé společnosti už na konci loňského listopadu rozhodlo o navýšení základního kapitálu o sto milionů eur. Vítkova tuzemská firma Tandis, a.s. poté upsala 114,6 milionu akcií v ceně 0,47 eura za kus. To však na žádost akcionářů skupiny Orco a amerických fondů Kingstown a Alchemy lucemburský soud před časem zablokoval. Následně nicméně Vítek ke kroku dostal zelenou. Podíl svůj a Tandisu v Orco Germany čerstvě převedl na jím ovládanou společnost Gamala, která je souběžně nejsilnějším akcionářem skupiny Orco.

Podle poslední zveřejněné struktury akcionářů k 5. březnu 2014 na webu Orco Germany Radovan Vítek skrze Tandis a Jean-Francois Ott skrze Stationway ovládali 27,26 % plus 18,18 %. Podíl Tandis (plus drobný přímý) se čerstvě přesunul na Vítkovu společnost Gamala Limited. Dalšími akcionáři jsou Kamoro Limited s 4,72% (dříve se spekulovalo o propojení s Vítkem), Brillant 1419 s 2,74 %, management Orco Germany s 1,11 % a "další" s 0,88 %.

Pokud jde o rozložení sil mezi akcionáři skupiny Orco, ta 10. března 2014 za účelem valné hromady (která je odsunuta na duben) informovala, že 30,72 % hlasovacích práv je ovládáno Radovanem Vítkem (skrze společnosti Gamala a Crestline), 9,23 % skrze Stationway, za kterou stojí CEO Ott (k únoru platná struktura akcionářů na webu Orco uváděla 9,66 %). Alchemy dle sdělení ovládá 10,95% podíl (souhlasí se strukturou akcionářů z února dle webu skupiny Orco), Kingstown 11,35 % (struktura akcionářů z února na webu skupiny Orco uvádí 12,52 %).

(Zdroj: Orco Property Group, Orco Germany, čtk)


Čtěte více:

Vítek může převzít třetinu Orco Germany, rozhodl lucemburský soud
20.01.2014 14:44
Český miliardář Radovan Vítek si připsal úspěch v probíhající bitvě o ...
Skupina i německé Orco svolávají na březen valné hromady o obsazení představenstev
06.02.2014 11:50
Realitní skupina Orco a německá Orco Germany svolávají na březen valné...
Orco Germany navýší kapitál celkem o 72 milionů eur. Polovina míří do rukou Otta
05.03.2014 10:01
Německá část realitní skupiny Orco Property Group, společnost Orco Ge...
Ott posílil v Orco Germany, ta kupuje reality v Berlíně. VH v dubnu, chorvatský projekt před bankrotem? (+podíly)
13.03.2014 9:27
Série nových zpráv prichází na titulu realitní skupiny Orco Property G...
Radovan Vítek převedl své podíly v Orco Germany na Gamalu, největšího akcionáře Orco
18.03.2014 10:11
Miliardář a nejsilnější akcionář skupiny Orco Property Group, Radovan ...

Váš názor
  •  
    21.03.2014 11:44

    Tady jednou někomu rupnou nervy a ty zloděje začne likvidovat.
    Český horor
  •  
    20.03.2014 11:54

    Je to banda zlodejska. Zakony na ne bohuzel nestacej. Leda tak dno Orliku. Je hnus ;)
    Jaroslav
    • stačí
      20.03.2014 12:35

      Oni se zákony řídí a dodržují je:-) Jenže to jsou zákony, které si galerka protlačila v české legislativě za silného vlivu tatíčka Klause a alkoholu. Je to vizitka českých poslanců, kteří schvalovali škubání akcionářů !!
      Jesse
  •  
    20.03.2014 10:30

    Troufá si někdo odhadnout jak to bude vypadat dál.
    Homo
    •  
      20.03.2014 15:22

      Zdravá aktiva Orco Germany budou převedena na firmy ovládané Vítkem a mateřská společnost Orco bude poslána do úpadku. Ott tak bude šéfem firmy, která půjde do likvidace a Vítek shrábne zdravá aktiva z Orco GErmany, což je věc, o kterou mu šlo v první řadě. Bohužel ostrouhají opět minoritní akcionáře, na které zbude nula z konkurzní podstaty mateřské Orco. Další podvod českých miliardářů.
      1
    •  
      20.03.2014 10:45

      OPG bude staženo z burzy: http://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/realitni-zralok-vitek-chysta-likvidaci-orca-stahne-akcie/r~77719120b00711e3ab4e002590604f2e/
      Duck
      •  
        20.03.2014 11:09

        Takže klasika. Zdravá část firmy zůstane, všechny průsery se převedou na něco iného a to bude zlikvidováno bez náhrady. Pak se očištěná zdravá část podojí, vydrbe se s parťáky, kteří ještě zbyli a po odstranění smetany se ziskem prodá. Takže pozdně český privatizační scénář.
        Homo
        •  
          20.03.2014 12:00

          Přičti k tomu ještě, že akcionáři přijdou na řadu až ve firmě NIC nezbude :-)
          Jesse
    • pan Vítek
      20.03.2014 10:40

      Tak se podívejte jak pan Vítek vyjebal s panem Ottem, který byl jeho spojencem. Co asi udělá s minoritními akcionáři? Tak schválně.
      fojta
      • Re: pan Vítek
        20.03.2014 10:51

        Taghle to vždycky končí:-)
        Jesse
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university