Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Putin láká čínské investice, ruská ekonomika na hranici recese

Putin láká čínské investice, ruská ekonomika na hranici recese

09.05.2014 17:44
Autor: Michal Putna, Patria Online

Ruský prezident Putin začíná lákat čínské investory ve snaze nahradit výpadek evropských a amerických investic, které se po uvalení sankcí za anexi Krymu začínají citelně snižovat a negativně dopadají na ruské hospodářství.

Mezinárodní měnový fond (MMF) na konci dubna razantně snížil odhad letošního růstu ruské ekonomiky na 0,2 procenta z dříve očekávaných 1,3 procenta. Fond také prohlásil, že ruská ekonomika je již v technické recesi (mezičtvrtletní pokles sezónně očištěného reálného čtvrtletního HDP v alespoň dvou po sobě následujících čtvrtletích). Jedná se již o čtvrté (a dle MMF ne poslední) snížení odhadu pro HDP v řadě - původní prognóza MMF pro letošní rok počítala s růstem 3 %. V loňském roce tempo růstu ruské ekonomiky prudce zpomalilo na 1,3 % z 3,4 % v roce 2012.

Mezinárodní sankce uvalené kvůli ukrajinské krizi na vybrané ruské činitele a některé podniky podle Mezinárodního měnového fondu silně poškozují ruské hospodářství. Celkově MMF očekává, že odliv kapitálu z Ruska letos dosáhne 100 miliard USD.

Zadrhávání ruské ekonomiky potvrdilo před měsícem také ruské ministerstvo financí, když předpovědělo, že tempo růstu HDP se bude ve zbývajících letošních čtvrtletích blížit nule a již od druhého kvartálu hrozí propad do recese. Takového veřejné sdělení týkající se dramatického zhoršení ruských hospodářských vyhlídek je velmi neobvyklé. Lze proto usuzovat, že kondice ruské ekonomiky je opravdu (velmi) špatná.

Prezident Putin se proto rozhodl hledat nové zdroje pro růst ekonomiky v Číně. Rusko odstranilo neformální limity, které až doposud byly na čínské investice a jejich výši uvaleny. Současně však chce Putin ubránit silnou pozici Ruska v těžbě a zpracování nerostných surovin. Čínští investoři proto nebudou moci investovat do projektů zaměřených na těžbu a zpracování zlata, platiny, diamantů a také high-tech projekty budou čínským investicím uzavřené.

Čína je největším ruským obchodním partnerem s objemem výměny zboží a služeb za 96 miliard dolarů (údaje za rok 2012), následovaná Německem. Putin ve svém televizním vystoupení 17. dubna prohlásil, že není pochyb o tom, že Čína se brzo stane největší světovou ekonomikou a spojenectví mezi Čínou a Ruskem bude zásadním faktorem, který bude ovlivňovat budoucí politickou a ekonomickou podobu světa.

Pro Čínu je Putinova nabídka vítanou příležitostí, jak posílit svoje (nejen ekonomické) postavení a podpořit hospodářské zájmy domácích společností. Druhá největší světová ekonomika se potýká s nedostatkem přírodních zdrojů, od železné rudy, uhlí až po drahé kovy a spolupráce s Ruskem může tuto situaci zlepšit. Čína v posledních letech ve velkém investuje v afrických ekonomikách, kde hledá (levné) přírodní zdroje pro další růst své ekonomiky.

V kontextu stále probíhající krize na (východě) Ukrajiny bylo zajímavé sledovat, jak popularita ruského prezidenta vyrostla těsně po zabrání Krymu na svá šestiletá maxima. Otázkou zůstává, co se stane s nejpopulárnějším prezidentem, když bude řídit zemi v recesi. 
 

Zdroj: Bloomberg


Váš názor
  •  
    12.05.2014 11:56

    http://www.novinky.cz/ekonomika/335914-rusove-se-ve-velkem-zbavuji-rublu.html
    Velkamedvědice
    • už dohnali západ
      12.05.2014 11:57

      takže žádné rubly nepotřebují :-))))
      Jesse
  • Propaganda na
    12.05.2014 9:28

    obou stranách je nevybíravá. Plná histerie, demagogie, manipulace, polopravd a lží. Je to třetí světová válka vedená sdělovacími prostředky a IT technologiemi. Síla, tedy zbraně a munice až v nezbytném připadě. Cíle jsou však pro velmoci stejné jako u klasického vedení války. Moc a peníze, světovláda, tak jak tomu v historii lidstva bylo ostatně vždy. Co si má o tom myslet nezasvěcený obyčejný občan? Nevěřím USA ani EU stejně tak jako Rusku. Zapřou kvůli svému prospěchu i nos mezi očima. Viz. např. http://svobodnenoviny.eu/nova-fakta-namornictvo-usa-planovalo-v-krymskem-sevastopolu-zakladnu-uz-byl-vypsan-tendr/ Nabízí se stará latinská otázka "Cui bono". Komu tedy nejvíce prospívá situace na Ukraině, ten to pravděpodobně inicioval. Neumím si představit vhodnější způsob jak zjistit většinové přání lidu než obecné referendum. Konec konců Demokracie je složenina z řeckých slov Demos Kratos - což znamená vláda lidu. Co si přeje většina musí být pro všechny demokraty na světě svaté, ať se mi to osobně líbí nebo ne. USA a EU podle svých reakcí, již nejsou demokratické.
    jarom
    • Re: Propaganda na
      12.05.2014 10:25

      Kdyby měla fungovat demokracie podle tvého vzorce, tak by USA nikdy nevznikly. Nevznikla by ani Masarikova ČSR. Nefungovalo by v podstatně vůbec nic a kruh by se uzavřel na mocenském pojetí nejsilnějších ze silných. To je středověk. Vládla by církev a několik carů. Kdybys měl udělat tlustou čáru za minulostí a od roku 0 zavedl tu tvou demokracii, pak by svět ovládli muslimové, černoši a cikáni..., protože jich je nejvíc. Opravdu si myslíš, že bychom se měli kvůli nim vystěhovat na Grónsko a to jen kvůli výsledku jejich referenda??
      Jesse
      • Tyto
        12.05.2014 10:53

        otázky si kladu také. Jak bys to však chtěl prakticky zařidit ? Masarykova ČSR vznikla z vůle velmocí. Nepředcházelo jí žádné referendum a kromě toho to bylo také v rozporu s legislativou Rakousko-Uherska. Zřejmě jako daň za rozpoutání války. Souhlasím, že kdyby vždy rozhodovala jen většina, asi bychom byli již všichni muslimové a cikáni. Napiš jak bys to zařídil, aby většina neprosadila svou vůli, protože... vlastně proč by ji neměla prosazovat ? Kdo, nebo kteří jsou ti moudří, spravedliví a povolaní, kteří by měli mít přednost při správě státu před většinou jeho obyvatel ? Já odpověď neznám a nevím také, jestli ji někdo na světě zná.
        jarom
        • Re: Tyto
          12.05.2014 11:07

          Ideální model neexistuje a NIKDY existovat nebude. Je to každodenní boj o bytí a nebytí. Demokracie je slabá v tom, že někdy usne a probere se až když je pozdě. Zlo bdí neustále. Proto i můj názor, který jistě znáš... je, že výběr volby nemůže ustrnout na místě a máš právo hledat každý den nové a nové politiky, kteří přicházejí opakovaně s novými vizemi a programy. To je velký problém našich voličů. Tady raději dají nové tváři nálepku "populista" a to jen proto, že profláknutá strana se drží moci jako veš. A voliči to klidně sežereou a volí furt ty stejné podvodníky. Demokracie je prostě pořád hledání nových změn, kontur, lidí, zákonů... nekončící proces.
          Jesse
          • jesse
            12.05.2014 12:04

            ...vokamůra možna není vnitřně jako navenek /populismus/ , ale je to obyčejnej podvodníček v milionkách.
            db
            • Re: jesse
              12.05.2014 12:36

              Polož si otázku: Je Okamura větší podvodník než prominenti polistopadových vlád a stran ODS, ČSSD, KDUČSL, TOP09, KSČ, ODA, LIDEM a pod...? Upřímně se zamysli.
              Jesse
              •  
                12.05.2014 12:43

                Těžko říct. Každopádně je falešný pětník.
                Velkamedvědice
            • Re: jesse
              12.05.2014 12:27

              http://www.youtube.com/watch?v=YU9Mc0gaMrM
              Velkamedvědice
      •  
        12.05.2014 10:53

        A ono to je jinak? Místo carů si dosaďte mafie, a ta církev . u nás určitě jinak je propojena s těmi mafiemi.
        Homo
        •  
          12.05.2014 11:14

          tak tak, pouze mocenský boj se souhlasem demokraticky smýšlejícího obyvatelstva :-))
          Jesse
    • Re: Propaganda na
      12.05.2014 9:39

      Nesmíš věřit kravinám. Vlastní základnu vybudovat v místě, kde stojí ruská?o) A kromě toho jsou jisté demkokratické lostupy. Neoznačená vojska mohou jen tak posouvat áhranice? V Kv takyustoupíš rusku? Nebo necháš vládnout cikány v cikánských regionech, protože se okotily? Jistě, propaganda pracuje na obou stranách, ale vidíš, že sám vycházíš z nepotvrzených propagandistických zdrojů.
      Velkamedvědice
      • Vim
        12.05.2014 9:59

        je to velmi těžké. Taky mě někdy napadá myšlenka o osvíceném samovládci. Ale demokracie je skutečně vždy o vůli, resp.vždy o přáni většiny. Albánců, se svými muslimským náhledem na svět, se v Kosovu taky "nakotilo" a již mají svůj stát v rozporu se Srbskou ústavou. Pokud bude v ČR většina cikánů a v referendu rozhodnou většinově o něčem co se mi ale vůbec nebude líbit, jako skutečnému demokratu mi nezbyde než, sklonit hlavu a akceptovat přání většiny. Kdyby tomu bylo jinak, kdo bude tedy rozhodovat co je a co není demokratické nebo jinak řečeno co je a co není přání většiny obyvatel?
        jarom
        • jarome
          12.05.2014 10:02

          ...ty jsi strašnej mamlas...:-)
          db
          • Re: jarome
            12.05.2014 10:05

            Díky za názor.Jeho úroveň je odrazem duchovní úrovně autora.
            jarom
  • Jářku nemá cenu něco vysvětlovat
    11.05.2014 20:23

    Podle jeho pravopisu na úrovni žáka 3.třídy ZŠ si každý umí představit na jaké úrovni je kapacita a kvalita jeho mozečku. Právě takovým byly nabízeny a placeny pozice fízlů a donášeců. At' již v Čechách tak i na slovensku. To byli a stále jsou ti užiteční idioti, kteří sem zavlekli komunisty a dodnes jim nedochází jak poškodili celý národ. Jářku nedovede vysvětlit, proč není náhodou, že všechny státy, které skončily po válce jako ruské děržavy, ač na straně vítězného Ruska jsou na tom jak ekonomicky tak politicky pozadu včetně toho slavného CCCP a stále doháněji to poražené Německo, kam se normální lidé stěhuji jen aby nebyli znovu oblbováni a omezováni neschopnými blbečky jako je Jářku. Kolik Čechů si může z platu našetřit na letní byt ve Španělsku nebo v Řecku, jako němečtí důchodci - leda takový Parouback.
    ..
    • že se rozčiluješ
      12.05.2014 6:42

      V českých zemích žije ještě dost velký počet idiotů, kteří nenávidí západní civilizaci, ačkoliv jsme její součástí od nepaměti. Za to může Hitler. Po "jeho" válce sem nalezli bolševici jako hmyz, kerého jsme se ještě zdaleka nezbavili. Jářku je jen jeden z mnoha. Zatemněný mozek vymýlaný antiamerikanizmem od éry boje proti mandelince bramborové, až po sofistikované ekonomicko-zločinecké manýry lidí kolem Klause, coby "profesorů" Goebbelsko-bolševické propagandy. Český plebejský národ neumí tak silnou manipulaci s jejich povědomím zpracovat a jelikož je poválečné režimy až dodnes neučili svobodnému životu, výsledkem jsou Jářkové, protože tito polorusáci nemusí přemýšlet. Jim stačí vykřikovat hesla. A vůbec je nezajímá, že žijí uvězněni ve lžích. Stalin s Leninem zvítězili, udělali z východní společnosti lidský odpad.
      Jesse
      • Re: že se rozčiluješ
        12.05.2014 15:15

        ..lépé napsat to snad ani nešlo ....... dík
        kominík
  •  
    11.05.2014 9:04

    http://www.ceskatelevize.cz/ct24/svet/195896-putin-uznal-ze-ceho-je-moc-toho-je-opravdu-prilis/
    Velkamedvědice
    • Pokud je to pravda?
      11.05.2014 15:26

      Tak to bude ještě zajímavé.http://www.novinky.cz/zahranicni/335877-na-ukrajine-bojuji-stovky-americkych-zoldneru-pise-nemecky-list.html
      Mira
      • Re: Pokud je to pravda?
        11.05.2014 23:24

        Bild am Sonntag neni nic jineho, nez Blesk v Cesku.
        hm
      • Re: Pokud je to pravda?
        11.05.2014 20:43

        Zprava ze stejného zdroje jako, že na Krymu nebyli žádní ruský vojáci, které pak Putin vyznamenával za jejich služby ne Krymu. Bohužel se najdou jedinci, kteří věří kdo něco řekl a nedokážou si přežvýkat co vlastně řekl a tleskaji tomu co chtějí slyšet. Jak ze zvyku jak jsme byli daleko před západem, ale proč jsme ho pořád jen doháněli. Stačí si přečíst něco od jářku. A i kdyby, tak jsou to poradci, kteří nepřijeli na amerických tankách a jen pomáhají na požádání a nebyli vysláni USArmy aby připojili Ukrajinu k USA. To je rozdíl který bolševík nepochopí a nehodí se mu do krámu. Ten jen hned papouškuje každou zprávu od Lavorova
        ..
        •  
          12.05.2014 10:37

          Nikdo nikdy netvrdil, že na Krymu nejsou žádní ruští vojáci. To jste boha jeho vypotil kde ? Vždyť tam mají vojenskou základnu. Každý trdlo dneska může psát na netu ty svoje moudra, ach jo ....
          Peté13
          • Peté
            12.05.2014 10:41

            Při Vaší inteligenci dobře víte, že kolega mluvil o těch přibyvších30000 ruských neoznačených vojáků, jejichž účast několikrát Putin popřel.
            Velkamedvědice
        • Anonyme
          11.05.2014 22:33

          Se mnou nebojuj.Asi sis nevšiml toho pokud že?Já tomu sám moc nevěřím a už vůbec tomu netleskám.Beru tu zprávu s velkou rezervou.Jen mě zarazilo že to píší údajně Německé noviny,ale kdo ví.Kolem Ukrajiny je tolik lží že se již nedá věřit ničemu.Neměli by se do toho srát ani Rusáci ani kdokoliv jiný.Jediná možnost je že se domluví nějak sami Ukrajinci.
          Mira
      • Re: Pokud je to pravda?
        11.05.2014 15:30

        Omyl.To není reakce na VM.Mělo to být nad ním.
        Mira
  •  
    10.05.2014 21:33

    http://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/335855-priste-poletim-v-bombarderu-vzkazal-do-rumunska-rusky-vicepremier.html
    Velkamedvědice
  •  
    10.05.2014 21:30

    http://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/335854-putin-si-zahral-hokej-s-byvalymi-hvezdami-dal-sest-golu.html
    Velkamedvědice
  • A to bylo zase lží že sankce nevadí
    09.05.2014 19:14

    No ukous si příliš velký sousto i na tu svojí velkou hubu a ted' mu teče do bot. A to je teprve začátek. Ono to jde i nez tanků a vojáčků. Oni se o něj jeho kámouši postarají až budou odstřihutý od svých nakradených peněz jako Janukovič.
    ..
Aktuální komentáře
18.04.2024
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m