Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Týden technicky: Dolar blízko maxim, zlato bojovalo o první support

Týden technicky: Dolar blízko maxim, zlato bojovalo o první support

19.12.2014 17:00
Autor: Martin Novotný, Patria Finance

EURUSD
V tomto týdnu sehrálo svoji roli na eurodolaru jednoznačně čtvrteční zasedání FEDu, po kterém eurodolar sestoupil o necelé dvě figury níže. Jednalo se o největší jednodenní posílení dolaru proti evropské měně od začátku září. EURUSD se tak dostal nadostřel novým minimálním hodnotám a také pod 21denní EMA, kde se pohyboval po většinu svého pohybu jižním směrem.

1eurusd

USDJPY
Japonská měna ovládla začátek týdne, kdy jí optimismus dodal zejména výsledek víkendových voleb. Po jasném vítězství současného premiéra Abeho bylo víceméně potvrzeno, že aktuální směřování zavedených opatření v zemi bude pokračovat. Její posílení zastavila až spodní linie Bollingerova pásma, odkud se ve čtvrtek (zřejmě opět díky FEDu) dolar odrazil a týden zakončil výše, než započal. Oscilátory nevykazují překoupené úrovně, pohyb vzhůru tak může pokračovat.

2usdjpy

SPX500
Po děsivém závěru minulého týdne do toho současného americký index nevstoupil příliš úspěšně, kdy po velmi volatilních seancích v pondělí a úterý zakončil vždy níže. Když už se všichni loučili s očekávanou Santa Claus rally, přišel odraz od prvního týdenního supportu. Williams %R zároveň vystupoval z přeprodaných úrovní, a tak index během středečního a čtvrtečního obchodování připsal přes 90 bodů, což byl zároveň největší dvoudenní růst indexu od roku 2011. V současné chvíli je index velmi blízko historických maxim. Pokud začnou investoři před koncem roku realizovat zisky, můžeme očekávat mírnou korekci po tomto prudkém posílení.

3spx

XAU
Na žlutém kovu se tento týden odehrály seance, které pokoušely trpělivost investorů. Zejména pondělní obchodování, kdy zlato odevzdalo dvě technické úrovně s výstupem CCI ze silně překoupených úrovní. Ve čtvrtek bylo obchodování na zlatě silně ovlivněno projevem Vladimira Putina, solidní zisky však neudrželo a nadále se příliš nevzdaluje od silné technické hodnoty 1200 USD za trojskou unci. Na stejné úrovni se nachází také 21denní EMA.

4xau

USOil
Nová minima, při kterých se americká ropa obchodovala naposledy v květnu 2009, komodita neudržela a silný support při 55 USD za barel ropu v jejím sestupu podržel. Pohyb směrem dolů byl velmi prudký a jednoznačný, z posledních 20ti obchodních dní dostala ropa šanci posílit pouze 4x. Oscilátor Commodity Channel index signalizuje přeprodané úrovně již od 27. listopadu, kdy se ve Vídni uskutečnilo jednání OPECu, jehož odkaz je z grafu jasně patrný. Pokud se úroveň 55 USD za barel ukáže jako silná rezistence, můžeme se dočkat mírného posílení komodity v příštích několika dnech, avšak není vyloučeno, že se poté WTI podívá blíže hodnotám u 50 USD za barel.

5usoil


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data