Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Prezidenti V4 a Chorvatska jsou pro posílení hranic EU

Prezidenti V4 a Chorvatska jsou pro posílení hranic EU

09.10.2015 14:40
Autor: Redakce, Patria.cz

Prezidenti zemí visegrádské čtyřky (V4) a Chorvatska se shodli na potřebě posílit v souvislosti se stávající migrační krizí ochranu vnějších hranic Evropské unie. Po dvoudenním setkání prezidentů ČR, Maďarska, Polska, Slovenska a Chorvatska v Balatonfüredu to řekl maďarský prezident János Áder. Podle českého prezidenta Miloše Zemana unie dosud neprokázala schopnost ochrany svých hranic.

"Věřím, že přijmeme daleko rozhodnější opatření, než tomu bylo v minulosti. Evropská unie zatím prokázala nulovou schopnost zabezpečit své vnější hranice," uvedl Zeman na tiskové konferenci.

Podle hlavy českého státu uprchlíci porušují stávající azylová pravidla EU. "Povinností uprchlíka je v první bezpečné zemi, což nemusí být členská země Evropská unie, požádat o azyl, který buď dostane, nebo je vyhoštěn. Lze říci, že všichni uprchlíci z toho hlediska porušují zákon," řekl Zeman, podle kterého by se neměl zveličovat podíl opravdových uprchlíků a Syřanů, jež utíkají před válkou, na celkovém počtu migrantů.

"Ochrana hranic EU se musí posílit. Musíme zavést (účinnou) kontrolu vstupu do EU," uvedl před novináři Áder, jehož země spolu s Chorvatskem čelí náporu migrantů.

Prezidenti pěti států se podle Ádera shodli v tom, že záchytné tábory pro žadatele o azyl mají vznikat již v Turecku, přes které se běženci do Evropy do značné míry dostávají. "EU musí zajistit více zdrojů na tyto tábory, aby lidé v těchto táborech měli nejenom potraviny, ale i odpovídající zdravotní péči a možnost vzdělávání," řekl Áder.

Maďarský prezident rovněž zmínil ekonomické důvody migrace a bezpečnostní rizika, která z přílivu uprchlíku prý hrozí Evropě. "Významná část migrantů pochází ze zemí, kde není občanská válka. Tito lidé přicházejí za lepším životem hlavně do západní Evropy. Mezi přicházejícími (migranty) mohou být i takoví, kteří nepřicházejí ve snaze zachránit se před válkou, ale představují bezpečnostní riziko pro Evropskou unii," řekl.

Slovenský prezident Andrej Kiska uvedl, že hlavy států by měly v otázce migrační krize přispívat ve svých zemích k uklidnění situace. "Naši lidé se bojí neznámého. Žel, i v důsledku předvolebních bojů rétorika některých politiků využívá atmosféru strachu," řekl Kiska, který tento týden kritizoval vládu premiéra Roberta Fica za údajně nedostatečnou solidaritu při řešení migrační krize.

Téma uprchlíků narušilo jednotu členských států EU. Zatímco Česko, Maďarsko a Slovensko se vyslovily proti kvótám na přerozdělování běženců, Polsko v září na schůzce ministrů vnitra EU na rozdíl od zbylých visegrádských partnerů hlasovalo pro dělbu 120.000 žadatelů o azyl.

Polský prezident Andrzej Duda řekl, že EU musí mít společnou migrační politiku a že v této otázce musí evropské společenství vystupovat jednotně. Navzdory rozdílnému postoji středoevropských zemí ohledně kvót polský prezident očekává, že spolupráce v rámci V4 bude pokračovat.

Chorvatská prezidentka Kolinda Grabarová Kitarovičová uvedla, že EU by měla projevit solidaritu i vůči nečlenským zemím Makedonii a Srbsku, které uprchlíci využívají na své cestě dále do západní Evropy. "Tato migrační krize by neměla zpomalit proces rozšiřování EU," řekla. EU by se podle ní měla zaměřit na kontrolu hranic Řecka s Tureckem, přes kterou se mnoho uprchlíků v stávající migrační krizi dostává na území EU.

Prezidenti na summitu hovořili také o energetice a o ochraně klimatu před prosincovou konferenci OSN na toto téma. "Chtěl bych upozornit, že Evropa se na celkovém znečisťování podílí deseti až 12 procenty. Je tedy zbytečné, aby se veškerá pozornost soustředila na Evropskou unii a zanedbaly se ostatní země. Shodli jsme se i v tom, že každá země má právo samostatně si volit svůj energetický mix. Poláci mají zájem na využívání uhelných zásob, Česká republika naopak preferuje jadernou energii," řekl Zeman.

Hlavy států na summitu hovořily také o plánech na rozšíření plynovodu Nord Stream, který do Německa přepravuje ruský plyn po dně Baltského moře. "Plynovod Nord Stream 2 ohrožuje bezpečnost Ukrajiny. V případe jeho realizace Rusko může jednoduchým způsobem vydírat Ukrajinu. Z tohoto problému se může stát závažný bezpečnostní problém pro Ukrajinu," uvedl Andrej Kiska. S kolegy se prý shodl v tom, že téma rozšíření plynovodu je politickým rozhodnutím.

Nové potrubí by obešlo nejen Ukrajinu, s níž se Rusko dostalo opakovaně do sporu kvůli dodávkách plynu, ale i země střední Evropy. Ty by v budoucnu přišly o výnosy z poplatků za tranzit zemního plynu z Ruska do západní Evropy.

Zdroj: ČTK, RTRS


Čtěte více:

Výsledky Alcoa ve 3Q15 - firma nedosáhla na očekávání trhů; odepisuje skoro 5 % v after-hours
09.10.2015 9:44
Výsledkovou sezónu odstartovala jako už tradičně Alcoa, výrobce produk...
Glencore sníží produkci zinku o třetinu, cena kovu vylétla vzhůru
09.10.2015 12:16
Cena zinku dnes na Londýnské kovové burze stoupala prudce vzhůru poté,...
Lagardeová (MMF): Fond by mohl zvážit jiné možnosti změny hlasování
09.10.2015 13:31
Mezinárodní měnový fond (MMF) by mohl uvažovat o jiných možnostech, j...

Váš názor
  •  
    10.10.2015 23:17

    Vy tady tedy dneska vyvádíte. Pokračování nebude? :DD
    nezaujatý
  •  
    10.10.2015 23:05

    Ty seš úplně blbá. Nechápeš, že si z tebe dělaj pudel? Koho co má všech pět pohromadě by mohlo napadnout, že neplátce platí.
    online
  • VM
    10.10.2015 20:18

    Ernest Hemingway....https://www.youtube.com/watch?v=bg92QpjRcJk...nikdy jsem si nemyslel, že bude nám bude zvonit ze všech stran...
    el mrcoch
    • Re: VM
      10.10.2015 20:31

      Fakt je, že občas už nepoznám, zda Oceánie, válčí proti Eurasii nebo Eastazii. Klasický doublethinking na ministerstvu pravdy. o) Jak ostaně pějí UJD, "Rožni světlo, ať je vidět, koho máme nenávidět, kde je stín a kam se schovat, koho máme nelitovat".. Ale proti historii si žije evropa jako prase v žitě. I když, znal jsem chlápka, co skočil z mrakodrapu a u desátýho patra volal. Zatím je to ještě dobrý.. https://www.youtube.com/watch?v=T7JMnXTr7G4
      Velkamedvědice
      • Vše
        10.10.2015 20:37

        dostává s "rozvojem" jiný rozměr, zatím neumíme rozpoznat jeho důsledky pro naše životy...až to pochopíme svět a jeho "rozstřídění" bude jinde, buď bude pozdě, nebo snad ne...
        el mrcoch
        • Re: Vše
          10.10.2015 20:49

          Mně se to nechce na pragmatickém chatu rozvádět. Pár větama to nejde. Beru to tak, že naše trojrozměrné vnímání čehokoliv včetně subjektivnímu pocitu křivd je nepodstané. Přišli jsme se učit, posunout se v duchovním vývoji za použití rámcových vzorců. Je strašné pochopit rozumem, když malé dítě srazí auto, že duše v rámci karmické očisty musela zažít, to co obdobně způsobila, aby se naučila nést důsledky absolutní vůle, která ji byla dána. Je to taková hra v časových smyčkách..o) a blá blá blá
          Velkamedvědice
          • Jistě
            10.10.2015 20:54

            ale je nám předkládána jasná pravda, ten je špatný a ten ne...a ta má hlavní slovo...R.I.P.
            el mrcoch
            • Re: Jistě
              10.10.2015 21:05

              To je ta hra mezi rozumem a srdcem..Je na Tobě, kterou pravdu přijmeš, nebo zda pochopíš, že universální pravda neexistuje. Zabiješ otce id dětí, protože si chránil svoje, ndbo proto, žes podlehl mainstremové iluzi, že je chráníš..
              Velkamedvědice
              • Je
                10.10.2015 21:14

                to hra o přežití v delším horizontu, nebo brzy bude, wahhábismus nemá otázky...přijmi nebo zdechni...a naše civilizace je slepá...
                el mrcoch
                • Re: Je
                  10.10.2015 21:21

                  "Kitáb al-tawhíd (Kniha jednoty) a Kitáb al-džihád (Kniha džihádu) jsou hlavními prameny wahhábismu. Dokonale ukazují, že wahhábismus není totéž co islám. Komolí a upravují verše z Koránu a sunny, určují co je povolené a co zakázané ve víře i životní praxi. "
                  Velkamedvědice
  •  
    10.10.2015 19:48

    http://nazory.aktualne.cz/komentare/teror-v-ankare-tak-vypada-bezpecna-zeme-odkud-do-evropy-pric/r~fee04a226f6711e5b6b20025900fea04/
    el mrcoch
  • Jáj, presne aj ja takto dobre hovorím
    10.10.2015 17:50

    Súkromné západoeurópske firmy sa nemôžu riiadiť ako firmy! Musia byť regulované politikmi! Nemôžu si len tak rozhodovať samostatne. Jasné! E.O.N., OMV, Royal Dutch Shell si nemôžú robiť dohody s Rusákmi a postaviť si Nord Stream II len tak ako svôj výhodný byznys. Jáj, to by sa im páčilo, veru hej. A Európu nechajú zasa vydierať Putlerom.
    Šaňo
    • Re: Jáj, presne aj ja takto dobre hovorím
      10.10.2015 17:53

      a to Juncker řekl, že musíme začít brát Rusko jako partnera, nepomátl se???
      el mrcoch
      •  
        10.10.2015 18:06

        Jáj, el mrcoch, ja ťa zdravím. Vďaka za pripomienku. Áno sám som to tuna pastúval, ako to Junkerko celé poondil. Jediný, kto nám zostal z dobrých antirusáckých politikov v Európe je prezidentko Tusko a Štetinko, veru hej, tak sme na tom zle. Keby nebolo nás Cigošov, išla by celá politika dole vodou ešte rýchlejšie, dobre ja hovorím.
        Šaňo
        • Taky
          10.10.2015 18:25

          tě zdravím černochu..o))) jak u vás, asi dobrý, že jo...
          el mrcoch
          • Re: Taky
            10.10.2015 18:51

            Jáj, el mrcoch, nemôžem ti ja ani odpovedať, lebo ma už terazky tuna dva príspevky zmazali. jeden bol slušná reakcia na vetu medvedice, že nepozná veľa ľudí, čo zbohatli z roboty. Písal som, že my tiež chceme zbohatnúť, veru hej.
            Šaňo
      •  
        10.10.2015 18:03

        http://i.embed.ly/1/display/resize?key=1e6a1a1efdb011df84894040444cdc60&url=https%3A%2F%2F38.media.tumblr.com%2F201f4b67be4346a488ba21011784223e%2Ftumblr_ndi5g0hPfk1rq7z94o1_400.gif
        Velkamedvědice
        • Patria
          10.10.2015 18:21

          Smažte ten odkaz, je nefunkční. Díky..
          Velkamedvědice
          • Re: Patria
            10.10.2015 19:36

            ... odkaz je funkční. Stačí na něj udělat dvojklik a pak ctrl C.
            ☺lolek☺
        • oprava
          10.10.2015 18:05

          http://i.embed.ly/1/display/resize?key=1e6a1a1efdb011df84894040444cdc60&url=https%3A%2F%2F38.media.tumblr.com%2F201f4b67be4346a488ba21011784223e%2Ftumblr_ndi5g0hPfk1rq7z94o1_400.gif
          Velkamedvědice
  • Kiska je mimo.
    10.10.2015 13:11

    Na obdobie, keď Ukrajina vydierala Rusko a hlavne Slovensko, Bulharsko, Česko a iné európske štáty tým, že neplatila za svoj plyn a odoberala cudzí, akosi týchlo pozabudol. Tiež, nevysvetlil, ako možno vydierať Ukrajinu, keď Rusko dodá plyn tým, ktorí zaňho zaplatia. Ak obhajobou Ukrajiny taktne obhajuje záujmy Slovenska, ktoré môže príjsť ročne o stovky milónov eur za tranzit plynu, plače na nesprávnom hrobe. V prvom rade je zodpovedná nevypočitateľná Ukrajina a v druhom rade náš spojenec nemec.
    peterr
    • Re: Kiska je mimo.
      10.10.2015 17:01

      Já myslím, že mimo není a konečně máte slušného prezidenta. Rusko vydíralo plynem nejednou a evropu si vzalo jako rukojmí. Ukrajinu ošidilo dost, ta měla slevy na ceně, za které pronajímalo vojenskou základnu rusům. Po té, co rusové Krym přepadli, chtěli zpětně doplatit za světové ceny.
      Velkamedvědice
      •  
        10.10.2015 17:58

        Dobre si mu medvedica dal, peterrkovi, len čo je právda. Kisko je demokrat západného typu a preto je pre kvóty na uprchlíkov, jáj, riadne ten dal Ficovi. Celé Slovensko Fico svojím smiešnym odporom ku kvótam zosmiešnil v celom demokratickom svete!
        Šaňo
Aktuální komentáře
24.04.2024
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m