Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Mládek: OKD by mohl odkoupit stát. Za jednu korunu

Mládek: OKD by mohl odkoupit stát. Za jednu korunu

23.01.2017 14:37, aktualizováno: 23.1. 16:16
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Jedna koruna. Taková je cena, za jakou by stát mohl koupit zadluženou důlní společnost OKD. Vyplývá to z prohlášení ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka. Návrh, aby černouhelnou těžební společnost za symbolickou cenu odkoupil státní podnik Diamo, hodlá předložit v nejbližší době. Podle ministra financí Andreje Babiše je návrh nesmysl a mrhání peněz daňových poplatníků.

Společnost OKD je od května v úpadku a sama na sebe podala insolvenční návrh. Loni v listopadu schválili akcionáři mateřského holdingu New World Resources (NWR) její likvidaci.

Mládek dnes uvedl, že by si nejvíce přál, aby OKD koupil soukromý kupec, který by zaplatil a zajistil postupný útlum těžby. Návrh MPO považuje za důležitý ve chvíli, kdy by podobná nabídka od některého z investorů nepřišla. Stát by se v takovém případě přihlásil do soutěže na výběr strategického partnera, kterou firma vyhlásila v listopadu, řekl ministr. Návrh na koupi OKD prostřednictvím firmy Diamo pošle v nejbližší době do meziresortního připomínkového řízení.

"Smyslem této nabídky je zabránit pokračování stejného příběhu, který se již jednou v OKD odehrál. Bylo by hloupé opakovat stejnou chybu, že soukromý vlastník pobere zisky a přenechá státu náklady spojené s útlumem dolů a uvolňování pracovníků," sdělil dnes Mládek.

Firma požádala na konci minulého roku vládu o státní pomoc na útlum Dolu Paskov, který má být uzavřen na konci letošního března. Chtěla až 723 milionů korun na odstupné propouštěným zaměstnancům a technickou likvidaci dolu. Poskytnutí dalších peněz firmě odmítl ministr financí Babiš. Mládek tehdy uvedl, že nevidí důvod dávat OKD peníze, dokud ho nevlastní Diamo. Dnes Mládek podotkl, že na tomto jeho postoji se nic nezměnilo. Vláda už loni jako pomoc poskytla firmě úvěr 700 milionů korun.

Babiš k nejnovějšímu návrhu řekl, že jde o populistický návrh související s blížícími se volbami a že OKD by měl koupit privátní investor. "Proces prodeje probíhá, tak nechápu, proč se ho kolega Mládek snaží narušit," uvedl Babiš podle ČTK.

OKD patří k hlavním zaměstnavatelům na severovýchodě Česka. Do potíží se dostala kvůli klesajícím cenám uhlí a předluženosti. Společnost v současnosti hledá strategického partnera, který má ve firmě zajistit provozování dolů a také jejich útlum, poté co v jednotlivých šachtách postupně skončí těžba. OKD podle svého dřívějšího vyjádření oslovila více než 200 investorů z celého světa. Insolvenční správce firmy Lee Louda v prosinci uvedl, že o OKD projevilo zájem kolem deseti potenciálních investorů z Česka i zahraničí.

Věřitelé přihlásili soudu vůči OKD pohledávky za více než 23 miliard korun, insolvenční správce však pohledávky za více než 17 miliard korun popřel. OKD se zase přidala k likvidaci své mateřské firmy NWR Plc s pohledávkou zhruba 22,68 miliardy korun, ovšem i s velmi malou nadějí, že něco získá, protože jediným větším majetkem NWR bylo právě OKD.

Kromě toho už OKD podalo žalobu na NWR NV a jejího tehdejšího spolumajitele Zdeňka Bakalu. I kvůli nepřiměřenému rozdělování zisku po nich žádá více než 24,5 miliardy korun. NWR Plc vznikla, když NWR do té doby působící jako NWR NV v Nizozemsku změnila v roce 2011 registraci svého sídla do Velké Británie.

V OKD se dál těží černé uhlí. I se zaměstnanci dodavatelských firem tam nyní pracuje zhruba 11 000 lidí. Jedním u úsporných opatření bude útlum ztrátového Dolu Paskov. Další doly mají být utlumovány postupně až do roku 2023.

Vedení OKD Louda podle nedávného sdělení firmy vyzval, aby od členů dřívějšího představenstva a dozorčí rady vymáhalo celkem 2,8 miliardy korun. Škodu prý bývalí představitelé firmy způsobili, když schválili výplatu neúměrně vysokých dividend a předlužení firmy.

Zdroje: ČTK, BBG, RTRS


Čtěte více:

Ekmark končí v čele OKD, Krúpa žádá obstavit majetek Bakaly
16.12.2016 13:34
Představenstvo těžební společnosti OKD odvolalo z funkce předsedy před...
OKD chce 23 miliard po NWR, od státu až 723 milionů korun na útlum Paskova
20.12.2016 9:26
Těžební společnost OKD, která je od května v úpadku, požádala vládu o ...
Výzva pro OKD: Vymáhejte miliardy po předchozím vedení
19.01.2017 18:18
Vedení těžební společnosti OKD, která je od května v úpadku, obdrželo ...

Váš názor
  • ministrem byl měl byt někdo
    24.01.2017 20:33

    kdo vi jaký je rozdil mezi šachtou a dolem a kdo je vrchni štajger nebo razič či stavěč :-) Dlušhoš i Mladek jsou oba z jednoho těsta jeden neumi nic a druhý mu přidava. .... nejdřoi se privatizuje firma v eně 40-50 miliard za , misto toho aby se privatizovla firma ale byty si stat nechal. Pak se necha firma vytulenovlat a zadlužit 60 milirdama a pk přijde stát a a. zase to koupit co dělal stát kde je učinek horniho zakona kde je postih za defraudovany fond na rekultivace a utlum těžby a dolu co to tam sedi za uředniky na těch ministerstvech jak je možné že ve Švajcu se odsoudi uhlobaroni za rok a 16 miliard udělalo papa směr ŠVvýcarsky stát a tady se furt něco řeši 19 let dalnice , 30 let vystavba aby to bylo bzepečne a proto se jezdi 80 jednim pruhem , reaktory možná za 50 let , rychlovaky nejspíše nikdy atd ..... volič neboli OVČAN opět na podzim rozhodne a jak - jako vždy tj Blbě ...
    martík
  •  
    24.01.2017 8:26

    Nejhorší ministr co tu kdy byl, tedy až MF Sobotkovi. Nejdříve udělal z živnostníků zloděje a teď se snaží "utratit" peníze daňových poplatníků. Ne nízká nezaměstnanost, hlad firem po pracovní síle, nechte to kleknout, trh to absorbuje a lidi si tu práci najdou.
    Démon
    •  
      24.01.2017 8:38

      ...vis co je to hlasu? :)
      Hruškovec přelahodný
  •  
    23.01.2017 22:24

    Jasným motivem je zamést kauzu OKD podobně, jako ostatní řadu kauz (z viditelných ale zdaleka ne největších lze jmenovat kauzy manažera DS Haly, Ratha, Altnera a existuje mnoho dalších) pod koberec. Za zmínku stojí i to, že ČSSD způsobila po skončení transformace (náklady na transformaci do r. 2000 se odhadují na 500mld Kč) daleko větší škody, než byly celkové nákady celé transformace. Justiční mafie v rukou ČSSD však dokazuje, že reálné důsledky (politické i trestní) nesou v naprosté převaze politici ODS, případně dalších menších pravicových stran (v Čssd se mezi sebou spíše střílejí). V tomto případě pravděpodobně pánové z ČSSD počítají při "převedení/přeprodeji" na stát i s určitým přenesením odpovědnosti politiků ČSSD v čele s předsedou Sobotkou, tehdejším ministrem Urbanem a dalšími zpět na stát (těším se na zdůvodnění osvobozujícího rozsudku v této kauze, které bude zřejmě pocházet od Vrchního soudu v Praze. Zcela jistě počítají pánové včetně ministra Mládka i s podporou mocných (dříve všemocných) hornických odborů, jejichž předáci, kteří se považují za nejlepší ekonomy, pravníky a vizionáře budou případným výtkám čelit tím, že oni osobně "u toho přeci nebyli" a odpovědnost nesl někdo jiný (nejlépe nějaká nepostižitelná instituce). Jsme v realitě a proto "ČSSD first"
    hak
    •  
      23.01.2017 22:39

      důležitý je ek. růst o kterém hřímají Bohuš a Zaor. atd. a po nás potopa...tyto kauzy se tzv. demokracii nerozseknou...moc lidí , moc viníků, moc svědků, moc velký problém...a ten nechce mít nikdo...tak si vyber, kolego...
      el mrcoch
  • jenom si tipnu
    23.01.2017 17:49

    ze ta koruna vyjde nasledne danove poplatniky na XY nekolik miliard :-)
    neo029
  • ..si dělají socialisti pr....
    23.01.2017 16:15

    ..prodat za 4,3 mld. pak nechat vytáhnout vlastníkem 60 mld. a pak s 10 mld. dluhem za korunu koupit?...tomu říkám obchod!!!!
    steel
  • ČSSD byla a je jen banda lupičů
    23.01.2017 15:38

    Odlišné je jen to,že když něco nechali ve vládách rozkrást a vytunelovat,tak to naúčtují akcionářům a daňovým poplatníkům..........po prázdninách k Turkovi
    mac
  • Opravdový ministr obchodu
    23.01.2017 15:33

    Myslím, že úvaha pana ministra jen dokazuje kam až jsou schopni dnešní politici zajít. Nevím co je motivací pana ministra, zda vyřešení dluhu 300 mil.Kč ČSSD vůči již zesnulému JUDr. Altnerovi, nebo nějaké pěkné palmáre za rozprodej oddluženého podniku...nejlépe zpět osvědčenému investorovi... Jediné co je však opravdu jisté je, že blaho daňového poplatníka to určitě nebude a že déle než do voleb již pan ministr ministrem určitě nebude.
    mtxcz
Aktuální komentáře
19.03.2024
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení