Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Credit Suisse Group AG snížila meziroční ztráty, chce i dále šetřit

Credit Suisse Group AG snížila meziroční ztráty, chce i dále šetřit

14.02.2017 11:40, aktualizováno: 14.2. 11:49
Autor: Pavel Daniel

Aktualizováno

Bankovní skupina Credit Suisse Group AG vykázala za čtvrté čtvrtletí roku 2016 ztrátu ve výši 2,35 miliardy franků. Očekávání analytiků ale počítalo s menším propadem hospodaření, totiž ztrátou ve výši 2,07 miliardy CHF.

I tak jde ale meziročně o snížení záporného výsledku hospodaření o 60 %. Vedení společnosti to připsalo nákladům spojeným s urovnáním amerického vyšetřování role Credit Suisse při transakcích s finančními deriváty v roce 2008. "Utvořit si jednoznačný názor na Credit Suisse je po výsledcích nadále náročné," konstatoval Ján Hladký, analytik Patria Finance. Základní finanční metriky podle Hladkého doznaly značného zlepšení – tržby posílily o 20 % meziročně na 5,2 mld. CHF (+1 mld. nad tržní konsensus), náklady se podařilo snížit o 30 % meziročně na 7 mld. CHF (v souladu s tržním konsensem), což vyústilo do zisku před zdaněním na úrovni -1,9 mld. CHF (+70 % meziročně, 1 mld. nad tržní konsensem). "Výsledný čistý zisk na akcii však zatížila nečekaně vysoká daň, kvůli nímž skončil opět pod predikcemi (-2,3 mld. CHF proti -2 mld. CHF)," upřesnil Ján Hladký.

Credit Suisse Group AG věří v lepší budoucnost

Podle Tidjane Thiama, generálního ředitele bankovní skupiny, jsou ale vyhlídky peněžního domu relativně příznivé. „Snižování nákladů pokračuje velmi dobře, na trzích bankovní sektor zažívá rozhodně lepší náladu než v minulosti a daří se i tradingu. Ten ve čtvrtém čtvrtletí 2016 zaznamenal velmi dobré výsledky,“ řekl Thiam Bloomberg TV. Podle agentury Bloomberg divize globálních trhů, vedená Brianem Chinem, vygenerovala za rok 2016 5 milionů franků zisku před zdaněním, zatímco ztráty z obchodování přispěly před rokem ke ztrátě 3,3 miliardy franků.

Credit Suisse těžila především z obchodování s dluhopisy a jen během 4. čtvrtletí dokázala vygenerovat tržby až o 66 procent vyšší na 612 milionů franků. Příjmy z obchodování s akciemi ale klesly o 16 procent na 445 milionů franků. Podle Tidjane Thiama bude bankovní skupina i nadále šetřit. I proto plánuje propustit 5 500 lidí. Tidjane Thiam zopakoval záměr uvést akcie švýcarské divize ve druhé polovině roku na burzu ve formě primárního úpisu akcií. „Je to velmi dobrá volba, kterou nyní rozpracovávám a pracujeme na ní," řekl generální ředitel Credit Suisse Group AG Bloomberg TV.

Zatím peněžní dům zaznamenal už druhou roční ztrátu za sebou, když ztráta banky dosáhla 2,44 miliardy franků. V roce 2015 ale peněžní dům hospodařil se ztrátou téměř tří miliard franků. I v tomto případě byla roční ztráta vyšší, než se čekalo. Odhadovaná výše ztráty měla být 2,01 miliardy franků. Banka loni v rámci snižování nákladů zrušila 7250 pracovních míst.

Kapitál banky je prý v pořádku i po urovnání sporů v USA

Snad nejvíce sledovanou položkou v nákladech za rok 2016 Credit Suisse Group AG byly výdaje na urovnání právního sporu ohledně praktik při prodeji hypotečních cenných papírů ve Spojených státech. Banka se koncem loňského roku dohodla, že za toto urovnání zaplatí celkem 5,28 miliardy dolarů a ve 4. čtvrtletí si na to „odložila“ zhruba dvě miliardy dolarů.

Vedení společnosti ale vzkázalo, že co se týká potřebného kapitálového vybavení, je na tom banka dobře. Credit Suisse v položce kmenového kapitálu Tier 1, kterým se měří finanční síla bank, vykázala na konci prosince číslo 11,6 procenta, zatímco v září to bylo 12 procent. Cílem Credit Suisse je dosáhnout ukazatele Tier 1 do konce roku 2018 na úrovni 13 procent.

Tidjane Thiam Bloomberg TV řekl, že i Credit Suisse Grop AG se, stejně jako ostatní velké evropské banky, potýká s problémem nízkých úrokových sazeb a pravidly, která vyžadují, aby banky držely větší finanční rezervy. Akcie peněžního domu přidávají na švýcarské burze přes 2,5 %. Podle Jána Hladkého, analytika Patria Finance byla očekávání trhu nastavená poměrně vysoko, navzdory tomu je management dokázal ve většině případů splnit, nebo k tomu byl velice blízko. "Úsporná opatření očividně přinášejí ovoce a společnost je na dobré cestě k naplnění svých cílů do roku 2018 – v tomto roce plánuje zredukovat stav zaměstnanců o dalších 5,5 tisíce. Chmurná očekávání z výsledku UBS Group se také úplně nenaplnila a kapitálová pozice je stabilní. Nicméně záporná návratnost kapitálu staví Credit Suisse v současnosti do značné nevýhody proti evropské konkurenci (i když ani ta není zrovna zářným příkladem profitability) a vše nadále závisí od pokračující restrukturalizace," řekl Hladký.

 


Čtěte více:

El-Erian: Dlouhodobě posilující dolar může vyvolat finanční krizi
14.02.2017 6:55
Měnoví obchodníci to nyní nemají lehké, protože se pohybujeme v prost...
Wall Street pokračuje v lámání rekordů
13.02.2017 23:22
Americké akcie zahájily nový týden na pozitivní notě, kdy opět dokázal...
Po silném pondělí dnes Prahu raketové dopoledne zřejmě nečeká
14.02.2017 8:44
Praha v úvodu týdne navázala na růst z předešlých dní. Index PX v pon...
Asie reagovala na slabší dolar, pokles způsobily personální změny v Trumpově administrativě
14.02.2017 8:45
Asijské akciové index přes noc odepisovaly, ty japonské dokonce přes p...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m