Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Sobotka dal Babišovi ultimátum na vysvětlení kauz. Nevím, proč bych měl rezignovat, řekl vicepremiér

Sobotka dal Babišovi ultimátum na vysvětlení kauz. Nevím, proč bych měl rezignovat, řekl vicepremiér

27.04.2017 16:13, aktualizováno: 27.4. 17:17
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) dluží veřejnosti i vládním partnerům odpověď na velké množství otázek, řekl dnes premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Podezření kolem jednokorunových dluhopisů či Babišova majetku podle něj ohrožují fungování vlády a důvěryhodnost státu. Sobotka počká do konce dubna, než vyprší lhůta Sněmovny, aby Babiš vysvětlil podezření z daňových úniků. Poté rozhodne o dalším postupu v rámci vlády i koalice.

"Jsem znepokojen, jak se ministr financí v posledních týdnech staví ke kauze korunových dluhopisů, ale i k dalším otázkám a podezřením, které se objevily v souvislosti s jeho podnikatelskými aktivitami," řekl na tiskové konferenci Sobotka. Novinářům dal Úřad vlády k dispozici zhruba 40 stránek dlouhý materiál, ve kterém jsou shrnuty různé kauzy kolem Babiše.

Podle Sobotky je nezbytné, aby Babiš veřejnosti i poslancům, kteří ho k tomu v březnu vyzvali, ozřejmil své obchodní transakce. Babiš na to má čas do konce dubna. "Pak se rozhodnu o dalším postupu v rámci vlády i koalice," řekl Sobotka. Rozhodnutí chce založit na tom, aby bylo prospěšné pro stát i občany.

Záznamy z tiskových konferencí premiéra Sobotky a ministra financí Babiše

 

Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO) je přesvědčen o tom, že premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) vytváří atmosféru k tomu, aby ho mohl odvolat a zlikvidovat jako politického soupeře. Babiš to řekl ČTK v reakci na zprávu Deníku, že Sobotkovi poradci vypracovali analýzu, v níž se chtějí ptát na to, jak získal koncern Agrofert, který mu do února patřil. Babiš to považuje za ničení práce vlády. Vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) záležitost nechtěl komentovat. Babiš se příští středu setká s prezidentem Milošem Zemanem.

"Je to pokračování mediálního honu na mou osobu, velice cíleného, a pan premiér si vytváří nějakou atmosféru, aby mě mohl odvolat. Aby mohl ovládnout ministerstvo financí, protože tam potřebuje sociální demokracie dělat kšefty, jako to dělala v minulosti," řekl Babiš o analýze.

Důvody pro své odvolání přitom nevidí, svou práci na ministerstvu financí hodnotí kladně. "Nevím, proč by mě odvolával, když jsme skončili v Evropě za Lucemburskem jako druhá nejlepší země z hlediska rozpočtu a z hlediska snížení dluhů. A to je můj výsledek," řekl.

"Je to likvidace politického soupeře a je to neuvěřitelné, jakým způsobem on (Sobotka) poškozuje vládu a ničí celou práci vlády za ta léta, co tam jsme," řekl Babiš. Je přesvědčen o tom, že Sobotka o jeho odvolání vážně uvažuje.

Záležitost spojuje s podzimními volbami do Sněmovny, před nimiž je podle něj ČSSD velmi nervózní. "Je vidět, že mu (Sobotkovi) jde jen o přežití, a neváhá proto udělat cokoli. Klidně zaprodá fungující vládu a destabilizuje naši zemi, jen aby si udržel teplé místečko v politice, protože je na rozdíl ode mě on i jeho blízcí na tom existenčně závislý," uvedl Babiš. Hnutí ANO má v průzkumech výrazný náskok před druhou ČSSD.

Kritizoval také přípravu analýzy, kterou si Sobotka nechal zpracovat. "Považuji za skandální, že premiér zaměstnává na Úřadu vlády lidi ze sociální demokracie a tito poradci za peníze daňových poplatníků vyrábějí takové materiály," řekl.

Dokument je podle Babiše zpracován na základě lží, které šíří někteří komentátoři. "Lidé, kteří vypracovali analýzu, jsou stejní ekonomičtí analfabeti, kteří doporučovali premiérovi, aby přebytek, který neexistuje a který posloužil na splacení dluhu, použil na nějaké věci do budoucnosti," doplnil.

Babiš požádal Zemana o schůzku, potkají se příští týden

Babiš se v nejbližších dnech setká s prezidentem Milošem Zemanem. Informaci serverů Forum 24 a Neovlivní.cz ČTK potvrdil Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček. O schůzku podle něj požádal místopředseda vlády.

Setkání by se podle hradního mluvčího mělo uskutečnit "v nejbližší době". Dodal, že nejbližšími dny nemá na mysli dnešek nebo pátek. Mluvčí hnutí ANO Lucie Kubovičová řekla, že se schůzka bude konat příští týden. Dodala, že o přesném termínu se ještě jedná.

Babiš se na Pražský hrad objednal v době rostoucího napětí ve vládní koalici. ČTK dnes řekl, že je přesvědčen o tom, že premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) vytváří atmosféru k tomu, aby ho mohl odvolat a zlikvidovat jako politického soupeře. Reagoval tak na zprávu Deníku, že Sobotkovi poradci vypracovali analýzu o způsobu, jakým získal koncern Agrofert, který mu do února patřil.

Zeman s Babišem mají k sobě politicky blízko. Prezident šéfa ANO několikrát podpořil například v případě zákona o střetu zájmu, který je kvůli dopadu na Babiše nazýván antibabiš. Nejprve normu vetoval a po přehlasování ve Sněmovně napadl u Ústavního soudu. Babiše podpořil i třeba v kauze dotací pro farmu Čapí hnízdo a často jeho práci chválí. Babiš se vlídně vyjadřuje o Zemanovi.

Na Pražském hradě se na podobné schůzce potkali v polovině března. I tehdy koalice řešila vážné rozpory, když Sněmovna Babiše vyzvala, aby do konce dubna vyvrátil "vážná" podezření z daňových úniků v souvislosti se svými obchody se skupinou Agrofert, kterou dříve vlastnil. Ovčáček tehdy uvedl, že si oba politici schůzku domluvili ještě před vypuknutím kauzy.

Sobotkova analýza: Babišův majetek a podnikání vyvolávají pochyby

Podnikatelské aktivity a majetkové poměry ministra financí Andreje Babiše (ANO) jsou podle analytického shrnutí, které si od svých poradců nechal zpracovat premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), stále nedostatečně vysvětlené. Dokument se zabývá například jednokorunovými dluhopisy, dotací pro Čapí hnízdo či způsobem, jak Babiš nabyl svou někdejší společnost Agrofert. Případy podle textu vyvolávají řadu pochybností a nejasností, které materiál shrnuje ve 22 otázkách.

Zhruba čtyři desítky stran dlouhá analýza většinou cituje zprávy médií o jednotlivých případech. Vedle aktuální kauzy vydání nedaněných korunových dluhopisů Agrofertem v roce 2012 se vrací i k obchodům s akciemi společností Profrost a Afeed, fondu Hartenberg či firmě Imoba. S odkazem na informace známé z médií poukazuje na nekalé praktiky, kterých se měly Babišovy firmy dopouštět.

Z dění kolem korunových dluhopisů podle dokumentu plynou například otázky, proč Agrofert v roce 2012 nenabídl tyto obligace jiným zájemců než Babišovi, případně jaký mělo smysl vydávat dluhopisy s šestiprocentním úrokem, když banky v té době půjčovaly levněji. Podle materiálu chybí také jistota, že Finanční správa zkontroluje všechny emitenty dluhopisů, což Babiš přislíbil ve středu.

Dokument znovu zpochybňuje i poměr mezi Babišovými příjmy a výdaji. "Stačily prostředky ve výši 2,4 mld. Kč, jež měl podle auditorských firem legálně vydělat Andrej Babiš v letech 1996 až 2004, na pokrytí všech jeho mezitímních investic a nákladů na jeho drahý životní styl?" ptají se autoři. Pochybnosti spatřuje analýza i v tom, jak Babiš získal Agrofert. "Kde na transakci vzal peníze, když do roku 2000 byl jeho zveřejněný čistý příjem pouze 8,3 milionu korun?" uvádí dokument.

Analýza také zpochybňuje Babišovo tvrzení, že nepoužívá firmy v daňových rájích. "Když jedna z jeho klíčových firem Imoba sídlila dlouhá léta ve švýcarském městě Zug, jež mezi daňové ráje patří? A další firmu Romneya sídlící na Kypru použil na převzetí firmy U Rytířů," konstatuje zpráva.

(Zdroj: ČTK, ČT, Reuters, Bloomberg, Deník)

 

Čtěte více:

Šéfka ERÚ Vitásková v dopise Sobotkovi žádá změnu dokumentů kvůli tarifům
17.02.2017 12:11
Předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková žádá...
Vlk a Sýkora: ČEZ asi navrhne dividendu okolo 30 Kč, Babiš možná bude chtít víc (video)
20.02.2017 13:13
V pondělním výhledu analytiků Patria Finance Tomáš Vlk a Tomáš Sýkora ...
Bohuslav Sobotka: Nové bloky jaderných elektráren? Riziková investice, která přinese příjmy
21.02.2017 15:08
Investice do nových jaderných zdrojů v Česku by vytvořily příjmy státu...
Sobotka: Dvojí kvalita potravin je nepřijatelná, Brusel by měl jednat
02.03.2017 13:41
Rozdílná kvalita potravin v Evropské unii je nepřijatelná a pokud bude...
Babiš: OKD musíme jako stát řešit. Koupit jej můžeme za řádově desítky milionů korun
22.03.2017 14:30
Ministr financí Andrej Babiš (ANO) předpokládá, že stát by případně ko...

Váš názor
  •  
    29.04.2017 22:17

    Zeman s Babišem mají k sobě politicky blízko. Prezident šéfa ANO několikrát podpořil například v případě zákona o střetu zájmu. Nejprve normu vetoval a po přehlasování ve Sněmovně napadl u Ústavního soudu. Babiše podpořil i třeba v kauze dotací pro farmu Čapí hnízdo a často jeho práci chválí. Babiš se vlídně vyjadřuje o Zemanovi.... ... jednokorunovými dluhopisy, dotací pro Čapí hnízdo či způsobem, jak Babiš nabyl svou někdejší společnost Agrofert. Případy vyvolávají řadu pochybností a nejasností,v roce 2012 se vrací i k obchodům s akciemi společností Profrost a Afeed... poukazuje na nekalé praktiky, kterých se měly Babišovy firmy dopouštět. ... otázky, proč Agrofert v roce 2012 nenabídl tyto obligace jiným zájemců než Babišovi, případně jaký mělo smysl vydávat dluhopisy s šestiprocentním úrokem, když banky v té době půjčovaly levněji. ...Dokument zpochybňuje i poměr mezi Babišovými příjmy a výdaji. "Stačily prostředky ve výši 2,4 mld. Kč, jež měl podle auditorských firem legálně vydělat Andrej Babiš v letech 1996 až 2004, na pokrytí všech jeho mezitímních investic "Kde na transakci vzal peníze, když do roku 2000 byl jeho zveřejněný čistý příjem pouze 8,3 milionu korun?" ... Analýza také zpochybňuje Babišovo tvrzení, že nepoužívá firmy v daňových rájích. "Když jedna z jeho klíčových firem Imoba sídlila dlouhá léta ve švýcarském městě Zug, jež mezi daňové ráje patří? A další firmu Romneya sídlící na Kypru použil na převzetí firmy U Rytířů," konstatuje zpráva. (Zdroj: ČTK, ČT, Reuters, Bloomberg, Deník)
    novosti
  •  
    27.04.2017 20:17

    Sobotka prokazuje znaky psychopata, který kolem sebe kope, na opozici, na koalici, na své spolustraník, ve snaze uchovat si koryto. A preference jdou stále níž.
    juniper
    • zatímco babiš je napjosto nojmální
      28.04.2017 10:25

      ale úúúúúúúplně nojmální ... to je vidět
      bO
  • Ubožáci
    27.04.2017 18:18

    V téhle diskuzi jste tady jen sami ubožáci a atd.Solárni panely dodnes neni ani jeden odsouzeny a kdo dělal zákony ?Sobotka patří do vězeni d...nt jeden !!!
    jimibeami
    • Re: Ubožáci
      27.04.2017 19:36

      K čemu jsou soudy. Pan prezident byl soudem uznán vinným dokonce několikrát a stejně neudělal co mu bylo nařízeno. Pamatuješ kauzu Peroutka. Je důležité koho znáš a jak se vyznáš.
      adek
  • áááááááááá Rudá galerka
    27.04.2017 17:11

    zase vyrazila v plné polní na barikády svého slovenského stbáka. A jako vždycky - zase za všechno může Kalousek a Užáci. Jak trapné. Ale co chtít od naprogramovaných a placených mozků. Béééééé Rusko dobrééééé Amarika žpatnáááá, bééé
    Radek
  • Zlo
    27.04.2017 13:30

    se nemá nikdy volit ani větší ani menší, no a nic nevystvětlí protože to nejde a stejně se najde dost deb.., kteří mu ten hlas z nějakého nevysvětlitelného důvodu (že by závistivci) dá. Jo kdyby třebal řekl jak vyjeb...s minor. akcionáři Lovochemii, ale proč se něčím takový chlubit, hlavně, že to bylo podle zákona a na morálku přeci se...e pes, resp. Bureš :o)
    Mike -Green D. is killing Europe
  •  
    27.04.2017 13:14

    Jak jinak , volby jsou za dveřmi a preference proklatě nízko . Plešatý kovboj zvaný Bohuš propadá panice a američtí socani mu radí . Je nutné odvolat Babiše . Na rozdíl od tebe Bohuši , Babiš již dokázal , že něco umí , že i té ekonomice trochu rozumí , je jazykově vybavený , prostě Bohuši pro tvůj další růst je opravdu nebezpečný . Je třeba činit , tohle za tebe EU neudělá . Američtí našeptávači však podceňují českého voliče . Ti už Babiše nedají . Ten na rozdíl od Bohuše nebo Kaďouska sám neví , jestli je pravej , nebo levej , ale i voličům už je to jedno , stačí jim , když je za ním vidět , že už něco dokázal a je jako sorry normální . Divíte se voličům , že jej budou volit ? Sám nejsem jeho příznivec , ale začínám přemýšlet , jaké má volič možnosti . Moc jich není . Nakonec ten Babiš bude zlo nejmenší . Bohuš poté musí zadat analýzu , kdože to socany ve 21 století v česku dorazil .
    karel IV
    • Plešatý kovboj.lepší než tvůj mužík
      27.04.2017 17:02

      Hezká ukázka co dokáže zplodit zanícená mysl rudocha. Nadávky a plivání. Co máš proti tomu aby ministr, který vyžaduje od každé babky na vesnici aby prokazovala každou korunu co prodá, ale sám si hrabe miliardy, ukázal svoje účty. Hned všem dokazuješ že bys se rád vrátil zpět k stbáckým praktikám. Jsi jeden z nich a extra korunky, za udávání svých sousedů ti schází. Díky tobě a tobě podobným jsme tady žili desetiletí v porobě a museli se klanět Rusíkům. Ale ty doby jsou za námi tak se s tím smiř a nadávej si jak chceš. Za komoušů i to bylo trestné.
      ..
    •  
      27.04.2017 13:25

      Jazykově vybavený Babiš? Vždyť neumí ani česky.
      ..
      • Zlodej jazykovou vybavu nepotrebuje'
        27.04.2017 17:33

        Ten co krade nikdy nema rad moc hluku. Zlodeji kradou nejradeji potme a potichu. Ti nejvic rvou az se na to prijde a ukazuji na jine. Asi tak.
        x
  •  
    27.04.2017 12:58

    je to jen boj o koryta , ktera byla opozicni smlouvou na dlouho dopredu rozdelena a ted jim do toho nekdo neocekavane vlezl a vsechny dosavadni penezovody se zmenily
    X.Y.Z
  •  
    27.04.2017 12:49

    Sobotka nemusí řci ani slovo o svém programu a přesto ve spolupráci s americkými poradci odrovnává jednoho konkurenta po druhém. Ať v opozici, tak v koalici, i ve vlastní straně.
    juniper
    • Sobotka zadne poradce nema
      27.04.2017 17:42

      Pletes si to s hradni smetankou. Ta si za svymi poradci primo dojizdi nebo chodi s nima chlastat na jejich ambasadu. Ty jsi taky jeden z tech co povazuje za zabavu a tleska kdyz ho nekdo fackuje a oblbuje. Normalni lidi se smejou, kdyz klauna v manezi urazi nebo kope do nej nekdo jiny. Tak se bav a mavej jejich praporem a at ti ta zabava dlouho vydzi. Blahosloveni chudi duchem.
      Radek
  •  
    27.04.2017 12:42

    Já začnu tomu Babišovi věřit ,že to myslí upřímně. Už to jak po něm jede Kalousek se Sobotkou o něčem svědčí
    Homo
    • Máš zvláštní názory.....
      27.04.2017 18:03

      Podle tebe, když někoho prověřuje policie, nebo dokonce EU tak to svědčí o jeho nevině. Předsedo jim to teda myslí a o něčem taky svědčí. Tímhle se bavíte na svých schůzích ? To ty schůze musí být k popukání. Kdy plánujete vyrazit do ulic ?
      ..
      • Re: Máš zvláštní názory.....
        27.04.2017 18:35

        Nevěřím že Babiš je svatý. Sám jsem podnikal tak vím, že podnikání u nás vyžaduje zvláštní vlohy. Jo a zítra bude pršet a můžou za to komunisti.
        Homo
        • zítra bude pršet a můžou za to komunisti
          27.04.2017 19:56

          Ted' vidíš jak byli komunisti směšný, když za všechno mohli západní imperialisté i za mandelinku a dokonce dneska, pro změnu je to Kalousek a CIA, jako házení vajíček. Než něco napíšeš tak to zkus se zamyslet.
          ..
          • Re: zítra bude pršet a můžou za to komunisti
            01.05.2017 10:14

            Zřejmě ti uniklo, že ve Spoj. Státech, ve Francii i v Německu se např. s mandelinkou a jiným hmyzem (nakaženými komáry) skutečně experimentovalo. A to nejen v první a druhé válce. Takže zas taková legrace a komunistický výmysl to zas není.
            Kalka.
    •  
      27.04.2017 12:58

      Bureš má speciální podnikatelský model na likvidaci konkurence. Odkoupí konkureční firmu, vysaje z ni know how, rozvrátí její dodavatelské a odběratelské vztahy a po nějakou záminkou ji vrátí. Přestože třeba provedl hloubkovou due diligence a měl podrobné informace už před koupí. Pro majitele těch firem je to tak tvrdá rána, že mnoho z nich tento podraz zaplatilo životem. Ať už sebevraždou, nebo závažnými zdravotními komplikacemi končící smrtí. Jak získal Agrofert a různá Čapí hnízda je další věc. Otázka je, stojí nám to ozdravení financí za to, že tomu velí takovej křivák? Co je víc? Morálka nebo peníze..?
      qwer
      •  
        27.04.2017 13:20

        V jaké pražské kavárně plodíš ty plky ? Jsi opravdu tak naivní a myslíš si , že lze v této zemi právníků plzeňských podnikat čestně ?
        ranař
        • Konečně moudré slovo
          27.04.2017 17:53

          Uhodil jsi hřebíček na hlavičku. Bez peněz, právníků a soudců v kapse ti zatrhnou típek hned zpočátku. Jen ti co si mohou beztrestně a bez dokladů nakrást miliardy delší dobu si to musí zařídit a mazat.
          ..
        •  
          27.04.2017 13:27

          Ano lze. Škoda, že to už někomu přijde jako exotika být čestný. Sice už nám na západní hranici sundali ostnatej drát, ale hodně lidí má ještě svůj ostnatej drát omotanej kolem mozku. Holt budem muset počkat než tyhle generace vymřou...
          qwer
      •  
        27.04.2017 13:06

        Vždy je to o volbě menšího zla.
        Bentley
      •  
        27.04.2017 13:00

        nesmis tolik cist ty keci na novinkach ... je to soucast te kampane o ktere je rec v clanku
        X.Y.Z
        •  
          27.04.2017 13:08

          To není o čtení, to je o přímých kontaktech...
          qwer
          • qwer
            27.04.2017 17:37

            To by mne zajímalo, jak se koupená firma vrací?
            kadanfm
            • Re: qwer
              27.04.2017 18:15

              To záleží na tom odkud byly ty peníze kterými byla zaplacena. Za málo peněz málo muziky. To se za komoušů stát nemohlo. Když jsi si chtěl něco koupit musel jsi dokládat jak dlouho jsi si na to spořil. Jen to co se nedalo přivázat, jako písek cihly nebo cement to se kradlo.
              ..
              • Napiš něco
                27.04.2017 18:38

                zajímavějšího než jen samé plačky o tom, jak se krade.
                kadanfm
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení