Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zeman: V těžbě lithia by se měl angažovat státní podnik

Zeman: V těžbě lithia by se měl angažovat státní podnik

03.10.2017 14:06
Autor: ČTK

V těžbě lithia v Krušných horách by se měl angažovat státní podnik. Na úvod své návštěvy v Ústeckém kraji to řekl prezident Miloš Zeman. Byla by to podle něj záruka, že prostředky zůstanou v Česku. Prezident zmínil Diamo, které ale podle jeho informací zájem nemá. Memorandum, které v pondělí podepsal ministr průmyslu Jiří Havlíček s australskou European Metals Holdings (EMH), by podle Zemana mělo být zveřejněno.

"Sám osobně zastávám názor, že by bylo vhodné, kdyby v případné těžbě lithia se spíše angažoval státní podnik, u kterého by byla jistá záruka nebo alespoň naděje, že ty prostředky zůstanou v republice. Bohužel byl jsem informován, že státní podnik Diamo o to příliš velký zájem nemá. Ale zatím se jedná o průzkumné práce, nikoli o těžbu," uvedl Zeman. Není si jistý, zda by Diamo zvládlo těžbu z odkališť.

V Česku jsou podle odhadů asi tři procenta světových zásob lithia - většina na Cínovci a malé ložisko ve Slavkovském lese. Hlubinnou těžbu plánuje společnost Geomet, kterou vlastní australský EMH.

Otevřít chce historický důl na cín. Společnost se v memorandu zavázala, že lithium bude zpracováno prioritně v České republice. S těžbou lithia, které se využívá při výrobě baterií, by mohl australský investor začít v Krušných horách v roce 2022. Plánuje dobýt za 21 let 37 milionů tun rudy.

Memorandum by podle Zemana mělo být veřejné. "Nevidím důvod, proč by se ty údaje v něm obsažené neměly zveřejňovat. To přeci není obchodní tajemství. A naopak by se obě zúčastněné strany mohly pochlubit, že se jim povedlo dosáhnout dohody," dodal Zeman.

Zeman rovněž upozornil na rozdíly v průzkumech očekávaných zásob. Sám si nechal zpracovat dvě studie o těžbě lithia. "První říká, že jsou tady tři procenta světových zásob, a druhá, že je tady šest procent. Je vidět, že ani ty studie nemusí být docela přesné," doplnil.

Povrchově chce těžit lithium u Cínovce společnost Cínovecká deponie, kterou ovládá investiční skupina RSJ kolem miliardáře Karla Janečka. Firma má už všechna povolení k těžbě.

 

Čtěte více:

Jediný ETF fond na lithium stoupl letos o více než 55 % (+komentář analytika)
22.09.2017 15:32
Lithium se na rozdíl od jiných kovů neobchoduje na trzích s futures a ...
Pilný: Čekám schodek 20 miliard. S penězi z Bruselu můžeme být i v plusu
03.10.2017 10:57
Státní rozpočet za celý letošní rok by mohl skončit ve schodku zhruba ...
Ministr Havlíček: ČEZ nemůže financovat nové reaktory bez podpory státu
03.10.2017 11:16
Tuzemská energetika ČEZ nemůže financovat výstavbu nových jaderných bl...

Váš názor
  • Pouhý názor
    09.10.2017 8:57

    Stát by měl mít naprostou kontrolu nad tuzemskými zdroji surovin. Kontrolu nad jejich vyhledáváním, těžbou, zpracováním, využitím a nad obchodem s nimi. Jedná se totiž o dar, který obdrželi občané, nikoli pár nehodných správců země. Ani uhlí ani vodu ani lithium nikdo z nás nevytvořil. Dostali jsme tyto dary všichni, a tak právem žádám, aby užitek náležel jednomu každému z nás. Všelijakých bakalovin už jsme tady zažili hromady, a tak by bylo dobré, kdybychom alespoň lithium zachránili. Před rokem 89 nás uráželo, že československý uran byl povinně vyvážen do SSSR. Vazalové Moskvy za to byli nenáviděni. Jakpak si myslíte, že budou posuzováni politikové za rozprodání přírodních zdrojů po roce 89? Případ „Lithium“ je jedním z těch mnoha důvodů, proč je u nás opět poptáváno vlastenectví. Občané chtějí vidět v politice skutečné patrioty, obránce národních zájmů.
    štika
    • Re: Pouhý názor
      09.10.2017 9:42

      Seš si jist, že žádáš na tom spravném místě..?? PS Pararela s rusy pokulhává..ti ho kradli a neplatili
      Velkamedvědice
      •  
        09.10.2017 9:51

        Neplatit nebo privatizovat bakalovinovou formou. Nula od nuly pojde. V druhém případě navíc splakali nad "výdělkem" mnozí malí akcionáři a stát musí často sanovat v zájmu sociálního klidu již jednou vytunelované.
        štika
        •  
          09.10.2017 10:19

          Kdežto ekologické škody po těžbě uranu pro rusáky nás stojí ročně miliardy a budou ještě dalších 30 let pokračovat. To je fakt výhra.
          ..
          •  
            09.10.2017 10:24

            Aby nedošlo k mýlce. Nezastávám se nikoho. Jeden za 18 a druhý za 20-2. Když už konečně lidé pochopí, že každá země má svoje vlastní zájmy (USA, Rusko, Německo, Čína, apod.). ČR je musí mít pochopitelně také.
            štika
            •  
              09.10.2017 10:30

              Dávat rovnítko mezi Bakalu, který vytuneloval OKD a rusáky kteří nám kradli uran a nechali na tisíc let otrávené podzemní vody je prostě lezení rusákům do ...
              ..
              •  
                09.10.2017 10:55

                Copak se zašantročilo málo našich přírodních zdrojů? Ani např. voda nám nepatří. A co lidé mají ze změny majitele? Zvýšení ceny v desítkách procent a v Praze to leze přes 100%. Tak v čím zájmu je takový byznys? V zájmu českých občanů?
                štika
                •  
                  09.10.2017 11:06

                  Co se týče vody řekl bych, že každá obec svého štěstí strůjce. Můj známý je starostou v obci, kde voda stojí 4 Kč za kubík.
                  ..
  • Politici a volby
    07.10.2017 11:25

    Jak to tady s politiky chodí, neb proč je třeba přímé volby, přímé odvolatelnosti a hmotné odpovědnosti politiků bez ohledu na stranickou příslušnost. Práva na průzkum ložisek získala australská společnost European Metals Holdings, se kterou Ministerstvo průmyslu a obchodu podepsalo memorandum o spolupráci. V tomto memorandu podepsaném nikoliv v českém jazyce, ale v úředním jazyce země této firmy, podobně jako kolonie podepisovaly smlouvy s kolonialisty, místo podpisu textu ve dvou rovnoprávných jazykových mutacích, se samozřejmě již zmiňuje mezinárodní ochrana investic. Vytváří se předpoklady pro případné mezinárodní arbitráže o částky výrazně větší, než se řeší ve sporu o relativně „drobné“ s Diag Human. Jde o podobné jednání, jaké jsme pozorovali u představitelů ČSSD při přípravě tzv. konkordátu mezi státem Vatikán a Českou republikou poté, co došlo ke schválení tzv. církevních restitucí.
    komár
    • Re: Politici a volby
      09.10.2017 9:41

      Pokud je toto opět tunel, tak raději 100 Babišů za 50sát v republice než jednoho Bohuša za ty 2 bambiliony + OKD.
      Bentley
      •  
        09.10.2017 10:16

        ČSSD jsou podobní zkrachovalci jako např. ODS. Oba prohospodařili 20% hlasů. Víc netřeba dodávat. ANO, tak k tomu bych byl obezřetný. Podívej se na chování eurokomisařky Jourové (ANO) v europarlamentu. Ta se nechává s úsměvem fotit společně se Sorosem. Vřelý vztah Sorose k politickým neziskovkám a uprchlíkům je všeobecně znám. A to jsem nenapsal zdaleka vše, hledej a studuj.
        dolomit
        •  
          09.10.2017 10:18

          Oprava Jourová nikoli europarlament, nýbrž nikým nevolená Evropská komise.
          dolomit
          • Ano
            09.10.2017 10:26

            Jourová a její Facebook = "dálnice nenávisti" a regulace obsahu internetu a mohli bychom jmenovat další hvězdné úspěchy paní eurokomisařky. Vše nastudováno :o))) Největší slabinou každé strany jsou její lidi.
            Bentley
            • Re: Ano
              09.10.2017 11:03

              Přesně tak, proto mě zajímá program strany a jeho průběžné prosazování při hlasování v poslanecké sněmovně, senátu a europarlamentu. Obličej poslance o způsobu hlasování nic nevypovídá. Zajímá mě jeho ruka při konkrétních hlasováních a od toho se rozhoduji.
              dolomit
          •  
            09.10.2017 10:25

            A nevadí ti nikým nevolená vláda ČR? Vláda je jmenovaná též nikým nevoleným premiérem, který je pravda pověřen již zvoleným prezidentem. Tady je to o krok dál, že vláda jmenuje eurokomisaře, ale veškerá legitimita pochází od řádně zvoleného prezidenta.
            ..
            •  
              09.10.2017 10:58

              Samozřejmě, že vadí každá nevolitelnost. Antibiotikem na tento neduh je přímá volba a odvolatelnost politiků. V případě prezidenta je to polovičaté, postrádám u něho odvolatelnost.
              dolomit
      • Bentley
        09.10.2017 9:55

        Ahoj. Vzsvětli mi prosím tu touhu třetiny národa nechat se raději okrádat Babišem?? Nepůjdu do detailů. Tři postřehy.1, Provázanost ze současnými politiky, za kterých si ostatně nahrabal...Dokázal svolat mimořádnou schůzi sněmovny , která už neměla zasedat a ještě jako nepolitik dokázal prosadit přimíchávání biopaliv a to okamžitě, když EU chtěla od roku 2020 a nejspíše i to zruší. Dokonce dokázak zvýšit požadavek EU o 50% a místo 4% mícháme 6%...2/ Agrofert dodával čepru 50%, ke dnešku 88%..Za třetí, pro naivky, kteří tvrdí, že má dost a nepřišel si nahrabat..Při nástupu do vlády mu Forbes v roce 2013 napočítal majetek 40 miliard...Za 4 roky na minfinu majetek zdvojnásobil!!! Dnes Forbes odhaduje přes 80 miliard...
        Velkamedvědice
        • Re: Bentley
          09.10.2017 10:08

          Obecně, kapitalismus jsme chtěli, to že firmy v kapitalismu bohatnou je OK, samozřejmě musí to být legální cestou a musí platit daně. Všechny nadnárodní společnosti lobují v Bruselu a likvidují malé konkurenty, stačí se podívat na dokument Brexit jak to funguje, tzn. potud proti Babišovi nic. Takže smysl má se bavit o tom co bylo v jeho podání mimo zákon a tam jsme našli, a je potřeba říci MOŽNÁ (min.do rozhodnutí soudu), hloupých 50. Všimni si že o dluhopisech se již nemluví, proč asi ?Přičemž tato kauza ČH hýbe světem "vrtí psem" a za zády jede někdo něco, co je 40.000x větší tunýlek. A prostá matematika říká...
          Bentley
          •  
            09.10.2017 10:21

            Mamon a korupce, byli jsme naivní. Někteří naivními zůstali a jiní se z toho mají dobře. Tak je to brachu.
            dolomit
          • Bentley
            09.10.2017 10:18

            Nejen, že se dluhopisy vyšetřují a to u stovek fy v současnosti..Zřejmě Tě uniká podstané, vzpisovat jeednotlivé podvody a lži mě už nebaví, stejně j eto všem jedno, není ti nápadné, že majetek zdvojnásobil aý jako člen vlády za č roky?? Nezlob s e, ale to už jsou fakt klapky na očích...
            Velkamedvědice
            • VM
              09.10.2017 10:36

              A ty jsi zde na burze za 4 roky nezdvojnásobil svůj majetek v portfoliu ?? Jen chci říct, že to klidně může jít legálně a dokud někdo neprokáže, že to je jinak, tak.. Přestože mám rád konspirační teorie všeho druhu, tak tady bych šel čistě po prokázaných faktech. Zbytek je o přesvědčení, které každý máme a dáme mu průchod hlasováním ve volbách.
              Bentley
              • Re: VM
                09.10.2017 10:43

                Já provnávám křivku růstu když bzl ve vládě a kdz ne...Jinak jeho zloděhny a lži sem uvedl mockrát..Nevím, kdo vlastní čapa, jejda, moje děti?? Šuman včera yvečejnil výpisz britské banky, který podvod dokazují sami osobě...Jejda nezapaltil jsem desítkz milionů na dani, no já velký podnikatel si vzal neskušenou úřetní, Lovochemie navzčoval jsme učást podpisem za obě strany a podpisem lidí, co tam ani nebyli a bzli průkazně v té době v Anglii, no ošklivé účelovky, znalec na základě, kerého mně osvobodili?? Jejda, od té dobz dělá pro Agrofert...A jak ovládá sněmovnu jsem doložil...Stáhni si z uložto Selský rozum
                Velkamedvědice
                • OK
                  09.10.2017 10:48

                  stáhnu, ještě jsem to neviděl. Jen ať po něm novináři jdou, souhlas. Před volbami se má prát špinavé prádlo.
                  Bentley
  • O co zde běží? Opět ta nešťastná politika
    06.10.2017 17:15

    V Česku jsou asi tři procenta světových zásob lithia – většina na Cínovci a malé ložisko ve Slavkovském lese. Hlubinnou těžbu plánuje společnost Geomet, kterou vlastní European Metals Holdings. Otevřít chce historický důl na cín. S těžbou lithia by mohl australský investor začít v Krušných horách v roce 2022. Plánuje dobýt za 21 let 37 milionů tun rudy. V těžbě lithia, které se využívá při výrobě baterií, se ukrývají obrovské zisky odhadované na několik biliónů korun. Ministerstvo průmyslu a obchodu ovládané ČSSD podepsalo memorandum o těžbě a zpracování lithia s australskou firmou European Metals Holdings. KSČM je proti a chce v této věci svolat společně s SPD mimořádnou schůzi Poslanecké sněmovny. „Je to naprosto skandální, co tady ČSSD týdny před volbami předvádí. Vypadá to, že chtějí ještě rychle shrábnout peníze do stranické kasy, mají velké dluhy. Lithium je poslední surovina, kterou má v rukou stát, a ministr za ČSSD Havlíček podepíše bez souhlasu vlády nebo projednání tak velké věci ve Sněmovně memorandum s nějakou australskou firmou, které dáme těžbu lithia v hodnotě dvou bilionů korun. Lithium má těžit státní podnik Diamo, ne opět soukromá firma, kterou neznáme. V tom memorandu se Česká republika zavazuje k ochraně investic, což nám může případně prohrát miliardovou arbitráž. Lithium je nejdůležitější surovina 21. století, naprosto lukrativní záležitost. Je to krádež od ČSSD za bílého dne,“ uvedl předseda hnutí ANO Andrej Babiš. „Mimořádnou schůzi ještě před volbami samozřejmě podpoříme. Budeme se ptát premiéra i jeho ministra za ČSSD Havlíčka, jak je možné, že podepsali takový dokument bez veřejné i odborné diskuse a bez projednání vládou a Sněmovnou,“ dodal Babiš.
    Kalupinka
  • Těžba lithia je důležitá ale....
    05.10.2017 19:05

    Neměl by náš pan prezident také domluvit svému příteli, aby jeho letadla neničila co jsme postavili a provozujeme my, zatímco Iraq, pod vedením západní koalice vyčistil Mosul pozemními operacemi a nebombarduje všechno hlava nehlava...." Zničena při náletech byla i škola obnovená českou humanitární organizací Člověk v tísni. V provincii Idlib byla zasažena tři zdravotní střediska a centra záchranky civilní ochrany.
    GI
    • Re: Těžba lithia je důležitá ale....
      07.10.2017 12:42

      Spíš by si každý z těch "bojovníků" za svoji vlastní pravdu (USA společně se svými pohůnky v NATO a Rusko) měli udělat doma sami pořádek a nestrkat nos tam, kde jim to nepatří. Pokud vím, USA to v Iráku už "čistí" za posledních 20 let potřetí, když před tím se spletli a "čistili" to na základě přesvědčení o existenci zbraní hromadného ničení, což bylo později vyvráceno. A omluva nikde.
      Potr
    • Re: Těžba lithia je důležitá ale....
      06.10.2017 19:27

      Vycistit pozemni operaci znamena srovnat se zemi Mosul uz neexistuje to vime vsichni kdo nemame klapky na ociich pokud ruinam co bylo kdysi 2 milionove mesto nerikas Dubaj :-))
      martík
      • Martiku tyhle fakenews si vypravej svoji babicce
        06.10.2017 20:02

        jen ty a par takovych jako ty muze verit ze vojaci se samopaly nadelaji vetsi skody nez tunove bomby shazovane z tisicimetrove vysky. Zase jsi jen trapny. Mosul je poniceny. O tom zadna, ale lidi tam ziji a obchody funguji. Porovnej to s Aleppo. To je jen hromada ssutin. To se k tobe do Gronska jeste nedostalo ?
        :o))
        • Re: Martiku tyhle fakenews si vypravej svoji babicce
          07.10.2017 11:36

          Jistě. 20% domů je netknutych, 50% je zborenych,ale život jede dal. Iraq zdroje ma, vzniknou nove ctvti. Kdyby ten troll nečetl halonoviny tak se tady nemusí ztrapnovat.
          fluidum
          •  
            07.10.2017 12:30

            Rady od cloveka ktery tu vykrikuje ze vybydleny byt na jizaku velikosti 1 plus 1 je normalni cena 10 micu a ze to je na Prahu normalka muze tvrdit jen fluidicek proto bude tvrdit ze je v Mosulu fajn bydleni a vsechno je cajk ses veprova hlava nebo to mas po mamince mezi Allepem a Mosulem neni rozdilu v Iraku uz se valci skoro 26 let a tu krasnou demokracii kterou tam prinesla emericka armada na uranovych strelach a humanitarnim bombardovani pokud sis nevsimnul tak staty jako Irak a Syrie uz neexistuji jen chaos bida kazdodenni umirani rozvrstva 0 perspektiva kde Turecko a Kurdove pripadne Iran chce sve :-))) kdysi prosperujici zeme diky podivnym zajmum zmizeli z mapy sveta :-(((
            martík
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data