Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Volby v ČR: Úroky, ČEZ či banky je mohou pocítit

Volby v ČR: Úroky, ČEZ či banky je mohou pocítit

20.10.2017 6:11
Autor: Research, Patria Finance

Volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky v roce 2017 se uskuteční 20. a 21. října.  Češi tak dnes a zítra zamíří k volebním urnám. Může ale jejich volba ovlivnit i finanční trhy? Právě na to hledáme odpověď v této analýze.

České volby finanční trhy obvykle příliš nezajímají a na rozdíl od našich sousedů výrazně nemění hospodářské směřování země. V základním scénáři tedy počítáme s takovým výsledkem i nyní. Ale podrobněji:

Pravděpodobný vítěz a koalice

 

Nejpravděpodobnější podle nás je, že vládu sestaví v průzkumech vedoucí hnutí ANO (ať už s Andrejem Babišem nebo bez něj). A to buď středo-levicovou s KDU-ČSL a ČSSD, což je pravděpodobnější vzhledem k silnější podpoře, nebo středo-pravicovou s KDU-ČSL a ODS.  Ani v jedné z variant se nedá vyloučit případně zapojení Pirátské strany, za méně pravděpodobné pak zapojení TOP09, které ostřeji vystupuje proti ANO.

Ekonomické dopady jen omezené

Ekonomické programy pravicových stran volají po nižším zdanění pracovníků. Řada stran napříč politickým spektrem od ČSSD přes ANO po TOP09 se shoduje na snížení DPH u vybraných položek. Sociální demokraté tradičně podporují další nárůst sociálních výdajů. Jasná ovšem začíná být jiná věc. Jak středo-levicová, tak středo-pravicová koalice může nakonec vést k dalšímu uvolnění rozpočtové politiky – stimulaci ekonomiky. A to ve chvíli, kdy se česká ekonomika bude blížit vrcholu hospodářského cyklu. To je pro nás o důvod víc, proč věřit pokračujícímu zvyšování úrokových sazeb – zdražování peněz (současný cíl ČNB je 2 % za 2 roky).

Andrej Babiš vs. vedení ČEZ

Výsledek voleb může letos zanechat svoji stopu i na pražské burze. Do pozornosti povolebního uspořádání a koaličních dohod se totiž zřejmě dostane i (polo)státní skupina ČEZ. Nezpochybnitelný lídr pravděpodobného vítěze voleb hnutí ANO Andrej Babiš, se v minulosti nijak netajit svojí kritikou vedení společnosti. Případné výraznější vítězství ANO ve volbách podle nás zřejmě povede ke snaze „ovládnout“ dozorčí radu ČEZ, a skrze ni následně tlačit na změny ve vedení a s tím spojenou strategie společnosti. To by znamenalo pro investory jediné – nejistotu – a tu finanční trhy vůbec nemají rády. Naopak slabší výsledek ANO a silnější partneři v koalici, obzvláště pokud by mezi nimi byla ČSSD, by se takovou snahu zřejmě snažili tlumit.

Nové jaderné bloky: Dostaví se? A kdo to zaplatí?

Samostatnou kapitolou, ovšem podle nás mimořádně důležitou pro další vývoj akcií ČEZ, je rozhodování o dostavbě dalších jaderných bloků v Dukovanech a Temelíně. Nově vzniklá vláda by v této záležitosti měla rozhodnou do jara příštího roku. Na stole je několik variant, jak výstavbu provést a především financovat. Ty ale podle nás mohou mít velmi odlišný dopad na akcie ČEZ.

Jisté je však prozatím jen to, že strany napříč politickým spektrem, které mají reálnou šanci usednout v parlamentu, obecně dostavbu jaderných bloků podporují. Podoba dostavby a její financování je však stále otevřenou záležitostí. Podle nás je nejpravděpodobnější (cca 50 %) faktické rozdělení společnosti ČEZ na tradiční výrobu na jedné straně a distribuci, prodej a obnovitelné zdroje na straně druhé. Stát by se následně snažil získat úplnou kontrolu nad výrobou a následně zde pokračoval v rozvoji jaderné energetiky a útlumu té uhelné. Na druhé straně by mohl snížit svůj podíl v části distribuce a obnovitelné zdroje až na těsnou většinu (50%+) a získat tím část prostředků pro budoucí dostavbu jádra. Taková varianta by podle nás mohla najít širší podporu mezi politickými stranami, především u ČSSD, ale dost možná i hnutí ANO, jakkoliv ji Andrej Babiš v první reakci odmítnul.

Dlužno také dodat, že obava z vysokých preferencí ANO v předvolebních průzkumech brzdila podle nás akcie ČEZ v uplynulých týdnech ve větším rozletu, který by jinak více odpovídal významnému růstu cen elektřiny, černého energetického uhlí i emisních povolenek. Případný slabý mandát ANO by tak akcie mohly vzít s povděkem a ocenit mírným růstem.

Bankovní daň: spíše ne… ale úplně vyloučit se to nedá

Pro investory do tuzemských bank by ale zřejmě nejméně příznivým scénářem byl silný mandát ČSSD (či dokonce velmi málo pravděpodobné vítězství ve volbách). Ta totiž navrhuje zavedení nemalé bankovní daně, která by dle návrhu Sociálních demokratů kupříkladu Komerční banku mohla připravit až o 20 % čistých zisků v příštím roce. Bankovní daň by v menší míře poznamenala i Erste Bank (10 %) a Monetu (5 %). Podpora pro takový krok by se ale sociálním demokratům hledala jen velmi těžko. S výjimkou Komunistů ji totiž další velké strany odmítají, včele s hnutím ANO. Divokou kartou, která ale může na akcie tuzemských  bank zatlačit, je případný silný mandát Pirátů. Ti se totiž k bankovní dani otevřeně hlásí. Z našeho pohledu si investoři možnost zavedení bankovní daně v ČR nepřipouští a riziko je tak značně vychýleno pro případné nepříjemné překvapení. I my ale stále považujeme bankovní daň v ČR za málo pravděpodobnou.

 

Více v přiloženém reportu, který si mohou klienti služby Investor Plus a Patria Plus stáhnout zde v anglické jazyce.

 

Autory analýzy jsou hlavní analytik Patria Finance Tomáš Sýkora a hlavní ekonom Patrie Jan Bureš.

 

Váš názor
  • A martík kecal jako obvykle když vyprávěl
    22.10.2017 8:03

    že "volby dopadnou úplně obráceně než se čekalo". Stejně zajímavé bude sledovat lhaní hradního lháře, že se jmenováním bude čekat až do posledního dovoleného termínu. Ted', když jeho oblíbenec a spolusoudruh doběh první tak to určitě trochu postrčí.
    xxx
    • Re: Multinick a zavistivec zdejsi kecal jako obvykle když vyprávěl
      22.10.2017 10:06

      No jo volby dopadly jak jsem predikoval tedy tak ze pruzkumy jsou uplne mimo a volby dopadnou jinak coz se stalo a ted jen pockat zda nekdo prebehne nebo v ramci korupce a koryt pujde s agentem jinak urednicka vlada a nove volby... bude horor slozit snemovnu
      martík
  • Ale ale
    20.10.2017 18:20

    kdo by to byl řekl jak se bude využívat ten nový zákon proti dezinformacím, snad ty volby nedopadnou tak blbě abychom zase měli povoleno číst jen ty jedny schválené správné zprávy, aby náhodou nějakého ovčana nenapadlo si myslet něco co se nehodí straně
    Mike -Green D. is killing Europe
  • A kdo má zase pravdu - náš martík
    20.10.2017 13:57

    " volby dopadnou úplně obráceně" No není ho tady škoda. Taky neuznávanej a přitom s takovým přehledem. Největší zábava s ním je když se vzruší a začnou mu v tom jeho rozpoložení přeskakovat písmenka. Tomu co píše pak nerozumí ani on sám. A co teprve po volbách. To on věděl jak to dopadne a bude tady se slzou v oku vzpomínat na volby dávno minulé, kdy št'astní občané všichni volili toho nejlepšího, který vždy vyhrával s 99.8%%%, jak mu to před spaním, vždy vyprávěl tatínek.
    Pozor
    • Re: A kdo má zase pravdu - náš martík
      20.10.2017 15:20

      Pozor ses v pozoru nebo ses jen vzrusil? Rikam si co z toho mas ze pises takove cinty :-))) co se ti stalo v zivote zlho?:-))
      martík
  •  
    20.10.2017 12:23

    Očekávám , že všechny partaje nad 5% vytvoří širokou koalici NF ( čti národní fronty ) Čechů , Moravanů , Slezanů atd. a pod vedením Tomia - přeloženo do češtiny Toníka budeme budovat novou , demokratickou , pro všechny spravedlivou kapitalisticko-socialistickou společnost .
    karel IV
  •  
    20.10.2017 10:40

    Přání otcem myšlenky, že milá Patrie?
    volby
  • Že joo martíku taky se ti stýská ?
    20.10.2017 10:37

    Zlatí komunisti. To bývali volby. Všichni veselí k volbám se chodilo hromadně za zpěvu častušek. Všichni zajedno a každý volil ty samé. Všichni si tykali a každý věděl jaké budou výsledky a jak to dopadne. Né jako dneska, když každý volí někoho jiného a všichni se jen hádají kdo krade víc. Hlavní voli telní dokonce mohou skončit na několik let za mřížemi. Pan prezident už ani k lidem nemluví. Má na to svého mluvčího, ale pít musí pořád sám, za bouřlivých projevů svých podhradních co zvedají po dělnicku svoje pěsti.
    Kolemjdoucí
  •  
    20.10.2017 10:05

    Mila redakce volby dopadnou uplne jinak nez predikujete a jizda to bude naramna a nejen pro CEZ a banky konec konjunktury na dostrel....
    martík
    •  
      20.10.2017 12:35

      To víš, vyhraje Dobrá volba.
      MPO
      •  
        20.10.2017 14:06

        Na druhém místě bude Prokopské údolí a třetí skončí Obrana národa :-). Víc už si těch obskurností nepamatuju. Jo a ještě Cibulka na toho se nesmí zapomínat.
        ..
        • dvojtečka
          20.10.2017 15:25

          a co sportovci to zase bude nějaká dotační strana, že by Pelta ? :o)))
          Mike -Green D. is killing Europe
        •  
          20.10.2017 15:21

          Balbinova poeticka strana nebo nezavisla eroticka iniciativa :-))) to byly aspon strany :-))
          martík
        •  
          20.10.2017 14:14

          U Cibulky bude záležet, co nato řekne jeho siderické kyvadlo. :-)
          MPO
    • doktor zkáza?
      20.10.2017 10:10

      Martík Ty jseš druhej doktor Zkáza!
      MU
      • Re: doktor zkáza?
        20.10.2017 15:22

        Doktor zkaza je muj oblibenec to je Mark Faber a stejne jako ja predpovedel krizi 2008/2009 :-))
        martík
        • Dyt' to tu píšu furt....
          21.10.2017 9:21

          Není ten martík úžasný, toho je tady škodná.
          Usedla stará žlůva
Aktuální komentáře
19.03.2024
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení