Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Trump uznal Jeruzalém za hlavní město Izraele

Trump uznal Jeruzalém za hlavní město Izraele

07.12.2017 8:23
Autor: Redakce, Patria.cz

Americký prezident Donald Trump navzdory mezinárodní kritice oznámil, že nastal čas, aby USA uznaly Jeruzalém za hlavní město Izraele. V projevu ve Washingtonu rovněž řekl, že pověřil ministerstvo zahraničí, aby vypracovalo plán přesunu americké ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma. To se ale neuskuteční minimálně v příštích šesti měsících. Izraelský premiér označil Trumpovo uznání Jeruzaléma za historické. Podle šéfa palestinské autonomie je Trumpovo prohlášení stažením USA z mírového procesu. Rada bezpečnosti OSN se pravděpodobně v pátek sejde kvůli rozhodnutí Trumpa na žádost osmi států.

Trump prohlásil, že jeho oznámení o uznání Jeruzaléma znamená začátek nového přístupu k řešení izraelsko-palestinského konfliktu. Podle něj odkládání uznání Jeruzaléma za izraelské hlavní město stejně mír nepřineslo. Prezident rovněž uvedl, že řešením blízkovýchodního konfliktu mohou být i dva státy, pokud si to obě strany budou přát.

Šéf Bílého domu ujistil, že Jeruzalém má zůstat posvátným místem tří náboženství - tedy judaismu, islámu a křesťanství. Oznámil také, že v příštích dnech na Blízký východ odcestuje americký viceprezident Mike Pence.

"Moje dnešní oznámení znamená začátek nového přístupu ke konfliktu mezi Izraelem a Palestinci," prohlásil Trump v Bílém domě. "Určitě s tímto mým prohlášením mnozí nebudou souhlasit, ale věřím, že nakonec tento nesoulad překonáme a dospějeme k většímu porozumění a spolupráci," poznamenal Trump. Podle něj nejde o nic jiného "než o přiznání si skutečnosti".

Trump rovněž informoval, že podepíše další půlroční odklad platnosti zákona o přesunu amerického velvyslanectví z Tel Avivu do Jeruzaléma. O něm bylo rozhodnuto už v roce 1995 a mělo se uskutečnit do května 1999. Od té doby ale američtí prezidenti odklad prodlužují vždy o šest měsíců.

Rada bezpečnosti OSN se asi v pátek sejde kvůli Jeruzalému

Rada bezpečnosti OSN se pravděpodobně v pátek mimořádně sejde na žádost celkem osmi z 15 členů Rady bezpečnosti kvůli rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa jednostranně uznat Jeruzalém jako hlavní město Izraele. Informovaly o tom dnes podle agentur Reuters a AFP diplomatické zdroje.

"Mise Bolívie, Egypta, Francie, Itálie Senegalu, Švédska, Spojeného království a Uruguaye žádají" japonské předsednictví Rady bezpečnosti svolat před koncem týdne mimořádnou schůzi Rady bezpečnosti, na níž by vystoupil generální tajemník OSN Antonio Guterres, oznámilo v dnešním prohlášení zastoupení Švédska při OSN.

Netanjahu označil Trumpovo prohlášení o Jeruzalémě za historické

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu označil za historické dnešní oznámení amerického prezidenta Donalda Trumpa, že Spojené státy uznávají Jeruzalém za hlavní město Izraele. Podle Netanjahua jde o důležitý krok na cestě k míru. Informoval o tom deník The Times of Israel.

"Toto je historický den. Jsme hluboce vděčni prezidentovi za jeho odvážné a správné rozhodnutí uznat Jeruzalém hlavním městem Izraele a připravovat otevření americké ambasády v tomto městě," prohlásil Netanjahu.

Izraelský premiér uvedl, že jde o důležitý krok na cestě k míru. Vyzval další země, aby učinily podobné rozhodnutí. Netanjahu také zdůraznil, že Jeruzalém bude stále posvátným místem třech náboženství a zajistí "stejnou svobodu modliteb pro židy, křesťany i muslimy".

Trump podle Abbáse vyloučil USA z mírového procesu

Šéf palestinské autonomie Mahmúd Abbás kritizoval dnešní prohlášení amerického prezidenta Donalda Trumpa o uznání Jeruzaléma za hlavní město Izraele. Podle Abbáse se tím USA ještě více vzdálily od své role prostředníka v izraelsko-palestinském konfliktu. Totéž si myslí hlavní palestinský mírový vyjednávač Saíb Irikát, informují izraelská média.

"Tímto politováníhodným rozhodnutím USA záměrně podkopaly všechno mírové úsilí a prohlásily tak, že opouštějí roli prostředníka mírového procesu, kterou hrály v předchozích desetiletích," uvedl v televizním projevu v Ramalláhu Abbás. Trump takto také podpořil Izrael v odmítání mezinárodních dohod a v pokračování izraelské politiky "okupace, osidlování, apartheidu a etnických čistek", citoval z projevu deník The Times of Israel.

Abbás vyzval k urychlenému zasedání výboru Organizace pro osvobození Palestiny (OOP), aby se na něm mohly palestinské skupiny dohodnout na "jednotném národním postoji" po Trumpově prohlášení.

Podle Abbáse podkopal Trump úsilí o vytvoření dvou států - Izraele a Palestiny - a porušil mezinárodní právo.

Také hlavní palestinský mírový vyjednávač Saíb Irikát uvedl, že Trump uznáním Jeruzaléma za izraelské hlavní město "diskvalifikoval USA z mírového procesu". Trumpův krok je podle Irikáta v "naprostém rozporu" s dohodami, které dosud Palestinci a Izraelci podepsali, i v rozporu s rezolucemi OSN.

MZV: ČR může o přesunu ambasády do Jeruzaléma jednat s partnery

Česká republika může o přesunu svého velvyslanectví v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma uvažovat až po jednání s klíčovými partnery, uvedlo dnes ministerstvo zahraničí k plánu přemístění ambasády USA. Česko podle stanoviska ministerstva zveřejněného na webu považuje Jeruzalém za budoucí hlavní město Izraele i budoucího státu Palestina.

Americký prezident Donald Trump v dnešním projevu ve Washingtonu řekl, že pověřil ministerstvo zahraničí, aby vypracovalo plán přemístění americké ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma. To se ale neuskuteční minimálně v příštích šesti měsících. Trump také navzdory mezinárodní kritice oznámil, že nastal čas, aby USA uznaly Jeruzalém za hlavní město Izraele.

"O přesunu zastupitelského úřadu ČR z Tel Avivu do Jeruzaléma můžeme uvažovat až na základě výsledků jednání s klíčovými partnery v regionu a ve světě," uvedlo české ministerstvo zahraničí. V září šéf diplomacie Lubomír Zaorálek (ČSSD) uvedl, že koordinace je nutná mimo jiné i se samotným Izraelem a Česko zatím přesun ambasády do Jeruzaléma nechystá.

Česká republika považuje Jeruzalém za budoucí hlavní město Izraele i státu Palestina společně s ostatními členskými státy EU na základě závěrů Rady pro zahraniční věci EU, oznámilo dnes ministerstvo. Než bude uzavřen mír mezi Izraelem a Palestinou, ČR prakticky uznává Jeruzalém za hlavní město Izraele v hranicích demarkační linie z roku 1967, doplnil Černínský palác.

K přesunu ambasád z Tel Avivu do Jeruzaléma v září vyzval demokratické země prezident Miloš Zeman. Jeho mluvčí Jiří Ovčáček dnes na twitteru tehdejší prezidentova slova připomněl. Zeman navrhl zřízení české ambasády v Jeruzalému už před čtyřmi lety. V Tel Avivu má svá velvyslanectví naprostá většina států kvůli nevyjasněnému statusu Jeruzaléma.

Z českých politiků se aktuálně vyjádřil předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jan Bartošek. "Myslím, že by bylo fajn, aby i ČR přesunula ambasádu do Jeruzaléma," napsal dnes na twitteru.

Trump dnes prohlásil, že jeho oznámení o uznání Jeruzaléma znamená začátek nového přístupu k řešení izraelsko-palestinského konfliktu. Podle něj odkládání uznání Jeruzaléma za izraelské hlavní město stejně mír nepřineslo. Šéf Bílého domu zároveň ujistil, že Jeruzalém má zůstat posvátným místem tří náboženství - tedy judaismu, islámu a křesťanství. Řešením blízkovýchodního konfliktu podle Trumpa mohou být i dva státy, pokud si to obě strany budou přát.

(Zdroj: čtk, ČT, Reuters)

 
 

Váš názor
  •  
    07.12.2017 11:15

    Trump se s tím zkrátka nemaže. Prezident oznámil, že USA ukončí svoji účast v tzv. Globálním kompaktu o migraci, který v roce 2016 přijalo Valné shromáždění OSN. Své stanovisko zdůvodnil slovy, že “Amerika tímto rozhodnutím sice nekončí svůj štědrý přístup k migraci, ale její rozhodnutí o migrační politice musí být vždy činěno pouze Američany a nikým jiným než Američany. A Babiš naproti tomu odjíždí před vánocemi do Bruselu s cílem přesvědčovat o smysluplnosti kvót. Co dodat k těmto dvěma pánům?
    ZYX
    •  
      07.12.2017 12:37

      "Evropská komise žene ČR, Polsko a Maďarsko k Soudnímu dvoru EU kvůli migračním kvótám. ČR zastavila relokace migrantů v srpnu 2016 a více než rok neučinila žádný nový příslib", říká EK. Na jedné straně EK hovoří o potřebě reforem v EU na druhé straně toto....Jsem přesvědčen, že jsme vstupovali do jiné EU, než je ta současná.
      ZYX
  • Je to BOREC
    07.12.2017 10:32

    Tady je vidět,že i politika se dá dělat dobře.Tento krok nakonec povede ke konci izraelsko-palestinského konfliktu.
    mc
Aktuální komentáře
26.04.2024
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university