Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jak vychovat své obyvatelstvo: Level Čína

Jak vychovat své obyvatelstvo: Level Čína

08.12.2018 16:02
Autor: Redakce, Patria.cz

Čína má radikální plán jak ovlivnit chování svých 1,3 miliard obyvatel. Chce jim udělit hodnocení na základě toho, jak žijí. Toto hodnocení odráží, jak dobrými (anebo špatnými) občany jsou. Různé verze takzvaného systému společenského kreditu se již testují přibližně v tuctu měst s cílem posupně vytvořit síť, která pojme celý národ.

Kritici tvrdí, že jde o přehnaně tvrdý, vtíravý a zlověstný způsob, jakým může stát jedné strany ovládat své obyvatelstvo. Stoupenci naopak říkají, že to přispěje k ohleduplné, civilizované a právo dodržující společnosti. Vláda varuje: „Ti, kteří porušují právo a ztratí důvěru, za to tvrdě zaplatí.“

Je tomu skutečně tak?

Ano. V roce 2014 vydal čínský kabinet rozsáhlý plán na zavedení celostátního systému společenského kreditu do roku 2020. Místní zkušební verze pokrývají asi 6 % obyvatel a již odměňují slušné chování a trestají to nevhodné. Hlavní město Peking zavede tento program do konce roku 2020. Od roku 2015 se národní síť, která porovnává informace centrální a místní vlády, využívá na to, aby umístila na černou listinu miliony lidí při rezervaci letenek a vysokorychlostní dráhy – jde o součást systému, který by jednoho dne mohl být napojen na program společenského kreditu. Jsou tu ale pochyby o tom, zda Čína bude schopná zavést univerzální systém, anebo jestli místo toho zavede mišmaš několika menších sítí. Prezident Si Ťin-pching chce systém společenského kreditu, který bude pokrývat celou společnost.

Jak to Čína zdůvodňuje?

„Udržovat důvěru je chvályhodné a porušovat důvěru je ostudné.“ To je hlavní ideologie plánu tak, jak byl v roce 2014 navržen. Čína trpí rozbujelou korupcí, finančními podvody a korporátními skandály, jako bylo např. závadné kojenecké. Systém společenského kreditu se tak propaguje jako snaha zvýšit standardy a obnovit důvěru, stejně tak jako způsob jak dodržovat základní zákony, které se často ignorují.

Jak se lidé hodnotí?

To záleží kde. Ve východním městě Chang-čou se mezi přínosné aktivity řadí darování krve a dobrovolnická práce, zatímco porušování dopravních předpisů kreditní skóre jednotlivce snižuje. V Čou-šanu poblíž Šanghaje patří mezi trestané aktivity používání mobilního telefonu nebo kouření během řízení, vandalismus, venčení psů bez vodítka a přehrávání hlasité hudby na veřejnosti. Kredit lze naopak získat v nedalekém I-wu pomoci starším nebo ochranou veřejného majetku a ztratit body za neplacení poplatků za energie, porušování pravidel komunistické strany nebo dopouštěním se podvodů. Kdo tráví příliš mnoho času hraním video her a rozšiřuje „fake news“, může být rovněž potrestán, reportují různá média. Podle Foreign Policy, se rezidentům severovýchodního města Žung-čcheng počítá do oficiálního systému i nelegální rozšiřování náboženství a pomlouvání ostatních na internetu.

Co se stane, když někomu klesne společenský kredit?

Lidem mohou být odepřeny základní služby, může jim být zakázáno půjčovat si peníze. V I-wu se nemohou občané s nízkým společenským kreditem ubytovat v luxusnějších hotelích, kupovat si nemovitosti či luxusní auta anebo posílat své děti do vybraných soukromých škol. Ti, co porušili důvěru, čelí podle vládní direktivy z roku 2016 restrikcím v zaměstnanosti i ve financích.

Je možné se odvolat?

Podle stanov města mají obyvatelé I-wu 15 dní na to, aby se proti informacím úřadů týkajících se kreditu odvolali. Podle případu, který na který jinde upozornila Human Rights Watch, si ale občané nejsou vždy vědomi toho, že jsou umístěni na černé listině. Navíc tato organizace dodává, že náprava chyb je náročná.

Vztahují se pravidla na cizince?

U pilotního nasazení v I-wu byli zahrnuti i cizinci. Špatné skóre kreditu může vyústit v nevydání či neobnovení víz a povolení k pobytu a „zrušení aktivit s cizími měnami“. Cizinci s dobrým skóry mohou užívat benefitů jako preferenčních půjček a víz na více vstupů.

Jakou roli hrají technologie?

Pokrok u velkých dat zjednodušil problém kolace obrovských databází. Tzv. Národní sdílená platforma na kreditové informace, která se používá na zařazení pasažérů aerolinií a drah na černou listinu, sbírá informace z centrální vládních ministerstev i z místních vlád. Regionální úředníci podle místních médií studují, jak aplikovat technologii rozpoznávání obličeje k identifikaci neukázněných chodců a cyklistů, kteří jedou na červenou. Čína již zavedla podobnou technologii v Sin-ťiangu, kde se velice kritizuje zásah proti ujgurským obyvatelům. Systém společenského kreditu je „možná nejprominentnější manifestací“ vládní snahy vynutit si právní, regulatorní a politické procesy skrze aplikaci informačních technologií, napsal Rogier Creemers z Leiden University, expert na čínskou digitální politiku.

Jaká je reakce na kreditní systém?

Ochránci lidských práv to vnímají jako zlověstné opatření v zemi, kde cenzura médií, internetu a umění narůstá a kde tisíce politických a náboženských disidentů bylo v posledních letech uvězněno. Vláda prezidenta Si bude schopná značně rozšířit své znalosti toho, co lidé (a dokonce i cizí firmy v Číně) dělají a co si myslí, napsala Mirjam Messner, šéfka ekonomického a technologického programu při Mercator Institute for China Studies na ChinaFile. Creemers z Leiden University dodává, že systém „je zatím relativně surovým nástrojem“, ale to se může v budoucnosti změnit.

A co v Číně?

Creemers v podcastu Sinica řekl, že proti některým lokálním systémům byl nesouhlas. Zkušební provoz v Suiningu poblíž Šanghaje se zastavil po kritice místních médii, uvedl. Došlo také k určitým odporům, když zákazníci Ant Financial byli nečekaně zlákáni do kreditního a společenského systému nazvaného Sesame Credit. Ale vzdělaní Číňané z města to podle průzkumů německého Mercator Institute for China Studies naopak vnímají pozitivněji. Mnozí systém podporují a vnímají jí ho jako způsob, jak podpořit slušnost ve společnosti a v ekonomice, spíše než narušení soukromí.

Zdroj: Bloomberg

 

Čtěte více:

V hlavní roli sociální média. Jak rozhodují o tom, co je správné a co už ne
10.09.2018 13:46
V centrále Facebooku každé druhé úterý a v YouTube každý pátek se schá...
Víkendář: Čínská komunistická totalita dostává nové rozměry
13.10.2018 11:52
Letos v létě se do OSN dostala zpráva o porušování lidských práv v čín...
Čína své neférové obchodní praktiky nezměnila, tvrdí Washington
21.11.2018 9:38
Čína své nespravedlivé obchodní praktiky víceméně nezměnila. Na základ...
Čína, USA a nepříjemné rýmy historie
30.11.2018 18:28
Je otázkou, nakolik na trhy vlastně doléhá přetrvávající obchodní konf...
Čína je zemí prostého monetarismu, optimismus to ale nebudí
03.12.2018 18:11
Je možné, že proběhnutý víkend bude skutečně představovat zlom v probí...

Váš názor
  • Lidi nejsou lůza
    08.12.2018 18:16

    Lidi nejsou lůza ... lidi jsou Vox Populi, chléb a hry v Aholdu a na TV Nova, :-))) proč nechodíš na mejdany :-))) , lidi v celém státě jsou neuvěřitelně nasíření, kdo a proč ty nálady podporuje ??? VERITAS VINCIT ale i STULTIA EST CONTAGIOSA FESTINA LENTE DUM SPIRO, SPERO ba nad vším však vítězí láska , amore mio OMNIA VINCIT AMOR a dokud dýchám, doufám SI VIS AMARI,AMA ................................................................................... Valetudo maximum donum...(Zdraví je největší dar) a já myslel že největší dar je život, jak říká (15 letá) Švédka, nová Johanka z Arku, Vý Bůh kde se vzala, a proč protestuje :-) , :-( za ekologii, říká na co se učit, když se blíží THE END proč by tenhle film měl skončit, Gatesi INDE zaberte, snad na Vás nebudeme dělat další národní sbírky :-))))
    rob
    • UŽ O ČÍNĚ NEPIŠTE
      08.12.2018 18:21

      LIDÉ PAK POCHOPÍ, ŽE TO SAMÉ SE DĚJE U NÁS 150 let, a garantuji VÁM. že už to chápou, to co tady napáchá jedna STbačka SLONKOVÁ, z toho se může vyklubat občanská válka !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      rob
      • Re: UŽ O ČÍNĚ NEPIŠTE
        09.12.2018 11:04

        Robe, ty si upadl na hlavu ne? STBák je váš guru Andrej! Slonková byla v roce 1989 ve druhým ročníku střední ekonomické. Ta by to nestihla ani kdyby chtěla ;-)
        lump
Aktuální komentáře
19.03.2024
10:05Unilever oddělí podnikání se zmrzlinou do samostatného podniku a zruší 7500 míst
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení