Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Čína je zemí prostého monetarismu, optimismus to ale nebudí

Čína je zemí prostého monetarismu, optimismus to ale nebudí

03.12.2018 18:11

Je možné, že proběhnutý víkend bude skutečně představovat zlom v probíhajícím americko čínském obchodním sporu. Pokud by vše dokonce skončilo tím, že Čína přestane používat nefér obchodní a ekonomické praktiky a na globálním hřišti se bude obecně hrát podle pravidel platících pro každého, bude to ten nejlepší výstup ze všech. A také důkaz, že někdy se ohněm dá bojovat proti ohni a to nejen při požáru lesa, či buše. Na konečné hodnocení si ale budeme bezesporu muset počkat. Konec konců na straně amerického prezidenta jsme již viděli hodně bipolárních přesunů, kdy je jeden den něco dokonalého a den druhý platí úplný opak. V pátek jsem se tu trochu v kontextu zmíněných sporů věnoval oběma ekonomikám, dnes se ještě jednou (a na nějakou dobu snad naposledy) trochu více podíváme na Čínu. Přesněji řečeno na jeden její pozoruhodný monetaristický rys.

Na FTAlphaville se před několika dny objevila jakási syntéza pohledu některých analytiků a ekonomů na současnou Čínu. Závěr je takový, že i kdyby obchodní tenze pominuly, tak to nebude žádná sláva. Ukazuje na to například vývoj PMI (v pondělí minulého týdne jsem tu popisoval, že i podle Danske Bank toto hospodářství čeká útlum, který by ale měl pominout někdy v druhé polovině příštího roku).

Onen zmíněný pozoruhodný rys pak ukazuje následující graf od Deutsche Bank, který porovnává vývoj peněžního agregátu M1 a vývoj nominálního produktu. Ten rostl nejrychleji na počátku roku 2007, pak s globální krizí přišlo prudké ochlazení, které se ale stejně rychle otočilo v další prudkou expanzi – ve chvíli, kdy čínská vláda stimulačně zasáhla. Následovalo další ochlazování, po dosažení růstového dna ke konci roku 2015 se začal růst opět zvedat, ale už ani zdaleka nedosáhl předchozích maxim. A na počátku roku 2017 se tempo začalo opět snižovat.

Pohled na nominální produkt tak ukazuje celkové dilema, kterému země čelí – přechod na nový model občas spojený s problémy v zahraničí tlačí růst dolů. Vláda tak občas ekonomiku nakopne stimulací, jenže v tomto případě jí tím vrací do zaběhnutých kolejí, ze kterých se snaží vymanit. Není pak třeba ekonometrické analýzy, abychom zjistili, že produkt vykazuje silnou korelaci s vývojem peněžní nabídky. A jelikož tato nabídka produkt předbíhá, můžeme se zřejmě držet nabízející se interpretace, která říká, že tu je i silná kauzalita: Od peněz směrem k produktu (i když může fungovat i opačně).

0

Čtenář již někdy asi narazil na známé rčení, že inflace je vždy a všude monetárním jevem. V některých úvahách je toto tvrzení zpochybňováno i přesto, že na úrovni popisné jde o čistě technické a tudíž nezpochybnitelné konstatování. Je v něm ovšem třeba brát v úvahu jeden často opomíjený „detail“: Svou roli nehraje jen vývoj monetární báze, ale i proces multiplikace a změny rychlosti obratu peněz v ekonomice. Pokud tyto dvě proměnné ignorujeme, dospějeme například k absurdnímu závěru, že růst peněžní nabídky v době ekonomického útlumu a deflačních tlaků (tj. i snížené multiplikace a rychlosti obratu peněz) vyvolá hypersupermegainflaci.

Výše uvedený graf v podstatě říká, že v Číně zatím celkem pevně platí ještě obecnější vztah „nominální produkt je dán změnou peněžní nabídky“. Což tu v praxi neznamená nic jiného, než že produkt je tažen a brzděn úvěrovou expanzí. A jelikož ta naráží na své limity, dochází i ke zpomalení tempa růstu peněžní nabídky, na což reaguje produkt. Přirozenou otázkou je, kde přesně tyto limity jsou.

Obecná odpověď na to, kdy dluhy již ekonomice více škodí, než prospívají, není známá ani u vyspělých ekonomik, natož v Číně. Tedy v zemi, kde se například odhady výše špatných úvěrů (což je při sledování udržitelnosti úvěrové a růstové expanze klíčová proměnná) pohybují v širokém rozmezí: Vládní čísla (asi nepřekvapivě) hovoří o pár procentech celkového objemu úvěrů, některé odhady analytiků ale tvrdí, že špatné úvěry dosahují 10 – 20 % celkového objemu půjček. Pak by ale nebylo namístě hovořit o tom, že současný model se blíží hranici své použitelnosti, protože by byl daleko za ní. Obrázek pak říká, že Čína je zemí, kde platí celkem prostá monetaristická pravidla. Což je v současné situaci spíše špatná zpráva pro všechny, kteří věří v nějaký růstový zázrak.

 

Čtěte více:

Co nyní nejvíce zajímá a trápí investory
29.11.2018 10:29
Ekonomka investiční společnosti Schwab Liz Ann Sondersová tvrdí, že bě...
Stanou se čínské automobilky lídry trhu?
30.11.2018 6:39
V polovině srpna jsem psal o výrobci elektromobilů BYD. Ten se svými e...
Čína, USA a nepříjemné rýmy historie
30.11.2018 18:28
Je otázkou, nakolik na trhy vlastně doléhá přetrvávající obchodní konf...
Trump: Čína souhlasila se snížením cel na osobní vozy
03.12.2018 8:27
Prezident USA Donald Trump oznámil, že Čína souhlasila se "snížením a ...

Váš názor
  • Exkurs
    04.12.2018 9:00

    Zajímavý exkurs do makroekonomie peněz. 1. Ano, inflace je monetárním jevem, záleží ale na tom, co monetární expanzi vyvolává, jestli emise, nízká nezaměstnanost nebo vnější faktory. Vněšjí faktory v Číně nehrajou podstatnou roli, jak funguje tamní trh práce, nevím. Předpokládám ale, že navzdory proklamovanému socialismu poměrně standardně. 2. Dluhy škodí ekonomice vždy, v případě, že vyvolávají alespoň dočasný růst, jí škodí méně. Celkově je to ale tikající bomba. I když skončí tak, že se dluhy nakonec odepíšou, významně se tím podváže ekonomické zdraví a víra účastníků trhu v informační přínos cen. 3. Jak to v Číně celé dopadne, bude záležet na tom, jestli je střední třída reálným protipólem psedustátních a pseudosoukromých konglomerátů. To nevíme. Teoreticky může fungovat tržní ekonomika i dlouho v takových systémech, jako je nacismus nebo čínský komunismus, nakonec jito ale vždy poškodí.
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m