Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
MF zatím naplánovalo schodek rozpočtu 40 mld. Kč i do dalších let

MF zatím naplánovalo schodek rozpočtu 40 mld. Kč i do dalších let

19.06.2019 14:26
Autor: ČTK

Ministerstvo financí počítá v prvním návrhu státního rozpočtu na příští rok se schodkem 40 miliard korun a se stejným schodkem počítá i v letech 2021 a 2022. Prioritami rozpočtu v příštím roce je opět jako letos zvýšení důchodů nebo platů učitelů. V případě učitelů plánuje ministerstvo růst platů i v roce 2021. Dále v rozpočtu počítá se zvýšením rodičovského přípěvku, růstem výdajů ministerstva obrany nebo snížení počtu míst u ministerstev o deset procent. Vyplývá to z materiálu, který má ČTK k dispozici. O návrhu bude vláda jednat v pondělí 24. června.

Předsedkyně rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny Miloslava Vostrá (KSČM) v neděli přitom uvedla, že komunisté trvají na snížení schodku státního rozpočtu pro příští rok na 30 miliard korun. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) v reakci uvedla, že neuvažuje o tom, že by předložila rozpočet pro příští rok s nižším schodkem. Komunisté pomohli vládě ANO a ČSSD schválit rozpočet pro letošní rok a tolerují menšinovou vládní koalici.

Finální verze rozpočtu se ovšem ještě může změnit. Loni v červnu v první verzi například ministerstvo financí navrhovalo pro letošní rok i další roky schodek rozpočtu 50 miliard korun. Nakonec byl schválen rozpočet se schodkem 40 miliard korun. Vláda musí podle zákonných pravidel návrh státního rozpočtu schválit a odeslat do Poslanecké sněmovny do konce září. Během léta ministři jednají s ministrem financí o rozpočtech svých resortů a do konce srpna musí MF návrh poslat vládě.

Celkové příjmy státního rozpočtu na příští rok naplánovalo MF na 1,558 bilionu korun a v porovnání se schváleným rozpočtem 2019 dochází k nárůstu o 92,8 miliardy . Celkové výdaje rozpočtu by tak měly být 1,598 bilionu korun. V údajích jsou započteny peníze z fondů EU a dalších finančních mechanismů, jako jsou například tzv. norské fondy. Ty by příští rok měly činit 108,7 miliardy korun.

Ministerstvo počítá příští rok v návrhu s daňovými příjmy 812,7 miliardy korun. To je o zhruba 44 miliard korun více, než očekává úřad v letošním roce. Vedle toho by měly příští rok podle návrhu MF stoupnout i příjmy rozpočtu z pojistného na sociální zabezpečení, a to na 578,4 miliardy korun z letošních očekávaných 556,4 miliardy korun.

V případě nedaňových příjmů MF v materiálu očekává nárůst o 12,3 miliardy korun. Důvodem je mimo jiné meziroční nárůst příjmů z prodeje emisních povolenek o 8,8 miliardy korun. Dále úřad očekává osm miliard jako příjmy z aukce kmitočtů. Zároveň ale MF počítá s tím, že příjmy z odvodů státních podniků se proti letošku sníží o 1,2 miliardy korun a příjem prostředků z privatizačních účtů v kapitole Všeobecná pokladní správa meziročně klesne o tři miliardy korun.

Z celkových výdajů rozpočtu 1,598 bilionu tvoří mandatorní výdaje, tedy povinné, zhruba 889 miliard korun. Jde o 55,6 procenta celkových navržených výdajů rozpočtu.

Podle aktuálního návrhu rozpočtu mají příští rok proti letošku klesnout například výdaje resortu zahraničí o 237 milionů korun, financí o téměř 376 milionů a kultury o skoro 424 milionů . Výdaje resortu dopravy se mají snížit o 12,3 miliardy korun a zemědělství o 2,5 miliardy. Porostou naopak výdaje pro školství, místní rozvoj, zdravotnictví, spravedlnost, obranu, vnitro a zvýšit se mají také pro resort práce a sociálních věcí a rovněž průmyslu a obchodu.

Mezi hlavní výdajové priority pro příští rok MF v materiálu nezařadilo na rozdíl od loňského dokumentu k rozpočtu na letošní rok růst investic.

Návrh rozpočtu byl upraven na základě dubnové makroekonomické predikce ministerstva financí, která příští rok počítá s růstem ekonomiky o 2,4 procenta, v roce 2021 o 2,3 procenta a v roce 2022 o 2,2 procenta.

Podle odhadů MF v aktualizované verzi konvergenčního programu by se veřejné finance měly dostat z letošního plánovaného přebytku 0,3 procenta HDP do schodku 0,2 procenta příští rok. Naopak podíl vládního dluhu na HDP by měl v následujících letech podle odhadů MF klesat. Z letos plánovaných 31,5 procenta HDP by měl klesnout příští rok na 30,8 procenta.

 

Čtěte více:

Švédsko nabádá, abychom nevěřili fiskálnímu populismu
12.06.2019 10:47
Několik ekonomů nyní navrhuje expanzivní fiskální politiku financovano...
Rozpočtová rada: Veřejné finance jsou dlouhodobě neudržitelné
11.06.2019 10:11
České veřejné finance zůstávají při zachování stávajícího nastavení da...
Disciplinární řízení s Itálií je podle zemí EU oprávněné
12.06.2019 8:33
Zástupci vlád členských zemí Evropské unie se včera shodli na tom, že ...
Ministři financí EU se neshodli, odkud naplnit rozpočet eurozóny
14.06.2019 10:20
Ministři financí Evropské unie se v noci na dnešek v Lucemburku neshod...

Váš názor
  • vm, JJa
    20.06.2019 13:47

    'bezejmenný redaktor' :-)) http://amsp.cz/
    Kalka.
  • dobrý den
    20.06.2019 12:24

    tato zem promarnila svoji příležitost tím, že ihned nepřijala €. Měna deseti milionů padesát let komunismem pokrypleného národa je neštěstí. Je neštěstí hlavně proto, v jakých rukou se nachází. Pozitivum nehledej, žádné není. S touto ,,pseudoměnou,, deseti milionů lidí, kteří jsou tak rozpolcení, že zítra neplatí co je dnes, co bylo včera je lepší než to co bude zítra, a co bude pozítří nikdo neřeší, s touto ,,pseudoměnou,, se dostaneme leda tak do pekla. Kdejaký kašpar nám, kdykoliv si to usmyslí, otočí svět naruby. Nemá cenu spořit na důchod v korunách. Jakmile se ekonomika otočí tak můžeme mít korunu na třiceti. Nebo najednou na patnácti. Kdo tohle chce? Jenom ten, kdo tomu nerozumí, nebo ten, kdo vládne. Protože pro vládce je koruna ideální. Jejím prostřednictvím drží svůj národ jako rukojmí. Když se nedaří tak oslabíme, když by se blížil prodej majetku státu zahraničnímu investorovi, tak posílíme. Někdo to vždy zaplatí. Četl jsem tady od zavedení € stovky článků od ,,chytrých,, jak je to špatná měna, že nevydrží ani dva roky. Zatím drží lépe než koruna, která bude brzy bezcenná. Ať mě někdo z vás trollů odpoví, kolik peněz vysáli spekulanti na koruně z naší země za ty roky.
    oradapoisson
    • Re: dobrý den
      20.06.2019 12:45

      Ve věci přijetí € jsem neutrální, nijak zvlášť by to mé podnikání neovlivnilo. Ovšem např. Italové a Řekové výhodnost (pro ně příliš) silné měny určitě vidí jinak.
      JJa
      •  
        20.06.2019 12:59

        Mě je to taky relativně jedno. Uměl bych žít s korunou i s eurem. Prozatím si bylo myslím výhodnější mít korunu. A myslím si, že koruna je relativně respektovaná měna. A spekulanti jsou na všech měnách. I na tom euru, takže v tomto ohledu je to úplně jedno...
        qwer
      • řekl Kovanda
        20.06.2019 12:58

        Kde vzala ČNB takové sumy na intervenování? „ČNB má zákonem dané privilegium vytvářet peníze ‚z ničeho‘, v rámci procesu peněžní kreace. To v praxi znamená, že příslušný úředník centrální banky vytvoří v rámci intervence jedním stisknutím tlačítka klávesnice (drtivá většina peněz dnes vzniká elektronicky, nikoli tištěním bankovek a ražbou mincí) takové množství korun, na které většina z nás pracuje celý život. I to ukazuje, jak intervenční režim a možnost vytvářet peníze ‚z ničeho‘ rozleptává hodnotový žebříček společnosti,“
        oradapoisson
        • Re: řekl Kovanda
          20.06.2019 13:26

          Ohledně té intervence je zde ještě jeden faktor o kterém se nemluví.ČNB vytvořila s tou intervencí gigantickou ztrátu kterou omlouvá tím že ta ztráta je víceméně bez jakéhokoliv dopadu na hospodaření státu.asi před rokem byla v telce beseda na toto téma a tento argument tam byl na obhajobu tohoto kroku ČNB použit.Pak vystoupil s názorem vysoce postavený ekonom jehož jméno jsem bohužel zapoměl a ten prohlásil že tento názor je naprosto scestný a pak řekl že může vyjmenovat několik desítek národních centrálních bank na úrovni ČNB které vytvářejí téměř pravidelně vysoké zisky a těmito pak přispívají svým státům do rozpočtu a tím přispívají ke zlepšování života ve svých zemích.Naše ČNB kromě určité dočasné výhody našim vývozcům pomohla k obrovským ziskům hlavně spekulantům v Londýně,což tam také padlo.Dávám to do placu nikoli kvůli další konfrontaci ale spíše k vyjádření názoru z tohoto úhlu pohledu.
          Mira
          • Mira
            20.06.2019 13:32

            Težko počítat ztrátu, pokud za peníze koupila aktiva, která dosud drží a rostou. Dále posílila rúst ekonomiky a zaměstnanost, která he hustoricky nejniží. Tím stoupla nejen spotřeba, ale i přímé a nepřímé daně. Intervenci zvládla jako jedna z nejlepších na světě.
            Velkamedvědice
            • Re: Mira
              20.06.2019 13:58

              Znám tvé názory na tuto záležitost,ale je zde jedno ale.Podívej se na to z pohledu nás spekulantů.Když držíš ztrátovou pozici tak také nerealizuješ ztrátu pokud ji držíš,ale až v momentu kdy rezignuješ a prodáš.Pokud máš místo ztrátové pozice zisk tak můžeš prodat hned a investovat ihned znovu.Tobě nemusím vysvětlovat ,že ten rozdíl je propastný.Jo a ta výhodnost těch vývozců se také dost přecenila.Mám hodně známých v obchodních odděleních velkých i menších firem a ti téměř shodně potvrdili že konkétně Němci pro které dodávají se již po krátké době ozvali a na základě smluv trvali na odevzdání téměř celého kurzového rozdílu v jejích prospěch.Mají to dobře ošetřené ve smlouvách.
              Mira
              • Mira
                20.06.2019 14:24

                A jak si ořišel na to, že ty aktiva sou ztrátové.. Naoř Aapl brali za 130...kdo mliluví o ztrátě, nechápe, že peníze se nevyzovali, ake kupovaka za ně aktiva... V této chvíli číslo jen ukazuje, za kolik se aktiv nakoupilo... Ani ty dluhooisy nebudou ztratové
                Velkamedvědice
                • Re: Mira
                  20.06.2019 14:51

                  Krajane teď jsi mě fakt zaskočil.To jak obrovskou ztrátu ČNB vytvořila vyšlo snad tisíckrát ve všech médiích včetně ČT.To co tu teď popisuješ je jen chválihidná snaha ČNB tutu ztrátu poněkud snížit.Pořád to však není zisk kterým některé ty centrální banky o kterých jsem psal sanují rozpočty svých států.P.S.Na ten RMS jsem dávno Před založením burzy chodil obchodovat taky.??.
                  Mira
                  •  
                    20.06.2019 15:14

                    V roce 2018 měly devizové rezervy průměrný výnos asi 0,7%. Celkový zisk ČNB 1,8 mld. Ano je to plivnutí v porovnání se ztrátou 240 mld v roce 2017, ale zase kumulovaný zisk v letech intervencí byl výrazně nad 150 mld. Takže ČNB potřebuje vydělat nějakých 80? mld, aby se dostala do pozice před intervencemi, což je asi 2,5% devizových rezerv. Rozhodně bych se z toho čísla nehroutil.
                    ..
                  •  
                    20.06.2019 15:13

                    Ale ta ztráta je víceméně účetní. Taky nemyslím, že je to až takovej problém. To že třeba Švýcarská národní banka pravidelně přispívá do rozpočtu je druhá věc. To by mohla naše vláda za ty prachy dát nějaké skupině obyvatel dárek, nebo třeba zvýšit dotace AgroANOfertu. Aktuálně je sitace taková, že kdyby ČNB prodala současná aktiva, tak je v zisku. Takže jak říkám, problém nevidím...
                    qwer
                    • qwer
                      21.06.2019 11:22

                      :-)) Je vidět, že vůbec neobchoduješ, jen tady připindáváš...
                      Kalka.
                      • Re: qwer
                        21.06.2019 11:33

                        Teda ty máš tak obrovskou potřebu na cokoliv nesmyslně reagovat, že to bude asi nějaká nemoc. 1) toto vůbec nesouvisí s mým obchodováním s akciema 2) tvůj názor mě vůbec nezajímá..
                        qwer
                        • qwer
                          21.06.2019 11:50

                          No tvůj názor byl pěkně nesmyslný. Tvrdit, že když ČNB prodá všechna svá aktiva, tak bude v plusu. Když nějaký velký fond bude chtít prodat hodně svých aktiv, (nebo třeba stát hodně svého zlata), tak za ně podle tebe dostane cenu před zahájením prodeje, že? Když budete nutit AB prodat Agrofert, tak za něj dostane férovou cenu?
                          Kalka.
                          • Babička
                            21.06.2019 13:23

                            Ale běž broučku... Nikdo nepsal, že vše prodá v jeden den, nic ji netlačí... Za druhé se jedbá o mix anejrůznějších aktiv.. Poku kupovala treba aapl za 130, urcite jeho kurs prodejem neodrovná.. Fakt myslíš, že jdyž prodávala třeba zlato, shodila globální kurs? Pěkný den
                            Velkamedvědice
                            • Re: Babička
                              21.06.2019 13:34

                              Zrovna o tom píše i Patria: devizové rezervy ve správě ČNB přesahují 127 mld. EUR, přímé zahraniční investice v hodnotě 58 mld. EUR nebo 30 mld. v cenných papírech. To máme skoro 5,5 bil. Kč. Část těch EUR získala tak, že si natiskla koruny a ty EURa koupila a naši měnou to nijak neotřáslo. Mluvit v této situaci o tom, že ČNB udělala gigantickou ztrátu je mimo. Ale to babička nepochopí...
                              qwer
                              •  
                                21.06.2019 13:45

                                Kde jsem napsala, že ČNB udělala gigantickou ztrátu, lišče?
                                Kalka.
                            • Re: Babička
                              21.06.2019 13:29

                              Ale jdi ty, dědo. Nepředstírej, že nevíš, že velkým prodejem se kurz shodí. I kurz zlata závisí na tom, prodává-li Čína nebo nakupuje-li. Jinak máš za to, že by chvilkaři - kdyby mohli - nechali Babiše prodávat Agrofert roky po částech? :-)
                              Kalka.
                              • Babička
                                21.06.2019 13:39

                                Právě proto píšu, že nemusí prodávat najednou, ale v klidu postupně
                                Velkamedvědice
                          • Re:
                            21.06.2019 12:47

                            Bavíme se o kurzovém závazku a aktivech s tím spojených. Tím sem chtěl říct, že to vůbec nemusí být a ani nebude celkově ztrátová operace z pohledu ČNB. A jak říkám, s mýma obchodama to nemá vůbec nic společnýho. Tebe tady přistihly že jen kecáš a obchody žádný, tak se to teď snažíš na někoho přehodit. Ale máš smůlu, všichni už tě prokoukli. Já včera na závěr dne prodal tolik stříbrných ETF, že to je tak tvůj roční objem...
                            qwer
                            • bohatec qwer
                              21.06.2019 12:50

                              A kterépak paní mne tady přistihly, že jen kecám a obchody žádný? Nějaké lišácké informátorky, co? :-))
                              Kalka.
                              • Re:
                                21.06.2019 12:56

                                No liščata přece...
                                qwer
                                •  
                                  21.06.2019 13:00

                                  Hm, liščata přistihla... A jasně, ta mnohokrát prokázala, jak jsou kompetentní a spolehlivá...
                                  Kalka.
              • ale hlavně
                20.06.2019 14:08

                největší čeští exportéři jsou sami Němci :-). To by měl každý analfabet pochopit. A potom trh se žrádlem v Čechách mají v rukou také Němci. Takže jim ty peníze zpátky dáme v Lidli, Kaufladu, atd z lásky k Česku :-)
                oradapoisson
        • Re: řekl Kovanda
          20.06.2019 13:24

          To je sice pravda, ovšem "rozleptání hodnotového žebříčku společnosti“ bych se opravdu nebál. :-) Naprosté většině společnosti je to šumafuk.
          JJa
          •  
            20.06.2019 15:15

            Hodnotový žebříček společnosti byl krutě zasažen vládou komunistů před rokem 1989 a stejně tak vládou postkomunistů a stbáků v čele se Zemanem a Burešem po roce 1989. Z toho se budeme dostávat dalších 30 let...
            qwer
        • Re: řekl Kovanda
          20.06.2019 13:02

          A jako co? Takhle to funguje téměř všude. Kdyby "natiskli" příliš moc, bude inflace. A ty prachy jsou teď v eurech zaparkovaný v ČNB. Řekl bych, že v civilizované ekonomice o nic nejde. U nás kde vládne stbák s čínsko-ruskou loutkou jsou ale určité obavy na místě...
          qwer
          • popsal jsi identicky
            20.06.2019 13:06

            to jádro problému
            oradapoisson
  • stěžovatelé
    20.06.2019 9:21

    Tak to se mělo z vašich kruhů pořádně ozývat v případě 'měnového závazku' ČNB. Dnes musí být každému jasné, že kvůli němu mocně zaostáváme v robotizaci, automatizaci a digitalizaci. Úplatek 'aktivním' vývozcům nás vyšel pěkně draho. Nejen obrovským tlakem na zvyšování mezd, když potřebujeme pracovníky, kteří už jsou ve vyspělejším světě nahrazeni technikou. Vyvážíme kvůli němu stále obrovské množství "surovin" (mléka, obilí, dřeva atd.), které se k nám vracejí zpracované. "Za peníze ostatních" se přidává nediskriminovaně např. učitelům, kteří nejsou s to naučit žáky ani pravopisu - jak je vidět často i ve zdejší diskuzi. (Nemíním tím jen učitele češtiny, každý učitel přijímá od svých žáků něco písemného.) A dalším... Podobně je tu brain drain a nemožnost zaplatit dobré odborníky ze zahraničí, nabídnout našim ekonomickým emigrantům i dnešním rádoby-emigrantům srovnatelné platy jako mají v cizině. Tlak na zvyšování mezd vede k zvyšování cen... Silnější koruna a hlavně výhled na její posilování by velké řadě těchto velmi negativních jevů zabránil. Častá výmluva, že ta devalvace kačky "nakopla ekonomiku" naprosto neobstojí. Negativní důsledky (včetně demoralizace obyvatelstva) převažují jakékoli její klady, které pomohly (ale jen na chvíli) jen těm Mikovým "aktivním " vývozcům (a jednomu kupujícímu) si nahrabat na úkor budoucnosti všech.
    Kalka.
Aktuální komentáře
19.03.2024
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení