Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Řada továren v Číně je kvůli viru dál zavřená

Řada továren v Číně je kvůli viru dál zavřená

10.02.2020 13:05
Autor: Redakce, Patria.cz

Řada továren v Číně zůstává po novoročním volnu, které bylo prodlouženo kvůli epidemii nového koronaviru, zavřená i dnes. Místní úřady se tím snaží zamezit šíření nákazy. Zastavení provozů dopadá na druhou největší světovou ekonomiku a globální dodavatelský řetězec. Automobilky se potýkají s nedostatkem součástek od čínských dodavatelů. Podle odhadu Citibank se kvůli zmíněným omezením do práce v úterý bude moct vrátit jen 30 procent čínské pracovní síly.

Foxconn, největší smluvní výrobce elektroniky na světě a dodavatel Applu, dostal povolení úřadů znovu po dvou týdnech otevřít obří závod v Čeng-čou na severu země. Nemůže ale zatím obnovit provoz v továrně v jihočínském městě Šen-čen, kde se mají vyrábět letošní modely iPhonů. Minulý týden navíc zcela bezpříkladně zaměstnance varoval, aby se až do dalšího oznámení k centrále v Šen-čenu raději nepřibližovali.

Do závodu v Čeng-čou se dnes ovšem vrátilo sotva 16.000 lidí, tedy méně než deset procent zaměstnanců, napsala agentura Reuters s odvoláním na obeznámené zdroje.

Mnoho zaměstnanců čínských společností se před volnem u příležitosti oslav lunárního Nového roku vracelo do domovských měst. Uzavírky celých regionů a měst nyní ztěžují přesuny po Číně. Analytici Citibank odhadují, že v úterý se do práce bude moct dostavit pouze 30 procent zaměstnanců.

Smrtící virus je připomínkou toho, že Čína hraje v globálním průmyslu, především v technologiích, stále klíčovější roli. Výpadky v čínských továrnách by v nejhorším případě mohly odstartovat nedostatek dílů a zablokovat části dodavatelského řetězce, napsala agentura Bloomberg. Renomovaný analytik dodavatelských žetězců Kuo Ming-chi z TF International odhaduje, že hlavní základna Foxconnu na výrobu iPhonů se k řádnému provozu vrátí teprve příští týden – a to stále jen na 40 % - 60 % kapacit.

Uzavírku svých závodů prodloužilo několik velkých automobilek. Francouzská PSA Group a japonská Nissan Motor uvedly, že jejich výrobní linky budou stát do pátku. Němečtí výrobci Volkswagen a BMW a japonské automobilky Toyota a Honda Motor chtějí výrobu v Číně znovu nastartovat příští týden. Francouzský výrobce součástek pro auta Valeo nechá své tři závody ve městě Wu-chan, epicentru nákazy, zavřené nejméně do 13. února.

Provoz dnes v Číně naopak obnovují americké automobilky Tesla, Daimler a Ford Motor.

Čínská provincie Chu-pej s metropolí Wu-chan zůstávají odříznuté od okolního světa. Závody zde mají mimo jiné japonská Honda (jeden dokonce ve Wu-chanu), americká automobilka General Motors (GM) a čínská Dongfeng Motor. GM dnes oznámila, že výrobu v Číně obnoví 15. února.

Hyundai Motor minulý týden uvedla, že zastaví na několik dní výrobu v Jižní Koreji, protože kvůli opatřením proti šíření nového typu koronaviru nemá díly z Číny. Dodavatelé jihokorejské automobilky sice od té doby provoz obnovili, ale objem je podle Hyundai zanedbatelný. Kia Motors ze stejného důvodu zavřela tři jihokorejské továrny; jedna z nich obnoví provoz v úterý.

Italsko-americká automobilka Fiat Chrysler Automobiles (FCA) varovala, že kvůli nedostatku dílů z Číny by mohla pozastavit výrobu v Evropě. Japonská Suzuki v pátek uvedla, že zvažuje odebírat součástky jinde než v Číně. Chce se tak vyhnout narušení výroby v Indii, která je jejím největším trhem.

Co se týče čínských závodů jihokorejského výrobce elektroniky Samsung Electronics, dnes se rozjely výrobní linky v továrně na domácí spotřebiče. Výroba čipů v městě Si-an v centrální Číně běží, zatímco výroba televizí v Tchien-ťin u Pekingu bude znovu spuštěna 17. února, informoval dnes mluvčí společnosti.

Čínský internetový gigant Tencent Holdings požádal zaměstnance, aby do 21. února dále pracovali z domova.

Americká společnost Airbnb, která zprostředkovává ubytování v soukromí, ruší kvůli nařízení místních úřadů všechny rezervace v Pekingu až do března. Zákazníkům vrátí peníze.

Analytici Patrie poukazují na to, že při více než 40 tis. potvrzených případů je úmrtnost stále hluboko pod SARSem, zhruba u 2 %. Téma koronaviru se na trhy ale může stále ještě vracet, a to čím dál víc v souvislosti se spekulacemi a odhady ohledně ekonomického dopadu. 

Zdroje: ČTK, Bloomberg, Patria.cz

 

 


Čtěte více:

Rozbřesk: Koronavirus hýbe dál trhy, eurodolar pod 1,10
10.02.2020 9:26
Koronavirus opět bude hýbat obchodováním na začátku týdne. Situace stá...
Akcie pod lehkým tlakem, eurodolar stabilní. Koronavirus doléhá na sentiment
10.02.2020 11:22
Nový týden začíná na hlavních trzích pro změnu s koronavirem. Na jednu...
Týdenní výhled: Nejistota s virem, výsledkové déjá vu a hájení německého růstu
10.02.2020 12:38
Čínská vláda uvolnila některá omezení například na dopravu. Více než o...

Váš názor
  •  
    10.02.2020 20:57

    A to, že začnou vyrábět ještě neznamená, že to také začnou dopravovat na trhy. Ono to drhlo už před tím. Kvůli Hongkongu. Věřím, že Apple odbaví přednostně. Menší firmy budou čekat. A takoví ti "Ali doprava zdarma a bez daně když to zapřu" už by měli objednávat na letošní Vánoce teď! :-)
    THc
  •  
    10.02.2020 16:52

    2% ??? Uzdravenych 3,5 tisic a mrtvých 910. To nejsou 2% Viz: https://gisanddata.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/bda7594740fd40299423467b48e9ecf6
    bo!
  • Umrtnost u 2% ?
    10.02.2020 14:24

    Ano, pokud jde o potvrzene pripady umrti. Jenze plosne se detailne nezkouma pricina umrti ani CR, natoz v Cine. To by musela pulky Ciny zacit namisto v tovarnach zacit pracovat v chemickych laboratorich. Neni to zvladnutelne overit kazde umrti. I kdyby nahodou chteli.
    Ticino
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university