Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nouzový stav kvůli koronaviru: přes 100 nakažených, kontroly na hranicích, odklad daní

Nouzový stav kvůli koronaviru: přes 100 nakažených, kontroly na hranicích, odklad daní

12.03.2020 14:37, aktualizováno: 12.3. 20:19
Autor: ČTK

Aktualizováno

Vláda dnes vyhlásila na 30 dnů kvůli výskytu koronaviru nouzový stav na celém území České republiky. Začal platit od dnešních 14:00. Důvodem je ohrožení zdraví obyvatel. Na tiskové konferenci to po mimořádném zasedání vlády řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Návrh na vyhlášení nouzového stavu před jednáním kabinetu avizoval ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Babiš večer uvedl, že počet nakažených koronavirem v Česku přesáhl číslo 100 a potrzených je 112 případů.

Nouzový stav je státní krizové opatření vyhlašované v případě závažných situacích, které ve značném rozsahu ohrožují životy, zdraví či majetek anebo vnitřní pořádek a bezpečnost. Vláda o vyhlášení nouzového stavu musí podle ústavního zákona neprodleně informovat Poslaneckou sněmovnu, která může vyhlášení zrušit. Nouzový stav může trvat až 30 dnů, se souhlasem Sněmovny i déle.

Vláda od pátečních 06:00 zakázala vstup veřejnosti na sportoviště, do posiloven, na koupaliště, do wellness zařízení a saun, hudebních a společenských klubů, knihoven či galerií. Od pátku bude také mezi 20:00 a 06:00 zakázán vstup do provozoven stravovacích služeb. Od pátečních 06:00 musí zastavt provoz stravovací služby v nákupních centrech. Kabinet o tom dnes rozhodl v reakci na rozšíření nákazy koronavirem.

Stát od pátečních 06:00 zakáže do odvolání akce s účastí přesahující 30 lidí. Opatření se vztahuje na kulturní, sportovní, náboženské akce, slavnosti, poutě, přehlídky, trhy a další akce. Na tiskové konferenci po dnešním mimořádném zasedání vlády to řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Zákaz se nevztahuje na schůze a zasedání ústavních orgánů, orgánů veřejné moci či soudů a na pohřby.

Česko nyní čelí nárůstu počtu pacientů nakažených novým typem koronaviru, podle Babiše jich je v současnosti 112. Onemocnění se už objevilo ve všech 14 krajích, nejvíc je jich v Praze - přes 50.

Vláda zakázala vstup cizincům z rizikových zemí, na německé a rakouské hranice se vrátí kontroly. Omezí se letecká doprava, cesty autobusy a vlaky do zahraničí zakázány

Vláda kvůli nákaze koronavirem vyhlásila zákaz vstupu do ČR cizincům z 15 rizikových zemí. Jsou mezi nimi i Rakousko a Německo, z toho důvodu nebude pro cizince možné vstupovat do Česka přes hraniční přechody s těmito zeměmi, řekli dnes na tiskové konferenci premiér Andrej Babiš (ANO) a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Českým občanům vláda zakázala cestovat do těchto zemí. Češi ze zahraničí se vrátit mohou, při cestě z rizikových oblastí budou muset podstoupit karanténu.

Zákaz vstupu bude platit od soboty. Podle Babiše se týká občanů Číny, Koreje a Íránu. Z evropských států to jsou Itálie, Španělsko, Rakousko, Německo, Švýcarsko, Švédsko, Nizozemsko, Belgie, Británie, Norsko, Dánsko a Francie.

Hamáček zdůraznil, že opatření se netýká občanů ČR a cizinců, kteří mají na českém území trvalý či přechodný pobyt. Těm ale vláda zakázala do rizikových oblastí cestovat. Výjimka platí pro řidiče nákladní kamionové dopravy, vlakové čety, piloty letadel a příslušníky záchranářského systému. Přes hranice budou moct přejíždět i lidé zaměstnaní v zahraničí, kteří se ale budou muset prokázat potvrzením od zaměstnavatele.

Hamáček také uvedl, že vláda zastavila vydávání víz i přijímání žádostí o ně. Nebudou se vydávat ani nová povolení k pobytu nad 90 dní, rozhodování o nich úřady přeruší.

Na německých a rakouských hranicích budou o půlnoci z pátku na sobotu kvůli koronaviru znovuzavedeny kontroly. Hranice bude možné přejít na čtyřech přechodech s Rakouskem a na sedmi s Německem. Dalších sedm bude otevřeno pro přeshraniční styk. Na pomoc policii při kontrole hranic bude povolána armáda. 

Na hranicích už byly od pondělního rána zavedeny namátkové kontroly, při kterých hasiči cestujícím měří teplotu. Hasičům, policistům a celníkům pomáhá i armáda. Zkontrolovali desítky tisíc vozidel, několik lidí poslali do karantény.

Kromě toho bude od soboty při cestách z Česka do všech okolních zemí zakázána veškerá autobusová, vlaková a lodní doprava cestujících. Cestovat za hranice bude možné pouze automobily. Částečně bude omezen i letecký provoz. Zákaz platí pro všechny osobní dopravce v mezinárodní osobní silniční, železniční i vodní dopravě. Vláda také nařídila využívat v rámci komerčních letů s cestujícími na palubě, při nichž se překračuje hranice země, pouze pražské Letiště Václava Havla. Lety na regionální letiště tak budou zakázány.

Ministerstvo financí představí liberační balíček

Ministerstvo financí plánuje zmírnit dopady šíření koronaviru na drobné podnikatele a fyzické osoby plošným prominutím pokuty za opožděné podání přiznání k dani z příjmu fyzických osob nebo prominutím pokuty za nepodání kontrolního hlášení k DPH. Vyplývá to z hlavních opatření tzv. liberačního balíčku, které dnes na internetu zveřejnilo ministerstvo financí.

První termín pro odevzdání daňového přiznání a úhradu daně je 1. dubna. V případě využití služeb daňového poradce je to 1. červenec. A právě 1. červenec se zřejmě stane termínem pro odevzdání všech daňových přiznání. Cílem posunu termínu je podle MF především omezit pohyb lidí na finančních úřadech. Přesné parametry liberačního balíčku pro podnikatele a fyzické osoby představí úřad v následujících dnech, uvedl jeho mluvčí na internetu.

 
 
 
 
 
 
 

Čtěte více:

Škoda Auto se kvůli koronaviru obává problémů se zásobováním díly
11.03.2020 13:46
Automobilka Škoda Auto se kvůli koronaviru obává problémů se zásobován...
Dlouhý: Firmy by kvůli koronaviru mohly přijít o desítky miliard korun
11.03.2020 16:04
Firmy v cestovním ruchu, pohostinství, hotelnictví i dalších navazujíc...
Koronavirus: WHO již hovoří o pandemii, v Česku 91 případů a jasný dopad na ekonomiku
11.03.2020 20:12
Světová zdravotnická organizace (WHO) považuje nynější celosvětové šíř...
Trump zakázal cestování z Evropy do USA
12.03.2020 8:14
Americký prezident Donald Trump v noci na dnešek ohlásil 30denní zákaz...

Váš názor
  •  
    12.03.2020 19:29

    Toto se mělo udělat před 2 měsíci. Teď už je pozdě. Doufám, že ty příjmy za dva měsíce od turistů stáli za to riskovat pandemii. Náš neschopný ministr zdravotnictví by měl jít do basy za šíření falešných informací, které už jsou týdny vědecky vyvráceny.
    czinvestor
  • achjo..
    12.03.2020 15:09

    stejne to dlouhodobe nepomuze a ekonomika se polozi.
    Ai-kun
    • Re: achjo..
      12.03.2020 16:37

      Před týdnem jsme slyšeli, že to mají pod kontrolou, i když hygienici mnoho lidí netestovali, pokud neměli jasné příznaky. Zároveň se již vědělo a psalo, že někteří se nakazí, příznaky nejeví a roznáší to dále. Umožněte testovat ty, kdo o to projeví zájem, jako v Jižní Koreji, tak se dobereme k reálnějším číslům, a bude nás to stát méně. Neřešte prosím kdo má povolení k testům - kdo to umí, tak mu to umožněte. V USA řeší bezplatné testování, u nás úředničíme jako za Rakouska Uherska.
      Li
      •  
        12.03.2020 16:45

        nevim co je na tom pravdy, ale cetl sem nekde ze vcera Svycarsko a dneska Svedsko prestava do budoucna testovat vsechny podezdrele a dal budou testovat jen vazny pripady. Takze pokud to tak je, tak uz se nikdo nedozvi kolik je nakazenejch - proste jinde uz to pomalu vzdavaj; v ty souvislosti uz se mi nase opatreni jevi jako pase. na jak dlouho se asi budeme moct izolovat od okolnich zemi? Jedina zeme kde to udajne jakztakz zastavili je Cina - ale tam byl kompletni shutdown ve vsech zasazenejch oblastech, takze vcetne tovaren a uradu. A nakonec se jim to stejne vrati zpatky ze zahranici.
        Ai-kun
        •  
          12.03.2020 16:49

          Sweden announced that testing for Covid-19 will cease unless you are hospitalized or belong to one of the risk groups. Even if you report corona-like symptoms.
          přizdívka
          •  
            12.03.2020 16:53

            jo to je ono.. tak moc nechapu na co si u nas hrajeme :) mesic zavreny hranice kdyz vedle v Nemecku Merklova uz rovnou vyrukovala s tim, ze to chytne 60-70% Nemcu?
            Ai-kun
Aktuální komentáře
07.05.2024
17:28Potenciál nových technologií a valuace více komoditizovaných sektorů
17:13Wall Street je po rychlém nárůstu opatrná, ačkoli dluhopisům se dál daří  
17:05NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění vnitřní informace
15:56Povolovací procesy pro stavbu jaderných bloků v Česku se zřejmě zrychlí
15:40Akcie Disney klesají (-9 %) kvůli menšímu přírůstku předplatitelů a slabšímu výhledu zisku  
15:19Summers: Fed si byl příliš jist nejistou věcí, dolar je mimořádně silný
14:24Výrobce sportovních vozů Ferrari v prvním čtvrtletí zvýšil zisk o 19 procent
14:03Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku, firma zvýšila celoroční výhled
13:34Zalando se ve čtvrtletí vrátilo k růstu, pomohly prémiové značky
12:31Tři americké akcie, které by mohly po výsledcích tento týden zaznamenat velké pohyby
10:58Růst akcií pokračuje s přispěním výsledků evropských bank, koruna je i po datech v klidu  
10:49Relativní atraktivita akcií v Evropě není jen otázkou valuací
10:14Stavební výroba se v březnu meziročně propadla o 8,3 pct, nejvíce za tři roky
10:11Březnový průmysl citelně zaostal za očekáváním, meziročně klesl o 2,7 procenta
9:23SAB Finance a.s.: Konsolidovaná výroční zpráva skupiny SAB Finance a Individuální účetní závěrka společnosti SAB Finance a.s. za rok 2023
9:07Rozbřesk: Jak sebevědomá bude ECB vstříc strnulému Fedu?
8:58UBS je poprvé od převzetí Credit Suisse v zisku. Výsledky podpořila investiční banka i správa majetku
8:51Evropa zamíří v úvodu výše, futures pro USA jsou váhavější. Tabák poslední den s dividendou  
6:48FX Strategie: Trh větří další důležité americké inflační číslo za duben. Jestřábí překvapení v podání ČNB poslalo korunu k 25,00 EURCZK  
06.05.2024
17:56Zisky jako vedoucí indikátor cen akcií – historie a současná situace

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Arista Networks Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Electronic Arts Inc (03/24 Q4, Aft-mkt)
Ferrari NV (03/24 Q1, Bef-mkt)
Fresenius Medical Care AG (03/24 Q1)
Leonardo SpA (03/24 Q1, Aft-mkt)
Occidental Petroleum Corp (03/24 Q1, Aft-mkt)
Reddit Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Rivian Automotive Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Rockwell Automation Inc (03/24 Q2, Bef-mkt)
Snap One Holdings Corp (03/24 Q1, Aft-mkt)
UniCredit SpA (03/24 Q1, Bef-mkt)
Upstart Holdings Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Walt Disney Co/The (03/24 Q2, Bef-mkt)
Wynn Resorts Ltd (03/24 Q1, Aft-mkt)
Zalando SE (03/24 Q1, Bef-mkt)
6:45UBS Group AG (03/24 Q1)
7:00Siemens Healthineers AG (03/24 Q2)
7:30Infineon Technologies AG (03/24 Q2)
8:00DE - Průmyslové objednávky, y/y
9:00CZ - Obchodní bilance - nár. pojetí, mld. Kč
9:00CZ - Průmyslová výroba, y/y
11:00EMU - Maloobchodní tržby, y/y
13:00BP PLC (03/24 Q1)
13:00Duke Energy Corp (03/24 Q1)
14:00WK Kellogg Co (03/24 Q1)
22:00Luminar Technologies Inc (03/24 Q1)