Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jak Čína ztrácí v Evropě svou moc

Jak Čína ztrácí v Evropě svou moc

08.05.2020 11:33
Autor: Redakce, Patria.cz

Pokud byl rok 2019 rokem, kdy Evropané začali mít vážné pochybnosti o pekingských geopolitických úmyslech, může se rok 2020 podle Andrease Kluths z Bloombergu zapsat do historie jako rok, kdy se proti Číně obrátí zády. A není to proto, že by obviňovali Číňany z vytvoření Covid-19 jako americký prezident Donald Trump a jeho ministr zahraničí. Ale proto, že Čína tím, že se pokusila na pandemii vydělat pomocí ohromně nesofistikované propagandistické kampaně a nechtěně tak ukázala Evropanům svůj cynismus.

Motivace stojící za čínskou propagandou je zřejmá: V tom, že se Americe pod Trumpem nedaří, viděl Peking příležitost, že se konečně dostane do postavení druhé supervelmoci. Největší geopolitickou výhrou v této soutěži je Evropská unie. Ta byla dříve bezpečně ukotvená v transatlantickém táboře, ale v posledních letech je kvůli Trumpovi nervóznější a otevřená čínskému obchodu, investicím i vlivu.

Když se epicentrum pandemie přesunulo z Wu-chanu do evropských zemí jako Itálie a Španělska, měla Čína nejprve správnou představu. Od poloviny března rozesílala Evropě velké zásilky obličejových masek a dalšího zdravotnického vybavení s čínskou vlajkou. Ukázalo se, že některá z těchto vybavení byla nekvalitní, ale lidé to považovali za milé gesto. Čína se mohla u „diplomacie masek“ zastavit a vybrat si své zisky.

Ale ne. Přisluhovači z Pekingu místo toho začali šířit dezinformace. Očividně zamýšleli vykreslit demokracii EU jako slabou a autoritářskou Čínu naopak jako silnou. Ve Francii zveřejnilo čínské velvyslanectví na svých webových stránkách obvinění, že francouzské domovy pro seniory nechávají staré lidi zemřít. V Itálii čínské loutky šířily příběhy o tom, že koronavirus ve skutečnosti pochází z Evropy, nebo upravily videoklip tak, aby Římané z vděčnosti hráli čínskou hymnu. V Německu čínští diplomaté (neúspěšně) vyzývali vládní činitele, aby veřejně chválili Čínu.

V reakci na to diplomatická služba EU sestavila zprávu o dezinformačních kampaních vedených Čínou a obvykle podezíraným Ruskem. Čína ještě přilila olej do ohně a opřela se do autorů této publikace, aby ji zmírnili. Členové Evropského parlamentu se nad tím pohoršovali a požadovali záruky, že EU nebude sama sebe pod čínským tlakem cenzurovat.

Rostoucí odpor proti Číně

V některých evropských zemích nejsou tato napětí ničím novým. Ještě před koronavirem byli Švédi pobouřeni hrozbami čínského velvyslance vůči jejich tisku a někteří politici jej chtějí vyhodit ze země. Jiní členové EU se však s těžkopádným zacházením Číny ochotně vyrovnali.

Mezi ně patří několik zemí jižní a východní Evropy - například Chorvatsko a Maďarsko - které se připojily ke dvěma velkým geopolitickým snahám Číny. Jednou z nich je čínské fórum s názvem 17 + 1, na kterém se Peking (1) snaží organizovat hospodářskou spolupráci se 17 evropskými zeměmi. Druhou je iniciativa nové hedvábné stezky, globálního infrastrukturního projektu, který skeptici vnímají jako čínskou snahu podrobit si asijské, africké a evropské země jako své hospodářské vazaly.

Ještě před pandemií byli Evropané zklamaní z jednostranné povahy těchto „partnerství“ jak ekonomicky, tak politicky. Vezměme si například symbolickou roztržku mezi Prahou a Pekingem, které souhlasily s tím, že budou sesterskými městy. Praha souhlasila, že přijme politiku jedné Číny (která popírá, že je Tchaj-wan samostatnou zemí), a Peking, mimo jiné, že dodá roztomilé pandy do pražské zoo. Tyto pandy ale nikdy nedorazily. Jak mezi oběma partnery eskalovaly další konflikty, Peking se rozzuřil. Primátor Prahy nakonec našel sesterské město v Tchaj-peji na Tchaj-wanu.

Největší čínský obchodní partner v Evropě, Německo, se také začalo bránit poté, co několik čínských společností získalo podíly v německých technologických firmách od výrobce robotů až po energetiky. V loňském roce Berlín zpřísnil pravidla těchto citlivých akvizic. EU tento postup následovala a letos vstoupí v platnost společný přístup ke sledování investic. Aby udržela evropskou technologickou a průmyslovou samostatnost, je jejím implicitním cílem držet si Čínu od těla.

Větrnou korouhvičkou ukazující celkové směřování politiky EU vůči Číně bude letošní rozšíření telekomunikačních sítí páté generace, neboli 5G. I když se Trumpova administrativa snaží přimět EU bojkotovat největšího čínského výrobce zařízení Huawei Technologies, členové EU se zde rozcházejí. V Německu se nálada zdá být nakloněná proti Huawei. A i Velká Británie, nyní mimo EU, může své rozhodnutí vůči Huawei přehodnotit.

Za to všechno může Peking vinit pouze sebe. Čínským představitelům se podařilo urazit Evropany na celém kontinentu, kteří se obvykle na ničem nedohodnou. Na začátku roku 2020 byl kalendář naplněn čínsko-evropskými summity oslavujícími ještě hlubší vazby. Místo toho je pandemie pravděpodobně příležitostí, aby se Evropané z tohoto špatného vztahu emancipovali.

Dokonce i za předpokladu, že skutečným cílem čínské infantilní propagandistické kampaně je její domácí publikum nebo čínská diaspora, nemůže tato „diplomacie“ projít jako skvělá strategie. Pokud odráží kvalitu pekingského státnictví, obavy ze vzestupu Číny mohou být značně přehnané.

Autor: Andreas Kluth, Bloomberg

 
 
 

Čtěte více:

Víkendář: Wu-Chan a návrat k „normálu“
12.04.2020 7:38
Čína ve středu uvolnila restrikce uvalené na cestování ve městě Wu-Cha...
Čína by mohla považovat levný tech za příležitost. Evropa se chce bránit
21.04.2020 5:45
Evropa je již dlouho přitažlivým místem pro čínské firmy, které zde ch...
Čínská centrální banka snížila základní úrokovou sazbu
20.04.2020 11:37
Čínská centrální banka dnes už podruhé v letošním roce snížila svou zá...
Čínské signály
24.04.2020 17:34
Opakovaně se tu vracím k vývoji v Číně, která je považována za možný u...

Váš názor
  • Kampaň
    16.05.2020 0:50

    Může někdo poskytnout odkaz na ZPRÁVU EU o dezinformacích vedených Čínou? Uniklo mi to a chci se seznámit. Jako protislužbu uvádím odkaz na jiný text těm, kterým unikl článek vyrobený čínským režimem: http://www.xinhuanet.com/english/2020-05/10/c_139044103.htm
    Mudr.c
  • Vynikající obchodní spolupráce amerických firem s Čínskou lidovou republikou
    08.05.2020 21:52

    Americké firmy prodaly v březnu do zahraničí roušky a respirátory za více než 83 milionů dolarů, ačkoliv nemocnice v USA jich měly neodstatek. V únoru prodaly roušky za 74 milionů dolarů a většinu z nich koupila Čína.
    Špaček
  •  
    08.05.2020 16:36

    Covid19 byl manipulovaný v laboratoři, o tom již není sporu. Dokládají to zpravodajské služby USA, Canada, GB, Aus., NZ a Jap. Americe se pod Trumpem daří, nechť si autor článku položí otázku kde by USA byli, šéfovala-li by Killlary Cliftonová se svým manželem & Spol.? V zadeli. Evropa by se měla probudit a skutečně ukázat Číně záda, vypráskat diplomaty a firmy z Evropy, čím dříve tím lépe. Zeman je v tomto ohledu skutečný vlastizrádce. Neodpustím mu privatizaci OKD, Mynáře a Tvrdíka a Brown nose Číně. Totálně neodpustitelné, podléhat tak nízko, že si platí čínského poradce. Číně červenou kartu, sebrat jim majetek v Čechách a vypráskat bičem ven, na furt a na fest! Čím dříve tím lépe, tohle bude spojeno s volbou nového prezidenta (Gen. Pavel v tom má jasno) a taky premiéra( Babiš by se měl jasně vymezit Číně)!
    Čert
    •  
      15.05.2020 22:11

      Má to jeden háček a to investice evropských firem v Číně. Dovolím si odhadnout, že by v případě vypráskání Číňanů byly tyto investice v ohrožení...
      ABe
    • Vynikající Five Eyes už nepotvrzují únik viru z laboratoře
      08.05.2020 21:43

      Zpravodajský zdroj americké televize CNN uvedl, že existuje možnost, že virus unikl z laboratoře, ale že tomu zprávy aliance Five Eyes nyní nenasvědčují. (5. května 2020) Zpravodajská aliance Five Eyes (Pět očí), v níž sdílejí informace tajné služby Spojených států, Austrálie, Kanady, Británie a Nového Zélandu, nemá informace o tom, že by koronavirus unikl z čínské laboratoře. Listu The Guardian to sdělily dva nejmenované zpravodajské zdroje.
      Špaček
      •  
        08.05.2020 21:52

        Tak to že unikl z laboratoře neznamená, že musí být nutně geneticky manipulovaný. Každopádně jsem zatím neviděl ani jediný důkaz pro to, že by se přenesl přirozenou cestou ze zvířat, takže to, že je z laborky je stejně hodnotná teorie, pro obě možnosti zatím existuje nula důkazů. Ale čistě statistická pravděpodobnost, že se tohle zrovna náhodně objeví nedaleko jednoho z mála těchto zařízení v číně není moc velká :)
        WhiteStone
        •  
          08.05.2020 22:18

          Nejde o možnost úniku modifikovaného nebo uměle vytvořeného viru z laboratoře. To už dříve vyloučila zpráva amerických tajných služeb, se kterou se ztotožnil bývalý vynikající ředitel CIA Mike Pompeo. Jde o možnost pochybení nebo záměrného úniku nemodifikovaného viru z laboratoře. A jak sděluje demokratický tisk, ani pro tato podezření nemá Five Eyes zatím důkazy ani informace. Vlivný americký epidemiolog Anthony Fauci, který působí v krizovém štábu Bílého domu, v pondělním rozhovoru s časopisem National Geographic řekl, že nevěří, že by virus nějakým způsobem unikl z laboratoře. Australský premiér Scott Morrison prohlásil, že nejpravděpodobnějším zdrojem viru bylo právě tržiště ve Wu-chanu. Poznamenal rovněž, že neviděl žádný důkaz o tom, že by tomu mělo být jinak.
          Špaček
          • Fauci
            09.05.2020 17:13

            si kreje vlastní zadnici, páč se vyšetřuje, že za Obamy poslal za Obamy nelegálně do labolatoře, po té, co byli v USA testy s viry zakázáný, 3,7 miliard
            Velkamedvědice
          •  
            09.05.2020 16:47

            A. Fauci je sice uznávaný expert ale v podstatě nikdy neviděl pacienta. Celý život se pohybuje v kanclu, laboratoři či konferencích. Kdyby ho Trump nepozval do jeho Task Force Team, Amerika by nebyla tak vyděšená a zřejmě i více klidu. Fauci v podstatě postavil Trumpa a USA do pozice paniky a strachu. Totálně zablokoval nemocnice, freneticky vyráběli respirátory, masky a strašili. Trump neměl jinou možnost než ho nechat u kormidla, výsledek je jaké je.
            Čert
          •  
            08.05.2020 22:44

            Za téměř jisté pokládám, že se pravdu o původu této pandemie nedozvíme. Politici a tajné služby jsou ti poslední, komu se dá věřit. Něco se možná dozvíme později, až budeme vědět, komu to prospělo.
            Jan47
            •  
              08.05.2020 23:07

              Vynikající antikomunista Alexandr Vondra zastává názor, že z koronavirové krize vyjde Čínská lidová republika silnější a Západ slabší (bohužel, dodal Vondra v OVM).
              Špaček
              •  
                09.05.2020 16:49

                Pokud se Evropa a USA nesjednotí a postaví Číně tak se obávám, že Sašena může mít pravdu...?!
                Čert
            •  
              08.05.2020 22:59

              Ne, poslední komu se dá věřit je ten nechutný režim v číně co od začátku tutlal co se dalo a neváhal to co sám způsobil využít pro svůj vlastní prospěch.
              WhiteStone
              • z tohoto textu je to zřejmé
                08.05.2020 23:22

                (BBC) Experti prozradili, že čínští badatelé už 26. prosince předběžně zjistili, že se v zemi začíná šířit koronavirus podobný onemocnění SARS, pro mezinárodní odbornou veřejnost kriticky důležitou informaci ohledně genotypu (kompletní genetickou informaci) viru úřady uvolnily za více než dva týdny poté. „Čínské úřady vyloučily, že se jedná o SARS, MERS či o nějaký typ nekoronaviru, 5. ledna a nový koronavirus jako možnou příčinu nákazy potvrdily 9. ledna. Genetickou sekvenci, klíčovou pro rychlý vývoj diagnostiky nutné v případě epidemie, zveřejnily až 12. ledna, tedy 17 dnů poté, co získaly předběžnou sekvenci (viru),“ informoval tým vědců, mezi něž patří i dva členové Výboru pro mezinárodní zdravotnické předpisy při Světové zdravotnické organizaci (WHO), tedy orgánu, který vyhlašuje globální stav zdravotní nouze. Vědci zdůraznili, že je třeba změnit systém včasného varování tak, aby se napříště podobným zpožděním předešlo.
                Špaček
              •  
                08.05.2020 23:12

                Nejsem příznivcem Číny, jen nedělám rozdíl mezi Čínou a USA. V jednom televizním dokumentu byl zmíněn pojem Čimerika. Že v jedné části Čimeriky se vyrábí a v druhé kupuje.
                Jan47
                •  
                  09.05.2020 16:54

                  GOP(republikánští ) zákonodárci sestavují zákony jak se opět stát nevazaly Číny. Repatriace výroby zpět do USA, nevpouštět čínské studenty na americké university a teda předcházet krádežím technologií a dat a neposlední řadě předložit Číně účet za covid19! Vlastně už Trumpa se propaguje made in america, buy made in america and hire american.
                  Čert
          •  
            08.05.2020 22:26

            Jen se objevil na trzích 10 km od labolatoře.
            Velkamedvědice
            •  
              08.05.2020 22:58

              Tak snad ty tajné služby důkazy přece jen mají. Americký ministr zahraničí Mike Pompeo má prý "obrovský důkaz", že koronavirus pochází z laboratoře v čínském Wu-chanu. Prezident Donald Trump mezitím slíbil "přesvědčivou analýzu" možných čínských selhání, mimo jiné toho, že Peking epidemii tajil a hromadil zdravotní materiál. Ekonomice USA se nedaří. Nezaměstnanost dosáhla 15% a je nejvyšší od velké hospodářské krize ve 30. letech. V sázce je znovuzvolení prezidenta Trumpa. Domnívám se, že právě proto volal včera Trump sovětskému prezidentovi Putinovi a hledal u něj pomoc pro svoji volební kampaň. Komunisté z Čínské lidové republiky prý udělají vše pro Trumpovu porážku.
              Špaček
              •  
                09.05.2020 16:56

                Ano, Trump je pro USA naděje. Biden je naděje pro Čínu !
                Čert
  •  
    08.05.2020 13:00

    Nikde na internetu jsem nenašel, že by Italové hráli v souvislosti s nynější čínskou pomocí čínskou hymnu. Buď si to pan Andreas Kluth popletl s ruskou hymnou nebo možná vyrábí fake news.
    Jan47
    •  
      08.05.2020 16:38

      Článek je z poloviny fakenews. Dnes je velmi snadné propasovat tiskem a médii vůbec fake cokoliv News!
      Čert
    •  
      08.05.2020 13:34

      Nebo si nepochopil slovní nadnes a hrát čínskou hymnu znamená blahořečit číně. A jak to bylo s ruskou hymnou?? https://www.forum24.cz/udajna-ruska-pomoc-italii-byla-jen-scena-pro-nataceni-propagandy-zjistila-bbc/
      Velkamedvědice
      •  
        08.05.2020 16:40

        Pravda je, Čína šmejdí po světě a barevně vykresluje či vyhrožuje...!
        Čert
      •  
        08.05.2020 15:19

        Kde jsem napsal, že videa s ruskou hymnou jsou pravá? Že mě musíš poučovat odkazem na studnici pravdy Forum24. Napsal jsem pouze, že pokud si pan Andreas Kluth video s čínskou hymnou vymyslel, tak je to fake news, pardon "slovní nadnes". To si nech patentovat. Lžím ze Západu budeme říkat "slovní nadnes" :-)
        Jan47
        • Bolševik Jan
          08.05.2020 19:17

          Západní lži, proto že seš natvrdlý?????? Jasně senm to to vysvětlil, hjak to bylo myšleno...A psát si budu chtít, co chci. Poučoval si ty Honzíku a rusku a číně lezeš do p.dele opakovaně. Tak se sbal, když ti západ smrdí
          Velkamedvědice
          •  
            08.05.2020 20:05

            Každý umí číst, takže si umí přebrat jak to kdo myslel. Pravdou je, že mi Západ, proslulý rozpoutáváním válek a hospodářských krizí, žijící z drancování kolonií, na dluh a z natištěných peněz, moc nevoní. Zároveň ale chápu, že existují lidé, které vraždění a utrpení lidí příjemně vzrušuje.
            Jan47
            •  
              08.05.2020 21:38

              https://www.youtube.com/watch?v=vCef2xz4p10&fbclid=IwAR0cYGp7JWTVDGi4161DTRqzFamsTikcvjOSHCcZPZCgavAf7ISKxXxZ_Tg
              Velkamedvědice
              •  
                08.05.2020 22:55

                https://www.youtube.com/embed/9wiB1fwR6Tw
                Kočičák
Aktuální komentáře
25.04.2024
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.