Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Reuters: Obchodní firmy ze střední Evropy vidí v krizi šanci

Reuters: Obchodní firmy ze střední Evropy vidí v krizi šanci

14.05.2020 11:42
Autor: ČTK

Zatímco pandemie nemoci covid-19 ničí pracovní místa a vyprazdňuje kanceláře po celém světě, středoevropské firmy, které na dálku levněji poskytují služby velkým nadnárodním společnostem, se v novém podnikatelském pořádku snaží využít příležitosti. Od Prahy a Varšavy až po Bukurešť dlouhodobě poskytují outsourcingové nebo offshorové služby, jinak řečeno smluvně a odjinud, než kde působí jejich odběratel.

Je to například vývoj softwaru, správa, účetnictví či výzkum a vývoj pro velké evropské a americké zákazníky. Nyní se od globálního trendu odlišují tím, že rozšiřují podnikání a najímají další zaměstnance.

"Za krize se sem přesouvá více podnikatelských aktivit," říká Roman Pavlousek, který v Brně provozuje finanční servisní středisko pro globální průmyslovou společnost Atlas Copco. "To se děje," citovala ho agentura Reuters.

Podle průzkumu české pobočky organizace Association of Business Service Leaders (ABSL), která sdružuje poskytovatele sdílených podnikových služeb, více než 90 procent těchto společností působících v Česku během pandemie pokračovalo v náboru nových pracovníků a 12 procent z nich získalo navíc zakázky z asijsko-tichomořského regionu.

Servisní střediska v Asii sice mohou nabídnout nižší náklady, ale střední a východní Evropa nabízí geografickou a časovou blízkost západní Evropě a Severní Americe i spoustu jazykově vybavených pracovníků.

Region tak získal řadu velkých zákazníků, od BlueLink International ze skupiny Air France-KLM po těžební společnost Exxon Mobil. Také se může pochlubit zkušenostmi z automatizace, robotiky a umělé inteligence, což jsou oblasti, do kterých se tvůrci firemních rozhodnutí stále více snaží proniknout, argumentovali zástupci oslovených firem.

V Polsku, největší z rozvíjejících se evropských ekonomik, firmy poskytující obchodní služby také pokračují v náboru nových zaměstnanců. Krize podle ředitelky servisního střediska Citibank Europe v Polsku Iwony Dudzińské plány na další růst nezpomalila. "Najímáme každý měsíc kolem stovky lidí a vedeme nábor na internetu," řekla.

Sektor obchodních služeb před 25 lety vyrostl z téměř ničeho a stalo se z něj rychle rostoucí odvětví. Ve střední a východní Evropě v něm pracuje téměř 750.000 lidí, připomněl Romek Lubaczewski ze společnosti PwC. "Je to všechno o načasování. Tato krize ukázala, že na dálku se dá udělat více věcí, a to bude v středně až dlouhodobém horizontu pro tento region přínosem," řekl.

Lubaczewski žije v rušném univerzitním městě Krakově, který s 85.000 zaměstnanci v tomto oboru představuje největší středisko podnikových služeb v Evropě. Komplexních služeb místních pracovních sil využívá Pepsico, Shell, State Street a další mezinárodní společnosti.

Pandemie způsobená koronavirem s více než 4,2 milionu nakažených a s více než 285.000 úmrtími zdevastovala ekonomické aktivity po celém světě. Podle české zprávy ABSL nicméně většina místních společností v obchodních službách vidí nové příležitosti vyplývající z krize, protože zákazníci se přizpůsobují, snižují náklady a hledají nové způsoby podnikání.

"Je to něco, co ovlivní celé odvětví a co bude mít určitě pozitivní dopad na centra obchodních služeb v regionu," řekl generální ředitel ING Tech Poland Pawel Michalik.

Sektor obchodních služeb se v tomto regionu dokázal lépe přizpůsobit protinákazovým opatřením v jednotlivých státech než většina průmyslových odvětví po celém světě. Vzhledem k povaze práce byly dvě třetiny pracovníků tohoto odvětví v Polsku schopny pracovat z domova ještě před pandemií. Nyní se firmy podle ABSL budou snažit nechat pracovat z domova mnoho pracovníků i v době, až krize pomine.

Někteří podnikatelé či analytici předpovídají, že vzhledem k očekávané digitalizaci a menšímu důrazu na osobní kontakt bude mít střední Evropa jako středisko sdílených služeb další výhodu v nabídce podnikům po celém světě.


Čtěte více:

Duch italské devalvace z roku 1992 se vrací, aby strašil eurozónu
14.05.2020 10:56
V září 1992, kdy George Soros porazil Bank of England, se nepropadla j...
Inflace na Slovensku zvolnila na minimum od konce roku 2018
14.05.2020 9:50
Míra inflace na Slovensku v dubnu zpomalila na 2,1 z březnových 2,3 p...
Riziko korekce roste. Dluhopisy mají navrch nad akciemi
14.05.2020 10:17
Hlavní americký epidemiolog a bankéři z Fedu, v čele s předsedou Powel...
IEA i přes zlepšení výhledu čeká rekordní propad poptávky po ropě
14.05.2020 10:51
Mezinárodní agentura pro energii (IEA) mírně zlepšila výhled poklesu p...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.03.2024
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m