Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zahraniční dluh ČR činil ke konci června 4,396 bilionu korun

Zahraniční dluh ČR činil ke konci června 4,396 bilionu korun

21.09.2020 11:18
Autor: ČTK

Zahraniční dluh Česka klesl v letošním druhém čtvrtletí o 79,2 miliardy na 4,396 bilionu korun ke konci června. Meziročně byl ale o 37,3 miliardy korun vyšší. Dluh Česka vůči cizině odpovídá 77,5 procenta hrubého domácího produktu. Vyplývá to z předběžných údajů, které dnes zveřejnila Česká národní banka (ČNB).

Necelé tři čtvrtiny (72,8 procenta) zahraničního dluhu připadaly na soukromý sektor. Zbývající část tvořily závazky veřejného sektoru, do nichž se zahrnují závazky vládního sektoru i soukromých subjektů garantované vládou a dluhy firem s většinovou účastí státu.

Podíl vládních úřadů na celkovém zahraničním dluhu činil ke konci června 20 procent. "Vládní sektor vykázal růst stavu zahraniční zadluženosti v návaznosti na zvyšování objemu vládních dluhopisů v držbě nerezidentů," uvedla banka.

Zadlužení bankovního sektoru zaujímalo ke konci června 38,8 procenta celkové zadluženosti. Ve druhém čtvrtletí kleslo, a to vlivem splácení krátkodobých závazků a snížení objemu bankovních dluhopisů v držbě zahraničních investorů.

U ostatních sektorů zahraniční zadlužení rovněž kleslo, nižší byly totiž přijaté obchodní úvěry. Zahraniční závazky ostatních sektorů zaujímají 41,2 procenta z celkového dluhu.

Ve struktuře zahraničního dluhu podle instrumentů jsou nejvíce rozšířené formy dluhového financování vklady a dluhopisy. V souhrnu tvoří 53,8 procenta zahraničního dluhu.


Čtěte více:

Akcie HSBC propadly nejhlouběji za 25 let kvůli rozsáhle podezřelým transakcím
21.09.2020 8:55
Cena akcií britské banky HSBC se dnes na hongkongské burze propadla na...
Rozbřesk: Býci pod tlakem, S&P 500 ztrácí třetí týden v řadě a pandemie postupuje
21.09.2020 9:06
Letní akciová pohoda pomalu ale jistě naráží na své mantinely. Wall St...
Playboy prý zvažuje možnost návratu na akciovou burzu
21.09.2020 9:58
Společnost Playboy Enterprises, majitel stejnojmenného pánského časopi...
Trump podpořil návrh o převzetí amerických operací TikToku, ByteDance ale hodlá revoltovat
21.09.2020 9:38
Americký prezident Donald Trump o víkendu oznámil, že dal své "požehná...
Bundesbank a Deutsche Bank: Německá ekonomika ještě zpomalí. Globální plně zotaví do poloviny příštího roku?
21.09.2020 10:48
Německá bankovní společnost Deutsche Bank dnes zlepšila výhled světové...

Váš názor
  • ČAU LIDI!!!!!!!
    21.09.2020 13:52

    Dlhy sa platiť nemusia!!!!! Preto žiadne starosti!!!Toto číslo nie je nič. Keď ma znova zvolítě požičiam si eště niekoľko bilionov a rozdám Vám ich!!!! Ale len tomu, kto ma volil!!!!! Vyriešim penzijnú reformu - požičiam si peniaze a rozdám ich dochodcom. Preto ma voltě!!!! Naša snaha budě dostať sa na 100%!!! Všetko robíme na 100% z toho plynie, že dlh 77,5 percenta hrubého domácieho produktu nie je nič. Ja vás na tých 100% dostaněm!! A nebudě to dlho trvať!!! voltě ma a BUDĚ LÍP!!!!!!!
    oradapoisson
    • Re: ČAU LIDI!!!!!!!
      21.09.2020 18:55

      Kdyby si spekulanti z New Yorku a Londýna nakoupili v dobách intervencí ČNB více korun, mohl by zahraniční dluh už těch 100% dosáhnout. To jsme měli štěstí, že se v nákupech krotili :-)
      Jan47
      • Jan
        21.09.2020 19:22

        Spekulani vzhledem k vývoji po konci intervence fakt moc nevydělali. Žádné skokové posílení koruny, o kterém mluvily hysterky se nekonalo, a hypotékáři na sloupech neviseli. A k polsední debatě. Státní rozpočet nedělají bankéři, ale vládá. Dále bankéři nerozjodují, kolik se která vláda chystá uvolnit na válečný konflikt. A za poslední. ČNB má sice nezávislé hospodaření na vládě, ale ty nejsi schopen pochopit, že patí státu, ne bankéřům.
        Velkamedvědice
        • VM
          21.09.2020 19:47

          Spekulanti nevydělali. Zatím. V posilování koruny se trochu přepočítali. Koruna neposilovala tak, jak si představovali. A tak jim Rusnok vyšel vstříc a alespoň prudce zvýšil repo sazbu na 2,25%, aby mohli ročně inkasovat desítky mld Kč. Jenže koronavirus to vše pokazil a Rusnok musel s repo sazbou dolů. A k poslední debatě. Ano, státní rozpočet nedělají bankéři, ale vláda. Jenže kdyby chtěl dát Babiš bilion na válku, kde by ho vzal? Musel by si půjčit od bankéřů. A ti by buď půjčili nebo ne. Tím by rozhodli, zda se válčit bude nebo ne. Jak to myslíš s tou ČNB? Co platí státu? Za peníze uložené v ČNB platí ČNB repo sazbu komerčním bankám a ty se o ni dělí s vkladateli.
          Jan47
          • Re: VM
            21.09.2020 20:38

            Kdyby chtěl Babiš bilion na válku proti Rusku mohl by vydat státní dluhopisy. Já bych si jich tak za 3-4 miliony koupil i bez bankéřů.
            ..
            •  
              21.09.2020 21:44

              Nevím, zda by Tvé 3-4 miliony stačily na porážku Ruska. Mám pocit, že by se k Tobě už nikdo nepřidal. Byla by to značně riziková investice :-)
              Jan47
              •  
                21.09.2020 21:59

                To máš špatný pocit. Státní dluhopisy jsou jedny z nejkonzervativnějších.
                Velkamedvědice
                •  
                  21.09.2020 22:27

                  Mnozí investoři do válečných dluhopisů by Tě asi vyvedli z omylu.
                  Jan47
                  •  
                    21.09.2020 22:31

                    Předpokládám, že šlo ze strany kolegy od nadsázku, nicméně vyprávěj. To by musel zkrachovat stát, aby nevyplatil dluhopisy. Řešit dluhopisy v kontextu války NATO s Ruskem mě přijde absurdní. Které investory myslíš konkrétně?
                    Velkamedvědice
                    •  
                      21.09.2020 23:29

                      Tak např. Češi kupovali válečné dluhopisy během 1. sv. války a Alois Rašín zakázal v lednu 1919 nakupování válečných půjček Bankovním ústavem ministerstva financí. Investoři tak o část investice přišli, přestože Československo v roce 1919 nezkrachovalo.
                      Jan47
              •  
                21.09.2020 21:57

                Ale di ty brepto. Stačilo by slíbit dostatečně lákavý úrokový výnos a Češi by se mohli přetrhnout jak si dluhopis koupit.
                ..
          • Re: VM
            21.09.2020 20:01

            Ale bankéři nerozhodují, jestli půjčí nebo ne!! To není jeiich soukromá banka, Nebláznijak si na to proboha přišel??? To je státní banka. Nečti tolik spiklenecké knihy. Je nezávislá na státní rozpočtu, ale patří státům ne bankéřům??? Ty jako myslíš, že FED rozhoduje, kolik pošle amerika peníze třeba do Iráku????
            Velkamedvědice
            • VM
              21.09.2020 20:47

              Vládám půjčují komerční banky (tedy soukromé). Centrální banky, jako jsou FED a ECB mohou nakupovat státní dluhopisy přímo. U nás to možné není. Je potřeba nechat vydělat zprostředkovatele, většinou subjekty vlastněné cizáky. ČNB smí nakupovat pouze přes komerční banky a spotřební a úvěrová družstva. Nově i přes pojišťovny, penzijní a investiční společnosti. Takže nemáš pravdu, když píšeš, že státu nepůjčují soukromé banky.
              Jan47
              • Re: VM
                21.09.2020 21:58

                Tou nenávisti k soukromým majitelům se jednou zalkneš. Pokud něco někomu zprostředkuji, tak mu nepůjčuji ze svého. Beru si maximálně poplatek za prostředkování.
                Velkamedvědice
                •  
                  21.09.2020 22:22

                  Já nepociťuji žádnou nenávist k soukromým majitelům. Tak např. pekaři mi vůbec nevadí. Naopak. Nevadí mi nikdo, kdo něco vyrábí (s výjimkou zbraní). Nevadí mi poskytovatelé služeb. Bankéři sice také poskytují služby, jenže u těch mi vadí ohromná moc, kterou disponují a kterou zneužívají. Jejich činnost má velký přesah do politiky tím, že mohou financovat války a revoluce.
                  Jan47
                  •  
                    21.09.2020 22:34

                    Termín cizáci myslím je vypovídající. A opakuji. Poplatek za zprostředkování neznamená, že půjčují oni. Pouze yprostředkovávají nákup státních dluhopisů. S těchto poplatků finacují války?? Nechtěl bych žít v tvém světě. Jen kritizuješ, ale nedokážeš odpovědět, v kterém režimu je tedy lépe.
                    Velkamedvědice
                    •  
                      21.09.2020 22:56

                      Proč platit poplatek za zprostředkování, když by mohla ČNB kupovat státní dluhopisy přímo bez poplatku? V USA to tak jde, tak proč ne u nás? Jsme nějaký méněcenný národ? Poplatky by na financování válek nestačily. Na to se vytisknou. Ve kterém režimu je lépe? Na to jsem Ti odpověděl mockrát. Lépe se žije v tom režimu, který okrádá, kolonizuje a drancuje ostatní. Který žije na dluh a z natištěných peněz. Který žije z levné práce druhých díky zkorumpovanosti politiků, jež prodají za úplatek své občany apod.
                      Jan47
                      • Oxymoron
                        22.09.2020 5:21

                        Takže prodají své občany, aby se jim žilo lépe. Tak aspon si konečně připustil, že képe se nikde nežije. Takže ty vlastně toužíš po tom, aby se žilo lidem hůře....
                        • Re: Oxymoron
                          22.09.2020 8:13

                          Buď jsem se špatně vyjádřil nebo jsi to špatně pochopil. Uvedu to tedy na příkladu. Na Západě se žije lépe než v Česku, protože Západ zkorumpoval naše politiky. Za úplatky prodali pod cenou i to, co se vůbec prodávat nemuselo. Vodovody, pivovary apod. To uměli Češi vyrobit i bez Západu. Teď všechno musíme draze kupovat od cizáků. To jsem měl na mysli, když jsem psal, že politici prodali své občany. Tvé sympatie k Západu, který Čechy odírá jak může, jsou podezřelé.
                          Jan47
                          • chudáčku odřený
                            22.09.2020 9:13

                            Já se cítím součástí západu chceešli součástí evropy a děkuji Bohu, na rozdíl od Tebe, že již nejsme součástí východu. A ty nůžky čé leté absence demokracie holt nedoženeme. je to logické, to vby ty původní demokratické státy museli couvat. Nemá cenu kovanému soudruhovi i když bez akticní ůčasti vysvětlovat, co odmítá vidět. Prodloužení života, otevření hranic, dostupnost jakýkoliv knih či filmů, svobodu shromaždóvání a vyjadřování. Nikdo mě už nezavře za vtip n aprezidenta. Každá socka na dávkách si tam jde s mobilem a koupí si mrkev ostrouhanou a očištěnou a by ji nemusel zpracovávat. O tom, jak si žijeme špatně dokládá, že jsme jeden z nejobéznejších národů na světě. A víš dobře. o čem sem mluvil. Srovnával sem kapitatalistický systém, ze sytémy, co obdivuješ ty. Ta otázka byla. zda radši kapitalismus nebO rusko či Koreu, Afriku, dálný východ. Nikdo za nás nic neproj.bal, to my češi a tví soudruzi, co jen změnili kabáty a využily starých vazeb. Prot ty toleruješ raději karierního komunistu a stbáka, než ODS, která tady deset let nevládne. To je zase podezřelé mě. Ryba smrdí od hlavy. Češi nahoře se rekrutovali z čechů dole. Brečíš za to, co jsme si způsobili sami, Je jen jeden národ, v kterém se kmoci derou ty nejbezohlednější z nás. Tak sni dál čti Sputnik a vyprávěj jak bankéři zakládají světové války. Pozitivní věci tě stejně nezajímají, nemohl bys fňukat. O stavu tžvého masku vypovídá třeba sdělení, jak ČNB zdvihla reprosazby, aby pomohla cizákům. Začalo to tvým lživým tvrzením, že kdyby spekulanti nakoupili více, byl by větší zahraniční dluh. PO upozornění, že jde opět o účelovou lež, aby byli lid naštvaní a že speklulanti nevyděllai, si zcela otočil, že vlastně nevidělali, ale že tě čnb zase prodala, i možná chyba je u tebe korupce a jen covid nás ochránil.
                            Velkamedvědice
                            • VM
                              22.09.2020 10:12

                              Máš mne za soudruha, přitom dobře víš, že komunistickou ideologii odsuzuju. Viz má kritika nastolení bolševismu v Rusku Německem. Kapitalismus je jediný přijatelný systém. Jenže v současnosti směřuje k totalitě. Ignoruje se mezinárodní právo, platí už jen právo silnějšího. Triky bankéřů vedou k rozevírání nůžek mezi 1% nejbohatších a zbytkem populace, což povede ke katastrofě. O mne nejde, já mám život za sebou, potomky nemám a tudíž mi může být jedno, co bude. Lituji dnešní mladé lidi. My staří jsme zažili "jen" totalitu, mladí zažijí hrozné masakry. A pokud jde o ty spekulanty, tak to jsi nepochopil smysl mých slov. Oradapoisson fňukal, že je zahr. zadlužení 77% HDP. Evidentně nepochopil, že se do toho počítají nejen dluhy, ale také zahr. vklady v našich bankách. Proto jsem s ironií psal, že kdyby zahr. spekulanti v dobách intervencí ČNB nakoupili více korun, mohl by zahr. dluh ČR činit 100% HDP.
                              Jan47
                              • Honza
                                22.09.2020 10:34

                                Ta toho soudruha se omlouvám, ale termín cizáci a ten latentní odpor ke všem bankéřům, mě to tam háže. Pokud tedy přiznáváš, že kapitalistický systém je ten nejpřijatelnější, musím zopakovat, že vím, že to neí žádná zlatka. Ale obávám se, že ty prvky omezující osobní svobodu a přinášející systém silný stát, slabý jedinec, do něj nevnáší ODS, ale celoevropsky nejrůznější pseudosoudružtí vůdcové, co nás"ochraňují před námi samými a mi to tak ve volbách chceme. Spoláhat se na kohosi, co nám slibuje levná řešení. Privatizaci pak považuji za potřebnou, nejen kvůli přístupům na celosvětové trhy, kam jsme e nedostali, ale i kvůli soukromému vlastnictví, které se nerozkrádá jako státní. Cybou pochopitelně byla privatizace vodáren, planáren atd. Dárek od soudruha Klause, který kromě jiného propustil největší zloděje a nevadili mu špinavé peníze. Hezký den.
                                Velkamedvědice
                                • Hele, nebav se s ním s ................
                                  22.09.2020 10:52

                                  je to zbytečné. Tady je vymláceno - vymleto. Jediné řešení - nebavit se s ním, protože právě o to mu jde. Protože s takovým ......... se nikdo nebaví a proto to zkouší tady. A jak jsem již vícekrát psal Kalka = Jan24. On si potom sám sobě potvrdí správnost svého názoru :-) :-) :-) :-)!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                                  oradapoisson
                                • VM
                                  22.09.2020 10:49

                                  Sláva. Tomuto příspěvku nemám co vytknout (a to bez ironie). Také Ti přeju hezký den.
                                  Jan47
                              • Re: VM
                                22.09.2020 10:33

                                Jj, chápání ironie je ve dnešní informacemi (úmyslně) zahlcené době, kdy se většinově bez přemýšlení pouze přejímají něčí (sympatické) názory, velmi nedostatková schopnost...
                                Kalka.
              • Re: VM
                21.09.2020 21:53

                Tak my jsmezatím jsme moc válek nezačali. Ale ty si přece psal, že za všemi válkami stojí bankéři.
                Velkamedvědice
Aktuální komentáře
19.03.2024
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení