Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Sněmovna odmítla další prodloužení nouzového stavu

Sněmovna odmítla další prodloužení nouzového stavu

12.02.2021 7:51
Autor: ČTK

Sněmovna včera odmítla prodloužení nouzového stavu, který v Česku platí kvůli epidemii koronaviru. Menšinová vláda Andreje Babiše (ANO) žádala o dalších 30 dnů stavu nouze, trval by tedy do poloviny března. Za nynější situace končí s nedělí. Opozice chce dále jednat s vládou o postupu při pandemii.

Na stav nouze se váže drtivá většina vládních restrikcí k omezení šíření covidu-19. Některé z nich je ale možné vydat i jiným způsobem, zejména podle zákona o ochraně veřejného zdraví. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) varoval, že s uvolněním restrikcí bez nouzového stavu se epidemická situace zhorší do dvou týdnů v celém Česku a dopadne na nemocnice. Otevřou se podle něho obchody a služby, muzea a galerie a možná i bazény a posilovny. Nebude omezeno shromažďování lidí, uvedl.

Po sedmihodinové debatě pro návrh na prodloužení nouzového stavu zvedlo ruku 48 poslanců koaličních ANO a ČSSD. Celá opozice vládní žádost nepodpořila. Pro její přijetí bylo potřebných nejméně 54 poslaneckých hlasů. Stejně co do počtu hlasů dopadlo rozhodování o návrhu lidovce Stanislava Juránka, aby kabinet mohl prodloužit nouzový stav o dva týdny. Sám Juránek byl ke svému návrhu skeptický. Podal ho, jak uvedl, kvůli tomu, aby pokračovala jednání mezi koalicí a opozicí.

ODS, KDU-ČSL a TOP 09 prosadily ze svých návrhů výzvu vládě, aby připravila program na záchranu drobných a středních podnikatelů formou odpuštění odvodů u živnostníků a odvodů na sociální pojištění pro malé firmy, tedy obnovení programu Antivirus C. Dolní komora také vyzvala vládu, aby bezodkladně projednala návrh ministerstva školství na postupné obnovení prezenční výuky ve školách, testování žáků a přednostní očkování učitelů.

Sněmovna na návrh KSČM požádala ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO), aby stanovil obecné podmínky krajské hygienické stanice k vyhlášení opatření podle zákona o ochraně veřejného zdraví. Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) má projednat opatření, aby vojáci zůstali v nemocnicích a zařízeních sociální péče po dobu pandemického stavu. Pirátům se nepovedlo prosadit ani jedinou výzvu vládě.

Předseda pirátských poslanců Jakub Michálek řekl, že Česko nouzový stav potřebuje. "Ale ne v ruce šílence," prohlásil Michálek. Zjevně mínil ministerského předsedu.

Kabinet by případně mohl vyhlásit nový nouzový stav, byť takový postup označují právníci za obcházení ústavy. Žádat o to bude Pardubický kraj. Krajští hejtmani o tom chtějí jednat s vládními činiteli už v pátek.

Vládní žádost o sněmovní souhlas prodloužením nouzového stavu byla v pořadí šestá. V minulých případech podpořili kabinet poslanci KSČM, kteří kabinet ANO a ČSSD v dolní komoře tolerují.

Opozice chce dále jednat s vládou o postupu při pandemii

Na straně vlády jsme nenašli odpovědného partnera, který by měl skutečný zájem situaci řešit. Na tiskové konferenci poté, co Sněmovna neschválila další prodloužení nouzového stavu, to řekl předseda ODS Petr Fiala. Opozice chce ale dál s kabinetem jednat o svých návrzích a o dalším postupu při koronavirové pandemii.

Podle Fialy opozice opakovaně iniciovala jednání a přicházela s vlastními návrhy. "Bohužel, na straně vlády jsme nenašli odpovědného partnera, který by měl skutečný zájem situaci řešit. Vláda zná jen jedinou věc: 'Prodlužte nouzový stav.' Podle nás automatické prodloužení nouzového stavu není řešení," řekl.

Opozice je podle něj připravena s vládou znovu jednat. Je nutné se zabývat zlepšením systému očkování proti covidu-19, otázkou odškodňování firem a živnostníků postižených protikoronavirovými opatřeními, krizovou legislativou nebo návratem části žáků do škol. "Nesmírně mě mrzí a připadá mi nepoctivé, že vláda své fatální selhání hází na opozici, na kdekoho a neuvědomuje si vlastní odpovědnost," dodal Fiala.

Podle předsedy KDU-ČSL Mariana Jurečky je možné drtivou většinu rozumných a dobře cílených opatření vyhlásit na základě zákona o ochraně veřejného zdraví. Vzniká prostor opatření přehodnotit, zamyslet se nad nimi a jednat uvážlivě, míní. Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) včera uvedl, že s koncem nouzového stavu například padá možnost poskytovat krajům ochranné prostředky či plicní ventilátory ze státních hmotných rezerv, plošně nasazovat armádu na výpomoc nebo omezit obchody.

Šéf poslanců TOP 09 Vlastimil Válek poznamenal, že opozice nemohla podpořit nouzový stav, protože sváděl vládu k řešením, jež byla neefektivní a většinou i nesmyslná. Zákon o ochraně veřejného zdraví podle něj nutí vládu, aby opatření lépe zdůvodňovala a vyargumentovala.

Hejtmani chtějí jednat s vládou o postupu bez nouzového stavu

Hejtmani vyzývají vládu na pátek ke společnému jednání. Chtějí zjistit, jaký bude postup proti pandemii koronaviru, když v neděli skončí nouzový stav. ČTK o stanovisku krajů informovala v tiskové zprávě mediální zástupkyně Asociace krajů ČR Hana Brožková.

"Je důležité si uvědomit, že nouzový stav je jen rámec pro to, abychom i my v krajích měli nástroje pro boj s pandemií. Je škoda, že řada opatření vlády nedávala lidem smysl, a obětním beránkem se tak stal právě nouzový stav," uvedl předseda asociace a hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba (ODS). "Jednoznačně jsme se s ostatními hejtmany shodli na tom, že musíme jako asociace rozpoutat debatu, abychom zjistili, jak chce vláda řídit stát a bojovat proti pandemii bez nouzového stavu," řekl Kuba.

Na stav nouze, který z neděle na pondělí po pěti měsících skončí, se váže většina vládních restrikcí k omezení šíření covidu-19. Některé z nich by ale podle odborníků i poslanců bylo možné vydat i jiným způsobem.

Hamáček: Výsledkem bude chaos a nedůvěra v politiku

Výsledkem rozhodnutí Poslanecké sněmovny o neprodloužení nouzového stavu po 14. únoru bude chaos a nedůvěra v politiku jako celek. Na twitteru to uvedl vicepremiér a ministr vnitra JanHamáček (ČSSD). Vláda žádala kvůli koronavirové pandemii dolní komoru o dalších 30 dnů stavu nouze, poslanci to ale odmítli, stejně jako návrh lidovce Stanislava Juránka na prodloužení nouzového stavu o dva týdny. Skončí tak s nedělí.

"Opoziční poslanci cynicky vsadili na to, že čím víc zavaří vládě, tím víc budou voliči důvěřovat opozici. Výsledkem bude chaos a nedůvěra v politiku jako celek. Jsem zvědav, jak to ODS, KDU-ČSL, Piráti nebo STAN vysvětlí svým hejtmanům," uvedl Hamáček. Hejtmani už vyzvali vládu na pátek ke společnému jednání.


 
 

Čtěte více:

Vláda spolu s nouzovým stavem prodloužila i epidemická opatření
22.01.2021 9:42
Vláda spolu s nouzovým stavem prodloužila i platnost opatření proti ší...
Vláda zpřísnila opatření vůči hotelům, doporučuje omezit pohyb
29.01.2021 8:06
Ubytovací služby mají být nově jen pro lidi na služební cestě s potvrz...
Vláda schválila nový systém kompenzací firmám a podnikatelům
08.02.2021 17:30
Vláda dnes schválila nový systém kompenzací podnikatelům a firmám, kte...
Vláda žádá o prodloužení nouzového stavu, chce lepší pomoc firmám
09.02.2021 8:21
Vláda chce prodloužit nouzový stav vyhlášený kvůli epidemii koronaviru...

Váš názor
  • Defenestrace se blizi
    14.02.2021 18:25

    Uz mi taky dochazi trpelivost; pujdu najit ty vidle
    Ai-kun
    • Re: Defenestrace se blizi
      14.02.2021 18:52

      Jdu s Tebou číňane o)) Kolego, co to znamená ai-kun, já jen tuším, že je to čínsky..
      Velkamedvědice
      •  
        14.02.2021 20:56

        ale.. to je jen prezdivka z jednoho anime co sem kdysi koukal.. https://macross.fandom.com/wiki/Ai-kun takze puvod je z japonstiny ale "ai" tusim ma stejnej vyznam i vyslovnost v japonstine jako v cinstine (hanzi) (~love) -kun je v japonstine jedna z pripon za jmenem nebo prezdivkou oznacujici vztah k oslovujicimu.. -san, -chan -sama -sensei -sempai atd.. maj to celkem propracovany a komplikovany. Takze jestli se to vubec da jako jmeno prekladat tak mozna neco jako mazlik nebo milacek ale tezko rict, asi jako bys chtel prelozit Punta do anglictiny :D I v Cinstine nebo Korejstine jsou ruzny osloveni pro starsi a mladsi sourozence, cleny rodiny atd.. proto je ve vychodni Asii obvyklej dotaz na vek casto uz behem zacatku konverzace.
        Ai-kun
        •  
          14.02.2021 21:09

          o)) Díky mazlíku, to je milý
          Velkamedvědice
  • hura
    14.02.2021 12:02

    Decka drzte place svita na svobodu !
    snb rulezz
    • Re:
      14.02.2021 13:52

      hejtmani zase zhasli :-)
      lunatic with skateboard
  •  
    12.02.2021 10:32

    Doposud jsem vždy volil do PS. Zvažuju tentokrát využít svého práva nevolit. A obecné stesky vrcholných politiků, že nevolením pomáhám těm zlým, hodit za hlavu. Je třeba zásadně překopat celý volební systém do PS. Než to nastane, mohly se zrušit volební kraje a stanovit jedinou celostátní kandidátku s 200 pozicemi. To by bylo ve stranách kvikotu, kdo bude max do první dvacítky. Jedině politickým panáčkům vyhovuje 14 kan. listin. Argument, že by to neodráželo regionalitu je naprosto lichý. Voliči vesměs vůbec neznají osoby z kr. kandidátek a hlavně doslova výj@by lídrů, kde se upíší, hovoří za vše.
    indurain
    • Jenže
      12.02.2021 11:35

      Pokud je strana ovládáná diktátem jednoho muže, kandiduje ve všech obvodech..To co dělají, je že místo, aby jen upravili přepočet, mimochodem už to je v neprospěch koalic, tato úprava, zase z toho chtějí vytřískat kapitál a pak to svedou na US. ten nezrušil volební zákon, jak se tvrdí, ale pouze přepočet, aby jednomu nestačilo 18000 a druhý nemusel mít na to samé křeslo 30000 hlasů
      Velkamedvědice
      • Re: Jenže
        12.02.2021 11:47

        Vůbec se nedívám na volební systém prizmatem dnešní "hnědé" doby. Vítěz voleb má mít možnost prosadit svoji ideu a buď být za to v příštích volbách odměněn nebo potrestán. Ať je možnost zakládat nové strany, ale ať není až takové právo, aby pidistrany mohly pomocí nutnosti vítěze voleb tvořit koaliční vladu, dělat z programu vítěze nechutný gulášek. Vím, dnes by toto extrémně pomohlo tomu gaunerovi, ale snad společnoust získá časem moudrost a bude více imunní vůči podobným napoleonkům.
        indurain
        • Indurain
          14.02.2021 15:13

          Ani nedostsla možnost se domluvit. Zeman rozhodnil za všechny. Přesto, že vítěz důveru nezískal, jako kdysi Paroubek neodstoupil. V rozporu s ústavní zvyklostí nedostal druh_ možnost ani posléze přeseda parlamentu. Volby vůbec neměli smysl.
          Velkamedvědice
        •  
          12.02.2021 13:10

          Vítěz je ten kdo má 50%+. Pokud nemá, tak holt musí sehnat partnera. Vítěz není někdo kdo má necelých 20% jak se prohlásilo po posledních krajských volbách vítězem v některých krajích ANO, to bylo fakt komický. Většinový systém vždycky vede k nadvládě dvou stran (Británie, USA), což pak vede k dost velký polarizaci společnosti. V USA už to má dost neblahý důsledky. Poměrný systém je lepší a spravedlivější než většinový.
          WhiteStone
          •  
            12.02.2021 13:27

            Vítěz je ten, kdo má nejvíc hlasů, co se týká voleb. Vůbec bych do toho nezatahoval, co prohlásila grupa, co za pár roků nebude existovat. Většinový systém vede k nadvládě jistého vidění světa, ale umožňuje v příštích volbách jasnou změnu. To ten současný koaliční gulášek nedokáže nikdy a z toho také pramení ta současná apatie mnoha voličů, že lze stěží svou volbou něco změnit. Máš snad pocit, že naše současná situace, kde je v PS 8 stran je méně polarizována? Uznej, že ani náhodou. Co se týká vzniku stran, viděl bych to tak, že máš ideu, vybuduješ aparát a předložíš to voličům, jestli je zájem. Není -li, můžeš vybrat stávající subjekt, kde se snažíš prosadit svůj pohled, s tím, že původní projekt končí.
            indurain
            •  
              12.02.2021 13:47

              Ve sněmovně to možná polarizovaný je. Ale díky tomu systému se to podle mě nepřenáší tolik do společnosti, protože se to nedělí kolem jedný hranice ale kolem více linií. Aspoň já ve svým okruhu přátel a známých mám všechno od voličů SPD až po Zelený. V Americe kde se společnost začíná sociálně dělit podle politických linií to je dost špatný dle mě. ad2) No ale ve většinovým systému je mnohem těžší stranu vybudovat a uspět než v poměrném, protože lidi se bojí promrhat svůj hlas na třetí stranu.
              WhiteStone
              • ad2
                12.02.2021 13:55

                To taky považuju za výhodu. Právo politicky se angažovat upřeno není. Nevidím smysl v pózování spasitelů, s cílem být u lizu nebo aspoň dosáhnout na st. příspěvek za voliče. K situaci v US. Ten systém tam přece není nový. Že je tam nes taková polarizace, lze přičíst dnešním velkým změnám ve společnosti, mnohdy hloupým a zhoubným. Ale platí, že tisíc lidí, tisíc pohledů...
                indurain
Aktuální komentáře
03.05.2024
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií
7:49Pokles čistého zisku Komerční banky o 21,3 pct meziročně ovlivnily opravné položky. Mírně klesly také provozní výnosy
02.05.2024
18:48Návrat hodnotových akcií a důležitost definic
17:32Wall Street se před Applem a daty zvedá, koruně pomáhá ČNB  
17:14Technická analýza S&P 500: Čekání na signály, které naznačí konec konsolidační fáze  
16:50Jan Bureš: ČNB snižuje sazby na 5,25 %, ale jejich trajektorii reviduje prudce vzhůru
16:13Výsledky AMD (-2 %): Sice rychlý progres, ale přemrštěná očekávání  
14:40ČNB podle očekávání snížila sazby o 50 bazických bodů na 5,25 %
14:19Než otevře Wall Street: Carvana, DoorDash  
12:53Aktuální výsledková sezóna značí, že konec hospodářské recese v Evropě je na dohled
12:50Farmaceutická firma Novo Nordisk zvýšila čtvrtletní zisk a zlepšila výhled
11:49OECD zlepšila výhled růstu globální ekonomiky na letošní rok na 3,1 procenta
11:39Námořní dopravce Maersk má nižší čtvrtletní zisk, zlepšil ale celoroční výhled
11:34Energetické firmě Shell klesl čtvrtletní zisk o pětinu, překonal však očekávání

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Průměrná hodinová mzda, y/y
14:30USA - Změna počtu prac. míst
16:00USA - Index ISM ve službách