Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ministerstvo zdravotnictví po rozhodnutí NSS zmírňuje omezení pro služby. Otevřou se restaurace, bazény i kasina

Ministerstvo zdravotnictví po rozhodnutí NSS zmírňuje omezení pro služby. Otevřou se restaurace, bazény i kasina

28.05.2021 10:43
Autor: Redakce, Patria.cz

Ministerstvo zdravotnictví podle nového ministra Adama Vojtěcha zmírňuje podmínky pro omezení restaurací a služeb kvůli rozhodnutí Nejvyššího správního soudu. Nebudou tak dál uzavřené restaurace, bary, herny a kasina nebo vnitřní bazény, ale návštěvníci budou muset mít testy.

Restaurace a další stravovací zařízení budou moci od pondělí otevřít i vnitřní prostory. Hostů bude moci být tolik, kolik je míst k sezení. U stolu budou moci sedět nejvýše čtyři hosté, nutné bude dodržování rozestupů nebo nošení ochrany úst a nosu mimo konzumaci. Povinné budou nadále negativní testy na koronavirus, očkování nebo potvrzení o prodělání nemoci covid-19. Restaurace budou podle Vojtěcha jediná zařízení, kde bude umožněno se prokázat samotestem. Ve všech ostatních bude platit jen test z oficiálního odběrového centra. Podle hlavní hygieničky Pavly Svrčinové je zatím poměr pochybení v dodržování opatření proti šíření koronaviru vysoký, proto se obrátila na policii, která podle ní začne hygienikům v kontrolách víc pomáhat.

Od pondělí se rovněž otevřou umělá koupaliště, sauny, solné jeskyně či wellness. V bazénech a na koupalištích bude platit limit jednoho člověka na 15 metrů čtverečních vodní a odpočinkové plochy v její bezprostřední blízkosti. V saunách, wellness nebo solných jeskyních bude smět být kapacita naplněna na maximálně 30 procent. V bazénech a koupalištích bude podle Vojtěcha nutná ochrana dýchacích cest jen při vstupu nebo v odpočinkových zónách, nikoliv ve vodě. Lidé se při vstupu do všech výše zmíněných provozů budou muset prokázat negativním testem na koronavirus, který podstoupili v oficiálním odběrovém centru, certifikátem o očkování nebo dokladem o prodělání nemoci covid-19 v posledních 180 dnech.

Herny a kasina také od pondělí obnoví provoz. U kongresů a dalších hromadných akcí bude navýšen počet účastníků.

Mezi Českou republikou a Maďarskem, Německem, Polskem, Rakouskem, Slovenskem, Slovinskem a Chorvatskem bude možné od pondělí cestovat po první dávce očkování proti covidu-19 bez omezení. Podle ministra zdravotnictví jde o otevření standardní turistiky. Certifikáty turistů z těchto sedmi zemí budou uznávány i například pro vstup do služeb, které budou v Česku otevřené, dodal Vojtěch.

Podle NSS pandemický zákon umožňuje omezit obchod a služby, ale nikoliv zakázat jejich provoz, a to ani prostřednictvím zákazu přítomnosti veřejnosti. Ministerstvu nepomohlo ani to, že kromě pandemického zákona opřelo poslední opatření také o zákon o ochraně veřejného zdraví. Ten ale umožňuje omezit osob lidí podezřelých z nákazy, ale nikoliv plošně, v celé zemi. Proti rozhodnutí Nejvyššího správního soudu se ale ministerstvo zdravotnictví chce bránit u Ústavního soudu, řekl po jednání vlády ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Opatření ministerstva zdravotnictví, které se týkalo provozu lyžařských vleků a lanových drah, bylo rovněž nezákonné. Nejvyšší správní soud nezákonnost zpětně konstatoval na návrh společnosti Skiareal ČHS, která provozuje lyžařské středisko v Jeseníkách. Opatření účinné od 25. dubna už soud nemohl zrušit, protože platilo jen týden a poté je nahradilo nové, obsahově podobné.

"Názor Nejvyššího správního soudu je velmi restriktivní, pokud jde o možnosti a pravomoci ministerstva zdravotnictví uzavírat plošně služby," uvedl ministr. Podle něj soud nedává prostor pro plošná opatření. Ministerstvo proti němu bude podávat ústavní stížnost.

Vojtěch dodal, že z rychlejšího rozvolňování, které není jen z epidemiologických, ale z právních důvodů, není úplně šťastný. "Kdyby nás k tomu nedonutil rozsudek Nejvyššího správního soudu, tak bych navrhoval spíš dodržení termínu 14. června," dodal.

Už při svém středečním druhém nástupu do funkce mluvil Vojtěch o tom, že mu jako právníkovi vadí to, že soudy ruší protiepidemická opatření, které připravilo ministerstvo zdravotnictví. "Budeme to řešit i s kolegy z legislativy, abychom se tomu vyhnuli. Poslední rozsudek Nejvyššího správního soudu se netýká zdůvodnění, ale samotného výkladu zákona," řekl Vojtěch. Podle něj je jeho výklad velmi restriktivní, plošná opatření podle soudu neumožňuje ani zákon o ochraně veřejného zdraví.

Diskutovat se podle něj bude o případné změně pandemického zákona. "Souhlasím s tím, že kompetence ministerstva zdravotnictví měly být precizovány," dodal. Podle něj je v současné době jedinou možností plošných opatření vyhlášení nouzového stavu, což není optimální.

Server Seznam Zprávy dnes přinesl informaci o tom, že úředníci ministerstva při vydávání opatření věděli, že jsou nezákonná. To na dotaz novinářů hlavní hygienička Pavla Svrčinová odmítla. Vojtěch dodal, že o tom nemá informace, protože je v úřadu tři dny.

Zdroj: ČTK

 

Čtěte více:

Petr Dufek: Situace ve službách se stabilizuje. Část cestovního ruchu se odráží ode dna
10.05.2021 10:24
Na to, že na významnou část služeb dopadal v prvním čtvrtletí lockdown...
Vláda schválila Národní plán obnovy, plánuje investice za 200 mld. Kč
17.05.2021 8:13
Národní plán obnovy (NPO), ve kterém chce stát investovat zhruba 200 m...
Další vlna rozvolnění: Rozšířuje se výuka na školách, otevřou restaurační zahrádky
17.05.2021 8:55
Od dnešního pondělí čeká obyvatele Česka další vlna zmírnění opatření ...
Ukončit pandemii je možné, bude to ale stát 50 miliard dolarů
21.05.2021 16:22
Mezinárodní měnový fond (MMF) dnes představil plán, jak ukončit nyněj...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university