Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
McKinsey: Při využití potenciálu žen by HDP mohl být v roce 2030 o 500 miliard vyšší

McKinsey: Při využití potenciálu žen by HDP mohl být v roce 2030 o 500 miliard vyšší

22.09.2021 14:22
Autor: ČTK

Česko by mohlo zvýšit ekonomický růst, pokud by do rozhodování a odbornější práce zapojilo více žen. Při využití jejich potenciálu by v roce 2030 mohl být hrubý domácí produkt (HDP) proti očekáváním zhruba o půl bilionu korun vyšší. Tato suma odpovídá víc než třetině příjmů letošního státního rozpočtu. Pokud by zastoupení mužů a žen bylo vyrovnané, republika by mohla vyprodukovat dokonce o 1,3 bilionu korun víc. Ukázala to nová studie mezinárodní poradenské společnosti McKinsey. Její zástupci dnes představili výsledky na tiskové konferenci.

Studie se zaměřila na ekonomický potenciál žen v sedmi zemích střední a východní Evropy. Vedle Česka mapovala situaci na Slovensku, v Polsku, Maďarsku, Chorvatsku, Rumunsku a na Ukrajině. Autoři vedli podrobné rozhovory s 30 vysoce postavenými manažery a manažerkami. Do průzkumu se v Česku zapojila tisícovka zaměstnankyň a zaměstnanců firem s více než 500 pracovníky. Studie vychází ze statistik za rok 2019. Modeluje stav v roce 2030, pokud by se dosáhlo úrovně nejlepších států v regionu a rovného zastoupení mužů a žen. O vyrovnanosti je podle expertů na problematiku rovnosti možné mluvit při čtyřicetiprocentním podílu, za kritickou hranici označují třicetiprocentní podíl.

Ženy představují o něco víc než polovinu obyvatel sledovaného regionu. Tvoří 61 procent absolventů vysokých škol. Ekonomicky aktivních je 45 procent žen. Připadá jim 37 procent manažerských pozic. V nejvyšším vedení mají 19 procent křesel a zastávají osm procent postů generálního ředitele. Pokud by všech sedm států dosáhlo výsledků nejlepších zemí svého regionu, podle studie by to znamenalo v roce 2030 proti očekávanému vývoji o 146 miliard eur (3,7 bilionu korun) vyšší celkový HDP, tedy růst o 8,3 procenta. Při rovném zastoupení žen a mužů by byl region bohatší o 370 miliard eur (zhruba 9,4 bilionu korun).

V Česku podle studie tvoří ženy 63 procent absolventů vysokých škol. Ekonomicky aktivních je 44 procent žen. Manažerský post zastává 27 procent žen a 73 procent mužů. V nejvyšších vedeních firem je 11 procent žen, generálních ředitelek jsou čtyři procenta. Ve Skandinávii řídí ženy čtvrtinu firem, ve vedení je jich 36 procent. Podíl vysokoškolaček je stejný jako v ČR.

Pokud by Česko potenciál žen využilo, mohlo by mít v roce 2030 proti očekávání o 20 miliard eur (přes 500 miliard korun) vyšší HDP. Roční růst by byl o 7,8 procenta, uvádí autoři. Při rovných šancích pro ženy a muže by to bylo o zhruba 50 miliard eur (1,3 bilionu korun) víc.

Podle průzkumu má o vedoucí pozici zájem 52 procent dotazovaných zaměstnanců a 47 procent zaměstnankyň. Na nejvyšší manažerský post by ráda dosáhla třetina respondentů a čtvrtina respondentek. Podle zástupců společnosti tak výsledky ukazují, že neplatí rozšiřovaný názor, že ženy o kariéru a řízení nestojí. Celosvětová studie už dřív zjistila, že firmy s více než 30 procenty žen ve vedení mají o čtvrtinu vyšší šanci dosáhnout nadprůměrné ziskovosti.

Podle autorů ženám ve větším zapojení brání chybějící nabídka flexibilní práce, nedostatek jeslí a školek, nerovnoměrné rozdělení domácích povinností i zažité stereotypy o pečovatelkách a živitelích. Pomohla by opatření ke sladění práce a rodiny, vyšší zapojení mužů do péče, kariérní podpora, nasměrování žen do oborů s vyšší přidanou hodnotou i osvěta.

 

Čtěte více:

Obavy z Evergrande opadají, tématem dne Fed. Evropa zahájí pozitivně
22.09.2021 8:54
Evropské akciové trhy dnes nejspíše zahájí obchodování výraznějším růs...
Rozbřesk: Fed vydá novou prognózou, která možná ukáže na vyšší ochotu jít se sazbami rychleji nahoru
22.09.2021 9:09
Tak dlouho chodila vysoká inflace okolo netečných centrální bank, až j...
Většina členů rady může podpořit výraznější utažení sazeb, myslí si Vojtěch Benda
22.09.2021 10:57
Razantnější utažení úrokových sazeb by na měnovém zasedání příští tý...
Evropa roste. Obavy z Číny dál klesají, na programu je Fed
22.09.2021 11:00
Po smíšené seanci na Wall Street se evropské akcie vydávají vzhůru a n...
Oživení německé ekonomiky brzdí problémy v dodavatelských řetězcích
22.09.2021 11:07
Mnichovský výzkumný institut Ifo dnes zhoršil odhad letošního růstu ně...

Váš názor
  • studie McKinsey a jiné bláboly
    27.09.2021 11:46

    Je komické jak západní feminismus žádá rovnost zejména u manažerských pozic apod. :) to co si muži musí zasloužit kompetentností, zkušenostmi a přirozeným respektem si tyhle "chlapské a silné ženy" :) nárokují jen tak. Studie mekenzi palec dolu
    snb rulezz
  •  
    23.09.2021 10:00

    Aj súdruh Jakeš trúsil podobné múdrosti :"Musíte dělat více a lépe !".Ale McKinsey si to nechá pekne zaplatiť.
    Tecumseh
  •  
    23.09.2021 9:42

    Jak by se asi zvýšil ekonomický růst, kdyby lidé místo takových studií pracovali na něčem smysluplném?
    přizdívka
  •  
    22.09.2021 15:11

    Pro něco jsem musel požádat o pomoc internet.. klikl jsem neprozřetelně na horké zprávy... a hle - noticka má dokonce svůj článek! Než si najdu čas studii pročíst, napadají mě jména 3 ministryň Maláčová, Dostálová, Schillerová. Moc si nedokážu představit podobné zjevy úspěšně působit v privátním sektoru, stejně jako si nedokážu v opačném garde představit majitelky firem Siko nebo Zásilkovna, že by přistupovaly k financím stejně jako ty tři. /// A na základě jakého to popudu McKinsey tuto studii provedla? Nějaký behaviorální experiment? Nebo málo řidiček kamionů a mnoho prodavaček? Nebo nespotřebované zbytky QE hledají uplatnění kde se dá, před expirací?
    Mudr.c
    •  
      22.09.2021 16:17

      Ještě mě napadl jeden obor - programátor. Tam je zcela irelevantní, jestli jste muž. V tomto oboru bych i schvaloval mimořádné státem financované dotace na nově vytvořené ženou obsazené pracovní místo (ovšem nikoliv jako pobídku zaměstnanosti-protože o programátory je nouze úplně všude- nýbrž až jako smluvní odměnu za dlouhodobé udržení pracovního místa- tedy ne na prvních X měsíců, ale až od Xtého měsíce dále). Proč to zmiňuji? Protože sleduji následný efekt, ke kterému by pak logicky v době digitalizace která je daná a není o tom pochyb, mělo dojít: V počátcích digitalizace státní správy (nejméně před 10ti lety?) se hovořilo o úsporách času (pro občany) a nákladů (pro stát). S nástupem 5G (díky kamerám to je tedy možné už pár let zpět.....) již nebudou muset mobilní policisté obsluhovat stacionární kontrolní stanoviště (radary), návazně program přešaltruje foto podle SPZ místně příslušnému orgánu, a toto je jediný z mnoha desítek případů v běžné praxi. /// Včera se moderátor ptal zástupců subjektů před volbami. Asi 6,7 subjektů, každému stejná otázka - nechť zástupce prezentuje řešení jejich subjektem. Utkvěl mně jeden člověk který oproti všem ostatním nastolil 2 relevantní myšlenky. ZA1. proč za 1.republiky agendu pro 3 miliony zemědělců zvládlo 50 (plus minus) státních ouřadů a dnes na 1 státního úředníka ministerstva zemědělství připadá 6 (šest) zemědělců ---ano je v tom kus demagogie, ale v principu musím souhlasit!!--- ZA2. Na otázku jak došel k úspoře nákladů na státní úředníky v linii o 20% odpověděl něco jako: "Když jsem byl na úřadě v pátek měli často zavřeno s tím, že si svoji práci zvládnou odpracovat za první 4 dny." Opět je v tom kus demagogie, ovšem i kus pravdy. Digitalizace prostě MUSÍ vést k redukci úředníků a tím výdajů státu. Byl-li bych až moc přísný k veřejnému systému placenému z daně přidané, spotřební a dalších, tak i distanční denní studium středoškoláků (ne pro 8letky) by se mohlo přibližovat formě studia na VŠ ve formátu přednášky-cvičení. Jde o změnu dlouhodobého trendu nikoliv o psychopatickou změnu buď do X let jinak zkáza. Hodně let existují privátní programy doučování prostřednictvím CD, DVD, on-line atd. /// Takže ženy by mohly jistě najít uplatnění přednostně právě ve zmíněných situacích, aby se podle McKinsey ČR razantně povznesla v HDP. Již odmítám za McKinsey takhle z voleje řešit problematiku uplatnění propuštěných pracovníků státních úřadů, nejspíše bych narazil na spirálu s propuštěnými právě ženami ve státní správě. Nechť si svůj binec uklidí sami, v opačném případě po seznámení s jejich studií se jim zde u tohoto článku omluvím.
      Mudr.c
      • Ženy - programátorky
        22.09.2021 21:58

        Zkušenosti z praxe. Realita na trhu práce je taková, že žen v IT na pozici programátorů jsou tak 2 % pracovní síly. Z toho tu schopnou část Gaussovy křivky naverbují v Microsoftu, Motorole, Redhatu, ..., protože potřebují plnit korporátní kvóty. Pro malé podniky zůstane spodních 30 %. Z toho důvodu, dělat dlouhodobé pobídky na zaměstnávání nekvalitních lidí pouze proto, že mají jiný druh pohlavního orgánu, je nesmysl. Šlo by o zcela nelogický krok, což by bylo v rozporu s posláním programátora ;)
        sleeper
        • Re: Ženy - programátorky
          23.09.2021 13:55

          …ano ale tak se to děje a ne jen u nás či v Evropě. Amerika za Obamova presidentství např masivně najímala ženy a non white labor do zajištění letecké dopravy. Nakonec letiště samotné a letecké firmy, to musely taktně obejít…jinak by letecký provoz zkolaboval, tragicky. Prostě dnes se přidělují místa na základě jiného pohlaví než mužského, původu a nejlépe je být gay or trans nebo nějaký mimozemšťan … Tady u nás ve firmě, se velice oslavuje a komunikuje na sociálních sítích, že přijali na pozici kdy byli předtím 40 let jen muži, ženu. Právě proto, že je to žena…
          ČERT!
  • jj
    22.09.2021 14:49

    Ja si to predstavuju tak, ze by se vic zen mohlo uplatnit treba v hornictvi nebo jako zednice nebo svarecky :p) ve stavebnictvi je obecne nedostatek muzu i zen a zeny maj mizive zastoupeni, tak snad by ted mohly zaplnit tu mezeru kdyz uz na to mame ty gender studie..
    Ai-kun
  •  
    22.09.2021 14:41

    takže jestli to dobře chápu, současní manažeři jsou hlupáci a když tyto hlupáky vyházíme a nahradíme je ženami a nejlépe na výsledný poměr 50:50, tak budeme o tolik bohatší.....jak jednoduché....koukám snad jednoduší a levnější než pumpovat stamiliardy do ekonomiky dle tetky šílené.........kolik taková studie vůbec stojí, no s tím přínosem je asi k nezaplacení....
    abc1
Aktuální komentáře
19.03.2024
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení