Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Putin na ekonomickém fóru v Petrohradě: Dominance USA ve světě skončila, ekonomický blitzkrieg neměl šanci uspět

Putin na ekonomickém fóru v Petrohradě: Dominance USA ve světě skončila, ekonomický blitzkrieg neměl šanci uspět

17.06.2022 16:28, aktualizováno: 17.6. 17:05
Autor: ČTK

Aktualizováno

Ruský prezident Vladimir Putin na ekonomickém fóru v Petrohradu prohlásil, že skončil jednostranný světový řád, podřízený prý Spojeným státům, které se podle něj cítí vyslancem Boha na Zemi, nemají žádné povinnosti, ale jen své vlastní "posvátné zájmy". Tvrdil také, že Evropská unie ztratila globální konkurenceschopnost i politickou svrchovanost. Předpověděl vzestup populismu a výměnu elit v evropských zemích. Ruský prezident také znovu obhajoval své rozhodnutí napadnout Ukrajinu a kritizoval sankce Západu, které mají Moskvu donutit k ukončení agrese a stažení vojsk ze sousední země.

Putin zdůraznil, že ruská ekonomika se dokázala s tímto tlakem vyrovnat. "Ekonomický blitzkrieg neměl šanci uspět," zdůraznil Putin na letošním petrohradském ekonomickém fóru. Západní sankce podle něj přinášejí větší škody jejich tvůrcům než Rusku. Ztráty EU podle něj mohou přesáhnout 400 miliard dolarů, což doléhá na obyvatelstvo a firmy.

"Tato epocha (dominance USA ve světě) skončila, nehledě na všechny pokusy ji zachovat, zakonzervovat jakýmikoliv prostředky. Změny představují přirozený běh dějin, protože civilizační různorodost planety a bohatost kultur lze těžko spojit s politickými, ekonomickými a dalšími šablonami. Ty nefungují," řekl. Svět založený na "hře na jednu branku" je podle něj přirozeně nestabilní.

Elity vládnoucí v západních zemích žijí podle Putina v iluzích, ve stínu minulosti a v popírání měnící se reality. Západ prý například předpokládá, že jeho dominance v globální politice a ekonomice je neměnná konstanta, ale "nic netrvá věčně".

"Všechny pokusy tvářit se blahosklonně při špatné situaci, všechny řeči o jakoby přípustných nákladech ve jménu pseudojednoty nemohou skrýt, že EU definitivně ztratila svoji politickou svrchovanost a její byrokratické elity tančí, jak někdo cizí píská, a akceptují vše, co jim nařídí seshora, čímž škodí vlastnímu obyvatelstvu a vlastní ekonomice, vlastnímu byznysu," prohlásil ruský prezident.

Putin podobně jako při květnové vojenské přehlídce v Moskvě obhajoval "speciální vojenskou operaci", jak Kreml nazývá válku, rozpoutanou na konci února na prezidentův rozkaz proti sousední Ukrajině.

"Ve vzniklé situaci, na pozadí rostoucích rizik a hrozeb, bylo rozhodnutí Ruska o uskutečnění speciální vojenské operace vynuceno. Bylo to nepochybně těžké, ale vynucené a nezbytné. Toto rozhodnutí svrchované země, na které má bezpodmínečné právo, je založeno na Chartě OSN hájit svou bezpečnost," prohlásil. Ruští vojáci ve východoukrajinském Donbasu podle něj bojují i za právo Ruska na vlastní rozvoj.

Putin také zdůraznil, že všechny úkoly operace budou bezpodmínečně splněny, k čemu přispěje jak hrdinství ruských vojáků, tak konsolidace ruské společnosti. Její "podpora dává sílu a přesvědčení armádě a námořnictvu". Putin také zdůraznil "hluboké pochopení historické spravedlnosti naší věci: budování a upevnění svrchované velmoci - Ruska".

K sankcím

Chmurné předpovědi, které Ruské federaci načrtly západní země, se nenaplnily. Rusko odolává bezprecedentním sankcím, které se naopak obrátily proti Západu. V projevu na ekonomickém fóru v Petrohradě to dnes řekl ruský prezident Vladimir Putin. Míra inflace v některých zemích Evropské unie podle něj přesáhla 20 procent a EU jako celek bude chudší o více než 400 miliard USD (9,4 bilionu Kč) právě v důsledku sankcí, které zavedla proti Rusku.

"Jejich množství a rychlost přijímání nemají žádný precedens. Spoléhali na to, že ruskou ekonomiku smetou," řekl Putin. Zdůraznil, že Rusko se dokáže vypořádat s jakýmikoliv problémy. "Jsme silní lidé a dokážeme se vypořádat s jakoukoliv výzvou, jako naši předkové, vyřešíme jakékoliv úkoly. O tom vypovídá celá tisíciletá historie naší země," řekl.

"Krok za krokem normalizujeme ekonomickou situaci. Nejprve jsme stabilizovali finanční trhy, bankovní systém a obchodní síť, pak jsme začali saturovat ekonomiku hotovostí a provozním kapitálem, abychom zachovali firmy, zaměstnanost a pracovní místa. Chmurné předpovědi ohledně perspektiv ruské ekonomiky, které zněly ještě na jaře, se nenaplnily. Přitom je jasné, proč se rozjela tato propagandistická kampaň, odkud přicházelo zaklínání, že dolar bude stát 200 rublů, a o krachu celé naší ekonomiky. To bylo a je zbraní v informační válce," prohlásil ruský prezident.

Navzdory sankcím se Rusko bude dál vyvíjet jako otevřená ekonomika, která bude spolupracovat i se západními podniky. Putin také předpokládá, že Rusko bude vyvážet více zemního plynu než dosud, ale jinými cestami. Ekonomickou spolupráci bude Rusko podle prezidenta rozvíjet s těmi zeměmi, které o to stojí.

Ruský prezident jako hloupost odmítl tvrzení, že inflaci na Západě rozpoutal svou válkou proti Ukrajině, kterou ovšem v projevu označoval za "speciální vojenskou operaci" či za "osvobozování Donbasu", tedy ruskojazyčné oblasti na východě Ukrajiny. Inflaci ve světě podle něj zavinila "dlouholetá neodpovědná politika" západních zemí ze skupiny G7, které prý spustily stroj na tištění peněz, aby pokryly dříve nevídané rozpočtové schodky. S růstem cen, s nedostatkem potravin a rostoucími cenami paliv nemá Rusko podle Putina nic společného, ale jde o důsledek chyb v ekonomické politice USA a EU. Svalování těchto chyb na Rusko označil za pokus tonoucího chopit se stébla.

O reálném zásahu ruské ekonomiky

Šéf největší ruské banky Sberbank, bývalý ministr hospodářství German Gref, na ekonomickém fóru předpověděl, že ruské ekonomice by mohlo trvat i deset let, než se vrátí na úroveň loňského roku. Tedy do doby, než proti Rusku začaly západní státy zavádět sankce v odvetě za invazi na Ukrajinu.

Západní sankce podle Grefa zasáhly 56 procent ruského vývozu a 51 procent ruského dovozu. "To představuje hrozbu pro 15 procent hrubého domácího produktu (HDP) země," uvedl. "V důsledku toho, pokud nic nepodnikneme, budeme potřebovat zhruba jedno desetiletí, než se ekonomika vrátí na úrovně z roku 2021," dodal. Zároveň vyzval ke strukturálním reformám v ruském hospodářství.

Světová banka (SB) tento měsíc předpověděla, že ruská ekonomika v letošním roce klesne o 8,9 procenta. V lednu přitom počítala s jejím růstem, který tehdy odhadla na 2,4 procenta. SB předpokládá, že ruská ekonomika bude pokračovat v poklesu také v příštím roce, jeho tempo by však mělo zpomalit na dvě procenta. V roce 2024 počítá s návratem ruské ekonomiky k růstu, který by měl činit 2,2 procenta.

 

Čtěte více:

Putin: Zahraniční kupci budou od pátku platit za plyn v rublech. Nenecháme se vydírat, odpovídá Evropa
31.03.2022 16:21
Ruský prezident Vladimir Putin dnes podepsal dekret, podle kterého mus...
Další sankce USA a Británie míří na děti Putina, investice a další oligarchy. EU se dnes na sankcích neshodla
06.04.2022 17:20
Spojené státy oznámily další zpřísnění protiruských sankcí, které zahr...
Putin nabízí uvolnění přístavů výměnou za zrušení sankcí, futures jsou dnes kolem nuly
27.05.2022 8:54
Ruský prezident Vladimir Putin je ochoten usnadnit vývoz obilí a hnoji...
Blíží se platební neschopnost Ruska? Investory by čekalo mnoho sporů
07.06.2022 16:03
Pokud se Rusko vinou zahraničních sankcí ocitne v platební neschopnost...
JPMorgan a Goldman Sachs se dál straní ruského dluhu
14.06.2022 11:19
JPMorgan a Goldman Sachs nechtějí mít nic společného s ruským dluhem. ...
Dodávky ruského plynu přes Nord Stream 1 do Německa klesají, cena se zvyšuje
16.06.2022 12:36
Dodávky ruského plynu do Evropské unie jsou ode dneška nižší. Hlavní t...
Plyn je v EU od pondělí dražší o 70 procent, Rusko hrozí odstávkou plynovodu
16.06.2022 15:02
Cena plynu pro evropský trh se od pondělí zvýšila zhruba o 70 procent,...
ČEZ se stane stoprocentním vlastníkem Škody JS ohrožené protiruskými sankcemi
17.06.2022 13:21
Energetická Skupina ČEZ se stane stoprocentním vlastníkem české firmy ...

Váš názor
  • No
    18.06.2022 15:09

    Vladimir Vladimirovič má pravdu v tom že EU ztratila globální konkurenceschopnost i politickou svrchovanost nebo spíš členské země v EU. EU ji nikdy neměla. Co v vznikla před 30 lety tak jen páchala škody na ekonomice a občanech. Za inflaci samozřejmě může. Zákazem prodeje plynu před rokem spustil lavinu.
    HenryFord
    • Češi vždycky poslouchali druhé
      21.06.2022 9:43

      koukám, že se tím taky sám řídíš a posloucháš rusáky! Ještě, že to přiznáš ruskej nýmande! když je ti v EU tak zle tak táhni do ruska.
      oradapoisson
    • Re: No
      19.06.2022 12:14

      "Vladimir Vladimirovič", jak ho familiérně nazýváš, bude asi tvůj strýc. Každý ví, že jeho projev byl určen pro Rusko, Čínu, Irán, severní Koreu a podobné nesvobodné země. Tvoje paušalizování bez argumentu o "vině EU" je objektivní asi jako když opilec řekne "všichni jste blbci". Mně tedy EU žádnou škodu na ekonomice i občanovi nezpůsobila. Naopak, díky jejím příspěvkům mohu jet z vesnice do města po luxusní cyklistické stezce a tam použít nedávno zmodernizované nádraží za stovky milionů Kč. Taky už 77 let žijeme v míru a země EU spolu neválčí, neboť se EU snaží stále vyrovnávat jejich životní úroveň. Bohatší země EU přispívají mohutně na chudší. Tedy i na nás!!! Země v EU jsou si rovny. Žádná z nich už nemá motiv válčit se svým sousedem, který by jí nějak ohrožoval nebo utiskoval. To je málo?? Putinovy neustálé lži o všem, to ti nevadí? Nejdříve popřel, že by jeho agenti otrávili Skripala a pak je vyznamenal a vysmál se celému světu. To je pro mne gauner. To samé s dopingem sportovců, zapírá, zapírá, odmítá vydat vzorky komisím a neustále lže. Sestřelené dopravní holandské letadlo, výbuchy ve Vrběticích a podobné v Bulharsku, všechno popře. Když Amerika varovala před napadením Ukrajiny, tak je zesměšňoval, že se "opět zmýlili" a za týden napadl Ukrajinu. A tento sedmilhář je tvůj vzor?
      RomanH
    • Re: No
      18.06.2022 15:45

      Tak tě nevím. Jak může mít podle Tebe pravdu, že ji ztratila, když píšeš, že ji nikdy neměla. Jak můžeš ztratit, co nemáš? Zákaz plynu?? Kolikáty už seš, co nechápe, že to Rusové omezili burzovní spoty, Ty bys rád na krk dvacetiletou smyčku??? Odřezat se od nich, jak nejlépe a nejdříve to pude. Jsou to bezpáteřní prolhané ku.vy. Už toho spáchali dost.
      Velkamedvědice
      •  
        18.06.2022 17:48

        Tak jo konkurenceschopnost měla pár okamžiku po založení, od některých členských zemí než ji bruselské regulace vyobcovali. Nechápu co s tím plynem. Je úplně jedno jak tomu říkáte prostě blokli prodej za který není náhrada. A už to jelo. To že jsou to co jsou se vědělo už minimálně od roku 2009 kdy se tady dělali manévry s plynem, ale kromě Poláků, kteří si postavili LNG terminál to nikomu nevadilo. Jo Němci natahali další trubky.
        HenryFord
        • Henry
          18.06.2022 20:58

          To máš recht, Nikomu závislost na Rusku nevadila, tohle jsou důsledky..
          Velkamedvědice
        • ještě doplním
          18.06.2022 18:37

          HDP EU 2008 $16237 v roce 2021 $15600. Dodnes HDP nepřekonalo úroveň roku 2008. HDP EU rostlo jen v období kdy nalákali nové ovečky.
          HenryFord
          • nemusíš doplňovat
            21.06.2022 9:47

            my vidíme, že si na mizině, žereš psí konzervy a žebráš. Jeď do ruska, nebo do číny, nebo do severní koree ty komouši, tam ti dají lepší rentu
            oradapoisson
            • Re: nemusíš doplňovat
              21.06.2022 10:38

              je vidět, že jsi oproti Fordovi hlupák. On ti dodal argumenty a ty jenom kopeš. Zkus se pochlapit a dej mu protiargumenty. Tomu se říká diskuse, Ty jsi pouhý demagog
              vikeza
              • hele asi sem fakt úplně bbllbbeejj :-)
                22.06.2022 15:13

                tak mě pomoz prosím tě ty chytráku ty argumenty najít. Já tam čtu akorát vychvalování masového vraha, zloděje, lháře, psychopata, válečného zločince Vladimira Vladimiroviče. Názor, že EU ztratila globální konkurenceschopnost i politickou svrchovanost může napsat pouze proruské hov@do se kterým já nediskutuji. Na takový názor nelze jinak reagovat. Ale tobě se evidentně tento názor líbí, asi seš stejnej ko-ot jako on.
                oradapoisson
              • bohužel žádný argument jsem v té slátanině nenalezl
                22.06.2022 15:06

                Vladimir Vladimirovič má pravdu je asi ten argument :-)
                oradapoisson
                • Re: bohužel žádný argument jsem v té slátanině nenalezl
                  22.06.2022 15:19

                  To je pro místní rudou úderku přímo axiom.
                  ..
              •  
                21.06.2022 11:42

                Argumenty? V jeho textu je nějaký argument? Snad jediný, že Poláci postavili LNG terminál. To je jediný argument. Zbytek jsou jen jeho nápady a názory...
                qwer
    • Re: No
      18.06.2022 15:16

      Jo jasně :D češi vždycky věděli, co ostatní dělají špatně a kdo jin ubližuje. Ale hlavně se techto chytrolínů neptejte, jaká je jejich přidabá hodnota a co dokázali. O problémech Evropy v 80. lezech víš prd a maluješ si ji na růžovo.
      Gyroskop
      •  
        18.06.2022 17:30

        Češi vždycky poslouchali druhé a když se kvůli tomu dostali do problému tak vylezli národní sebemrskači. Mnichov, socialismus, eurosocialismus nic není český nápad.
        HenryFord
        • to mluvíš o sobě, že posloucháš rusáky?
          21.06.2022 9:44

          nekal nám tady vodu a táhni do ruska, tam budeš mít úspěch trolle
          oradapoisson
  •  
    18.06.2022 6:23

    A najlepšia veta bola.. cca... Neviem presnu citáciu . Kto čaká,že všetko bude ako predtým , tak môže čakať..
    XXL
  •  
    17.06.2022 21:02

    Viselo za Rakouska v každé hospodě: "Diskutovati o politice a náboženství je zapovězeno".
    Ullsperger
    •  
      17.06.2022 22:03

      Mladsi rocnik hovoril o sportu, holkach a politice. Mozna to poradi bylo holky, sport, politika. Politika v ironii. Jako.posledni dekady....
      Mudr.c
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data