Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Putin: Zahraniční kupci budou od pátku platit za plyn v rublech. Nenecháme se vydírat, odpovídá Evropa

Putin: Zahraniční kupci budou od pátku platit za plyn v rublech. Nenecháme se vydírat, odpovídá Evropa

31.03.2022 16:21, aktualizováno: 31.3. 16:43
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Ruský prezident Vladimir Putin dnes podepsal dekret, podle kterého musejí zahraniční kupci od pátku platit za ruský plyn v rublech. Prohlásil rovněž, že pokud se platby neuskuteční, budou smlouvy o dodávkách plynu pozastaveny. Francouzský ministr financí Bruno Le Maire a německý ministr hospodářství Robert Habeck odmítli nový požadavek prezidenta Vladimira Putina. Podle nich jde o nepřijatelné porušení smluv a vydírání. Na zprávě ztrácejí dosavaní zisky akciové trhy napříč Evropou i ve Spojených státech.

"K nákupu ruského zemního plynu si musejí otevřít rublové účty v ruských bankách. Z těchto účtů se budou uskutečňovat platby za dodaný plyn," citovala Putina agentura Reuters.

Německo a Francie se podle ministrů připravují na zastavení dodávek plynu z Ruska, uvedla agentura AFP. Německý kancléř Scholz také s rakouským kolegou Nehammerem odmítají platby za plyn v rublech. Scholz řekl, že je na Putinovi, jak se nyní zachová.

Putinův dekret stanoví mechanismus, podle něhož mají kupci převést zahraniční měny na zvláštní účet u ruské banky, která jim následně pošle rubly k uskuteční platby za plyn. "Pokud se takové platby neuskuteční, budeme to považovat za nesplnění povinnosti ze strany kupce se všemi důsledky. Nikdo nám nic neprodává zadarmo a ani my nehodláme dělat charitu. To znamená, že stávající kontrakty budou zastaveny," varoval Putin.

Západní vlády a podniky již dříve přechod na platby v rublech odmítly a označily jej za porušení smlouvy. Rusko je důležitým dodavatelem energetických surovin do Evropy. Tyto dodávky jsou nejsilnější pákou, kterou může Putin využít v boji proti sankcím, jež na Rusko uvalují západní země kvůli útoku na Ukrajinu, píše agentura Reuters.

Habeck k tomu na dnešní tiskové konferenci s Le Mairem řekl, že smlouvy musí být dodrženy. A smlouvy s Ruskem s platbou v rublech nepočítají. Na dodržení smluvních závazků upozornil i Le Maire.

"Pro nás je důležité nenechat se od Putina vydírat," řekl Habeck.

"V žádném případě nebudeme souhlasit s tím, aby se za dodávky plynu platilo jinou měnou, než jaká byla smluvně dohodnuta," řekl Le Maire. Připomenul, že země skupiny G7, mezi které patří i Francie, trvají na platbách za plyn podle stávajících dohod.

Oba ministři prohlásili, že Německo s Francií jsou odhodlány energeticky chránit nejen domácnosti, ale i firmy. Habeck uvedl, že nutné je v případě sporů s Ruskem postupovat jednotně a že Moskvě se nepodaří jednotu Západu narušit. Oznámil rovněž, že Rusko bude čelit novému souboru sankcí za invazi na Ukrajinu a že tato odvetná opatření nejsou poslední.

Německý kancléř Scholz odmítá platby za ruský plyn v rublech

Německý kancléř Olaf Scholz s rakouským kolegou Karlem Nehammerem odmítají platby za dodávky ruského plynu v rublech. Prohlásili to na dnešní tiskové konferenci v Berlíně. Scholz dodal, že to již v telefonickém rozhovoru ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi řekl a že nyní je na šéfovi Kremlu, jak se zachová. Oba kancléři shodně uvedli, že stávající smlouvy počítají s evropskou měnou euro.

"Ve smlouvách je, že se platí v eurech. Ruskému prezidentovi jsem řekl, že to tak zůstat má a zůstane," řekl Scholz s tím, že na další Putinovu reakci nezbývá než čekat.

Ve čtvrtek Putin o platbách za plyn se Scholzem hovořil. Podle prohlášení německé vlády šéf Kremlu řekl, že evropští zákazníci budou platit v eurech, ale banka Gazpromu peníze převede na ruble. S takovým postupem Scholz nesouhlasil a vyžádal si písemné podklady, aby takovému platebnímu procesu lépe porozuměl.

Putin dnes podepsal dekret, podle kterého musejí zahraniční kupci od pátku platit za ruský plyn v rublech. Prohlásil rovněž, že pokud se platby neuskuteční, budou smlouvy o dodávkách plynu pozastaveny. Dekret stanoví mechanismus, podle něhož mají kupci převést zahraniční měny na zvláštní účet u ruské banky, která jim následně pošle rubly k uskuteční platby za plyn.

Německo s Rakouskem jsou země, které se prozatím odmítají odpojit od ruského plynu, na kterém jsou z velké části závislé. Odmítají také embargo na ruský plyn, které některé země navrhují. Nehammer dnes řekl, že protiruské sankce mají oslabit Rusko a ne státy, které odvetná opatření uvalují. S tímto postojem souhlasil i Scholz. Uvedl také, že vybudování nové infrastruktury pro zajištění dodávek plynu z jiných zdrojů bude nějaký čas trvat. Dodal ale, že plány diverzifikace dodávek energetických surovin a budování obnovitelných energetických zdrojů jsou pro Putina jasným znamením.

 
 
 

Čtěte více:

Putin: Rusko už za plyn určený pro Evropu nebude brát eura ani dolary, ale rubly
23.03.2022 14:12
Rusko už za plyn určený pro Evropu nebude brát eura ani dolary, platby...
Země G7 odmítly požadavek platit za ruský plyn v rublech
28.03.2022 16:36
Země skupiny G7 odmítly požadavek Moskvy platit za ruský plyn v rublec...
Německo podle šéfa E.ON potřebuje na zajištění nezávislosti na ruském plynu tři roky
29.03.2022 8:40
Německo bude potřebovat tři roky na to, aby si zajistilo alternativní ...
Německo se chystá na možný konec ruského plynu. Nyní je zajištěno, půjde o alternativní dodávky, plné zásobníky i úspory
30.03.2022 9:27
Německo očekává problémy s dodávkami ruského plynu. Ministr hospodářst...
Proč záleží na tom, jestli se za ruský plyn platí v rublech
30.03.2022 13:17
Ruský prezident Putin 23. března překvapil svět oznámením, že „nepřáte...
Rusko nebude požadovat, aby odběratelé ihned platili za plyn v rublech
30.03.2022 14:40
Rusko nebude požadovat, aby odběratelé ihned platili za zemní plyn v r...

Váš názor
  • Platby v RUB
    04.04.2022 13:20

    Pokud se uzavírá obchod mezi dvěma subjekty, z nichž každý je z jiné země, kde se používá jiná měna, logicky jedna strana musí nést riziko kurzových ztrát. Každý zahraniční prodávající si může stanovit ceník, pokud zůstane cena v souladu s rámcovou smlouvou, v jaké měně uzná za vhodné. Pokud ve smlouvě výslovně není uvedeno, že platba musí proběhnout pouze a jen v EUR, a zároveň není výslovně zakotveno, že platba v RUB se nebude považovat za úhradu, což je situace snad snad každého téměř nepředstavitelná, že by tomu tak mohlo být, pak nevidím problém, proč by nemohlo dojít na platby v rublech.
    Novák
    • Re: Platby v RUB
      04.04.2022 14:11

      https://faei.cz/rusko-po-evrope-rubly-chtit-nebude-z-gazprombanky-si-udela-novou-centralni-banku/
      Velkamedvědice
    • Re: Platby v RUB
      04.04.2022 14:07

      naštěstí je jedno, co so myslí nějaký kolaborant. Za druhé. Smlouva nemluví o rublech. A za třetí, existuje něco jako měnové zajištění. Nijak mě nepřekvapuje, že dáváš Rusku přednost před Českem . to kolaboranti mají. A ty kolaborant seš, proto popíráš ruskou ukupaci Československa.
      Velkamedvědice
      • Platby v RUB
        05.04.2022 12:52

        Pokud v rámcové smlouvě výslovně není zmíněna měna RUB (a zřejmě tím pravděpodobněji ani RUR :-), tak z toho logicky vyplývá, že tam není zmínka o tom, že by nebylo možné provádět platby RUB. A jsem tedy toho právního názoru, že z toho plyne možnost zavést ceník v měně RUB. Každý prodávající má právo zvolit si ceny podle svého. Je na kupujícím, jestli je akceptuje. Pokud dojde ke změně ceníku, má obvykle kupující právo odstoupit od rámcové smlouvy. Anebo může novou nabídku akceptovat a jede se dál. Na závěr bych rád přispěl svojí zkušeností s převody v RUB. Ráno jsme obdrželi o zákazníka (odběratele) z RF avízo ("potvrzení") o provedení převodu a kolem 11h jsme již byli schopni zavolat na dealing SBERBANK CZ a.s. a když kurz vyhovoval, mohli jsem provést konverzi, protože ty ruble, odeslané téhož dne z OAO "Sberbank Rossii", byly na našem účtu v RUB u SBERBNANK CZ a.s. již připsány. A tohle vše fungovalo už od roku 2014, kdy se o nějakých okamžitých platbách v ČR mezi různými bankami jen mohlo zdát.
        Novák
        • Re: Platby v RUB (dealing SBERBANK)
          06.04.2022 13:26

          Tímto bych dodatečně rád poděkoval za spolupráci celému týmu SBERBANK CZ, a.s., se kterým jsme prováděli konverzi (především z měny RUB), kterými byli, jak jsem si našel na Konfirmacích, Aleš Svobodník, Štěpánka Skořepová, Štěpánka Hlubíková, Pavel Bartoň, Martin Chum, Marek Bohumský, a hlavně Filip Jelínek, kterého jsme si snad nejvíce oblíbil. Přeji všem, ať si najdou dobrou práci!
          Novák
  • Tak jak
    02.04.2022 17:03

    Tak uz to Vladimir vypnul ? Byly toho plne noviny a najednou nic ?
    Make_CEZ_1000Kc_again
  • Kontext plyn do Evropy-na zamyšlení
    01.04.2022 18:46

    Toto není příspěvek na téma KDO CO KOMU PROVEDL ZA KŘIVDU! Dnes je 1.4. Pár hodin před jednáním Lavrova v Indii (31.3.2022) americký náměstek pro národní bezpečnost podle Reuters Indům doporučil, že by Indie měla "používat mechanismy vytvořené Spojenými státy", a dovážet ropu od „povolených subjektů“. ---a-- „V příštích několika dnech a týdnech budeme zintenzivňovat vymáhání sankcí. --a--- Všem na celém světě říkáme, aby zajistili, že budete dodržovat sankce ... to je vzkaz pro všechny“.---a-- Dále Sing řekl že Washington nenastaví Indii žádnou „červenou čáru“ ohledně jejího dovozu energie z Ruska, ale nechce vidět „rychlé zvýšení“ nákupů.--a--- „Neradi bychom viděli mechanismy, které jsou navrženy tak, aby podpořily rubl nebo podkopaly finanční systém založený na dolarech nebo aby obcházely naše finanční sankce.„ /// (Člověk by nevěřil jak HBITĚ média a sociální sítě DOKÁŽÍ srovnat jazyk a krok...anebo i opačně??) /// (Sing je indické jméno Američana, původně přistěhovalce z Indie se jménem Sing, 30.léta 21.století. U nás v Česku jsme byli svého času, v 90.letech 20.století hrdí na paní Albrihtovou. Je to prostě běžný život toto mísení národů ras a generací, nikoliv záměr, znouzectnost či kalkul! ) /// Mně vyjádření pana Singa zní podobně silně výhrůžně, jako bylo to od spojenců o (v první vlně) "neskutečně drtivých sankcích" směrem k Rusku, pro uši-oči celého Západu včetně Evropy, těsně po uznání republik separatistů, ještě 2 dny před invazí 24.2. (Tím "neskutečné" bylo nejspíš myšleno ZMRAZENÍ devizových rezerv alokovaných výhradně v Evropě, což byl skutečně nečekaný drtivý zásah.) /// Prostě Západ byl od prvopočátku připraven lépe než Rusko!! ...a vyjádření Rusů že jsou zahnáni do kouta NENÍ FABULACE či INFORMAČNÍ VÁLKA nýbrž FAKT /// ------------- proč dnes ve zpravodajstvích máme vidět tyto zprávy??? "8:55-Japonský premiér Kišida oznámil, že Japonsko neukončí spolupráci na těžebních projektech Sachalin-I a Sachalin II (Bloomberg)", "Německo uvažuje o vyvlastnění ruských firem Gazprom a ROSNĚFŤ"??? Ptal se včera Japonců a nebo dnes Němců kdokoliv na ENERGIE od Ruska??? NEPTAL. G7 ty sankce již vyhlásila týden zpět, proto představitelé z G7 "spěchají" zdánlivě bez příčiny s vyjádřením na včerejší "výhrůžný vzkaz" od amadmin směrem k Indům a směrem ke "zbytku světa" --- PROTOŽE----- "Americké sankce udělily výjimku do ------------ 24. června 2022------------- pro urovnání obchodů s energiemi s ruskou centrální bankou".-------- -------- /// A proto taky tento týden Rusko jedná jak jedná, protože ví, že bez ohledu na mír potřebuje přenastavit výhybky na distribuci cash-flow... /// Cash-flow a rostoucí úroky z půjčeného kapitálu mimochodem netrápí jenom Rusko, ale úplně všechny subjekty ZPROSTŘEDKOVATELE energií ---> adekvátně se podle spotové ceny zvyšuje/snižuje KAUCE NA ENERGETICKÉ BURZE, nejpíš proto padají od doby BohemiaE ti další stále a dále - nemají dostatečné ZAJIŠTĚNÍ MAJETKEM (akciemi) a už i pro čez stát našel řešení... takže to je suma sumárum 1)garance za výkupní ceny 2)garance za cenu výstavby 3)garance za kauce (zatím pouze scénář) --- opakuji přestávám světu ekonomicky rozumět--- nabídka x poptávka (tomu rozumím celkem dobře) --- směna zboží mezi zeměmi (některé trvale v minusu, některé trvale v plusu, dokonce dlouhodobé disproporce na úrovni kontinentů) --- jak v 2008 kdosi napsal "řešením budoucí situace je mít políčko kravičku" vlastně tato diverzifikace je nesmrtelná, tráva se na jaře vždy zazelená i nakrmí :))). Jen stále nechápu, proč zbraně někdo konečně NEODEPÍŠE ZE SVĚTOVÉHO ÚČETNICTVÍ... a nevěnuje adekvátní hodnotu UDRŽITELNOSTI světa i populace /// proč se nikde v ČR nedemonstruje za TRVALÉ ukončení VÁLEK ???? /// mimochodem jsem viděl záznam dnešní tiskovky Síkely - pohoda čajíček nic se neděje, příští týden na jednání s net4gas opět sníme pár chlebíčků.... /// jen pro ty kdo sledují bilance společností, net4gas (oni vlastně nejsou na burze) jak na dnešní tiskovce zaznělo jsou vyjednávací partner české vlády .... (základní kapitál 2,75mld Kč), net4gas je vlastněn ze 100% společníkem IČ29135001 net4gas holdings (50/50 Borealis NL/Allianz Luxembourg, základní kapitál celkem 200.000 Kč) ... kdysik byla uzance že společnost je zodpovědnná za své NESPLACENÉ DLUHY až do výše vlastího jmění=základního kapitálu --- a jako amatér bych si dokázal představit situaci, že nadnárodní společnost (bonitní, s masivním vlastním kapitálem ve výši 2 mld korun) bude vlastnit eseróčko s kapitálem 200tisíc nebo dnes za jednu korunu via on-line notáře .... nikoliv v obráceném garde že několikamiliardovou společnost vlastní ´bezdomovec´... (ano vím že takto dnes svět funguje že odděluje "infrastrukturu" od "obchodních vztahů", ale pokud takto funguje celý kapitálový trh tak jako je platná právní norma v ČR, tak Rusko a Čínu s jejich nerostným bohatstvím anebo naprosto neekologickým zpracováním surovinových zdrojů se vším tím smogem čeká EKOLOGICKÁ SMRT, pakliže dříve nenastane EKONOMICKÁ smrt nebo alespoň VIRTUÁLNÍ DISTRIBUCE DIGITÁLNÍCH PENĚŽNÍCH PROSTŘEDKŮ VHODNÝCH PRO SMĚNU INVESTIC, ZBOŽÍ A SLUŽEB... za mě je to odkládání řešení problémů na příští generaci a proto by se mělo více lidí zapojit do projektu "políčko, kravičku" aby v dobách inflačně zlých nepřispívali tito VLASTNÍCI POLÍČKA k růstu ceny svojí POPTÁVKOU jen kvůli pohodlnosti (pokud dlohodobě vlastní hospodářsky využitelné pozemky za účelem dotací- těch aktivních produkčních jako tráva-kráva nikoliv pasivních produkčních jako je dotace/na/m2). /// Vzdělaní lidé prosím, výše uvedené myšlenky přečtěte, vlastním úsudkem zpracujte a rozjímáním při usínání nad nimi bděte! Namísto plytkých, sprostých, jiného ponižujících a Alzheimerovy-hodných poznámek. Proč by svět měl střílet do lidí? Nemusí! Postačí, když se lidé postaví za život beze zbraní. Hromadně. Proč PRŮBĚŽNĚ neexistuje průzkum celosvětové preference občanské společnosti ohledně ZDROJAŘSKÉHO PRŮMYSLU???? Podobně jako jsou KAŽDOROČNĚ nastavovány KLIMATICKÉ HODINY?????
    Mudr.c
    • Re: Kontext plyn do Evropy-na zamyšlení
      02.04.2022 12:07

      Kdepak máme Bretshnajdry, tohle zakázat soudruzi!
      ricochet
    • Re: Kontext plyn do Evropy-na zamyšlení
      01.04.2022 19:36

      Mohl bys tu myšlenku trochu rozvést?
      STX
    • Re: Kontext plyn do Evropy-na zamyšlení
      01.04.2022 19:31

      Rusko v koutě??? Rusko vraždí za hranicemi jiného státu. Kdokoliv to jakoliv obhajuje, nestojí za zlámanou grešli. Od tebe bych to nečekal. Rusko nikdo vojensky nenapadal. Jen jim jim lezte do prd.le, okupantům, co zdevastovali českou ekonomiku i svobodu. Státu, kde se zavázalo respektovat hranice uza odevzdání jádra. Vše ostaní je trapná omáčka.
      Velkamedvědice
      • Vraždy
        04.04.2022 13:56

        Na Ukrajině od roku 2014 probíhá vraždění obyvatel v oblasti, zvané Donbas. Napsal jsem záměrně "na Ukrajině", protože teď nechci polemizovat o tom, odkud kam je to "Ukrajina" a že Donbas ("Donský basejn") je území, které za Ukrajinu nelze označit. Moje otázka je v souvislosti s těmi vraždami, a tedy, jestli lidé, kteří byli zavražděni od roku 2014 na Ukrajině, těch cca 10 tis., kteří mimochodem byli všichni občané Ukrajinské republiky, někdo považuje za nějaké méně důležité mrtvé, než ty, kteří umírají dnes. (?)
        Novák
        • Re: Vraždy
          07.04.2022 12:00

          Jo to dává smysl, aby nezahynulo řádově 50 civilistů ročně (stav v posledních 3 letech před invazí) v lokálních potyčkách mezi Ukrajinskou armádou a separatisty, tak rozjedu válku, kde jich za měsíc umřelo řádově 10.000 a konec v nedohlednu. Tohle je prostě ruská logika. Budu aplikovat ruskou logiku i nadále a vychází mi, že kvůli 10.000 mrtvých ukrajinských civilistů je potřeba rusáky kompletně atomově vyhladit.
          ..
        • ruský troll Novák
          04.04.2022 14:05

          Za prve. Až na pár fejků ikdo důkazy nezveřejnil. za druhé. Podle mapy je Dombas ukrajinský. Za třetí. kdyby jste tam nestrkali v roce 2014 rypák, žádné údajné genocidy tam nebyli. Ma´darská dohoda zněla jasně. Ukrajina odevzdá jádro a vy budete respektovat hranice a celistvost. Nijak mě nepřekvapuje opět, že kopeš za vrahy. seš už takový.
          Velkamedvědice
          • Re: ruský troll Novák
            05.04.2022 13:08

            Jelikož jako naprostá většina lidí nemáš možnost rozumět zprávám v ruštině, nemáš tím pádem možnost poslouchat některé zprávy takříkajíc od zdroje, ale až po jakémsi překladu. Já jsem shodou životních náhod měl možnost se naučit ruský jazyk dokonale. Poslouchám dnes zprávy 4h denně, z toho 2h ukrajinskou TV "Current Time", která vysílá v ruštině, a 2h různé TV jako ROSSIYA24, 1TVRUS ( pochopitelně to jsem schopen zvládnout jen díky tomu, že mohu sedět pohodlně na sedací soupravě z pravé kůže zn. DELLBROOK a dívat se na TV zn. B&O BeoVision 8, kterou si tím krásným ovladačem mohu natočit do rohu, kam se zrovna sednu) . A vidím stejné záběry, ale zcela odlišný komentář. Pokud si mám vybrat, nenalézám žádný důvod, proč bych měl ve všem věřit pouze a jen ukrajinské TV. Pouze mě zaráží, že vše, co tam řeknou, ČT odpapouškuje vzápětí.
            Novák
            •  
              05.04.2022 13:26

              Bože, co jsem to napsal... BeoVision 10 je správně, samozřejmě :-)
              Novák
  •  
    01.04.2022 12:56

    Pokud Putin neustoupí, tak se ukáže, co je pro evropské politiky důležitější, zda teplo v domovech obyvatelstva nebo spokojenost páníčka v USA.
    Jan47
    • kolaborant
      01.04.2022 13:06

      pro tvého pánička není tak jednoduché zavřít vrty víme Ivane??? https://www.novinky.cz/ekonomika/clanek/platba-za-plyn-rubly-putin-nechal-evrope-moznost-vyuzit-alibisticke-reseni-40392396 Ta nenávist k USA Tě zabije, Soudnost si ztratil dávno.
      Velkamedvědice
      • Re: kolaborant
        01.04.2022 13:27

        Líbí se mi, když kolaborant křičí, chyťte kolaboranta. Ve Tvém odkazu jsem se o náročnosti zavírání vrtů nic nedozvěděl. Ale vím, že se tím hodně lidí utěšuje. Zavírání vrtů není jednoduché, ale jde to. Je logické, že to jít musí, už z hlediska možné havárie. Ano, USA nenávidím. Tisknout dolary, vojenskou sílou si vynucovat jejich přijímání a žití takto z dřiny zbytku světa, mi prostě sympatické není.
        Jan47
        •  
          01.04.2022 18:43

          Nenávist je špatná a sžírá svého páníčka. Ubližuješ si
          Asistentor
        • Kolaborant
          01.04.2022 16:01

          Tak dezinformace rozšiřovat umíš a ty si vygoogluješ a tohle ne? To ti posílají instrukce mejlem?? Břicho si na západě cpeš, to ti evidentně nevadí Ivane. Mimochodem si blábolíl, že všechny války nařídí západní bankéři a dopředu vědí jak dopadnou. To si ochočili i Putina?
          Velkamedvědice
          • Re: Kolaborant
            01.04.2022 17:42

            Tak ty tady plácneš odkaz bez kontextu s tím, co píšeš, ale já si mám cosi vygooglovat. Nic googlovat nepotřebuju. Že uzavřít vrty není jednoduché, ale jde to, vím z TV Prima, kde o tom mluvil Gavor. K tomu stačí selský rozum. Nikdo by vrty neotevíral, kdyby nešly zastavit. A k té válce. Kdo asi financoval vyzbrojování Ukrajiny? Ukrajinští daňoví poplatníci? Nebo snad ukrajinští oligarchové? Bankéři Rusko vyzbrojováním Ukrajiny vyprovokovali k zásahu s cílem odříznout EU od ruských surovin. To se jim možná podaří a je to tak v pořádku. Lidé v EU jsou už tak zblblí blahobytem, že si nic jiného než bídu nezaslouží. Jenže tentokrát se bankéři přepočítali, sami na to dojedou. Státy, které se doposud bály vzepřít se USA, jako např. Indie nebo Saudská Arábie, se už nebojí, protože v nynější situaci si nemohou USA dovolit někoho bombardovat. Zastínili by tím válku na Ukrajině. Saudský princ bin Salmán už Bidenovi ani nebere telefon. Svět se proti USA sjednotí, přestane přijímat dolary a to bude konec moci bankéřů. Století dědkové v čele bankovních klanů se s prohrou nespokojí, takže bude hrozit jaderná apokalypsa.
            Jan47
            • Kolaborant
              01.04.2022 17:53

              K tvým vlhkým snům se vyjadřovat nebudu. Jak sem psal, cpeš se na západě... Poskytnu sem odkaz, že se nemusíš radovat, že bude dál platit EU v eurech. Ten druhý odkaz se nevytisknul, nevím proč, a ani jestli je to podstatné. Že je to nemožné, sem Ivane neřekl. Jinak ty už tu nebudeš, ale dolar a Amerika, co se podílela na tvém osvobození taky..https://www.novinky.cz/ekonomika/clanek/putin-potrebuje-aby-plyn-nekdo-odebiral-zavrit-vrty-neni-snadne-mini-expert-40392463.
              Velkamedvědice
              • Re: Kolaborant
                01.04.2022 18:28

                Myslím si, že v EU se už moc lidí cpát nebude a v Česku obzvlášť. Že EU nebude platit v rublech, jsem si jist. To by USA v žádném případě nedovolily. V této souvislosti bude zajímavé jak dopadnou nedělní volby v Maďarsku. Pokud Orbán prohraje, nebudu věřit v regulérnost voleb. Maďaři mají skvělou výchozí pozici. Nevěřím, že by si přáli dopadnout jako my. A co se dolaru týče, jen spekuluju, mohu se mýlit. Válka na Ukrajině nesmírně urychlí vývoj na světě, takže toho pádu dolaru se můžeme dočkat. V minulosti jsem tady psal, že k pádu dolaru nedojde. Nyní si to už nemyslím.
                Jan47
                •  
                  02.04.2022 17:06

                  Takze kdyz Orban vyhraje, budes verit ze volby byly regulerni a kdyz nevyhraje tak ty budes vedet ze byly neregulerni :D a kdyz nevyhraje tak za to bude moct Kalousek a Gates a hlavne reptiliani ze :D :D
                  Make_CEZ_1000Kc_again
          • Kolaborant
            01.04.2022 16:06

            Pokud tě tedy nestačilo info, že se vlk nažere a kóty zůstanou celé a umíš jen šířit instrukce tvých ruských pánů a vrahů, tady to máš Ivane. Úplně jste z toho vraždění pookřáli.
            Velkamedvědice
    • reseni je EU dekret
      01.04.2022 13:02

      kterym zakazeme odber plynu z ruska - easy
      eple
  • All in
    31.03.2022 20:58

    Voloďa hraje o vše, čas mu však nepřeje, chce se to jen vytrvat a on vyšumí. Jen je to otázka času a pevných nervů.
    Starypes
  • ja jsem pro
    31.03.2022 20:44

    Vyzkousejme to v praxi! At plyn s ropou zavrou a uvidime, kdo z koho! Jen se pak bude potreba chovat v ramci statu EU racionalne a ne podle vycuranejch smluv, ktere si Brusel protlacil. Proc bych mel prodavat sam sobe mnou vyrobenou levnou elektrinu pres nemeckyho prekupnika draze. Proc bych mel ceskou produkci radeji vyvezt za vic penez nez abych ji za mene penez prodal nasim obcanum. Proc ....
    keksa
    • Re: ja jsem pro
      01.04.2022 3:53

      Proč by měl výrobce prodávat něco levně u nás, když to může prodat draze venku? Tady by musel zasáhnout jedině stát.
      al321
  • Ze kolem toho dela takove divadlo..
    31.03.2022 19:13

    Jestli je svobodny svet tak zly tak at to kuni ksift vypne. To hlavne mel udelat uz davno. Covidove lockdowny byly daleko horsi fenomen pro ekonomiku nez vypnuty plyn na konci topne sezony. EU ma cele leto se pripravit. A cele to akceleruje procesy, a to bez kecu, smerem k lokalnim zdrojum energie. Takze doufam ze ten retard to fakt vypne a my zacneme urychlene budovat nove zdroje (coz bylo stejne v planu).S kazdym koupenym metrem plynu a barelem ropy akorat zivime jejich armadu ktera bude jednoho dne bombardovat i nas. Slava Ukrajine!
    Make_CEZ_1000Kc_again
Aktuální komentáře
29.03.2024
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m